Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
9 minut temu, Semtex93 napisał(a):

Przy Mpakiecie pneumat za okolo 6000 mozna dobrac.

Faktycznie, 6900zł. Odpaliłem konfigurator na podstawowym modelu 🫣

Opublikowano
11 godzin temu, MMiko napisał(a):

Jeździłeś może w ośnieżonym terenie? Szczerze - wziąłem to w ciemno

Nie mam pakietu offroad, ale byłem w górach i nie tylko w Polsce. .. x5 szła bez tego jak dzik , zero problemów. Nic nie przestawiałem, standard tryb comfort, zawias w górę i heya do przodu. . 😉 

• Lubię to 1
Opublikowano
15 godzin temu, Big_daddy napisał(a):

Nie mam pakietu offroad, ale byłem w górach i nie tylko w Polsce. .. x5 szła bez tego jak dzik , zero problemów. Nic nie przestawiałem, standard tryb comfort, zawias w górę i heya do przodu. . 😉 

No to pięknie 🙂 Ja już nic nie zmieniam w zamówieniu, bo znowu się coś wykrzaczy, a już zależy mi na czasie. Na jakich oponach jeździłeś? Były to może Pirelli scorpion winter - czyli te które daje BMW w wersji z felgami jako koła zimowe?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Ja mam Pirelli z gwiazdką (na lato PZero, na zimę Scorpion Winter) nie widzę powodów do narzekań 

Pierwsze prawdziwe M, do tego kombi

(ex F10 520d; F10 535d; G11 LCI 740d; G05 M60i)

Opublikowano

Różne są zimowe opony z gwiazdką, nie tylko Scorpiony. Ja mam Michelin Pilot Alpin (20") i sobie chwalę. Zresztą chciałem akurat te a nie Pirelli czy Bridgestony, mimo że wychodziły najdrożej.

Opublikowano
9 godzin temu, MMiko napisał(a):

No to pięknie 🙂 Ja już nic nie zmieniam w zamówieniu, bo znowu się coś wykrzaczy, a już zależy mi na czasie. Na jakich oponach jeździłeś? Były to może Pirelli scorpion winter - czyli te które daje BMW w wersji z felgami jako koła zimowe?

Bridgstone r20. 

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
35 minut temu, kenhor napisał(a):

Różne są zimowe opony z gwiazdką, nie tylko Scorpiony. Ja mam Michelin Pilot Alpin (20") i sobie chwalę. Zresztą chciałem akurat te a nie Pirelli czy Bridgestony, mimo że wychodziły najdrożej.

W 21” są chyba tylko Pirelli 

Opublikowano
40 minut temu, maciek_w napisał(a):

W 21” są chyba tylko Pirelli 

Prawda, jeśli 21" to tylko Scorpiony. W 20" jest większy wybór.

Opublikowano
5 godzin temu, maciek_w napisał(a):

Ja mam Pirelli z gwiazdką (na lato PZero, na zimę Scorpion Winter) nie widzę powodów do narzekań 

To mam takie same 🙂 Bieżnik na przednich wydaje mi się dość nijaki jeżeli chodzi o kopny śnieg, tył już lepiej, bo więcej "kostki". Nie mniej jeszcze nie jeździłem, więc oceniam jedynie po wyglądzie. Mam nadzieję, że będę również zadowolony jak Ty i też mi się sprawdzą w zimowych warunkach 🙂

image.thumb.jpeg.a1d498d2ac9cb46803f34a3a42988daa.jpeg

Opublikowano

Też mam pirelli Scorpiony na 21, przejeździłem na nich zimę w różnych warunkach - włącznie z górskimi drogami w pełnej śnieżycy i podjazdami 20% - zero zawahania, pełna kontrola. Na czarnym lodzie pewnie gorzej, ale nie ma opony, która przy tym zjawisku da radę (może oprócz tych z kolcami).

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
3 godziny temu, MMiko napisał(a):

To mam takie same 🙂 Bieżnik na przednich wydaje mi się dość nijaki jeżeli chodzi o kopny śnieg, tył już lepiej, bo więcej "kostki". Nie mniej jeszcze nie jeździłem, więc oceniam jedynie po wyglądzie. Mam nadzieję, że będę również zadowolony jak Ty i też mi się sprawdzą w zimowych warunkach 🙂

image.thumb.jpeg.a1d498d2ac9cb46803f34a3a42988daa.jpeg

We Włoszech w głębokim śniegu były ok. Do rozsądnej jazdy w większości warunków nadają się na pewno dobrze

• Lubię to 1

Opublikowano
4 godziny temu, maciek_w napisał(a):

We Włoszech w głębokim śniegu były ok. Do rozsądnej jazdy w większości warunków nadają się na pewno dobrze

Przyszłej zimy będę testował 😄

• 2 tygodnie później...
Opublikowano (edytowane)

Czy ustawiajac w apce mybmw ogrzewanie postojowe na okreslona godzine moge ustawic zadana temp? Mozna tylko w apce ustawic godzine odjazdu. Czy cos zle kminie?

Edytowane przez Marchall
Opublikowano (edytowane)
7 minut temu, Marchall napisał(a):

Czy ustawiajac w apce mybmw ogrzewanie postojowe na okreslona godzine moge ustawic zadana temp? Mozna tylko w apce ustawic godzine odjazdu. Czy cos zle kminie?

Z poprzednich dyskusji wynikalo, ze nie ma takiej opcji. Zdaje sie ze auto dobija do temp ustawionej w samochodzie. Mozna probowac to troche naciagac, np jesli wiesz, ze zwykle webasto grzeje auto przez ok 30 min, to uruchamiasz je pozniej, np 15 min przed odjazdem.

Edytowane przez Semtex93
  • Dziękuję 1
Opublikowano

Witam szanownych forumowiczów,

Użytkuję od 2 lat G31 i powoli przymierzam się do zmiany auta, bo za kilka miesięcy będę dobijał do 100 tys. km. Ze względu na dużego psa myślę o czymś, z solidnym bagażnikiem. Obecnie rozważam Q7, X5 lub nawet...Tayrona (chociaż raczej ciężko zejść z marki premium do aktualnego VW). 

Czy generalnie jesteście zadowoleni ze swoich X5? Czy nie ma np. problemów ze stabilnością przy wietrznej pogodzie (miewałem takie nerwowe podróże moją G31)? Ewentualnie które zawieszenie oferuje najstabilniejszą jazdę autostradową? 

Opublikowano

Drodzy, jak w systemie 8.5 zmienic zegar zeby pokazywal obrotomierz a nie procent mocy? W 7.0 wiedzialem a tu za ch nie moge znalezc

Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, Marchall napisał(a):

Drodzy, jak w systemie 8.5 zmienic zegar zeby pokazywal obrotomierz a nie procent mocy? W 7.0 wiedzialem a tu za ch nie moge znalezc

Wydaje mi sie, ze obrotomierz pojawia sie tez w momencie ponownego pociągnięcia dźwigienki D (na S).

jutro sprawdzę. Pytanie czy o to Ci chodzi czy też może chcesz „trwale” mieć obrotomierz

Edytowane przez ubejane
Opublikowano
11 minut temu, ubejane napisał(a):

Wydaje mi sie, ze obrotomierz pojawia sie tez w momencie ponownego pociągnięcia dźwigienki D (na S).

jutro sprawdzę. Pytanie czy o to Ci chodzi czy też może chcesz „trwale” mieć obrotomierz

Tak, chcialbym trwale miec obrotomierz. W idrive 7 byla taka opcja, albo wsk mocy albo obrotomierz. W id 8.5 nie widze😩

Opublikowano
9 godzin temu, Roberto1 napisał(a):

Auto z produkcją na 2026 to kiedy zamawiać? 

Pogadaj z handlowcem najlepiej. Ja zamawiałem we wrześniu i przekazałem info do handlowca, aby na 2025 rok zorganizował produkcje. Początkowo auto wpadło w slot na listopad, ale jakoś tak w systemie to przesunął na styczeń. 

• Lubię to 1

2015: Jatoba Brown F10 520d xdrive B47 (ex) | 2019: Bluestone G32 640i xDrive B58C | 2020: Melbourne Red F40 120i FWD B48 (ex) | 2025: Manhattan Green G05 40i xDrive B58N | https://www.instagram.com/gran.turismo.g32/ | https://www.instagram.com/red.bmw.f40/

Opublikowano
9 godzin temu, ktosiek2018 napisał(a):

Witam szanownych forumowiczów,

Użytkuję od 2 lat G31 i powoli przymierzam się do zmiany auta, bo za kilka miesięcy będę dobijał do 100 tys. km. Ze względu na dużego psa myślę o czymś, z solidnym bagażnikiem. Obecnie rozważam Q7, X5 lub nawet...Tayrona (chociaż raczej ciężko zejść z marki premium do aktualnego VW). 

Czy generalnie jesteście zadowoleni ze swoich X5? Czy nie ma np. problemów ze stabilnością przy wietrznej pogodzie (miewałem takie nerwowe podróże moją G31)? Ewentualnie które zawieszenie oferuje najstabilniejszą jazdę autostradową? 

Jak dla mnie piątka jest lepszym autem niż x5. Jedynym powodem do kupna u mnie była wielkość auta (6gt i x5, 4 osoby i pies, trasy 500 km ze sporą ilością bagaży i wózek dziecięcy. W 6gt ścięty tył ogranicza bagażnik oraz jest wężej z tyłu na kanapie.2 foteliki + osoba w środku to mało wygodna opcja ). 

Jak nie muszę całej ekipy wozić to zdecydowanie wolę 6GT jeździć. Jednak suv to suv, jest wyższy, czuć bardziej przechyły auta, głośniej na autostradzie, fizyki nie oszukasz. 

Jak się mieścisz do g31 i auto się nie psuje, to nie zmieniaj 🙂 Ewentualnie może g31 z mniejszym przebiegiem (bo ergonomia gorsza jest moim zdaniem z idrive 8 i brakiem wielu przycisków) lub na nową piątkę. 

2015: Jatoba Brown F10 520d xdrive B47 (ex) | 2019: Bluestone G32 640i xDrive B58C | 2020: Melbourne Red F40 120i FWD B48 (ex) | 2025: Manhattan Green G05 40i xDrive B58N | https://www.instagram.com/gran.turismo.g32/ | https://www.instagram.com/red.bmw.f40/

Opublikowano

Dokładnie, lepiej zamów nową 5-kę G61 z 3-litrowym dieslem. Na grupie tam piszą o rabatach na poziomie 20-22% na to auto.

Zmieścisz się w 350 tys po rabacie za doposażonego touringa G61.

Opublikowano
11 godzin temu, Marchall napisał(a):

na kierownicy przyciski po prawej stronie > (przycisk trzech poziomych linii) > layout > i tu wybierasz drugą z kolei

lub możesz włączyć tryb sport 

Opublikowano
3 godziny temu, geno1234 napisał(a):

Jak dla mnie piątka jest lepszym autem niż x5. Jedynym powodem do kupna u mnie była wielkość auta (6gt i x5, 4 osoby i pies, trasy 500 km ze sporą ilością bagaży i wózek dziecięcy. W 6gt ścięty tył ogranicza bagażnik oraz jest wężej z tyłu na kanapie.2 foteliki + osoba w środku to mało wygodna opcja ). 

Jak nie muszę całej ekipy wozić to zdecydowanie wolę 6GT jeździć. Jednak suv to suv, jest wyższy, czuć bardziej przechyły auta, głośniej na autostradzie, fizyki nie oszukasz. 

Jak się mieścisz do g31 i auto się nie psuje, to nie zmieniaj 🙂 Ewentualnie może g31 z mniejszym przebiegiem (bo ergonomia gorsza jest moim zdaniem z idrive 8 i brakiem wielu przycisków) lub na nową piątkę. 

Dzięki, no właśnie o to miejsce się rozchodzi, bo mam dużego psa i chciałbym, aby jeździł w bagażniku (jakiś transporter/klatka), a nie na tylnim siedzeniu, bo tapicerka wiecznie do czyszczenia 😉

Z tymże obawiam się, że zmiana z G31=>G05 da bardzo mało efektu nowości, świeżości. W dużej mierze środek jest podobny, materiały, poszczególne elementy tapicerki też. W G31 denerwują mnie rzeczy, które zapewne i w G05 będą, jak np. że gdy odłożę telefon na półkę i mam dwa napoje w uchwytach to nie ma jak się do niego dostać. Albo, że w aucie szybko robi się gorąco w słoneczne dni i ciężko to skompensować klimatyzacją. 

Opublikowano
Godzinę temu, ktosiek2018 napisał(a):

Dzięki, no właśnie o to miejsce się rozchodzi, bo mam dużego psa i chciałbym, aby jeździł w bagażniku (jakiś transporter/klatka), a nie na tylnim siedzeniu, bo tapicerka wiecznie do czyszczenia 😉

Z tymże obawiam się, że zmiana z G31=>G05 da bardzo mało efektu nowości, świeżości. W dużej mierze środek jest podobny, materiały, poszczególne elementy tapicerki też. W G31 denerwują mnie rzeczy, które zapewne i w G05 będą, jak np. że gdy odłożę telefon na półkę i mam dwa napoje w uchwytach to nie ma jak się do niego dostać. Albo, że w aucie szybko robi się gorąco w słoneczne dni i ciężko to skompensować klimatyzacją. 

Zamienilem 5 na x5. Powiew swiezosci mi nie potrzebny zdecydowanie wole to wnętrze i materialy niz te z serii g60. Auto jest duzo bardziej praktyczne od 5 tki, z minusow to tylko spalanie autostradowe ale wydajac taka kase na zakup i utrzymanie to olac te kilka litrow w ta czy w tamta, nie robi juz roznicy. Do x5 wchodzi klatka dla psaninjeezcze zostaje miejsce na bagaze. Do tego na hak mozna założyc kufer albo rowery i auto zaslania obrysem calosc

• Lubię to 1