Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Fotele komfortowe jak w temacie, czy aby na pewno komfortowe ? Jakie są wasze odczucia na temat siedzień w X5. Jak dla mnie po 50 000 km to BMW powinno się bardziej postarać jeżeli chodzi o wyprofilowanie. Nie siedziałem w sportowych, ale komforty są dla mnie jednak mało wygodne. Mimo tylu możliwości ustawień są po prostu niewygodne. Jechałem GLB AMG i tam jest mega wygodnie jeżeli chodzi o dopasowanie, G klasa też lepsze fotele, Cayenne GTS poprzedni model to kubełek jak w sportowym aucie, bardzo dociska, ale jest super. A nasze komforty ? Jak je oceniacie?
Opublikowano
Dla mnie fotele komfortowe w BMW to absolutny top. Jeździłem wieloma autami i lepszych nie spotkałem. Wysoko oceniam również fotele w Volvo które są bardzo wygodne i świetnie sprawdzają się na długich trasach. Oprócz samego fotela ważna jest też pozycja za kierownicą która niestety w wielu modelach BMW nie jest już tak ergonomiczna jak kiedyś...W X5 G05 nie mam żadnych zastrzeżeń, ani do fotela ani do pozycji za kierą :cool2:
Opublikowano
Przy 190cm wzrostu i optymalnym ustawienie fotela nie widzę całych zegarów-ot ergonomia!

Nie widzisz góry, czy dołu zegarów?

Opublikowano
Dla mnie komforty w dwóch X-ach niebyły komfortowe mimo wielu ustawień i tych lepszych niby skór latałem na boki ,czułem zmęczenie .Brak widoczności zegarów przy moim optymalnym ustawieniu 185 cm wzrostu , ratował hud. Obecnie budżet seria 5 -sporty i nie mam żadnego problemu są po prostu lepsze jak dla mnie z jakąś tak brązową ceratą.
Opublikowano
Przy 190cm wzrostu i optymalnym ustawienie fotela nie widzę całych zegarów-ot ergonomia!

Nie widzę góry…..zasłania koło kierownicy.

Opublikowano

Nie widzę góry…..zasłania koło kierownicy.

To faktycznie lipa.

A pytam, bo niestety duża liczba użytkowników bmw preferuje pozycje za kierownicą typu leżak przy basenie.

Opublikowano

Może kierę masz za nisko :D

Przejedź się X7 po tebletozie to oprócz góry zegarów nie zobaczysz również bocznych wskaźników, obawiam się, że w X5 LCI może być podobnie...

BTW Jestem podobnego wzrostu i w swoim X5 widzę cały wyświetlacz łącznie z bokami. Będę bronił komfortów w BMW jak Nejman niepodległości :mrgreen:

Opublikowano
Fotel oraz kierownicę mam prawie w najniższym położeniu-to „udaje” choć troszkę auto osobowe -wsiadanie do suva Bmw nie brudząc spodni graniczy z cudem.
  • 1 rok później...
Opublikowano

Cześć,

BMW X5 LCI, fotele komfort z masażem, czy ktoś poza mną odczuwa ból pawego uda, jakby fotel miał jakiś twardy element w prawym boku siedziska? Niby głupota, ale po dłużej jeździe noga boli jak cholera, mam 190 cm wzrostu. 

Opublikowano

Ja odczuwam, niestety w większości aut i jest to związane ze sprawami zwyrodeniowymi kręgospłua 😞 PESEL goni 😛 Natomiast można znaleźć ustawienie fotela, które niekoniecznie może wydać się wygodne, ale rozwiązuje problem. Pokombinuj zatem z ustawieniami. Ja również z w/w powodu zdecydowałem się na komforty, auto odbieram za miesiąc i zobaczymy czy fotele komfortowe rozwiążą definitywnie problem z nadmiernym uciskiem rdzenia. 

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano (edytowane)

Ciekawy wątek

Moje spostrzeżenia (i doświadczenie z kilku BMW) są następujące:

1) najwygodniejsze są fotele M "multifunction" (jak w M5, X5/X6M, XM), które mają oparcie jak w fotelu komfortowym (plus te małe skrzydełka na wysokości ramion) i siedzisko jak w fotelu komfortowym plus bardziej wyprofilowane podparcia pod udami. Są miękkie, sprężyste, doskonale trzymają w zakrętach, mają świetnie wyprofilowany odcinek lędźwiowy (pierwszy fotel, w którym w ogóle nie mam potrzeby regulacji czegokolwiek w odcinku lędźwiowym), zapewniają pełną gamę ustawień w zasadzie wszystkich elementów (z jednym wyjątkiem - boczki siedziska, co może przeszkadzać osobom z szerokimi udami)

Powyższa ocena dotyczy foteli BEZ funkcji masażu - jej dodanie wyraźnie pogarsza komfort ze względu na mniejszą grubość wypełnienia fotela, co wynika z potrzeby wygospodarowania miejsca na graty potrzebne do masażu 

2) "komforty" bez masażu będą drugie w kolejności - są tak samo sprężyste i wygodne jak M i mają tak samo szeroki zakres regulacji; na minus w stosunku do M "multifunction": gorsze trzymanie na zakrętach i inaczej wyprofilowany odcinek lędźwiowy

3) fotele sportowe (nie-M) - miałem w serii 5 i były super wygodne, dobrze trzymały (też dzięki temu, że miały tapicerkę materiałową ze wstawkami z alcantary), za to brakowało im regulacji znanej z komfortów

4) na jednym poziomie ustawię fotele eMkowe oraz "komforty" w wersji z opcją masażu. Takie miałem w siódemce i byłem niezadowolony - brakowało gąbki i było mi niewygodnie

Ktoś wyżej wspomniał fotele w Volvo. Takie też miałem i moim zdaniem plasują się gdzieś między M-kowymi a komfortami bez masażu. Są rewelacyjne

Edytowane przez maciek_w
  • Lubię to 1

Pierwsze prawdziwe M, do tego kombi

(ex F10 520d; F10 535d; G11 LCI 740d; G05 M60i)

• 1 miesiąc temu...
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Niestety, nie ma takiej opcji - a przynajmniej tak usłyszałem od dwóch dealerów w Warszawie rok temu przy zamawianiu M60i. Ostatecznie wybór padł na Tartufo i jestem zadowolony (tj. Przywykłem do wnętrza w kolorze krówki 😉 )

Pierwsze prawdziwe M, do tego kombi

(ex F10 520d; F10 535d; G11 LCI 740d; G05 M60i)

Opublikowano
10 godzin temu, maciek_w napisał(a):

Niestety, nie ma takiej opcji - a przynajmniej tak usłyszałem od dwóch dealerów w Warszawie rok temu przy zamawianiu M60i. Ostatecznie wybór padł na Tartufo i jestem zadowolony (tj. Przywykłem do wnętrza w kolorze krówki 😉 )

Kolor bardzo ładny, ale obecnie mam cognac i już mi się przejadł. Czarny odpada wiec chyba pojde w komforty i mix white/grey

Opublikowano
W dniu 10.09.2024 o 13:36, hornet17 napisał(a):

Cześć,

BMW X5 LCI, fotele komfort z masażem, czy ktoś poza mną odczuwa ból pawego uda, jakby fotel miał jakiś twardy element w prawym boku siedziska? Niby głupota, ale po dłużej jeździe noga boli jak cholera, mam 190 cm wzrostu. 

Dla mnie były z początku zbyt miękkie (mam komforty z perforacją w merino tartufo). Przesiadałem się z foteli M w dakocie i bez perforacji (sztywniejszy fotel, sztywniejsza tapicerka). Przyzwyczaiłem się, do X5/X7 wybrałbym ponownie. Do 5 G31 mi ten fotel nie pasował (słabe trzymanie boczne i ud).

Opublikowano (edytowane)

Słuchacie a ja mam pytanie, czy w fotelach komfortowych zagłówek regulowany jest wzdłużne? Wycięcie w zagłówku przy prętach na to by wskazywało, ale nie udało mi się znaleźć żadnej regulacji wzdłużnej (przód-tył) ani ręcznej, ani elektrycznej.

Drugie pytanie… niby siedzę wygodnie, ale często odnoszę wrażenie jakbym miał coś twardego w tylnej prawej kieszeni spodni. Coś jakby uwierało. Muszę wtedy przesunąć się lekko w lewo na fotelu. TeŻ tak macie? 

Edytowane przez Godlike
Opublikowano
33 minuty temu, Godlike napisał(a):

Słuchacie a ja mam pytanie, czy w fotelach komfortowych zagłówek regulowany jest wzdłużne? Wycięcie w zagłówku przy prętach na to by wskazywało, ale nie udało mi się znaleźć żadnej regulacji wzdłużnej (przód-tył) ani ręcznej, ani elektrycznej.

Zagłówek nie jest regulowany wzdłużnie, masz tylko "skrzydełka" po bokach, które możesz zbliżyć do środka.

34 minuty temu, Godlike napisał(a):

Drugie pytanie… niby siedzę wygodnie, ale często odnoszę wrażenie jakbym miał coś twardego w tylnej prawej kieszeni spodni. Coś jakby uwierało. Muszę wtedy przesunąć się lekko w lewo na fotelu. TeŻ tak macie? 

Nie zauważyłem u siebie.

• Lubię to 1
Opublikowano
Godzinę temu, Godlike napisał(a):

U mnie to samo, fotele komfort z masażami. 

Opublikowano
3 godziny temu, hornet17 napisał(a):
4 godziny temu, Godlike napisał(a):

U mnie to samo, fotele komfort z masażami. 

u mnie podobnie, sporadycznie ale się zdarza, też komforty z masażami

Opublikowano
8 godzin temu, Godlike napisał(a):

U mnie komforty bez masażu ale nic nigdy nie uciskało.

Opublikowano

Wentylacja tez dorzuca mechanizmow w fotelu, wiec tez moze powodowac uciskanie. W teorii najwygodniejszy setup to powinny byc komforty bez masazu i bez wentylacji.

Opublikowano
19 godzin temu, Godlike napisał(a):

Też mam komforty z masażem i podobnie jak u Ciebie, lekko czasami uwiera.