Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
W dniu 21.05.2025 o 21:14, Daniel2211 napisał(a):

image.thumb.jpeg.741ed3d00f325d140947f74d15690de5.jpegDziś miałem okazję zobaczyć nowe przyciski sterowania szyb , robią dużo lepsze wrażenie niż ten plastik , choć pewnie będą się rysować …

Milion razy bardziej wole ten plastik ze skody. Nie rysuje się, nie zbiera kurzu i nie palcuje.

• Haha 1
Opublikowano

Ja mam wrażenie, że BMW podeszło do tematu przycisków na zasadzie: " Dobra, tak narzekacie? To proszę bardzo. Teraz lepiej? " Jak dla mnie to gorzej. Wolę już te matowe które mam. Te piano lepiej wyglądają jak oglądasz auto w salonie ale potem to tragedia. Będę u siebie oklejał konsolę środkową winylem tylko muszę jeszcze razem z detailerem dobrać odpowiednią strukturę pasującą do listew na desce. Nie znoszę piano.

Opublikowano
W dniu 23.05.2025 o 10:45, Daniel2211 napisał(a):

Zakładał ktoś może dystanse do swojej g60? Jak to się ma do gwarancji i zawieszenia w 550e 

Takie mody nie są dopuszczane przez BMW więc z gwarancją może być kłopot w razie 'W". Chyba, że będziesz zdejmował dystanse przed wizytą w ASO. Jak chcesz mieć bardziej wysadzone koło to proponuję kupić felgi z niższym ET.

Opublikowano

Najniższe kilka razy miałem 4.1l/100km, ale ogólnie spokojna jazda to ok 5,3l/100, a dynamicznie ok 6.0l. 520d xDrive - naprawdę genialne spalanie. 

Opublikowano (edytowane)

IMG-20250519-WA0001.thumb.jpeg.a0ceab243671cace61da9a52a596c232.jpeg

6 godzin temu, kivlov napisał(a):

Najniższe kilka razy miałem 4.1l/100km, ale ogólnie spokojna jazda to ok 5,3l/100, a dynamicznie ok 6.0l. 520d xDrive - naprawdę genialne spalanie. 

Ja mówiłem o 520i

IMG-20250519-WA0003.jpeg

IMG-20250519-WA0005.jpeg

Edytowane przez buntownik
Opublikowano

Ja nie wiem, co Wy robicie z tymi autami...520xd pali mi w mieście 9.8 (to i tak mało, bo g30 i f10 paliły mi o litr więcej), a w trasie około 7...

Opublikowano

520i czerwiec 2024, przebieg 26500. Spalanie średnie od nowości 7.1 l/100km. Zdarzało się zejść do 5,5 na trasie przy spokojnej jeździe. 

Opublikowano

U mnie w hybrydzie, w maju średnie spalanie: 3,6l/100 km. Tak, że ten... No, wiadomo, że to bzdura, bo jest jeszcze prąd (codziennie doładowuję). Przy ograniczeniu doładowania do 80% (w instrukcji wyczytałem, że tak zdrowiej dla baterii) pokazuje bardzo powtarzalnie zasięg 68-72km. Niemniej oznacza to, że w miesiącu przy dojazdach do roboty i kręceniu się po mieście, na stację benzynową jadę raz. Bardzo to wygodne.  Natomiast przy spokojniej jeździe po mieście bez elektryki, to 10-12 l.  W trasie bardzo zależy od prędkości. Można zejść do 7l, jak się nie spieszy.

• Lubię to 1
Opublikowano
18 godzin temu, SieKieR napisał(a):

520i czerwiec 2024, przebieg 26500. Spalanie średnie od nowości 7.1 l/100km. Zdarzało się zejść do 5,5 na trasie przy spokojnej jeździe. 

To w porównaniu do 320i wyraźnie więcej. U mnie na trasie przy spokojnej jeździe 5, a na autostradzie przy tempomacie na 140 - wychodzi 5,6.

Opublikowano
1 godzinę temu, maciej_cie napisał(a):

To w porównaniu do 320i wyraźnie więcej. U mnie na trasie przy spokojnej jeździe 5, a na autostradzie przy tempomacie na 140 - wychodzi 5,6.

Nie sądzę. Miałem G20 318i, teraz 520i. Spalanie jest bardzo podobne, nawet z minimalną przewagą G60. Wychodzi mi o jakieś -0,2 czy 0.3 mniej niż w G20.

O wynikach typu 5.x nie mówię, bo nie urządzam rajdów o kropelce. Czasem się tak udaje, ale to zwykle jak żona prowadzi.

Pozdrawiam,

Bartek

Opublikowano

Ja również tego nie robię i to są wyniki w trybie Comfort (a nie Eco Pro). Dużo pewnie zależy od ruchu na drodze i stylu jazdy, ale niejednokrotnie po drogach wojewódzkich udawało mi się zejść do 4,6 i to bez specjalnych starań.

Opublikowano (edytowane)

Jak na benzyne i prawie 1,8 t samochód to  te 7.1 litra średniego spalania w 520i w większości po mieście to jest bardzo spoko. Jeździmy z żoną na skrzyni w pozycji sport cały czas z wyjątkiem jazdy autostradą więc być może lekko podnosimy spalanie ale cóż.... to najprostrzy sposób na zapomnienie o systemie start stop i dodatkowo uważam za zdrowsze dla silnika niż jazda non stop na niskich obrotach.

Edytowane przez SieKieR
Opublikowano

99,9% mojej jazdy to zwykły tryb komfortowy, nidgy nie używałem eco, a sport kilka razy samo auto i mi zaproponowało i było dynamiczniej, ale ogólnie to spalanie i wygoda rewelacja, ale szkoda, że nie było opcji 540D przy zamowieniu, ciekawe jak tam by było spalanie, i jaka elastyczność jazdy, bo w mieście i na autostradzie niczego mi nie brakuje, ale na trasie, gdzie jest mało przestrzeni, aby "walczyć" z ciężarówkami to chyba Ferrari miałoby problemy. 

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

540d

Spalanie najnjzsze jakie osiagnalem 3.9l/100km.

Spalanie przy normalnej jezdzie po ekspresowych i autostradach miedzy 5.5 a 6.5

Po drogach krajowych miedzy 5 a 5.5.

Miasto 8-9l

10tys km - srednie spalanie od nowosci 6.5l - jezdze tez krotkie odcinki po miescie.

Na baku robie srednio 1000-1100km

Opublikowano

540d

u mnie po 6 tyś średnie spalanie 8.1

w podobnych  warunkach przednia  g30 530i  paliła około litr wiecej

może teraz trochę minimalnie dynamimznejsza jazda bo jest czym

Opublikowano

520d, 13 000 km; 6,3 l.

Mocy trochę brakuje. Żałuję że nie 540d.

poprzednio było f10, 525d po modyfikacji softu i zbierało się lepiej 🙂

z rzeczy które po 6 miesiącach mnie irytują to samoczynne hamowanie (pewnie jakieś systemy) i lekkie szarpanie skrzyni przy małych prędkościach (1,2 bieg w korku to nie zmienia tak płynnie jak moznaby oczekiwać).

Opublikowano
15 godzin temu, Rhett napisał(a):

520d, 13 000 km; 6,3 l.

Mocy trochę brakuje. Żałuję że nie 540d.

poprzednio było f10, 525d po modyfikacji softu i zbierało się lepiej 🙂

z rzeczy które po 6 miesiącach mnie irytują to samoczynne hamowanie (pewnie jakieś systemy) i lekkie szarpanie skrzyni przy małych prędkościach (1,2 bieg w korku to nie zmienia tak płynnie jak moznaby oczekiwać).

Może masz aktywowaną jakąś opcję z tym samoczynnym hamowaniem? Mam pakiet asystentów pro i nie zauważyłem czegoś takiego w swoim 520d.

• 4 tygodnie później...
Opublikowano
W dniu 2.06.2025 o 13:40, Hernandes napisał(a):

U mnie w hybrydzie, w maju średnie spalanie: 3,6l/100 km. Tak, że ten... No, wiadomo, że to bzdura, bo jest jeszcze prąd (codziennie doładowuję). Przy ograniczeniu doładowania do 80% (w instrukcji wyczytałem, że tak zdrowiej dla baterii) pokazuje bardzo powtarzalnie zasięg 68-72km. Niemniej oznacza to, że w miesiącu przy dojazdach do roboty i kręceniu się po mieście, na stację benzynową jadę raz. Bardzo to wygodne.  Natomiast przy spokojniej jeździe po mieście bez elektryki, to 10-12 l.  W trasie bardzo zależy od prędkości. Można zejść do 7l, jak się nie spieszy.

Zastanawiam się czy by kiedyś mojej sztywnej taczki m340i nie zmienić na taką wygodną kanapę jak 550e. Brałeś może Zawieszenie adaptacyjne M Professional? Jak wrażenia? Ponoć wyciszenie słabe jest w tej nowej 5. Prawda to? Np przy prędkościach autostradowych 140-150.

Stop Electric GO V8. 2 litry to może mieć czajnik ;D
Opublikowano

Wyciszenie auta przy dużych prędkościach jest słabe - szumy wiatru bardzo odczuwalne. Zawiasu adaptacyjnego M Professional nie polecam do sedana - brak skrętnej tylnej osi a auto i tak przechyla się na zakrętach, znacznie. Ogólnie G60 jest tandetna.

• Lubię to 1
Opublikowano
15 godzin temu, ratoN napisał(a):

brak skrętnej tylnej osi a auto i tak przechyla się na zakrętach, znacznie.

Pozwól, że dopytam -> co ma skrętna oś do przechyłu auta?