Skocz do zawartości

Koła na zimę

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Kolego mam ten sam rozmiar na zime z Michelinem Pilot Alpin4 i bardzo sobie je chwale nie tylko zalożone na G30. Kolega kupił Goodyeara i jakoś mu nie podeszły. Jest też Alpin5. Nowsze i na pewno kontynuują wysoki poziom jak poprzednie.

Czy ta opona ma homologację BMW?

• Odpowiedzi 422
  • Wyświetleń 76,1 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano
Kupione w zestawie z felgami i czujnikami w Bawaria Motors wiec wszystko tak jak powinno być :wink:
Opublikowano
Zastanawiam się czy kupić felgi na zimę czy tylko opony, zawsze miałem dwa komplety kół ale to tylko 3 albo 4 zmiany i wymiana samochodu, więc nie jest to aż tak uciążliwe, a zostaje kasa na jakiś fajny krótki urlop :)
Opublikowano
Jeśli zmienisz samochód za niedługo to rzeczywiście lepiej na jakiś urlop skoczyć sobie.
Opublikowano
Michelin Alpin Pilot 5 nie ma homologacji BMW, czyli nie mogę tej opony założyć? czy ktoś wie jak to to jest z homologacją opon BMW?
Opublikowano
Taką informację dostałem od firmy gdzie chcę wymieniać opony
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
pewnie wystepuje w 2 wersjach - z gwiazdka i bez
Opublikowano

Ja mam GoodYeary i są rewelacyjne.

Szczerze mówiąc to pewnie każde opony klasy premium spełnią oczekiwania i będzie bezpiecznie.

Opublikowano
Problem z tym ,że te dedykowane do samochodu homologacje, to wymysł tylko niektórych producentów samochodów, nie wiem czy mogą nakazać stosowanie konkretnych opon? , a żadne najnowsze opony takich homologacji nie mają tylko modele z zeszłego roku , ale produkcja może być 2018 r.
Opublikowano

Czy ktoś z kolegów miał tą oponę zimową ? :

Pirelli SottoZero Serie3 245/45 R18 100 V XL

Jeśli tak to proszę o parę słów o niej.

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
Mam takie u siebie i super, po śniegu za dużo nie jeździłem ale na mokrym i suchym asfalcie rewelka. Nie jest na szczęście taką miękką opona więc całkiem fajnie się jeździ w trasie na niej. Polecam.
Opublikowano
W takim razie w przyszłym tygodniu zacznę ją testować, dzięki za info.
Opublikowano

znalazłem na allegro nowe koła z Sottozero i oryginalnymi felgami. Są tańsze 1,5-2 tys niż w serwisie, ale są z 2017 r. Czy wg Was jest zagrożenie że opony po roku składowania mogą mieć już niższej jakości ogumienie? Kupuje max na 3-4 lata

https://allegro.pl/bmw-5-g30-g31-kola-19-double-spoke-664m-zima-i7618909314.html

Opublikowano
Kolego wszystko zależy od sposobu przechowywania opon. Tego nie jesteś w stanie sprawdzić a to co mówi sprzedajacy to prawie zawsze teksty pod klienta. Roczna opona sama w sobie to 100% sprawności. 3-4 lata z kolei to krótko oraz uszkodzenia przy złym przechowywaniu też nie jest to jakaś masakra. Ważne żeby nie leżały przygniecione.
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
To są kompletne koła, więc nic im nie będzie. Ważne, aby tylko opony nie były naprawiane, a felgi prostowane, bo nie wiesz, jak z jakością i wielkością tych prac. Rocznik 2017, to świeże opony, często teraz są oferowane fabrycznie nowe opony zimowe z 2017 roku.
Benzyna zamiast krwi...
Opublikowano
znalazłem na allegro nowe koła z Sottozero i oryginalnymi felgami. Są tańsze 1,5-2 tys niż w serwisie, ale są z 2017 r. Czy wg Was jest zagrożenie że opony po roku składowania mogą mieć już niższej jakości ogumienie? Kupuje max na 3-4 lata

https://allegro.pl/bmw-5-g30-g31-kola-19-double-spoke-664m-zima-i7618909314.html

To moja oferta.

Koła są fabrycznie nowe.

Opublikowano

Mam zamiar kupić kola zimowe

Nowe felgi, opony i czujniki BMW - wszystko kupowane oddzielnie

Czy te czujniki trzeba kodować ? Czy jest plug and play ?

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
kodowac chyba nie trzeba - przecież jak kupisz komplet kół zimowych od bmw to zakładasz i śmigasz
Opublikowano
Uruchamiasz poprzez idrive tylko kalibrację i jeździsz, nic nie kodujesz.
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
Dokładnie, robisz reset na postoju, ruszasz i w czasie jazdy felgi z czujnikami TPMS zapamiętują ciśnienie w każdym kole.
Benzyna zamiast krwi...
Opublikowano

Felgi, czujniki oraz opony kupuje oddzielnie, nie w BMW

Czujniki są używane

Czy w takim wypadku czujniki trzeba kodować ?

Opublikowano
Nie, nic nie musisz kodować. Tylko procedura jak powyżej. Ja też tak kupowałem, felgi i opony nowe a czujniki używane. Tylko kalibracja i wszystko działa.