Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Może masz autohold włączony? Normalnie, wg instrukcji, jak na skrzyni jest P, to wtedy "W pozycji P dźwigni sterującej pojedyncze koła są blokowane przez skrzynię biegów". I to by się zgadzało, ale ręczny nie jest zaciągnięty. W garażu zostawiam samochód na "P".

Opublikowano

A ja nie lubię tego brzęczenia 😉 
Ponawiam więc pytanie, czy bez ręcznego normalne jest to, że podczas wbijania biegu na zimnym silniku czuć szarpnięcie? Zdecydowanie częściej zdarza się, jeśli wrzucę wsteczny, a potem do przodu.

Opublikowano (edytowane)

U mnie też tak się czasami zdarza, jeśli zgasze samochód na P, bez zaciągniętego wcześniej ręcznego. 

Problem nie występuje jeśli samochód gaszę w taki sposób:

- zatrzymanie auta i wrzucenie N

- zaciągnięcie ręcznego i zdjęcie nogi z hamulca. W tym momencie samochód przesuwa się o kilka milimetrów. Podejrzewam, że to jest kluczowe dla uniknięcia szarpnięcia po ponownym włączeniu silnika.

- wrzucenie P i zgaszenie silnika

Edytowane przez knrdk
Opublikowano
Godzinę temu, rafaeelloo napisał(a):

A ja nie lubię tego brzęczenia 😉 
Ponawiam więc pytanie, czy bez ręcznego normalne jest to, że podczas wbijania biegu na zimnym silniku czuć szarpnięcie? Zdecydowanie częściej zdarza się, jeśli wrzucę wsteczny, a potem do przodu.

Jak wciśniesz pedał hamulca 2 razy to nie będziesz mieć  szarpniecia

Opublikowano

Czy w przypadku felg 858M oraz 859M można ogarnąć zarysowania na rantach felg? (te płytkie i te trochę głębsze) bo jeżeli dam na przetoczenie na cnc i zrobią to tylko człowo, to pytanie czy zaokrąglenie nie zniknie. Przy okazji. polecacie gdzie kupić czujnik cisnienia do 19"?

W dniu 23.06.2023 o 14:56, saab napisał(a):

Nie. Ja natomiast przy jezdzie na niskich obrotach słysze takie buczenie jakby rezonowało coś ale to takie niskie dzwieki. C

No o ten dzwięk mi chodzi, jest to buczenie jakby cewki / transformatora / silnika elektrycznego. Ja rozumiem że to "hybryda" ale żeby auto było wyciszone dobrze z zewnątrz a w srodku dudniło?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

A mnie sie wydaje ze to po prostu taki dzwiek silnika ktory po prostu pracuje na niskich obrotach. Będę w poniedzialek w servisie to ich pomęczę. 

Opublikowano
W dniu 30.06.2023 o 10:20, jaavi666 napisał(a):

. Przy okazji. polecacie gdzie kupić czujnik cisnienia do 19"?

Felgi-niemieckie.pl

Opublikowano
W dniu 30.06.2023 o 14:55, saab napisał(a):

A mnie sie wydaje ze to po prostu taki dzwiek silnika ktory po prostu pracuje na niskich obrotach. Będę w poniedzialek w servisie to ich pomęczę. 

Tylko że ten dźwięk jest z tyłu (na przednich fotelach go nie słychać, tylko tylnych w okolicach kół)

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

A no to u mnie chyba jednak cos innego. Przejade sie z tylu bo jeszcze nie jechalem 😉

Opublikowano

Czy ktoś z obeznanych z niuansami silników BMW może potwierdzić który silnik jest montowany w aktualnym modelu G21 318i -B48B20B czy B48B20A. Samochód planuję zamówić w lipcu br.

Opublikowano

Czy w 20d z 2022 da już się wyłączyć start-stop / zapamiętać ostatni tryb (sport individual), bo moja żona jest niereformowalna i ciągle zapomina przełączać tryb comfort 😄

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
2 godziny temu, jaavi666 napisał(a):

Czy w 20d z 2022 da już się wyłączyć start-stop / zapamiętać ostatni tryb (sport individual), bo moja żona jest niereformowalna i ciągle zapomina przełączać tryb comfort 😄

W zadnej z hybryd niema juz tego przycisku. Moze programowo jakos …

Opublikowano
21 godzin temu, saab napisał(a):

W zadnej z hybryd niema juz tego przycisku. Moze programowo jakos …

Tak, mam na myśli programem, tylko pytanie czy nie jest to dalej zablokowane przez sterownik i co z ew. gwarancją.

Kończy mi się ubezpiecznie, z doświadczenia polecacie przedłużać je w ASO? (Drugi rok, rocznik 2022, wartość auta 277k w leasingu + gap) czy ewentualnie szukać oferty gdzie indziej i co z przychylnością BMWFS na zmiane ubezpieczyciela? Pierwsze obezpieczenie kosztowało 8600zł

Opublikowano

Pytanko o hamulce. Jest coś takiego jak czujnik zużycia klocków hamulcowych. Czy w razie zużycia powinien pojawić się komunikat check control?

Pytam, bo serwis twierdzi, że tylna oś (klocki, tarcze) do wymiany, gość na przeglądzie (tym państwowym) twierdzi, że tył ok, a przód do wymiany, a czujnik zużycia nic alarmuje 🙂

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
7 godzin temu, Grabi737 napisał(a):

Pytanko o hamulce. Jest coś takiego jak czujnik zużycia klocków hamulcowych. Czy w razie zużycia powinien pojawić się komunikat check control?

Pytam, bo serwis twierdzi, że tylna oś (klocki, tarcze) do wymiany, gość na przeglądzie (tym państwowym) twierdzi, że tył ok, a przód do wymiany, a czujnik zużycia nic alarmuje 🙂

Tak - czujnik jest (być powinien) lewy przód, prawy tył.

Opublikowano

Jak dużo można przekroczyć przebiegu przy tym powiadomieniu o konieczności wymiany oleju? Wymieniałem dwa razy między interwałami (3,2kkm i 16,7kkm), teraz przy 29,8kkm wyskoczyło, że chce wizytę i że zostało 2k km. Zrobiłem 1k km i samochód piszczy, że 100km zostało, a ja jestem 350km od serwisu. Co teraz? Laweta? xD

Opublikowano
W dniu 15.07.2023 o 19:41, rafaeelloo napisał(a):

Jak dużo można przekroczyć przebiegu przy tym powiadomieniu o konieczności wymiany oleju? Wymieniałem dwa razy między interwałami (3,2kkm i 16,7kkm), teraz przy 29,8kkm wyskoczyło, że chce wizytę i że zostało 2k km. Zrobiłem 1k km i samochód piszczy, że 100km zostało, a ja jestem 350km od serwisu. Co teraz? Laweta? xD

Miałem ostatnio podobną sytuację, w serwisie powiedzieli mi że mogę przekroczyć o 500km. I tak zrobiłem. Ale pewnie co serwis to inna opinia (gdzież w necie czytałem o 10% tolerancji, ale wydaje się że to jednak za dużo...). Chyba najlepiej jak sam zadzwonisz i zapytasz.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Wiem że każdy ma indywidualne podejście do samochodu i każdy wymienia jak chce.

Ale kontrast jest ogromny. Jedni olej co 8kkm, a drudzy ile można przekroczyć 🙂 (wiadomo że chodzi o gw, i być może ktoś wymienia olej pomiędzy wymianami).

Tam bodajże w procentach jest ta wartość o ile można przekroczyć. 5  czy 10% chyba.

Opublikowano
35 minut temu, luk_byd napisał(a):

Ale kontrast jest ogromny. Jedni olej co 8kkm, a drudzy ile można przekroczyć 🙂 (wiadomo że chodzi o gw, i być może ktoś wymienia olej pomiędzy wymianami).

Czytaj proszę ze zrozumieniem 😉 miałem dwie wymiany międzyinterwałowe. Jestem przekonany, że każdy z nas siedzących tutaj też wymienia częściej niż zaleca producent. Problem wynika z dwóch rzeczy:
1. normalnie w Bawarii terminy na serwis olejowy to było parę dni. Teraz to było 3 tyg. 
2. przez warunki w weekend z 2000km zrobiło się 1000km bo było gorąco i samochód dużo szybciej odejmował kilometry...

Teraz po prostu zależy mi na niestraceniu gwarancji.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
4 godziny temu, rafaeelloo napisał(a):

Czytaj proszę ze zrozumieniem 😉 miałem dwie wymiany międzyinterwałowe. Jestem przekonany, że każdy z nas siedzących tutaj też wymienia częściej niż zaleca producent. Problem wynika z dwóch rzeczy:
1. normalnie w Bawarii terminy na serwis olejowy to było parę dni. Teraz to było 3 tyg. 
2. przez warunki w weekend z 2000km zrobiło się 1000km bo było gorąco i samochód dużo szybciej odejmował kilometry...

Teraz po prostu zależy mi na niestraceniu gwarancji.

Każesz mi czytać, a chyba sam nie przeczytałeś:

(wiadomo że chodzi o gw, i być może ktoś wymienia olej pomiędzy wymianami)

Pisałem tak czy inaczej - ogólnie 🙂 Nie bierz do siebie.

Opublikowano

Panowie, czy może ktoś ma przerobiony temat zamienników tarcz i klocków do m340? 
Szykuje mi się powoli wymiana. 
W aso przód 5400 tył 3700 - trochę dużo

Opublikowano
4 godziny temu, woltan napisał(a):

Panowie, czy może ktoś ma przerobiony temat zamienników tarcz i klocków do m340? 
Szykuje mi się powoli wymiana. 
W aso przód 5400 tył 3700 - trochę dużo

A wymiana we własnym zakresie to utrata gwarancji, czy nie?