Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Daj spokój na ten sezon...

Kup świeże na 18/19 sezon, ochloniesz z autem i z pozostałymi tematami....

• Odpowiedzi 422
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano
Opony musza mieć homologację BMW (gwiazdkę) - a to znaczy, że nie masz dużego wyboru

Muszą?

Pozdrawiam

Maciek

Opublikowano

Nic nie muszą.....

Dopuszczalne jest ogumienie jednakowej szerokości jak i mieszane, również na zimę, oczywiście muszą być odpowiedniej szerokości felgi.

ASO sprzedaje komplety zimowe zarówno jednakowe jak i mieszane - w 19" kołach np. występują 2 rodzaje felg tego samego modelu z ogumieniem jednakowym jak i mieszanym (model ten sam, a szerokość felg w dwóch rozmiarach).

36110048022 i 36110053503

Lub

36110049283 i 36110053502

Opublikowano
Opony musza mieć homologację BMW (gwiazdkę) - a to znaczy, że nie masz dużego wyboru

Z gwiazdką są jedynie zalecane.

Już mi się rozjaśniło, i jedyne pytanie to czy opona 245/45 wejdzie na felgę Double Spoke 662 M,18 cali (9J, na tyl)?

Jeżeli tak,

Można kupić Michelin PA4 (z gwiazdka, bez RoF) lub GoodYear UG 8 Perfomance (z gwiazdka, bez RoF).

Problem jest jeżeli na tyl musi być 275/40 bo ciężko takie dostać.

Na lato widzę u siebie felgi z oferty mperformance 20, a 662M chce zostawić na komplet zimowy.

Możecie doradzić czy 245/45 wejdzie na 9J?

Opublikowano

Przy xdrive musisz mieć z homolagacją bo jak walnie Ci skrzynka VTG to mogą Ci odmówić naprawy gwarancyjnej. Inna bajka zupełnie jak jest RWD.

To samo dotyczy ROF/ NIE ROF. Jak coś się z stanie z VTG albo zawiesiem to jak będziesz miał nie takie opony to też mogą być problemy z naprawą gwarancyjną...

Opublikowano
Ok, ale te opony które wymieniłem, są bez ROF i maja pełna homologację bmw (czyli są z gwiazdką). Pytanie tylko czy opona wejdzie na tylnie felgi i będzie to jeździło.
Opublikowano

To, że opona posiada homologację BMW nie koniecznie musi oznaczać, że nadaje się do samochodu fabrycznie wypuszczanego na ROF (tak patrząc od strony producenta). Z mojej perspektywy nie powinno to mieć żadnego znaczenia.

Jeżeli chodzi o rozmiar to felga (jej szerokość) zawsze musi być dopasowana do szerokości opony. Jak zmieniałem opony z letnich na zimowe i nie chciałem ogumienia mieszanego to musiałem dokupować tylne felgi (węższe).

• 6 miesięcy temu...
Opublikowano

Witajcie!

Czy jest tu ktoś kto używa w 520D xDrive zimowych 17-tek? Chodzi mi o wrażenia z jazdy i zachowania auta.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
Ja kupiłem takie :

4gOGX3J.jpg

245/45R18 100V XL , Goodyear Ultra Grip RSC 8 Performance

Mega ciche ..68dB, indeks paliwa C, indeks przyczepności B , także fajne jak na RSC

Czy po całym sezonie zimowym nadal jesteś zadowolony z tych kół? Zastanawiam się nad zakupem w ASO.

Opublikowano

Mam trochę nowych, oryginalnych zimowych kół do sprzedania.

Jedne 17tki, 18tki jak wyżej i kilka 19tek.

btw... w swoim na zimę też mam takie 18tki jak na zdjęciu wyżej.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Witam - nie rozwiązany jest temat - czy na mieszane felgi 18cali można założyć 4x245 - czyli na tylną oś ten sam rozmiar co na przód. Widziałem takie auto u dealera w Katowicach, które przyszło z Niemiec z BMW AG - nawet nie zauważyłbym, że na felgę 9J założyli taką oponę - wygląda normalnie.

Czy zatem można tak zrobić czy z punktu widzenia fabryki - nie można? Coś wiadomo? Ktoś tak robił?

Opublikowano
Mieszane fele to mieszane ogumienie. Producent dopuszcza w niektorych wzorach felg które mają mieszane ogumeinie także zimówki
Opublikowano

Co do zasady to w salonie na pewno powiedzą Ci że nie można. Generalnie wygląda to normalnie. Szczerze mówiąc myślałem że będzie średnio ale nie mogę się przypiąć. Temat już przetestowany :) Kolega ma tak w swoim G30.

pzdr

• 3 tygodnie później...
Opublikowano (edytowane)

Witam,

Szukam zestawu zimowego do 530ix w kolorze białym, m-pakiet. Koła letnie na srebrnych Double Spoke 664M, 19 cali.

Rozważam

1. model 632 8Jx18 + Goodyear Ultra Grip 8 Performance ROF* MOE 245/45R18 100V XL - czy istnieją jakiekolwiek przeszkody do zestawienia tej felgi (która oferowana jest przez BMW bez opon ROF) z oponą ROF ?

https://www.google.pl/url?sa=i&rct=j&q=&esrc=s&source=images&cd=&cad=rja&uact=8&ved=2ahUKEwjm0rG6s__dAhWptYsKHb-KD-MQjRx6BAgBEAU&url=https%3A%2F%2Fwww.bmw.co.za%2Fen%2Ftopics%2Foffers-and-services%2Faccessories%2Faccessories-showroom%2Flight-alloy-wheels%2F_18-inch%2Fw-spoke-style-632.html&psig=AOvVaw2smsW749B3hCP8cHxVCZnx&ust=1539382129733882

2. Double Spoke 662 M w wersji letniej (jaśniejszej) 8Jx18 + 9Jx18, zaś opony oś przednia - 245/45R18, oś tylna - 275/40R18 + opony jak wyżej - na zimę do tej felgi BMW proponuje 8Jx18 + opony 245/45R18 100V XL - czy mogę zrobić taki zestaw i ma to sens? wówczas rozmiary opony muszę dobrać tak jak w wersji letniej?

https://www.google.pl/url?sa=i&rct=j&q=&esrc=s&source=images&cd=&cad=rja&uact=8&ved=2ahUKEwiA2YXOs__dAhUKt4sKHQjQARsQjRx6BAgBEAU&url=https%3A%2F%2Fimged.pl%2Ffelgi-18-bmw-g30-double-spoke-662-m-opony-michelin-28941460.html&psig=AOvVaw0OQrjSVhWU1tLye1bhjY9o&ust=1539382166636829

Budżetową alternatywą są felgi RIAL X10 metal grey lub srebrne. We wszystkich opcjach aktualne jest pytanie o gwarancję i serwis. Macie jakieś ciekawsze propozycje w rozmiarze 18?

Edytowane przez baster
Opublikowano

wersja pierwsza istnieje z rof także

odnośnie wersji drugiej, to była już kiedyś dyskusja na podobny temat - jak masz mieszanej szerokości fele, to ogumeinie tez musi być mieszane, przy czym bmw tylko w nielicznych modelach felg dopuszcza mieszane rozmairy na zime - wiekszosc ma taki sam rozmiar felg i opon na obu osiach na zime

Opublikowano
Witam,

Szukam zestawu zimowego do 530ix w kolorze białym, m-pakiet. Koła letnie na srebrnych Double Spoke 664M, 19 cali.

Rozważam

1. model 684 8Jx18 + Goodyear Ultra Grip 8 Performance ROF* MOE 245/45R18 100V XL - czy istnieją jakiekolwiek przeszkody do zestawienia tej felgi (która oferowana jest przez BMW bez opon ROF) z oponą ROF ?

2. Double Spoke 662 M w wersji letniej (jaśniejszej) 8Jx18 + 9Jx18, zaś opony oś przednia - 245/45R18, oś tylna - 275/40R18 + opony jak wyżej - na zimę do tej felgi BMW proponuje 8Jx18 + opony 245/45R18 100V XL - czy mogę zrobić taki zestaw i ma to sens? wówczas rozmiary opony muszę dobrać tak jak w wersji letniej?

Budżetową alternatywą są felgi RIAL X10 metal grey lub srebrne. We wszystkich opcjach aktualne jest pytanie o gwarancję i serwis. Macie jakieś ciekawsze propozycje w rozmiarze 18?

Hej

Mam dokładnie takie takie koła jak z pkt1

https://allegro.pl/bmw-5-model-g30-g31-kola-18-felgi-v684-zima-i7560125376.html

Tych 662M nie mam. Mogę jeszcze zaproponować 19tki 664M czarne.

pzdr

Opublikowano

Mam takie pytanie, czy ktoś z kolegów może polecić świetną oponę zimową ale taką sprawdzoną, nie z reklamy, 530i x - koła letnie mam 18'' opona 245/45 R18 100Y

takie same z przodu i z tyłu, tak już było fabrycznie, czy opony muszą być z homologacją BMW ?

Opublikowano
Kolego mam ten sam rozmiar na zime z Michelinem Pilot Alpin4 i bardzo sobie je chwale nie tylko zalożone na G30. Kolega kupił Goodyeara i jakoś mu nie podeszły. Jest też Alpin5. Nowsze i na pewno kontynuują wysoki poziom jak poprzednie.