Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

W pół drogi mamy silesie jak coś. Ja Kraków znam i lubię, byłem tam wiele razy, krótki czas miałem Rodzinkę.

Opublikowano
8 godzin temu, MedicuS napisał(a):

Syn mnie już kilka razy namawiał i pewnie w końcu Mu się to uda  😉

Jestem z Krakowa, niestety wstyd się przyznać,  ale zwiedzić Wrocławia do tej pory nie miałem okazji.

W te ferie miałem okazję spróbować innej wersji gokartów, tu akurat upala mój syn, szczęśliwy jak świnia w błocie  🙂

20250126_184914.jpg

20250126_184650.jpg

20250126_184652.jpg

W Krakowie kiedy było tyle śniegu? 😀  Super zabawa uwielbiam również gokarty.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
44 minuty temu, GrzegorzKo napisał(a):

W Krakowie kiedy było tyle śniegu? 😀  Super zabawa uwielbiam również gokarty.

W latach '80 pamiętam 🙂

te Gokarty, oczywiście nie dopisałem w Livigno 😉

po nartach fajna odskocznia  🙂

Audi A4 2.0Tq /CompSport stage 1/

BMW F20 /CompSport stage 1/ - było

BMW G21 318d - jest

Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, MedicuS napisał(a):

W latach '80 pamiętam 🙂

te Gokarty, oczywiście nie dopisałem w Livigno 😉

po nartach fajna odskocznia  🙂

Ooo mój ulubiony kurort narciarski 🙂 Jak tam jadę to nie mam nigdy czasu na takie atrakcje tylko ciupie po Mottolino od samego rana. Jak będę to poszukam bo fajna atrakcja.

Edytowane przez GrzegorzKo
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano
W dniu 13.02.2025 o 18:49, andystrus napisał(a):

@JacekLZ tak dokładnie, glutowate, pedał hamulca nie czuły na reakcje , dopiero przy mocniejszym wciśnięciu 

Dla porównania jeździłem chwilę x3m40 teoretycznie te same hamulce, auto jeszcze cięższe a auto jak by lepiej hamowało

Kurcze ja mam 340d i hamulce w pierwszym momęcie jak zaczynam jechać są zbyt czułe w porównaniu do f30 czy e90. Myślałem że chodzi ci o skuteczność przy hamowaniu z ponad 200 do 0.

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Cześć, silnik xd50 rozkodowuje mi dekoder Vin. Na forum znalazłem tylko jedno info że to b47d z dodatkowym silnikiem elektrycznym. Czyli nie muszę się bać, że to jakiś wynalazek? Auto mam zamiar kupić dopiero 

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
2 godziny temu, Wojtek HZ napisał(a):

Ja też mam oznaczenie silnika

2.00 l / 140 kW (XD5O)

Też chętnie się dowiem co znaczy te XD50 przy tym silniku

Szkoda, że nie 50dx 😉

Audi A4 2.0Tq /CompSport stage 1/

BMW F20 /CompSport stage 1/ - było

BMW G21 318d - jest

Opublikowano
2 godziny temu, Wojtek HZ napisał(a):

Wtedy by cykał jak zegareczek 😉

No ten R6 diesel chyba ma wyższą kulturę pracy niż R6 benzyna. Jak nie lubię diesli (nie miałem i mieć nie będę) to czapka z głowy za b.dobrą konstrukcję, osiągi i spalanie. 

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Cześć,

Mam pytanko do doświadczonych kolegów, bo ja już nie jestem na bieżąco w temacie nowych beemek - jaki rabat mogę wyrwać na najsłabszy motor, ale mocno wyposażoną (wszystko/prawie wszystko) wersję?

Szukam auta dla syna i jak patrzę na wyposażenie (pompowane ręcznie fotele, szmata na siedzeniu) i ceny (150k+) za używkę, to dziękuję serdecznie, ale to nie dla mnie. 

W salonie z ulicy dostałem 17%, przy 25% już byłbym zainteresowany, pytanie czy da sie tyle ugrać.

Motoru nie negocjuje, ma być najsłabszy (2.0 benzyna) bo pierwsze auto dla młodego 🙂

Pozdrawiam
Zodiac

Opublikowano

Też myślę że ciężko ale okazje się zdarzają. Plany sprzedażowe, koniec kwartału, roku fiskalnego... Kiedyś kupiłem A4 z 30% rabatem, a miał być nowy golf 7, który wyszedłby wtedy 15kpln taniej. Gdzie tu golfowi do A4...

Masz chwilę szukaj "z placu" to trafisz dobrą cenę i nie będzie czekania 6mcy+

P.S. dobry Tata 😀 

Opublikowano
2 godziny temu, macste napisał(a):

No ten R6 diesel chyba ma wyższą kulturę pracy niż R6 benzyna. Jak nie lubię diesli (nie miałem i mieć nie będę) to czapka z głowy za b.dobrą konstrukcję, osiągi i spalanie. 

Ja też cały czas jeździłem benzyną  i mówiłem sobie nigdy nie kupie diesla - gdyby Mi nie ukradli Alfe Stelvio 280 Km , spalanie średnie Stelvio 11,3 Pb a moją 6,0 On, no jest różnica a robię dziennie odcinek 58 km.Nadarzyła się dobra okazja z dobrym wyposażeniem i gwarancją to kupiłem i złego słowa na tego dieselka nie powiem.

Opublikowano (edytowane)
6 godzin temu, Zodiac napisał(a):

W salonie z ulicy dostałem 17%, przy 25% już byłbym zainteresowany, pytanie czy da sie tyle ugrać.

W salonie dostaniesz max 26%, ale z ich finansowaniem (potwornie słabe finansowanie z Master Lease) - tak, że wyjdzie ci drożej niż mniejszy rabat z twoim finansowaniem. Ja w jednym ASO w Poznaniu dostałem bardzo dobry rabat (mocno ponad 17%) z bardzo dobrym finansowaniem (tak dobre, jak z mojego banku) i chyba się zdecyduję. Jak chcesz namiary - to pisz na PW.

Edytowane przez Dasonen
Opublikowano (edytowane)
18 godzin temu, Wojtek HZ napisał(a):

Ja też cały czas jeździłem benzyną  i mówiłem sobie nigdy nie kupie diesla - gdyby Mi nie ukradli Alfe Stelvio 280 Km , spalanie średnie Stelvio 11,3 Pb a moją 6,0 On, no jest różnica a robię dziennie odcinek 58 km.Nadarzyła się dobra okazja z dobrym wyposażeniem i gwarancją to kupiłem i złego słowa na tego dieselka nie powiem.

Te alfy są paliwożerne dlatego mnie nie dziwi taki wynik, ale między 2.0 benzyną w 3er, a dieslem 2.0 byłoby to różnica na poziomie 2,5l. Zakładając 58km*30dni=1740km/100km*2,5l*6zł=260zł/ms przy 2.0 pb/on w 3er, przy alfie razy dwa bo różnica 5l więc 520zł to już faktycznie bardziej czuć 🙂 

Ja miesięcznie zrobię podobnie ok. 2000 [km] w swoim 340i. Przy takim przebiegu bym nawet nie rozważał zakupu diesla. W kwietniu jak na razie przejechane 1628km i średnia 9,2l. Taki wynik nie wynika z emeryckiej jazdy ponieważ dużo jeżdżę dynamicznie, ale staram się wybierać takie godziny by maksymalnie minimalizować korki poza Piątkami gdzie za każdym razem się przedzieram przez zakorkowaną A4 i Kraków. Jeżdżąc słabszym 2.0 dieslem z quattro miałem w takich warunkach dokładnie 6,5l średniego spalania. Biorąc pod uwagę, że benzyna jest tańsza, nie ma adblue, rozliczam 50% VAT za paliwo oraz koszty różnica w moim przypadku to jest 250zł miesięcznie. Za to mam większą frajdę z jazdy oraz zimą szybko samochód mi się nagrzewa co jest irytujące w dieslu. Jak ktoś robi +40k rocznie to bezdyskusyjnie diesel RWD to najlepsze możliwe wyjście. Choć zdecydowanie się z Tobą zgadzam, że jeśli się nadażyła okazja zakupowa to diesel daję rade., choć jego potencjał oszczędnościowy daję o sobie znać przy większych przebiegach. Prawda jest taka, że różnica w kosztach eksploatacji dla średniego posiadacza w perspektywie 3 lat użytkowania kwoto wynosi podobnie co zakup kół na zimę 🙂 

Opublikowano

Do M340i się powinno lać 98, więc wtedy średnio ta benzyna jest tańsza,, a raczej sporo droższa od ON.

Żeby nie było - też bym brał M340i dla siebie zamiast 340d niezbyt dużo jeżdżąc.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
W dniu 21.04.2025 o 09:13, Wojtek HZ napisał(a):

Ja też mam oznaczenie silnika

2.00 l / 140 kW (XD5O)

Też chętnie się dowiem co znaczy te XD50 przy tym silniku

To 2.0d B47 z MHD (po lipcu 2019)

• Dziękuję 1
Opublikowano (edytowane)
31 minut temu, Exposito napisał(a):

Do M340i się powinno lać 98, więc wtedy średnio ta benzyna jest tańsza,, a raczej sporo droższa od ON.

Żeby nie było - też bym brał M340i dla siebie zamiast 340d niezbyt dużo jeżdżąc.

Zgoda na początku zalewałem 95 bo później doczytałem, że dla m performance jest zalecane 98 i takie zalewam 🙂 To ten argument z tańszym paliwem przy 340i nie ma sensu więc różnica zamiast 250zł wynosi 2000km/100km*10l*0,60gr=120zł po odliczeniach nie cała stówka więc 350zł = lepszy obiad w Krakowie dla dwóch osób. 

Opublikowano
13 minut temu, GrzegorzKo napisał(a):

Zgoda na początku zalewałem 95 bo później doczytałem, że dla m performance jest zalecane 98 i takie zalewam 🙂 To ten argument z tańszym paliwem przy 340i nie ma sensu więc różnica zamiast 250zł wynosi 2000km/100km*10l*0,60gr=120zł po odliczeniach nie cała stówka więc 350zł = lepszy obiad w Krakowie dla dwóch osób. 

Zalecane a wymagane to dwie różne sprawy

Opublikowano (edytowane)
48 minut temu, siwyZS napisał(a):

Zalecane a wymagane to dwie różne sprawy

W instrukcji jest zapis, że silnik posiada regulację przeciwstukową przez co można zalewać różną jakością paliwa

Silnik przystosowany jest do tankowania benzyny zgodnie z DIN EN 228.

Benzyna super 95 oktan.

Modele M Performance: 

Benzyna super plus 98 oktan 

Jakość minimalna 

Benzyna bezołowiowa 91 oktan 

Jak to w końcu jest z tym paliwem jest Ty Siwy jeździsz na 95?

Opublikowano
Godzinę temu, GrzegorzKo napisał(a):

W instrukcji jest zapis, że silnik posiada regulację przeciwstukową przez co można zalewać różną jakością paliwa

Benzyna super 95 oktan.

Modele M Performance: 

Jakość minimalna 

U mnie na klapce wlewu jest napisane PB95, w instrukcji jest napisane, że silnik jest przystosowany nawet do paliwa 91 więc ja jeżdżę na 95. Nie widzę sensu przepłacać za 98 do normalnej jazdy.

Na pewno 98 da temu silnikowi kilka koni więcej i na tor czy to mierzenia osiągów zdecydowanie tankowałbym takie paliwo.

Opublikowano
1 godzinę temu, GrzegorzKo napisał(a):

Benzyna super 95 oktan.

Modele M Performance: 

Jakość minimalna 

Po co lać 98, jak na 95 nie ma praktycznie różnicy poza jakimiś hamowaniami, czy jazdą torową, ja tam dolewam dodatek Millers Eco petrol coś tam, niby dodaje 2 oktany i czyści układ, wychodzi taniej niż zleżałe 98, z tym że czasem wleje, czasem nie, jak mi się przypomni.

Opublikowano (edytowane)

Rozmawiałem z dealerem Sikora - usłyszałem, że M340i z B58 będzie produkowane tylko do końca września tego roku. I że na ten piec będą mniejsze rabaty.

Edytowane przez Exposito