Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Z tym bujaniem to ciekawe, bo też tak mam. Pytanie jest jak bardzo buja, tak mi się wydaję że jeżeli to jest tylko jedno bujnięcie (w dół i górę) to ok. Ale jak więcej to możne oznaczać amortyzatory na wykończeniu. 

Taki właśnie miałem objaw w e39, po wymianie amorków przód i sprężyn znikł.

Opublikowano
17 godzin temu, vitruve napisał(a):

W konfiguratorze nie znalazłem 

Ale przy zamówieniu dealer może to zrobić.

Opublikowano
1 godzinę temu, zbyszekk napisał(a):

Ale przy zamówieniu dealer może to zrobić.

Są jeszcze jakieś opcje niewidoczne w konfiguratorze a widoczne dla dealera?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
8 godzin temu, Sheppard25 napisał(a):

Czy macie taki efekt w Waszych autach ze po zahamowaniu do zera (niezaleznie z jakiej predkosci i w jakim trybie) czuc taki efekt bujniecia przod/tyl? Tak jakby rezonowala masa auta? Nie jest to cos przeszkadzajacego, jest to ledwo zauwazalne, ale nie mialem tego efektu w Lexusie IS i zastanawiam sie czy to wynika po prostu z masy auta, adaptacyjnych amortyzatorow czy jednak to cos tylko u mnie. 

W moim bujnięcia przód/tył nie odnotowałem. Za to hamulce skrzypią niemiłosiernie 😅

Pierwsze prawdziwe M, do tego kombi

(ex F10 520d; F10 535d; G11 LCI 740d; G05 M60i)

Opublikowano
W dniu 25.06.2025 o 21:09, GDX4 napisał(a):

Ostatnio się zastanawiałem czy nie kupić gaśnicy za 610pln...😀

Marketowa gaśnica pasuje w bagażniku do schowka po lewej stronie. Jest jakby stworzona pod to miejsce 🙂

Opublikowano
W dniu 27.06.2025 o 12:37, Sheppard25 napisał(a):

Czy macie taki efekt w Waszych autach ze po zahamowaniu do zera (niezaleznie z jakiej predkosci i w jakim trybie) czuc taki efekt bujniecia przod/tyl? Tak jakby rezonowala masa auta? Nie jest to cos przeszkadzajacego, jest to ledwo zauwazalne, ale nie mialem tego efektu w Lexusie IS i zastanawiam sie czy to wynika po prostu z masy auta, adaptacyjnych amortyzatorow czy jednak to cos tylko u mnie. 

Ostatnio hamowałem ze średniej prędkości w trybie komfort i bujnęło ale wydaje mi się że to normalne prawa fizyki że jak szybko wyhamujesz do zera to musi cię bujnąć. Nie testowałem jeszcze w trybie sport.

Opublikowano

Witam. 

Mam szybkie pytanie. Mam zamiar okleić ciemną folią szyby. Tak wiem prosty temat. Mam tylko jedną wątpliwość.. czy oklejenie tylnej szyby folią nie spowoduje uszkodzenia jej ogrzewania gdyby trzeba było tą folię kiedyś zdjąć?

Pozdrawiam. 

Opublikowano
32 minuty temu, Waldek0205 napisał(a):

Witam. 

Mam szybkie pytanie. Mam zamiar okleić ciemną folią szyby. Tak wiem prosty temat. Mam tylko jedną wątpliwość.. czy oklejenie tylnej szyby folią nie spowoduje uszkodzenia jej ogrzewania gdyby trzeba było tą folię kiedyś zdjąć?

Pozdrawiam. 

I tak i nie. 
Jest ryzyko przy ściąganiu uszkodzenia ścieżek grzewczych. Profesjonalistom powinno się udać, ale nie wiem czy ktoś da Ci 100% gwarancji.

Opublikowano

Cześć, pytanie do posiadaczy bagażnika rowerowego na haku, czy macie może do polecenia jakiś pokrowiec, w którym wozicie rowery na bagażniku rowerowym zamontowanym na haku?

Opublikowano
Teraz, SajmonMT napisał(a):

Cześć, pytanie do posiadaczy bagażnika rowerowego na haku, czy macie może do polecenia jakiś pokrowiec, w którym wozicie rowery na bagażniku rowerowym zamontowanym na haku?

Ja nie używam żadnych pokrowców, ogólnie to staram się zdejmować wszystkie niepotrzebane rzeczy jak: torby zaczepione na ramie, czasami plastikowe błotniki i wszystko co łatwo zdemontować. Zmniejsza to opory powietrza i ryzyko że coś odleci podczas podróży. Wydaje mi się że pakowanie rowerów w pokrowce to niepotrzebny żagiel z tyłu auta i spore opory powietrza.

Opublikowano
W dniu 29.06.2025 o 10:13, Shudder napisał(a):
W dniu 25.06.2025 o 21:09, GDX4 napisał(a):

Ostatnio się zastanawiałem czy nie kupić gaśnicy za 610pln...😀

Marketowa gaśnica pasuje w bagażniku do schowka po lewej stronie. Jest jakby stworzona pod to miejsce 🙂

Ironizowałem....

Legalizacja to mały koszt, lub jak pisałeś marketówka.

Opublikowano
20 godzin temu, vitruve napisał(a):

I tak i nie. 
Jest ryzyko przy ściąganiu uszkodzenia ścieżek grzewczych. Profesjonalistom powinno się udać, ale nie wiem czy ktoś da Ci 100% gwarancji.

Witam. Dzięki za info... sam nie wiem co z tym zrobić:( Dzwoniłem do kilku "oklejaczy" i większość potwierdziła to co Napisałeś... że "powinno" się odkleić bez uszkodzenia ścieżek ogrzewania ale gwarancji nie dadzą...

Opublikowano

Klej śmiało. Tylko czarne szyby. Bez względu na koszty. Musi być ganksta....

Albo karawan.... Jeżeli kombi....

😀😁

• Haha 1
Opublikowano
8 minut temu, GDX4 napisał(a):

Tylko czarne szyby. Bez względu na koszty.

Bez przesady. Nie każdy ma okazję decydować o wyposażeniu samochodu, albo trzeba iść na kompromisy. Jeden woli przyciemniane, a drugi nie. Jeden matkę, drugi córkę. 

Nikt nie da Ci gwarancji bo nie wiadomo w jakim stanie były ścieżki przed oklejeniem (może ktoś papierem ściernym szybę mył?), a potem z japą przyjdziesz, że nie działa. To jest używany samochód. W razie czego przecież szybę też można wymienić. Raczej postaraj się wybrać takiego majstra żeby dobrze okleił 😉

Opublikowano

Czołem. Teoretycznie zdaje się jest opcja oklejenia od zewnątrz. Inna to jest folia i na szyby bez wycieraczki. (zasłyszane) 

Opublikowano
2 godziny temu, Lutek T napisał(a):

Czołem. Teoretycznie zdaje się jest opcja oklejenia od zewnątrz. Inna to jest folia i na szyby bez wycieraczki. (zasłyszane) 

Witam.  Mam G20 🙂 Popytam o takie rozwiązanie czy ktoś ma.. dzięki za info:)

Opublikowano

Cześć,

Słyszeliście o problemie pękających obudów filtra oleju w silnikach B48? Oglądałem właśnie jakiegoś youtubera z USA i mówi, że to powszechny problem i zaleca się profilaktyczną wymianę tej obudowy po ok 100tys km przebiegu.

Inaczej grozi nawet katastrofalną awarią silnika.

Opublikowano
W dniu 1.07.2025 o 14:50, Yossi123 napisał(a):

Cześć,

Słyszeliście o problemie pękających obudów filtra oleju w silnikach B48? Oglądałem właśnie jakiegoś youtubera z USA i mówi, że to powszechny problem i zaleca się profilaktyczną wymianę tej obudowy po ok 100tys km przebiegu.

Inaczej grozi nawet katastrofalną awarią silnika.

Z tego co widziałem na polskich kanał to też dosyć powszechny problem.

Opublikowano

Witam, 

mam problem czasami ze skrzynia 8hp w B48, 2019r, przebieg 80k. Po krótkim postoju w trasie około 5-10min, po uruchomieniu auta nie można wrzucić żadnego biegu z pozycji P, tak jakby hamulec nie był wciśnięty. Dopiero po zamknięciu i otwarciu auta działa prawidłowo. Olej jeszcze nie był zmieniany, ale poza tym skrzynia działa prawidłowo i nie szarpie. Miał ktoś podobny przypadek?

Opublikowano

Szukam obejścia na pewną irytującą kwestię w samochodzie dotyczącą Carplay - trochę z kategorii "problemy pierwszego świata"

Gdy podczas jazdy gra muzyka przez carplay, a potem zgasi się silnik i wychodzi z auta, to automatycznie dźwięk przełącza się na radio (mam wrażenie że dzwięk jest głosniejszy). Da się jakoś tego pozbyć? Irytuje mnie że wyciągam coś z bagażnika, a tu głośno grają reklamy radiowe. Fajnie jakby po prostu po rozłączeniu z telefonem była cisza.

Opublikowano
10 godzin temu, Arrchi napisał(a):

Szukam obejścia na pewną irytującą kwestię w samochodzie dotyczącą Carplay - trochę z kategorii "problemy pierwszego świata"

Gdy podczas jazdy gra muzyka przez carplay, a potem zgasi się silnik i wychodzi z auta, to automatycznie dźwięk przełącza się na radio (mam wrażenie że dzwięk jest głosniejszy). Da się jakoś tego pozbyć? Irytuje mnie że wyciągam coś z bagażnika, a tu głośno grają reklamy radiowe. Fajnie jakby po prostu po rozłączeniu z telefonem była cisza.

Można ustawić tak, że infotainment się wyłączy po otwarciu drzwi jeśli Ci to wystarczy.

• Główni Moderatorzy
Opublikowano
13 godzin temu, Andrju82 napisał(a):

Witam, 

mam problem czasami ze skrzynia 8hp w B48, 2019r, przebieg 80k. Po krótkim postoju w trasie około 5-10min, po uruchomieniu auta nie można wrzucić żadnego biegu z pozycji P, tak jakby hamulec nie był wciśnięty. Dopiero po zamknięciu i otwarciu auta działa prawidłowo. Olej jeszcze nie był zmieniany, ale poza tym skrzynia działa prawidłowo i nie szarpie. Miał ktoś podobny przypadek?

Brzmi jak problem z wybierakiem/elektroniką a nie z samą skrzynią. Napewno olej nie ma tu nic do rzeczy.

Opublikowano
W dniu 3.07.2025 o 12:24, Sko napisał(a):

Byłem z tym w ASO i na gwarancji wyminieli kolumnę kierownicy

Przy jakim przebiegu to się stało?

Opublikowano

Pytanie od huopa co sie z traktora przesiadl: zauwazylem, ze jak otwieram auto telefonem z Digital Key to mam fotel maksymalnie opuszczony a nie ustawiony w ostatniej pozycji i nie jestem zalogowany. Czy to dziala jakos tak, ze jak otwieram telefonem to ten fotel wraca do domyslnej pozycji bo nie rozpoznal mojego profilu?