Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

A mnie to zastanawia, że ktoś tam w BMW myślał, myślał i wymyślił, że będą odtwarzać dźwięk silnika ludziom przez głośniki. Oczywiście nie tylko w BMW, ale jak można wpaść na tak głupi pomysł 🫣? Tym bardziej, że takie 330i naprawdę nieźle brzmi jak na 2 litrowy „cywilny” silnik. A te dźwięki z głośników moim zdaniem są po prostu męczące, jak się depnie w trybie sport to robią tylko taki niepotrzebny, nieprzyjemny hałas. 

• Lubię to 1
Opublikowano (edytowane)

myślę, że dlatego, że ludzie lubią się w pewnym sensie oszukiwać. Przecież z tego samego powodu nagle dołożyli literki M do cywilnych mocniejszych wersji silnikowych. Niewykluczone, że zrobią M320i czy M318i i powiedzą, że teraz tak oznaczają wersje w pakiecie M - szczerze uważam, że to byłby marketingowy hit.

No a druga sprawa jest taka, że takie 340i jak startuje ze świateł to jednak po prostu nie brzmi w ogóle. słychać tylko zwykły warkot silnika. w B48 jest tak samo. Przechodzień stojący na chodniku nie słyszy żadnego sportu, ale kierowca z głośników już tak.

Edytowane przez JacekLZ
Opublikowano
21 minut temu, JacekLZ napisał(a):

myślę, że dlatego, że ludzie lubią się w pewnym sensie oszukiwać. Przecież z tego samego powodu nagle dołożyli literki M do cywilnych mocniejszych wersji silnikowych. Niewykluczone, że zrobią M320i czy M318i i powiedzą, że teraz tak oznaczają wersje w pakiecie M - szczerze uważam, że to byłby marketingowy hit.

No a druga sprawa jest taka, że takie 340i jak startuje ze świateł to jednak po prostu nie brzmi w ogóle. słychać tylko zwykły warkot silnika. w B48 jest tak samo. Przechodzień stojący na chodniku nie słyszy żadnego sportu, ale kierowca z głośników już tak.

Brzmi, nie brzmi, przynajmniej nie robi wiochy jak niektóre AMG czy inne takie. Nie całe osiedle musi słyszeć, że ruszam spod świateł trochę szybciej niż autobus miejski 😄.

Co do oszukiwania, to pewnie masz rację. Mnie tylko boli, że ja nie lubię udawać i chętnie bym te dźwięki wyłączył (w pre-LCI w ogóle nie ma takiej opcji). Tak samo zamawiając M440i chciałem zrezygnować z jakichkolwiek oznaczeń (M440i oraz tych wszystkich „M”) i BMW już nie daje tej możliwości… mało tego, dorzucili znaczek M na przednim grillu 🥴. Chyba oddam auto do jakiegoś zabezpieczenia i zapytam detailera czy nie jest w stanie tego jakoś bezpiecznie usunąć.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
43 minuty temu, tomaszekp5 napisał(a):

Brzmi, nie brzmi, przynajmniej nie robi wiochy jak niektóre AMG czy inne takie. Nie całe osiedle musi słyszeć, że ruszam spod świateł trochę szybciej niż autobus miejski 😄.

Co do oszukiwania, to pewnie masz rację. Mnie tylko boli, że ja nie lubię udawać i chętnie bym te dźwięki wyłączył (w pre-LCI w ogóle nie ma takiej opcji). Tak samo zamawiając M440i chciałem zrezygnować z jakichkolwiek oznaczeń (M440i oraz tych wszystkich „M”) i BMW już nie daje tej możliwości… mało tego, dorzucili znaczek M na przednim grillu 🥴. Chyba oddam auto do jakiegoś zabezpieczenia i zapytam detailera czy nie jest w stanie tego jakoś bezpiecznie usunąć.

Bez wieiszego problemu odkleją,  nie wiem jak z grillem. 

Nie dają opcji rezygnacji,  bo nie po to wymyślili M340i,  żeby inni potencjalni klienci na ulicy o tym nie wiedzieli 😉

Jakiś czas temu Mercedes serwował takie elaboraty na klapie, np CLA 350 CDI 4matic, albo kompressor  🙂

• Haha 1

Audi A4 2.0Tq /CompSport stage 1/

BMW F20 /CompSport stage 1/ - było

BMW G21 318d - jest

Opublikowano

Przykro mi panowie że macie takie problemy, ja w m340i pre LCI z 2020 nie mam iconic sounds, mam ładniejsze zegary, mogę wyłączyć start stop i samochód brzmi lepiej. 

• Lubię to 2
Opublikowano
2 godziny temu, tomaszekp5 napisał(a):

Przecież iconic sounds można bez problemu wyłączyć. Przynajmniej w 340i. I jeszcze w zeszłym roku zamawiałm swój bez oznaczeń. Więc albo coś ostatnio pokominowali albo to jest kwestia serii 4.

Opublikowano

Ja 330i lci2 nie mogłem już zamówić bez znaczka M z boku. Ogólnie jest to zabawne. Niby dorośli ludzie kupujący samochody za kupę kasy, a z badań BMW musi wynikać, że jak jest znaczek M w 318i to się lepiej sprzedaje.

Opublikowano
8 minut temu, i043W napisał(a):

Ja 330i lci2 nie mogłem już zamówić bez znaczka M z boku. Ogólnie jest to zabawne. Niby dorośli ludzie kupujący samochody za kupę kasy, a z badań BMW musi wynikać, że jak jest znaczek M w 318i to się lepiej sprzedaje.

To ja doprecyzuje że zamawiałem bez oznaczenia modelu. Znaczek M z boku mam i juz na 100% nie pamiętam czy była opcja rezygnacji z niego w konfiguratorze, ale wydaje mi się ze tak.

Ten znaczek z boku oznacza M-pakiet, więc trochę inny wygląd zewnętrzny który 318i też może mieć. Tak bym to traktował, choć jest w tym pewnie jakieś marketingowe drugie dno.  

Opublikowano

hej

Szybkie pytanie odnośnie otwierania klapy bagażnika (skierowanie głównie do osób, które nie wybrały Pakietu Comfort): czy macie u siebie na drzwiach kierowcy przycisk do otwierania klapy bagażnika czy nie?

Chodzi mi o ten ze zdjęcia poniżej. Z opisu w konfiguratorze wnioskuję, że nie powinno go być natomiast zdjęcie z konfiguratora pokazuje, że jest. W praktyce jest tak, że go nie mam 🙂 ale chciałem się upewnić, że to jest na pewno poprawne.

image.thumb.png.f33e0de823b28afd98bbf6211dd4b5d3.png

Pozdrawiam

Marcin 

Opublikowano
7 godzin temu, zornold napisał(a):

Przykro mi panowie że macie takie problemy, ja w m340i pre LCI z 2020 nie mam iconic sounds, mam ładniejsze zegary, mogę wyłączyć start stop i samochód brzmi lepiej. 

Chwalipięta 😀 zazdrooo z tym dźwiękiem, było dużo lepiej... No nic trzeba będzie na to jakoś zaradzić. MG motorsport ponoć robi fajny kit i w sport jest sporo głośniej i rasowo, w comfort cieszej od serii. Ktoś to przerabiał, słyszał? 

• Lubię to 1
Opublikowano
6 godzin temu, proarnes napisał(a):

Przecież iconic sounds można bez problemu wyłączyć. Przynajmniej w 340i. I jeszcze w zeszłym roku zamawiałm swój bez oznaczeń. Więc albo coś ostatnio pokominowali albo to jest kwestia serii 4.

Też zamówiłem swój bez oznaczeń... rok temu odbierałem (LCI)

Opublikowano
3 godziny temu, marcin_196 napisał(a):

@zbyszekk @JacekLZ dzięki za szybką odp. Rozumiem, że też nie macie pakietu Comfort, prawda? Moja wersja to właśnie 330i xdrive LCI2 sedan Mpakiet (produkcja luty 2025 Mex). 

mam pakiet comfort. Sorry, że tego nie doprecyzowałem.

• Lubię to 1
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
13 godzin temu, tomaszekp5 napisał(a):

Mam podobnie - M60i zamówiłem bez znaczków. Niestety, nie da się usunąć bez śladu tego z grilla - zostaje sporej wielkości pusty prostokąt, do którego przyklejony jest znaczek ///M i po jego usunięciu wyglądałoby to bardzo nieciekawie. Więc został

M3 odebrałem z oklejania folią bez znaczka na klapie - poprosiłem o usunięcie. Niestety, jak w M60i, nie da się usunąć znaczka z grilla (zostaje pusty prostokąt). I nie da się też usunąć znaczków z tych bocznych "skrzeli" w przednich nadkolach. Słabo...

• Przykro mi 1

Pierwsze prawdziwe M, do tego kombi

(ex F10 520d; F10 535d; G11 LCI 740d; G05 M60i)

Opublikowano
14 godzin temu, JacekLZ napisał(a):

mam pakiet comfort. Sorry, że tego nie doprecyzowałem.

Ja również mam.

Opublikowano

Z tym przyciskiem to nie jest tak, że w G21 jest w standardzie, a w G20 zależy od pakietu? 
Ja mam G21, pakietu Comfort brak, a przycisk jest 

Opublikowano

Jak ktoś nie ma przycisku w kabinie do otwierania klapy bagażnika, to pamiętajcie, że możecie bagażnik otworzyć z kluczyka, przytrzymując przycisk z klapą przez kilka sekund 🙂

Opublikowano

Wiadomo.

Taka ciekawostka - moja sztuka odebrana na początku czerwca 2022 roku w związku z restrykcjami miała nie mieć możliwości otwierania bagażnika machnięciem nogą. Tak twierdził sprzedawczyk. Przy odbiorze okazało się, że jednak ma.

Opublikowano
Godzinę temu, maciej_cie napisał(a):

Wiadomo.

Taka ciekawostka - moja sztuka odebrana na początku czerwca 2022 roku w związku z restrykcjami miała nie mieć możliwości otwierania bagażnika machnięciem nogą. Tak twierdził sprzedawczyk. Przy odbiorze okazało się, że jednak ma.

Zakładam, że w tamtym okresie było dużo podobnych sytuacji.

W F40 miałem w zamówieniu usunięcie dotyku w pokrętle iDrive (opcja 6UX) i okazało się, że auto przyjechało z tą funkcją.