Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
20 godzin temu, dddd1234 napisał(a):

Który salon?

BMW Team Długołęka 

2015: Jatoba Brown F10 520d xdrive B47 (ex) | 2019: Bluestone G32 640i xDrive B58C | 2020: Melbourne Red F40 120i FWD B48 (ex) | 2025: Manhattan Green G05 40i xDrive B58N | https://www.instagram.com/gran.turismo.g32/ | https://www.instagram.com/red.bmw.f40/

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Pierwotnie zamówiłem X5 w listopadzie, początkiem stycznia był już nadany VIN i to był ostatni czas na zmiany. Źle zrozumiałem sprzedawcę bo myślałem, że można jeszcze zmienić kolor, a wybrałem kolor individual. Zgodził się, ale zamówienie od nowa, bo inna fabryka i produkcja miała być marzec/kwiecień. Pytałem kilka dni temu i nadal nie ma statusu z datą produkcji. Są obecnie jakieś komponenty, które mogą opóźniać produkcję?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano (edytowane)

jest jeszcze jeden nowy element układanki, którego nikt nie przećwiczył póki co: trumpowe cła i ich wpływ na łańcuch dostaw

Ciekawi mnie, co piszesz o tym, że kolor individual wywołał zmianę fabryki. Wg mojej skromnej wiedzy, wszystkie X5 (też w individualu) przeznaczone na rynek w Europie pochodzą z fabryki w Spartanburgu (Karolina Południowa, USA). Inne fabryki (wg mojej wiedzy tylko dwie: Chennai w Indiach oraz Rosslyn w RPA) produkują samochody w specyficznych konfiguracjach przeznaczonych na ich lokalne rynki (Afryka, Azja Płd-Wsch)

Wiesz, skąd będzie Twoje auto? I jaki kolor wybrałeś ostatecznie? Tę limonkę?

Edytowane przez maciek_w

Pierwsze prawdziwe M, do tego kombi

(ex F10 520d; F10 535d; G11 LCI 740d; G05 M60i)

Opublikowano

To raczej nie kwestia innej fabryki, tylko tego, że kolory individual są produkowane w konkretnych odstępach czasu. Wcześniejsze zamówienie może wypadało akurat przed slotem produkcyjnym individualów, a nowe już nie. Generalnie jak nazbiera się trochę tych zamówień, to dopiero malują, a w regularnym toku produkcyjnym składają auta na lakierach podstawowych.

• Lubię to 1
  • Dziękuję 1
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Jeszcze troche tych "elementow układanki" i doczekasz sie produkcji nowego modelu. To juz tylko rok😉

Opublikowano

To chyba nie idzie ku lepszemu. Mozna sie domyslac jaka bedzie nowa X5 (raczej trend w stylu nowej 5 i X3, czyli slabo), a ostatnio dowiedzialem sie, ze byli w stanie wykastrowac nawet odchodzace G05 LCI. Otoz okazuje sie, ze MY2026 (start produkcji chyba od kwietnia 2025 wlacznie) nie ma juz np obslugi gestami.

• Przykro mi 1
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Coś muszą wycinać, żeby marżę utrzymać. Akurat za obsługą gestami niewiele osób będzie tęsknić (w mojej ocenie ten gadżet od początku był bez sensu)

Znalazłeś jakieś inne ubytki w porównaniu do MY25?

Opublikowano (edytowane)

Brak aluminiowej podpórki pod noge, ale to juz chyba od MY2025, a nie od MY2026.

Co do gestow - uwazam, ze przydatne, szczegolnie np aktywacja kamer 360 zamiast szukania przycisku.

Jak dalej beda tak szukali marzy, to zaraz zniknie sens kupna premium.

Edytowane przez Semtex93
  • Lubię to 1
Opublikowano
11 minut temu, Semtex93 napisał(a):

Jak dalej beda tak szukali marzy, to zaraz zniknie sens kupna premium.

Nie zniknie 😉 patrz na mercedesa i nowe audi a6 np…plastik goni plastik …a i tak sie sprzeda, bo znaczek 😅

x3 nowe jest tragicznie plastikowe - nawet decha jest twarda ….a i tak sie sprzedaje…

13 minut temu, Semtex93 napisał(a):

Brak aluminiowej podpórki pod noge, ale to juz chyba od MY2025, a nie od MY2026.

Mi gdzies sie przewinelo, ze w nowej x5 ..nie bedzie dzielonej klapy tylnej…🤬

• Lubię to 1
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
14 minut temu, Big_daddy napisał(a):

Yyyy…???? W rodzinnym SUVie?! 🫣🤦‍♂️

Opublikowano
53 minuty temu, Big_daddy napisał(a):

x3 nowe jest tragicznie plastikowe - nawet decha jest twarda ….a i tak sie sprzedaje…

To jest interesujący case. Bardzo dużo ludzi narzeka na wnętrza i braki w wyposażeniu 5er i x3, a słupki pokazują coś innego. Na szczęście BMW chyba poszło po rozum do głowy, bo G65 i wszystkie modele w ramach tej serii stylistycznej, mają być LUXURY. Jedyne pytanie jakie rodzi się w mojej głowie - co dla BMW oznacza to słowo, bo w przypadku X3 deska rozdzielcza LUXURY jest wykonana z odzyskanego z oceanów plastiku 🙆‍♂️

51 minut temu, Big_daddy napisał(a):

Fajny ficzer - może służyć za ławkę, delikatnie ułatwia przy załadunku pod korek. Czasem wkurza jak chcesz sięgnąć głęboko aż do pleców oparcia drugiego rzędu. Płakać za nią nie będę.

To jak się dzielimy ciekawostkami - mi się gdzieś przewinęło, że BMW zmienia proces sprzedażowy. Konfiguracja i oferta w 100% online, do salonu tylko obejrzeć demówki/jazda testowa i podpisanie umowy.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
44 minuty temu, buster12 napisał(a):

To jak się dzielimy ciekawostkami - mi się gdzieś przewinęło, że BMW zmienia proces sprzedażowy. Konfiguracja i oferta w 100% online, do salonu tylko obejrzeć demówki/jazda testowa i podpisanie umowy.

Żegnamy rabaty. W Mini już nie da rady nic zrabatować, nawet przez brokera. Próbowałem - chciałem zamówić dla żony Mini JC Works (miałem domówkę na kilka godzin, zachwyciło mnie). Broker bezradnie rozłożył ręce i powiedział, że nie jest w stanie nic zrobić. U Fusa tak samo: żadnych rabatów - zamówienie online po cenie z konfiguratora. Koniec dyskusji 

• ??? 1

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano (edytowane)

Koniec dyskusji to bedzie jak przyjdzie spadek sprzedaży. Konfiguracje X5 po 700k to jest przesada i te 20% rabaty urealniały te wyceny. I niech nikt nie mowi ze utrata wartosci bedzie znaczaco mniejsza. Nikt potem nie odkupi 3-4 letniego X5 ze 100k przebiegu za 400-500k.

Maciek w juz sam sie przekonał ile dealerzy cenia swoje co dopiero sprzedane samochody zaraz po wyjezdzie za drzwi salonu...

Edytowane przez Michael1916
  • Lubię to 1
Opublikowano

Zawsze można spróbować coś takiego: 

Trzeba przyznać, że nie próżnują. I jeśli będzie jak piszecie, to jeszcze szybciej przejmą rynki.

Opublikowano
11 godzin temu, Semtex93 napisał(a):

Tak juz jest w Mini i tak bedzie tez w BMW.

Nie wiadomo czy będzie. Mini poszlo jako test. I z rozmowami z dealerami sprzedaz mini lezy, i sprzedaja sie same podstawy praktycznie bez dodatków.

BMW moze duzo stracic wprowadzajac model agencyjny, bo ludzie pojda do audi i merca. Na niektorych rynkach moze ma to sens, gdzie kupujacy nie patrzy na rabat..ale np. Nasz narod uwielbia sie targowac i dusic wszystkich do ostattniego grosika 😂

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
12 godzin temu, Semtex93 napisał(a):

Uzywane pojda do gory, proporcjonalnie. Nie wierze w to, ze po usunieciu rabatow uzywane beda dalej w tych samych cenach.

Czyli ktos zapłaci o 100k wiecej za używane X5 w stosunku do Mercedesa GLE lub Audi Q7/Q8? Rynek zweryfikuje wartosc uzywanego a nie wysokosc rabatu w salonie.

• Lubię to 2
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
7 minut temu, Semtex93 napisał(a):

Mysle ze jak BMW to zrobi to Audi i MB zaraz po BMW. Po co mieliby sprzedawac nowe 100 k taniej niz BMW? 

Nie wiem czy receptą na zwiekszenie obrotow i pokonanie konkurencji z Chin jest skokowa podwyżka cen o 20% w wykonaniu marek europejskich. Osobiscie na pewno nie zapłace za nowe X5 700-800tys zł czy 1000000zł za wersje M. Nie wierze, że do tego dojdzie.

• Lubię to 2
Opublikowano
1 godzinę temu, Semtex93 napisał(a):

Do pewnego momentu klient z Europy po prostu nie bedzie chcial chinola. Jaki chinol by nie byl. 

Do pewnego momentu. Zgadzam się. Choć myślę, że patrzysz przez nas - Polaków, a inna część Europy może już inaczej to widzieć. Sam mam awersję, bo lata temu po prostu na żywca kopiowali, mówiąc wprost kradnąc wiedzę, rozwiązania i technologie. Poza tym standardem było, że co z Chin, to do dup... Ale od tamtego czasu wiele się zmieniło, już nie jadą na ukradzionym, a dużo zainwestowali i inwestują w rozwój. Mówię o motoryzacji. Kupili Volvo itd. więc to się dzieje. Nie da się negować tego rozwoju, chyba że będziemy udawać.  I czy tego chcemy, czy nie, wchodzą i będą wchodzić dużo mocniej. Wiadomo głównie w elektryki, ale w tym kierunku na razie zmierza świat. Jak popatrzysz na modele i ich rozwiązania jak choćby na ten, co wkleiłem, nie da się zaprzeczyć, że wygląda dobrze. A ceny zrobią swoje, ostatecznie w większości przypadków zawsze sprowadza się do jednego - kasy.

Opublikowano

Przewiduję, że za 3-4 lata 50% nowych aut kupowanych w PL będzie produkcji chińskiej. W Azji (nie mam na myśli Chin) i Ameryce Południowej na drogach już przeważają chińskie auta

• Lubię to 1
Opublikowano (edytowane)
47 minut temu, kenhor napisał(a):

Do pewnego momentu. Zgadzam się. Choć myślę, że patrzysz przez nas - Polaków, a inna część Europy może już inaczej to widzieć. Sam mam awersję, bo lata temu po prostu na żywca kopiowali, mówiąc wprost kradnąc wiedzę, rozwiązania i technologie. Poza tym standardem było, że co z Chin, to do dup... Ale od tamtego czasu wiele się zmieniło, już nie jadą na ukradzionym, a dużo zainwestowali i inwestują w rozwój. Mówię o motoryzacji. Kupili Volvo itd. więc to się dzieje. Nie da się negować tego rozwoju, chyba że będziemy udawać.  I czy tego chcemy, czy nie, wchodzą i będą wchodzić dużo mocniej. Wiadomo głównie w elektryki, ale w tym kierunku na razie zmierza świat. Jak popatrzysz na modele i ich rozwiązania jak choćby na ten, co wkleiłem, nie da się zaprzeczyć, że wygląda dobrze. A ceny zrobią swoje, ostatecznie w większości przypadków zawsze sprowadza się do jednego - kasy.

Wiem dokładnie o czym mówisz jeśli chodzi o Chinczykow, bo pracowałem dość długo z nimi w takiej jednej firmie na literę H, każdy wie o co chodzi. Mieli wtedy (to było kilka lat temu) dramatyczne podejście do biznesu, wszystko było kopiowane i działało znacznie gorzej niż oryginał. U nich jest taka maniera, że siedź w biurze byle siedzieć (mówię o pracy bezpośrednio w Chinach, nie w polskim biurze), jesteś niewydajny, ale właściwie nikogo to nie obchodzi. Do tego stopnia, że oni mieli łóżka do spania w biurze. Jeżeli tak wykonują samochody jak wtedy podchodzili do kwestii software-u, to ja dziękuję bardzo za takie auta z tysiącem błędów i nieprzemyślane.

Czy ostatecznie wszystko się sprowadza do ceny? Nie sądzę, że wśród osób na tym forum wszystko sprowadza się do ceny, bo byłyby tu same Dacie Bigster.

Edytowane przez Semtex93
  • Lubię to 1
Opublikowano
W dniu 6.04.2025 o 10:00, maciek_w napisał(a):

jest jeszcze jeden nowy element układanki, którego nikt nie przećwiczył póki co: trumpowe cła i ich wpływ na łańcuch dostaw

Ciekawi mnie, co piszesz o tym, że kolor individual wywołał zmianę fabryki. Wg mojej skromnej wiedzy, wszystkie X5 (też w individualu) przeznaczone na rynek w Europie pochodzą z fabryki w Spartanburgu (Karolina Południowa, USA). Inne fabryki (wg mojej wiedzy tylko dwie: Chennai w Indiach oraz Rosslyn w RPA) produkują samochody w specyficznych konfiguracjach przeznaczonych na ich lokalne rynki (Afryka, Azja Płd-Wsch)

Wiesz, skąd będzie Twoje auto? I jaki kolor wybrałeś ostatecznie? Tę limonkę?

Tak mi powiedział sprzedawca, że jeżeli zmiana na kolor z palety individual to inna fabryka. Trochę się zdziwiłem, bo musiałem złożyć nowe zamówienie. Produkcja jednego i drugiego w USA. Może to faktycznie był skrót myślowy, nie mam pojęcia.

Wiem, że będzie z USA, nie wnikałem z której fabryki, a faktycznie jest kilka...

Kolor ostatecznie to limonka, C4H Saopaulo 🙂 

Odnośnie całego zamieszania z cłami też jestem nieco zaniepokojony, ale podpisując zamówienie była deklaracja o niezmienności ceny, leasing też wstępnie "klepnięty".
Mam nadzieję, że nie będą tego podważać.
Status zamówienia u sprzedawcy jest na zielono, a żeby już była kolejka do produkcji musi być pomarańczowy (albo czerwony, nie pamiętam). Podobno na dniach może się zmienić, albo bliżej maja. Tak więc wiem tyle, że w ciągu kilku miesięcy będzie 🤪 W umowie mam czerwiec, ale miał być wcześniej... 🫣