Skocz do zawartości

Rabaty na g05

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Kiedy kupowałem X5, dostałem od brokera rabat 20%, leasing wziąłem sam w mBanku (było taniej niż w leasingu BMW Finance u dealera), ubezpieczenie u brokera (cena za pakiet OC/AC/NW była dokładnie taka sama, jak u innego agenta; trochę niższa niż pakiet dealerski w Allianz u dealera). Broker dostał 1.5% prowizji ode mnie

Edytowane przez maciek_w

Pierwsze prawdziwe M, do tego kombi

(ex F10 520d; F10 535d; G11 LCI 740d; G05 M60i)

• Odpowiedzi 1,2 tys.
  • Wyświetleń 179,9 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Popularne posty

• Niestety tak, były to dwa różne egzemplarze testowe (z dwóch salonów Krotoski Łódź). Auta produkcja sierpień i wrzesień 2024. I w końcu w październiku zamówiłem m60i Niestety nie

• Randall
    Randall

A to dobre 😂 Nie ma mniejszego silnika w G05 LCI 😂

• Jak dla mnie X7 jest mega opcją na duże auto w trasy, wygoda i komfort, więcej miejsca niż w X5 G05, większy bagażnik, niestety nie aż tak duży jakbym chciał. Jakby była wersja X7 ale 5 osobowa z wi

Opublikowane grafiki

Opublikowano
2 godziny temu, Roberto1 napisał(a):

Po swoich poszukiwaniach dochodzę do wniosku, że ci brokerzy to w dużej mierze pic na wodę. Owszem, czasem komuś uda się wynegocjować nieco lepsze warunki, ale co do zasady wychodzi to 1:1, a nierzadko nawet gorzej niż bezpośrednio w salonie. Od początku jasno mówiłem brokerom, że zapłacę 1–2% prowizji od uzyskanego rabatu (z wyjściowych 25%) i że płacę całość przelewem, bez leasingu. Okazało się, że „tak się nie da”, bo wojna, samochody wyjeżdżają do Rosji i inne bajki z mchu i paproci. Nietrudno się domyślić, że w rzeczywistości chodzi o ich prowizję od leasingodawcy.

Jeden z brokerów wydzwaniał do mnie przez miesiąc, a ja za każdym razem powtarzałem to samo: biorę za gotówkę. W końcu usłyszałem, że „centrala” (sic!) wyraziła zgodę, ale maksymalny rabat może wynieść już tylko około 17%. To najlepiej pokazuje, gdzie leży ich realny interes. Co więcej, oferowany przez nich leasing jest nawet dwukrotnie droższy niż ten, który bez problemu można dostać w mBanku czy innej instytucji finansowej.

Szkoda gadać.

Doszedłem dokładnie do takich samych wniosków prawie rok temu jak najpierw konfigurowałem i "sprawdzałem" SQ8, a potem jak zbierałem oferty na swoją m60i.
Skończyło się na zakupie w salonie(auto do produkcji, mój konfig bez żadnych kompromisów) z 15% rabatem i promocyjnym leasingiem coś koło 104% wtedy 

Opublikowano
53 minuty temu, maciek_w napisał(a):

Kiedy kupowałem X5, dostałem od brokera rabat 20%, leasing wziąłem sam w mBanku

W tym roku nie było takiej opcji. 

btw w salonach też nie chcieli sprzedać bez leasingu. Taka choroba prowizyjna zapanowała. Widocznie targety firm finansujących zostały mocno wywindowane i handlowcy ruszyli z ofertą do sprzedawców i brokerów 😉

Edytowane przez Roberto1

Opublikowano

W tym roku u sprawdzonego brokera dostałem 20% rabatu (już po uwzględnieniu prowizji), finansowanie na 3 lata - ok 107%, a polisa jak widać poniżej.

IMG_3149.jpeg

Opublikowano

Kiedy dostałeś taką ofertę?

Opublikowano
24 minuty temu, Roberto1 napisał(a):

Kiedy dostałeś taką ofertę?

W okolicy maja/czerwca.

Opublikowano
8 minut temu, emsi111 napisał(a):

W okolicy maja/czerwca.

Też wtedy szukałem ale nie było szans. Może masz lepsze dojścia. 
Najlepszą ofertę dał mi salon Porsche na cayenne ze stocku bdb wyposażony - 27% rabat plus 105% leasing. Ale to był V6 a ja już byłem na etapie szukania o dwa cylindry więcej 😉 

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
13 godzin temu, Roberto1 napisał(a):

Po swoich poszukiwaniach dochodzę do wniosku, że ci brokerzy to w dużej mierze pic na wodę. Owszem, czasem komuś uda się wynegocjować nieco lepsze warunki, ale co do zasady wychodzi to 1:1, a nierzadko nawet gorzej niż bezpośrednio w salonie. Od początku jasno mówiłem brokerom, że zapłacę 1–2% prowizji od uzyskanego rabatu (z wyjściowych 25%) i że płacę całość przelewem, bez leasingu. Okazało się, że „tak się nie da”, bo wojna, samochody wyjeżdżają do Rosji i inne bajki z mchu i paproci. Nietrudno się domyślić, że w rzeczywistości chodzi o ich prowizję od leasingodawcy.

Jeden z brokerów wydzwaniał do mnie przez miesiąc, a ja za każdym razem powtarzałem to samo: biorę za gotówkę. W końcu usłyszałem, że „centrala” (sic!) wyraziła zgodę, ale maksymalny rabat może wynieść już tylko około 17%. To najlepiej pokazuje, gdzie leży ich realny interes. Co więcej, oferowany przez nich leasing jest nawet dwukrotnie droższy niż ten, który bez problemu można dostać w mBanku czy innej instytucji finansowej.

Szkoda gadać.

zawsze miałem takie samo zdanie na temat brokerów , niby czemu mieliby mieć lepsze warunki niż dobry salon 🙂

male-bmw-2.png
Opublikowano

Mam odebrać auto przed wigilią. Umowa leasingowa podpisana, ubezpieczenie wybrane. Dzwoni broker że muszę dopłacić 5k bo wyszło trochę więcej. Padłem, nigdy więcej zakup przez brokera !! 🤦

Opublikowano

Ma to jakieś pokrycie z rzeczywistością (wiadomo czasem coś wypadnie) ? Czy na zasadzie klient „jutro” odbiera auto to jeszcze coś wyciśniemy. Jak ja nienawidzę takich technik. Red flag i skreślony na zawsze.

Edytowane przez Roberto1

Opublikowano
  • Moderatorzy
33 minuty temu, Rafiksq napisał(a):

Mam odebrać auto przed wigilią. Umowa leasingowa podpisana, ubezpieczenie wybrane. Dzwoni broker że muszę dopłacić 5k bo wyszło trochę więcej. Padłem, nigdy więcej zakup przez brokera !! 🤦

Podaj nazwę brokera.

Opublikowano
15 minut temu, Roberto1 napisał(a):

Ma to jakieś pokrycie z rzeczywistością (wiadomo czasem coś wypadnie) ? Czy na zasadzie klient „jutro” odbiera auto to jeszcze coś wyciśniemy. Jak ja nienawidzę takich technik. Red flag i skreślony na zawsze.

Dokładnie bez powodu, dostali fv od salonu niby na większą kwotę, ta sama faktura trafiła dzisiaj do leasingu i tam jest ok. Próbują chyba wycisnąć. Najlepsze to że w październiku dostałem maila z potwierdzeniem ceny 

2 minuty temu, Rufio napisał(a):

Podaj nazwę brokera.

Nie chce jeszcze ich ujawniając bo naprawdę nie dostanę tego samochodu. A dzisiaj 40i to już 10k więcej. 

Opublikowano

Jakim cudem broker mówi, że kwota się zwiększyła, jak FV do leasingu jest ok? Skoro bank dostał fakturę od salonu i podpisałeś umową z leasingiem, to jaką stroną teraz jest broker, w sensie czego od Ciebie oczekują? Chodzi o opłatę za doprowadzenie do podpisania umowy?

Opublikowano
13 godzin temu, Rafiksq napisał(a):

Jaka podstawa dopłaty ?? Skoro leasing podpisany na kwotę X to FV też będzie na kwotę X ? czy będziesz musiał to aneksować ?

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Co to znaczy musiał? Umowa to umowa, nikt nie zmusi do aneksu. Jak im nie pasuje to niech szukają innego klienta na to auto i tyle - wtedy więcej dostaną w klapy niż 5k.

Opublikowano

To ewidentna próba naciągnięcia i zagrania na Twoich emocjach oraz czasie oczekiwania na własną konfiguracje. Tym bardziej że masz wgląd do FV transakcyjnej do leasingu - jeśli kwota nie uległa zmianie w stosunku do ustalonej to nie widzę podstaw do dopłaty. 

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Katalog poszedł +10000. Teraz gwarancji ceny nie ma więc możliwe że salon doliczył te 5000 od zamówienia. 

Rabaty na stock są ponad 20% produkcja słabiutko ok 16% na koniec roku zdjęli pomoc importera. 

Leasing polecam w euro. Euribor 2% wibor 4%. Podpisany w grudniu 10% wpłata wykup 35% 60mcy koszt 110% to samo w zł ponad 117% i to był spód. Dealer z leasingiem promo min 116% więc te ich promo nie wiele odbiega od max oferty rynkowej. 

Edytowane przez --maly--

Opublikowano

Już się wyjaśniło, rabata 23% który dostałem od brokera w październiku nie był do końca zaakceptowany przez salon. Długa historia i bardzo dziwna sprawa, nie będę drążył, broker pokryje różnicę życie 🤦‍♂️💁

Ale pierwszy i ostatni raz kupuje od brokera. Przyzydzilem 2%. 

Edytowane przez Rafiksq

Opublikowano

Ważne że autko będzie !

pochwal się jak już furkę okiełznasz 😉

Opublikowano
10 godzin temu, Rafiksq napisał(a):

Już się wyjaśniło, rabata 23% który dostałem od brokera w październiku nie był do końca zaakceptowany przez salon. Długa historia i bardzo dziwna sprawa, nie będę drążył, broker pokryje różnicę życie 🤦‍♂️💁

Ale pierwszy i ostatni raz kupuje od brokera. Przyzydzilem 2%. 

To ja Ci powiem ze szukałem przez brokera i prywatnie to brokerowi wyszło niecałe 2000zł taniej a ja miałem jeszcze prowizję zapłacić, gdzie w aso dostałem bardzo dużą zniżkę na koła zimowe, a dzięki temu że bezpośrednio od nich biorę to nigdy nie mam problemu z dogadaniem się o cokolwiek, także czasem te kilka złoty nie jest warte relacji z salonem 🙂 

swoją drogą, ubezpiecznie z aso (10500) vs moje z warty 🙂  Także często jak człowiek sam poszuka i ma czas to wychodzi taniej. 

IMG_5204.jpeg

Opublikowano

Ubezpieczenie masz mega w dobrej cenie. 
Mi w salonie powiedzieli, że w BMW najlepiej sprawdza się Allianz.

Opublikowano
W dniu 20.12.2025 o 10:43, jaavi666 napisał(a):

To ja Ci powiem ze szukałem przez brokera i prywatnie to brokerowi wyszło niecałe 2000zł taniej a ja miałem jeszcze prowizję zapłacić, gdzie w aso dostałem bardzo dużą zniżkę na koła zimowe, a dzięki temu że bezpośrednio od nich biorę to nigdy nie mam problemu z dogadaniem się o cokolwiek, także czasem te kilka złoty nie jest warte relacji z salonem 🙂 

swoją drogą, ubezpiecznie z aso (10500) vs moje z warty 🙂  Także często jak człowiek sam poszuka i ma czas to wychodzi taniej. 

IMG_5204.jpeg

Mi mimo obecnie złych relacji z brokerem 🤣 załatwili też w Warcie za 6500zl z pakietem komfort ac.

Opublikowano

Warta jest bardzo nierówna, rok temu wziąłem u nich, przez brokera z leasingu. W tym roku też jeszcze broker wysłał propozycje (choć kończyłem leasing właśnie) - Warta o 10k droższa, zarówno wzgl. poprzedniego roku, jak i też od konkurencji. 10k 😲. Myślałem, że pomyłka, ale sprawdzili i potwierdzili, że tak sobie wycenili. Stanęło w tym roku na PZU - niecałe 6,4k.

W dniu 20.12.2025 o 10:43, jaavi666 napisał(a):

IMG_5204.jpeg

Nie wiem, czy masz leasing, ale jeśli masz i się szuka prywatnie, to trzeba z opcją wpisania leasingodawcy jako ubezpieczonego, a to często inne stawki i co ważniejsze, najczęściej nie da się skorzystać z kalkulatorów online.

ps. widzę, że nie masz pakietu szyby, a to warto wziąć.

Opublikowano
7 godzin temu, kenhor napisał(a):

Warta jest bardzo nierówna, rok temu wziąłem u nich, przez brokera z leasingu. W tym roku też jeszcze broker wysłał propozycje (choć kończyłem leasing właśnie) - Warta o 10k droższa, zarówno wzgl. poprzedniego roku, jak i też od konkurencji. 10k 😲. Myślałem, że pomyłka, ale sprawdzili i potwierdzili, że tak sobie wycenili. Stanęło w tym roku na PZU - niecałe 6,4k.

Nie wiem, czy masz leasing, ale jeśli masz i się szuka prywatnie, to trzeba z opcją wpisania leasingodawcy jako ubezpieczonego, a to często inne stawki i co ważniejsze, najczęściej nie da się skorzystać z kalkulatorów online.

ps. widzę, że nie masz pakietu szyby, a to warto wziąć.

Szyby były i tak zamienniki, oryginały chcieli ponad 1500 dodatkowo do ubezpieczenia. 

Mam leasing w PEKAO, zaakceptowali bezproblemowo ten wariant, jedynie co 150zl opłata roczna za ubezpiecznie obce 

Opublikowano
W dniu 18.12.2025 o 08:30, wehyr napisał(a):

zawsze miałem takie samo zdanie na temat brokerów , niby czemu mieliby mieć lepsze warunki niż dobry salon 🙂

Bo biorą auta na rabat flotowy