Skocz do zawartości

Dostęp komfortowy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Czy mając dostęp komfortowy jest jeszcze coś ekstra poza:

- otwieranie auta bez kluczyka (jak podchodze do auta samo sie otwiera)

- otwieranie bagaznika machnieciem nogi

- dolna klapa otwierana elektrycznie

- dostep do auta z telefonu?

Trochę nie rozumiem, ceny 5,6k pln za tę opcję, chyba ze dostaje jeszcze cos poza tym co wymienilem powyzej, a o czym nie wiem. Mam te opcje w drugim aucie (nie bmw) i jest fajna, ale cena 5,6k za udogodnienie ze nie trzeba wyciagac kluczyka z kieszeni???

Opublikowano
Wg mnie to nie jest wygórowana cena za tę opcję, zwłaszcza w G05. Trochę słabo mieć to auto i nie mieć tej opcji.
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
Dla mnie też jest to opcja bardzo zwiekszająca komfort korzystania z samochodu. Płacz i płać!
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
Czy mając dostęp komfortowy jest jeszcze coś ekstra poza:

- otwieranie auta bez kluczyka (jak podchodze do auta samo sie otwiera)

- otwieranie bagaznika machnieciem nogi

- dolna klapa otwierana elektrycznie

- dostep do auta z telefonu?

Trochę nie rozumiem, ceny 5,6k pln za tę opcję, chyba ze dostaje jeszcze cos poza tym co wymienilem powyzej, a o czym nie wiem. Mam te opcje w drugim aucie (nie bmw) i jest fajna, ale cena 5,6k za udogodnienie ze nie trzeba wyciagac kluczyka z kieszeni???

Jeszcze jest bardzo ważna funkcja - samoczynne zamykanie się samochodu po oddaleniu się z "kluczykiem".

Dostęp komfortowy to droga opcja (jak prawie wszystko w BMW) ale bardzo przydatna.

Opublikowano
Mi dzięki temu bajerowi ukradli już raz samochód 'na walizkę' więc nie biorę tego od tego czasu nigdy :)
Opublikowano
Mi dzięki temu bajerowi ukradli już raz samochód 'na walizkę' więc nie biorę tego od tego czasu nigdy :)

A czasem teraz kluczyki nie mają jakiegoś prostego żyroskopu i pokilku min leżenia w jednym miejscu dezaktywują się? Ew. pozostaje ta szkatułka do przechowywania :D

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Zermax, nie pytam złośliwie, ale wziąłeś jakieś dodatkowe wyposażenie w swojej konfiguracji? Az mnie ciekawi na co sie zdecydowaleś i co uważasz za potrzebne?

Opublikowano

Konfiugracje znajdziesz w moim temacie x5 m50i tam pisałem szczegóły całości, nie che mi sie teraz tego tutaj wypisywać całościowo konfig był za ca. 550k.

Za podstawę uważam pakiet M (to akurat miałem w standardzie), deska pokryta skóra (też w standardzie), komfortowe fotele, panoramiczny dach i harman kardon nagłośnienie, reszta to już kwestia indywidualnego widzimisię :)

Edytowane przez Zermax

Opublikowano

A czasem teraz kluczyki nie mają jakiegoś prostego żyroskopu i pokilku min leżenia w jednym miejscu dezaktywują się? Ew. pozostaje ta szkatułka do przechowywania :D

Mi ukradli jak jadłem z rodziną obiad w restauracji, ani szkatułka ani żyroskopy tutaj by nie pomogły :) ale pomagają jak ktoś proboje zwedzic auto z garażu tym sposobem.

Opublikowano

Mi ukradli jak jadłem z rodziną obiad w restauracji, ani szkatułka ani żyroskopy tutaj by nie pomogły :) ale pomagają jak ktoś proboje zwedzic auto z garażu tym sposobem.

No to rzeczywiście grubo. Zgadza się, na takie opcje to nic raczej nie pomoże.

Opublikowano
  • Moderatorzy

Właśnie że czujnik ruchu by pomógł. Kluczyk byłby nieaktywny podczas siedzenia w knajpie. Chyba że by szli za Tobą.

Opublikowano

Właśnie że czujnik ruchu by pomógł. Kluczyk byłby nieaktywny podczas siedzenia w knajpie. Chyba że by szli za Tobą.

Nawet jeśli masz kluczyk w kieszeni i np. ruszasz nogą? Ciekawi mnie, jaka jest czułość tego czujnika i kiedy tak naprawdę ten pilot się wyłącza a kiedy nie.

Opublikowano

Dosyć mocno zgłębiłem temat jak się przed tym bronić. Żyroskopy niestety przy jakimkolwiek ruchu się aktywują i nic to nie daje jak właśnie ruszasz noga itp.

Sa firmy co sprzedają taki pokrowiec na kluczyk, który go wyłącza i potem trzeba klepnąć w kieszen dwa razy i się aktywuje, ale to strasznie upierdliwe i nie zawsze działa więc więcej problemu niż pożytku.

Może są jakieś nowe rozwiązania o których nie wiem bo od czasu zakupu x5 nie sprawdzałem co i jak.

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
A czy korzysta ktoś na stałe z karty lub telefonu z NFC zamiast kluczyka? Działa tak samo jak kluczyk czy jest mniej funkcjonalne? Czy bezpieczeństwo związane z kradzieżą na walizkę to zwiększa, czy problem jest identyczny?
Opublikowano

Musisz zbliżyć kartę/telefon do czytnika w klamce - tak jakbyś w sklepie płacił przy kasie.

Później karta/telefon musi być położona na półce do ładowania - inaczej nie odpalisz silnika.

Ogólnie nadaje się to do awaryjnego użytkowania . Nie wyobrażam sobie takiego użytkowania na co dzień. Karta jest przydatna , gdy oddajesz auto do ASO - nikt nie bawi się wtedy twym ustawieniami przypisanymi do kluczyka.

http://images.spritmonitor.de/1244128.png - ekologia pełną gębą :lol:
  • 4 miesiące temu...
Opublikowano
co się przejmujesz autem do 3 lat gdy masz GAP ect. Ukradną to ukradną, kupisz nowe. Ja mam i sie nie martiwe tym nawet . Zobacz jak blisko auta musisz byc aby sie otworzylo , boisz sie to wgraj kluczyk do iphone i z glowy masz. Kluczyk trzymaj w seifie. Pamietaj, że każde auto moga ukraść jak i wejsc do kazdego domu to tylko kwestia czasu a nie zabezpieczenia , ze sie nie da ukrasc bo się da.
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
co się przejmujesz autem do 3 lat gdy masz GAP ect. Ukradną to ukradną, kupisz nowe. Ja mam i sie nie martiwe tym nawet . Zobacz jak blisko auta musisz byc aby sie otworzylo , boisz sie to wgraj kluczyk do iphone i z glowy masz. Kluczyk trzymaj w seifie. Pamietaj, że każde auto moga ukraść jak i wejsc do kazdego domu to tylko kwestia czasu a nie zabezpieczenia , ze sie nie da ukrasc bo się da.

Chyba nikt się nie przejmuje, tylko pytanie było żebyś wiedzieć. Dostęp komfortowy mam w kilku autach pod rząd od ponad 10 lat i nie wyobrażam sobie bez tego udogodnienia funkcjonować na codzień. Podstawa to dobre AC i najlepiej GAP.

W X5 tez używam od kilku miesięcy, ale przyznam ze sporadycznie zdarza mi się korzystać z NFC w tel jak nie wezmę kluczyka i chociaż nigdy mnie nie zawiodło to w dłuższa trasę zawsze z kluczykiem jadę na wszelki wypadek :) Z telefonem niedogodność to konieczność precyzyjnego przyłożenia do klamki i tylko od strony kierowcy oraz brak komfortowego otwierania dowolnych drzwi i bagażnika.

Opublikowano
  • Autor
no właśnie te precyzyjne przyłożenie telefonu sprawia największy kłopot. Ile razy już się nastałem przy klamce z telefonem i dopiero po kilku minutach (a czasami wogóle) złapał to miejsce i się otworzył. Ktoś ma jakieś wskazówki, albo patent jak to sprawnie otwierać? Na filmikach gość przykłada telefon przy klamce i zawsze zaraz otwiera, ale to tak w praktyce nie działa:(
Opublikowano

Dla mnie te wszystkie wynalazki jak otwieranie telefonem czy tą kartą bmw to jakieś uwstecznianie technologii….przecież standardowy dostęp komfortowy działa super a i bez tego wygodniej by było kliknąć przycisk na pilocie od auta niż kombinować z przykładanie karty czy telefonu do klamki.

Można oczywiście użyć tej powolnej aplikacji do zamknięcia/otwarcia auta….i tu ciekawostka….ostatnio zamknąłem auto przez apkę -niestety z kluczykiem w środku, kolejnego dnia zajęło z zegarkiem w ręku 1,5h zanim apka zadziałała bo pewnie mieli jakiś problem albo cholera wie co..mam wrażenie, że pomogło bujanie autem ze złości i żyroskop w kluczyku jakoś uaktywnił uspały idrive.Dobrze, że jakoś mi się specjalnie nie śpieszyło.

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
jak nie masz kluczyka, to zawsze jedna rzecz mniej w kieszeni....
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
no właśnie te precyzyjne przyłożenie telefonu sprawia największy kłopot. Ile razy już się nastałem przy klamce z telefonem i dopiero po kilku minutach (a czasami wogóle) złapał to miejsce i się otworzył. Ktoś ma jakieś wskazówki, albo patent jak to sprawnie otwierać? Na filmikach gość przykłada telefon przy klamce i zawsze zaraz otwiera, ale to tak w praktyce nie działa:(

Pare razy zdarzyło mi się stać z 30sek i szukałem odpowiedniego miejsca. Dziwnie się wtedy patrzą przechodnie zastanawiając się pewnie czy nie próbuje ukraść auta na walizkę ;)

Obecnie 99% skuteczności u mnie to przyłożenie do środka klamki górnej części telefonu (IP 12pro).

Opublikowano
Mi NFC w telefonie Samsung galaxy s9 + przez rok działało super - teraz podobno samsung z końcem lipca wycofał się ze współpracy z BMW i digital key działa tylko na Iphone. Dowiedziałem się, że nic nie da zmiana telefonu na Iphona ponieważ Digital Key 1.5 kompatybilną z telefonami iPhone nie można wyposażyć mojego samochodu - rocznik 2020:) więc pocieszyłem się rok i po wszystkim.
  • 4 tygodnie później...
Opublikowano
Ja używam etui z blokadą sygnału. Przekładam kluczyk do przegródki blokowanej tylko wtedy, gdy jestem w miejscach typu supermarket i miejscach publicznych, gdzie istnieje ryzyko zaczajenia się tych z walizką. Normalnie kluczyk spoczywa w etui w części niezabezpieczonej. Nie odczuwam specjalnie dużego dyskomfortu, gdy czasami raz na kilka dni muszę przełożyć kluczyk.