Skocz do zawartości

Co kupić do G20

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dobrze że zwracasz uwagę, ale "gwarancja na GPF lub katalizator" - jak to wgl śmiesznie brzmi. Srał ją pies że tak powiem. Jest tu wgl jakiś wątek że komuś się zepsuł katalizator albo GPF? Nie obrażaj się, nie mam na celu tutaj Ciebie urazić tylko po prostu mam bardzo lekceważące podejście do tych 2 podzespołów które wymieniłeś ;D Niech sobie zabierają tą gwarancję.

Edytowane przez jaworq

Stop Electric GO V8. 2 litry to może mieć czajnik ;D
  • Odpowiedzi 80
  • Wyświetleń 7,6 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Popularne posty

• U mnie siateczka jest tylko po przeciwnej stronie, "optymalizacja kosztów" w LCI - mało osób wie, ale uratowało to BMW od bankructwa a dzieci prezesa od śmierci głodowej 😉

• Widziałem po 3,6pln... cena skandalicznie niska. Na pewno stosunek cena/jakość bliski nieskończoności 😀

• Pamiętaj aby zakupić z kilka kartonów szarej taśĶy technicznej, aby po odbiorze ją posklejać... Inaczej po pierwszym kilometrze się rozpadnie...😀   A naklejka na zderzak wygląda fajnie. Prze

Opublikowane grafiki

Opublikowano
  • Autor
W dniu 18.02.2025 o 18:47, adiki napisał(a):

Jak chcecie więcej pomysłów to był już taki temat w tym dziale 😉 

Faktycznie było, przepraszam, przeoczyłem. Jeśli taka wola Bossa tego forum, to proszę skleić tematy.

Opublikowano

Bo jest zbędna i kuny nie maja dzięki temu co żreć....😜

Opublikowano
  • Autor
3 godziny temu, GDX4 napisał(a):

Bo jest zbędna i kuny nie maja dzięki temu co żreć....😜

Może lepiej jakby się właśnie tym zajęły zamiast kabli 😁

Opublikowano

Bo teraz bmw tworzą księgowi a nie inżynierowie...

Opublikowano
21 godzin temu, Kolorusek napisał(a):

Bo teraz bmw tworzą księgowi a nie inżynierowie...

To akurat nie księgowi, a ekolodzy, w przewodach jest jakiś materiał "ekologiczny" kuny sobie go bardzo upodobały, miałem wcześniej VW Arteona, w serwisie gość mi pokazywał, które dokładnie przewody to mają i skład przegryzionych ...

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
12 godzin temu, siwyZS napisał(a):

To akurat nie księgowi, a ekolodzy, w przewodach jest jakiś materiał "ekologiczny" kuny sobie go bardzo upodobały, miałem wcześniej VW Arteona, w serwisie gość mi pokazywał, które dokładnie przewody to mają i skład przegryzionych ...

Tak, w świeżym Tiguanie Rodziców kuny pogryzły kable od lambdy... Ponoć mają oplot z dodatkiem kukurydzy...

Opublikowano

Chcieli popsy i bangsy to mają.

• 3 tygodnie później...
Opublikowano
  • Autor

Czołem ponownie. Jako, że nigdy nie miałem auta z tak wysokim progiem bagażnika (zawsze kombi, vany i suwy) zastanawiam się czy warto stosować jakąś ochronę tej progowej części zderzaka typu nakładki czy naklejki. Jak z tym jest? Rysuje się lub drapie? Stosujecie coś?

Opublikowano

Nie powiedział bym że rodzaj nadwozia ma jakieś znaczenie, warto to zastosować. O ile Ty możesz obchodzić się delikatnie, to zawsze znajdzie się ktoś kto zarysuje 😉

Opublikowano
  • Autor

Niby tak, ale przy wysokim podnoszeniu zawsze jest odruch żeby szybko na czymś podeprzeć/położyć, i to będzie ten próg. Dobra, wiem, pewnie myślicie, że świruje ale po prostu w gadzetach do G20 wyświetliło mi się i to (naklejki) więc pytam. Ehhh, już się nie mogę doczekać... 😁 tej badziewnej (nie premium) trójeczka. 

Opublikowano

Pamiętaj aby zakupić z kilka kartonów szarej taśĶy technicznej, aby po odbiorze ją posklejać... Inaczej po pierwszym kilometrze się rozpadnie...😀

A naklejka na zderzak wygląda fajnie. Przezroczysta najmniej się rzuca. Ciekawie wyglądają chromowane, ale to jeżeli inne elementy na aucie są w chromie.

Opublikowano
  • Autor

Przyjadę z lawetą. Lepiej nie ryzykować. 

Opublikowano

@Lutek T odbierający nową trójkę w salonie:

200w.gif.05624e2ef05cb9da10ea8391439cc82d.gif

• 6 miesięcy temu...
Opublikowano
W dniu 16.02.2025 o 23:07, proarnes napisał(a):

No taka marka premium, że nie ma tam nic 🙂 Wklejany flock to też średnie rozwiązanie. Idealne byłyby silikonowe lub gumowe wkładki. Miałem takie fabrycznie w poprzednim samochodzie i super praktyczne rozwiązanie.

Panowie, i jak, szukaliście czegoś takiego? może ktoś polecić jakieś wkładki do kieszeni drzwi do G20?

Lutek T, pochwal się, jakie finalnie kupiłeś dodatki do swojej G20 na przestrzeni ostatnich miesięcy, widzę korespondencję dotyczącą maty do bagażnika ale ja akurat prawie codziennie używam tych schowków w podłodze wiec dla mnie gumowy dywanik odpada.

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

Odświeżam temat, bo chciałem pochwalić się nowym nabytkiem, czyli Thule Arcos. To naprawdę ciekawa alternatywa dla boxa dachowego. Wersja XL oferuje 450 litrów pojemności oraz 180 centymetrów długości wewnętrznej, więc dla mnie to idealne rozwiązanie, bo bardzo dużo jeżdżę na narty.

Największą zaletą w porównaniu z klasycznym boxem dachowym jest szybki i prosty montaż. Łatwy dostęp oraz wygoda pakowania np. nart, bez ryzyka obicia samochodu. Po każdym wyjeździe mogę zdjąć Arcos w około 30 sekund, bez całej zabawy z zakładaniem i ściąganiem trumny z dachu. Podczas jazdy podobno go nie słychać, choć w wersji XL lekko wystaje lekko poza obrys samochodu, jednak nie poza obrys całkowity z lusterkami. Jestem w stanie w to uwierzyć, bo przewożę też duże rowery na bagażniku na haku i mimo że również wystają poza obrys, nie generują żadnego zauważalnego hałasu. Spalanie w trasie jest na pewno niższe niż przy boxie dachowym, a prowadzenie auta praktycznie się nie zmienia. Trzeba jedynie pamiętać, że z tyłu znajduje się dodatkowy element.

Jedynym mankamentem jest to, że jeśli ktoś ma w 3er zaawansowane systemy asystujące w wersji Pro, to po zamontowaniu Arcos działa jedynie adaptacyjny tempomat, natomiast asysta utrzymania pasa ruchu już nie. W moim przypadku nie stanowi to problemu, bo na narty mam blisko i z tych systemów rzadko korzystam, ale podczas dłuższych wyjazdów może to być pewne utrudnienie. Klapa bagażnika otwiera się bez problemu.

Jeśli chodzi o sam montaż, warto pamiętać, że gniazdo BMW jest umieszczone w taki sposób, że wtyczkę trzeba podłączyć przed wsunięciem boxa na hak. Gdy Arcos jest już na swoim miejscu, fizycznie nie ma możliwości obrócenia wtyczki, dlatego trzeba o tym pamiętać.

Na razie wrzucam zdjęcie ze sklepu z przymiarki wersji L. Wersja XL jest zamówiona i od przyszłego tygodnia będę mógł ją dokładniej przetestować. Całość (kufer+platforma) kosztuje około 5500 zł brutto po rabatach, ale moim zdaniem to zakup na lata i będzie świetnie wyglądać w każdym samochodzie (przynajmniej lepiej niż trumna 😛)

1 (2).jpg

Edytowane przez GrzegorzKo

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Gdzie z tym zaparkowac ???!! Szczegolnie pod stokiem ?! A i pod hotelem lub w hali garazowej moze byc problem. Generalnie wszedzie. 

Opublikowano
31 minut temu, saab napisał(a):

Gdzie z tym zaparkowac ???!! Szczegolnie pod stokiem ?! A i pod hotelem lub w hali garazowej moze byc problem. Generalnie wszedzie. 

Jeżdze na narty od dziecka, w sezonie co weekend jestem na stoku. Bez problemu na parkingu się zawsze znajdzie większe miejsce czy gdzieś z boku gdzie można stanać z takim boxem.W końcu będzie komfort bo miałem dość jazdy z trumną na dachu, a narty w samochodzie w środku są niebezpieczne. Widziałem dwa razy już pod stokiem taki kufer, raz na nowej X5 gdzie udało się zamienić pare słów z właścicielem, który był bardzo zadowolony stąd wybór padł na to. 

Zależy gdzie jeździsz, jak jade sam za granice w góry to zwykle parkuje pod pensjonatem gdzie miejsca nie są wymiarowe i nigdy nie widziałem problemu, jak ludzie przyjeżdzali busami 9 osobowymi w extra longu i mieli bagażniki na narty zamontowane na drzwiach. 

Opublikowano

Czy dobrze rozumiem, że jeżdżąc sam w G21 mimo wszystko pakujesz narty do boxu lub takiej trumny? 🤔

Opublikowano

Też mam ten box od Thule, też w wersji XL. Potwierdzam - bardzo fajne rozwiązanie. Nie wpływa na spalanie w zauważaly sposób (sprawdzone na ~400km). Nie czuć, że się coś wiezie za sobą. Mam G20 330i. Minusem jest trochę gorszy dostęp do bagażnika i zamek na klucz w boxie, który działa jakby chciał, ale nie mógł 😉

Mi się przydał do wyjazdu w góry z 9m-cznym dzieckiem, gdzie mieliśmy spakowane nawet łóżeczko turystyczne, spacerówkę, zapasów ciuchów na każdą pogodę dla nas i dziecka 😉 małą aptekę, itp. 🙂

Opublikowano
Godzinę temu, komoornik napisał(a):

Czy dobrze rozumiem, że jeżdżąc sam w G21 mimo wszystko pakujesz narty do boxu lub takiej trumny? 🤔

Tak. Choć warto nadmienić, że na narty jeżdżę po prostu bardzo często całą zimę, prawie każdy wolny weekend, jako pasjonat i freak. Dlaczego tak:

1. Bezpieczeństwo :Przewożąc narty w samochodzie, trzeba złożyć siedzenia. Narty mogą być jakoś zabezpieczone, co nie zmienia faktu, że podczas bardzo mocnego hamowania, kolizji bądź wypadku stają się bardzo niebezpiecznym przedmiotem. Mimo pokrowca są tam bardzo ostre krawędzie (przynajmniej u mnie). Sam kilka razy się przeciąłem w życiu, więc nie chcę tego mieć w samochodzie.

2. W moim przypadku nawet jeśli jadę na narty sam, lubię wozić więcej par nart. Głównie z powodu, że często są to wyjazdy na Słowację z noclegiem, a pogoda jest kapryśna. Mam narty sportowe, supersportowe, freeridowe itd., a i w bagażniku mam masę różnego rodzaju sprzętu.

3. Jeśli nie jadę sam, tylko minimum 3 osoby, to już ciężko jest spakować wszystko do samochodu, aby było wygodnie. Jak jedziesz, to czujesz, że masz w samochodzie masę sprzętu, który gdzieś będzie po bagażniku latać. Dodatkowo hałasujące rzeczy z bagażnika, bo fotel złożony zmuszają do bardziej zachowawczej jazdy. Z boxem, jak się wszystko zepnie i nie lata to super. 

4. Patrząc od strony technicznej, jeśli chodzi o konserwację nart, to niestety nie chcesz mieć mokrych nart w ciepłym samochodzie, zanim do domu dojedziesz, już pojawia się rdza na krawędziach. Jeśli pakujesz je do środka auta, trzeba bardzo dokładnie je wycierać. W boxie, gdy jest niska temperatura, wystarczy lekko szczotką odkurzyć narty i po powrocie do domu jest wszystko w porządku. Tak samo na wyjeździe można trzymać narty w boxie.

Szczegółowa odpowiedź, no ale jeśli się zastanawiałeś to temu 🙂 

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Czy klapa bagaznika otwiera sie normalnie z taką skrzynią czy trzeba ją jakoś odchylać? Co do spalania to ja jadąc teraz do Chorwacji z boxem miałem spalanie jakoś z litr z hakiem niższe niż normalnie 😅

IMG_9513.jpg

Opublikowano

W G20 otwiera się tak, że jak widzisz swoje stopy to się nawet zmieścisz między boxa, a bagażnik 😉 

• 4 miesiące temu...