Skocz do zawartości

M340d co sądzicie?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

B57a vs b58a to jest jakies 40kg. Przeciez rozbieralem kazdego z nich, roznice sa tylko w tlokach, korbach, kolektorach. Budowa, te silniki sa praktycznie takie same. 

• Odpowiedzi 571
  • Wyświetleń 75,3 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Popularne posty

• Musze przyznać że nie do końca rozumiem co tutaj sie próbuje udowodnić. Że M340d jest szybsze od M340i ? Nie jest, jest wolniejsze i czuć to zwłaszcza od około 140km/h+ natomiast z uwagi na moment i j

• Cykl życia wątku o 340d: 1. Zaczepka, że 340d jedzie lepiej; 2. awantura, że nieprawda 3. gorąca dyskusja, włącza się kilku geeków, wjeżdżają wykresy, całki, wzory fizyczne, ale jest pa

• Dodam coś od siebie - w sumie to jest tak - oba M340i i M340d to genialne auta z genialnymi silnikami, ale z dużymi różnicami. A pisanie, że M340i nie jedzie bez gazu w podłodze to nieprawda. Max

Opublikowane grafiki

Opublikowano
  • Moderatorzy

Dodatkowe 10kg różnicy to inna skrzynia biegów. 

Kolejne parę kg to solidniejsze mocowanie silnika i skrzyni.

Do tego system Adblue w dieslu, znowu parę kg.

Dlatego sumarycznie w danych technicznych jest 75kg.

Opublikowano

Bmw dane techniczne

Nie chce się kłócić, ale według oficjalnej strony BMW jest to naprawdę 40kg, 

odpowiednio:

340i - 1835kg

340d - 1875kg

Przy takiej wadze 40kg nie powinno robić większej różnicy. 

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
2 godziny temu, Rufio napisał(a):

Dodatkowe 10kg różnicy to inna skrzynia biegów. 

Kolejne parę kg to solidniejsze mocowanie silnika i skrzyni.

Do tego system Adblue w dieslu, znowu parę kg.

Dlatego sumarycznie w danych technicznych jest 75kg.

Zgadza sie. 

Opublikowano

Spieracie się o śmieszne kg .. do jazdy na codzień , trasy 340d będzie przyjemniejszym autem, ujmijąc inaczej bardzie responsywnym bez specjalnego deptania przez co szczędzniejszym , wieksze znaczenie niż te 40 kg ma moment 700 Nm vs 500 Nm 

Opublikowano
  • Moderatorzy

Uścislajac.

Róznica wagi 75kg

M340i ma 52KM wiecej niż M340d. 392KM vs 340KM

Co z tego, że w M340d jest 700Nm. Tylko, że w zakresie 500 obr (od 1750 do 2250)

W M340i jest  540Nm w zakresie 1900 obrotów (od 1900Nm do 4800obr).

Patrzac na moc M340i to jest prawie 400KM. To prawie terytorium poprzednich generacji M3.

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
7 godzin temu, michau6211 napisał(a):

Bmw dane techniczne

Nie chce się kłócić, ale według oficjalnej strony BMW jest to naprawdę 40kg, 

odpowiednio:

340i - 1835kg

340d - 1875kg

Przy takiej wadze 40kg nie powinno robić większej 

1835kg dla 340i to już z kierowcą 75kg i prawie pełnym bakiem. Chyba znowu przytyło... szok

Edytowane przez macste

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
2 godziny temu, Woytas napisał(a):

Spieracie się o śmieszne kg .. do jazdy na codzień , trasy 340d będzie przyjemniejszym autem, ujmijąc inaczej bardzie responsywnym bez specjalnego deptania przez co szczędzniejszym , wieksze znaczenie niż te 40 kg ma moment 700 Nm vs 500 Nm 

szczera prawda 😀 nie lubię diesla ale to trzeba mu oddać.

Opublikowano

Skoro Michał szuka auta na trasy i bierze pod uwagę diesle to M340d jest jedynym oczywistym wyborem, na tym polu benzyny nie mają czego szukać, o elektrykach nie wspominając. 😈

spacer.png

Opublikowano

Diesel tylko na trasy, dla oszczędzania, tak to nie ma żadnego porównania do m340i, bo m340i jest lepszy pod każdy względem. Diesel w mieście zarośnie nagarem po roku. Gorzej się prowadzi, gorsze rozłożenie masy. Gorzej brzmi, nie budzi respektu laików bo to klekot i chodzący niszczyciel klimatu. Za to po kilku latach to już skarbonka, bo ten kto się w życiu nudzi to powinien kupić sobie właśnie diesla z całą ekologią i się już nudzić nie będzie. 

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

No nie wiem, jak na razie naprawiam wiecej b38/48/58 niz b57. 

Opublikowano
  • Moderatorzy
7 godzin temu, zornold napisał(a):

Diesel tylko na trasy, dla oszczędzania, tak to nie ma żadnego porównania do m340i, bo m340i jest lepszy pod każdy względem. Diesel w mieście zarośnie nagarem po roku. Gorzej się prowadzi, gorsze rozłożenie masy. Gorzej brzmi, nie budzi respektu laików bo to klekot i chodzący niszczyciel klimatu. Za to po kilku latach to już skarbonka, bo ten kto się w życiu nudzi to powinien kupić sobie właśnie diesla z całą ekologią i się już nudzić nie będzie. 

Jestem zaskoczony, że M340d i M340i kosztują tyle samo, 330tys zl.

Przy tej cenie i utracie wartości. Trzeba robić z 50 tys km rocznie, żeby odczuć jakies oszczedności.

Co ciekawe w Niemczech jest więcej używanych M340i niż M340d 40%/60%.

Dlatego sprzedając niedługo 540i, szukam auta z 6cyl. tej klasy.

Po 80 tys km/5 wymian oleju/klocki z tyłu. Zero innych problemów, jakiś check enginów. Raz zawiesił się Idrive.

Opublikowano

Czytam o tej ogromnej utracie wartości m340d, a leasingi wyliczyły mi identyczną utratę wartości. Patrzę na ogłoszenia i wychodzi mi że 340i jest znacznie więcej niż 340d. Więc albo nikt tym nie jeździ albo wręcz przeciwnie, bardzo szybko schodzą. 

Dodatkowo o co chodzi z tymi naprawami? Czy 330d czy 340d jakoś bardzo się sypią? 

Nie wiem, czasami mam wrażenie że niektórzy po prostu mają wrodzoną niechęć do diesli i jest to ok, ale do mnie argumenty typu “nie bierz diesla bo to diesel” nie przemawiawają. 

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
9 minut temu, michau6211 napisał(a):

Czytam o tej ogromnej utracie wartości m340d, a leasingi wyliczyły mi identyczną utratę wartości. Patrzę na ogłoszenia i wychodzi mi że 340i jest znacznie więcej niż 340d. Więc albo nikt tym nie jeździ albo wręcz przeciwnie, bardzo szybko schodzą. 

Dodatkowo o co chodzi z tymi naprawami? Czy 330d czy 340d jakoś bardzo się sypią? 

Nie wiem, czasami mam wrażenie że niektórzy po prostu mają wrodzoną niechęć do diesli i jest to ok, ale do mnie argumenty typu “nie bierz diesla bo to diesel” nie przemawiawają. 

Raczej usterkowiść i serwis porównywalne. Kiedyś może i diesel był dużo droższy w serwisowaniu. Przy teraźniejszych stopniu skomplikowania obu jednostek będzie to porównywalne. 

IMO przy cenie tego auta w ogóle bym to pominął i skupił się na tym co najważniejsze 😀

Opublikowano
10 godzin temu, kkx5 napisał(a):

No nie wiem, jak na razie naprawiam wiecej b38/48/58 niz b57. 

Szacunki na bazie danych z cepik i pojemności silnika. Masz jakieś dane ile tych typów silników naprawiasz i czy to jakoś koreluje z ilością rejestracji aut?

image.thumb.png.c9f6b5609329badad93a7bf974bc2f27.png

2015: Jatoba Brown F10 520d xdrive B47 (ex) | 2019: Bluestone G32 640i xDrive B58C | 2020: Melbourne Red F40 120i FWD B48 (ex) | 2025: Manhattan Green G05 40i xDrive B58N | https://www.instagram.com/gran.turismo.g32/ | https://www.instagram.com/red.bmw.f40/

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Tu chodzi o aure tego tematu, wywyzszanie, szczegolnie b58, jako legendy, czegos cos nagina prawa fizyki: lepiej jedzie, mniej pali, nie psuje sie, a diesel b57 to same zlo, przeciez to bzdura. To o to chodzi. 

Opublikowano
  • Moderatorzy

To nie tak.

Po 20 latach jeżdzenia dieslami (w tym 0.5mln km w M57) Kupiłem benzynę.

Dlaczego? W 2006 roku benzyna kosztowała 4,1 zl, Diesel 3.8 zl.

Ale srednia pensja była 2500zł (ok 600 litrow paliwa).

Teraz benzyna 5,7zl diesel 6zl. (Ok 1500 litrow)

Po prostu spalanie nie jest tak istotne jak awaryjność i utrata wartości. 

No i progres benzyn jest niesamowity. 

Robiłem dziennik spalania dla wszystkich aut.

Ten sam kierowca, to samo miasto i styl jazdy:

320d M47 7.5 litra

330d M57 9 litrów

C63 V8 6.2   18 litrów

C43 AMG V6 12,3 litra

540xi B58 9.8 litra.

Co prawda do tej pory uważam dużego diesla do SUVa jako idealny napęd.

Dlatego nie ogarniam robienia dużych elektrycznych SUVów.

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
12 minut temu, Rufio napisał(a):

To nie tak.

Po 20 latach jeżdzenia dieslami (w tym 0.5mln km w M57) Kupiłem benzynę.

Dlaczego? W 2006 roku benzyna kosztowała 4,1 zl, Diesel 3.8 zl.

Ale srednia pensja była 2500zł (ok 600 litrow paliwa).

Teraz benzyna 5,7zl diesel 6zl. (Ok 1500 litrow)

Po prostu spalanie nie jest tak istotne jak awaryjność i utrata wartości. 

No i progres benzyn jest niesamowity. 

Robiłem dziennik spalania dla wszystkich aut.

Ten sam kierowca, to samo miasto i styl jazdy:

320d M47 7.5 litra

330d M57 9 litrów

C63 V8 6.2   18 litrów

C43 AMG V6 12,3 litra

540xi B58 9.8 litra.

Co prawda do tej pory uważam dużego diesla do SUVa jako idealny napęd.

Dlatego nie ogarniam robienia dużych elektrycznych SUVów.

Też uważam że diesel do dużych SUVów to must have. Ale nie umniejszałbym hybryd, króre też nieźle sobie radzą z SUVami, będzie tylko lepiej na tym polu...

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
40 minut temu, kkx5 napisał(a):

Tu chodzi o aure tego tematu, wywyzszanie, szczegolnie b58, jako legendy, czegos cos nagina prawa fizyki: lepiej jedzie, mniej pali, nie psuje sie, a diesel b57 to same zlo, przeciez to bzdura. To o to chodzi. 

Z tego co czytam w większości jest to odpowiadanie dlaczego diesel nie jest naj pod każdym względem.... Zależy wszystko dla kogo i do czego.

Dla emocji myślę że ponad 90% polpulacji nie wybierze diesla tak samo jak 80% nie wybierze dużej benzyny w trasy gdzie B57 zamiata i tak dalej i tym podobne 😀

Więcej radości że swojego i mniej uświadamiania na siłę co lepsze. IMO im więcej takich wypowiedzi tym bardziej myślę że to rozdźwięk pomiędzy tym co się na prawdę myśli vs to co się ma.

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
Godzinę temu, Rufio napisał(a):

scotty-we-need-more-power.jpg

Hellyeah... lub cytując klasyka z UK Powerrrr😆

Opublikowano

Czy Wy się nawet w święta musicie kłócić?! 🥳
Mało już 'śmiesznych' obrazków wstawiłem żeby pokazać że za wiele na poważnie nie piszę?
Przy obecnych oszczędnych benzynach ostatni bastion diesla pod tytułem spalanie też już upadł. 😢

PS. @macste Nic dziwnego że tysiaka postów powoli dobijasz jak piszesz notorycznie po kilka pod sobą kiedy można to w jeden złączyć. Ups chyba sam zaczynam się kłócić przy świętach. 😅

spacer.png

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
28 minut temu, Markok napisał(a):

Czy Wy się nawet w święta musicie kłócić?! 🥳
Mało już 'śmiesznych' obrazków wstawiłem żeby pokazać że za wiele na poważnie nie piszę?
Przy obecnych oszczędnych benzynach ostatni bastion diesla pod tytułem spalanie też już upadł. 😢

PS. @macste Nic dziwnego że tysiaka postów powoli dobijasz jak piszesz notorycznie po kilka pod sobą kiedy można to w jeden złączyć. Ups chyba sam zaczynam się kłócić przy świętach. 😅

spacer.png

Nie zwracałem na to uwagi ale obiecuje się poprawić. Nie idę na rekord.

Ostatnia rzeczą jaką chce to bezsensowne kłótnie, szkoda nerwów i czasu. Miło spędzam tu czas wymądrzając się (w większości merytorycznie) gdzie jak mniemam coś wiem 😀

Piece, love and gasoline....

Opublikowano
2 godziny temu, kkx5 napisał(a):

Poprosiłem o dane, bo napisałeś, że naprawiasz jedne i drugie. Szukałem sam z rok temu podobnych danych o awaryjności per typ silnika z BMW ale nie znalazłem nigdzie konkretów. Tak się wtrąciłem do tematu tylko z uwagi na ten wcześniejszy komentarz i nadzieję, że może jakieś realne liczby masz. 

Co do tego, który lepszy b57 czy b58 to dwie osoby mogą mieć przeciwne zdanie i mieć rację 🙂 wszystko zależy od używania auta, od tego czym się wcześniej jeździło i pewnie od setek innych parametrów, których tu nikt nie porusza, a ma je w głowie. 

W skali całego rynku motryzacyjnego to są topowe silniki i wybór jednego czy drugiego, to i tak będzie nadal wybranie jednego z najlepszych rozwiązań dostępnych obecnie na rynku.  Co by nie wybrać, to będzie dobra decyzja 🙂 

2015: Jatoba Brown F10 520d xdrive B47 (ex) | 2019: Bluestone G32 640i xDrive B58C | 2020: Melbourne Red F40 120i FWD B48 (ex) | 2025: Manhattan Green G05 40i xDrive B58N | https://www.instagram.com/gran.turismo.g32/ | https://www.instagram.com/red.bmw.f40/