Skocz do zawartości

Nasze BMW po 300 tyś naprawy profilaktyczne

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam , pisze z ciekawosci poniewaz moje bmw e39 minęło przebieg 300 tyś , zostało zrobione całe zawieszenie , olej i filtr w silniku , reszta podst. napraw była robiona na bierząco , czy przy tym przebiegu należy wziąć pod uwage jakies szczególne naprawy ? regulacje zaworów , olej w skrzyni lub moscie czy tez inne elementy ? prosze o odpowiedz , pozdrawiam
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Heh..

Ja bym może też coś profilaktycznie zrobił ale kiedy te 300 000 będzie lub było?

Nie ma co chyba w tym przebiegu doszukiwać się jakiejś wyjątkowej sytuacji tylko dbać na bierząco i latać dalej.

Drogą dedukcji doszedłem do konkluzji...!!!!
Opublikowano

ja mysle jak napisal kolega powyzej

jesli wymieniasz wszystko zgodnie z zaleceniami serwisowymi :P to nic tylko sie cieszyc autem, a jak cos wyskoczy to robic

Opublikowano
No i delikatnie popuszcza sprężarka od klimatyzacji

Goldi_Cz-Wa co przez to rozumiesz? Gdzie puszcza?

Na uszczelnieniach.

Poprzedni właściciel informował mnie że klime musi nabijać co roku bo gdzieś jest minimalny wyciek. No i faktycznie, ja nabiłem klimatyzację w kwietniu no i wytrzymała do końca września. Pojechałem na serwis,nabiłem z czynnikiem UV i pokazali mi zapaćkaną w tylnej części sprężarkę.

Regeneracja 650 zł z robocizną i gwarancja. Chyba będę robił żeby mieć tip top na lato.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Tylko nie rób na bieRZąco, jak koledzy wyżej :wink:
Opublikowano
No i delikatnie popuszcza sprężarka od klimatyzacji

Goldi_Cz-Wa co przez to rozumiesz? Gdzie puszcza?

Na uszczelnieniach.

Poprzedni właściciel informował mnie że klime musi nabijać co roku bo gdzieś jest minimalny wyciek. No i faktycznie, ja nabiłem klimatyzację w kwietniu no i wytrzymała do końca września. Pojechałem na serwis,nabiłem z czynnikiem UV i pokazali mi zapaćkaną w tylnej części sprężarkę.

Regeneracja 650 zł z robocizną i gwarancja. Chyba będę robił żeby mieć tip top na lato.

Sprężarka podzielona jest na 3 części, czyli ma dwa łączenia. Rozumiem, że na tym drugim łączeniu jest nieszczelność? Czy na łączeniach rurek?

Opublikowano
Witam , pisze z ciekawosci poniewaz moje bmw e39 minęło przebieg 300 tyś , zostało zrobione całe zawieszenie , olej i filtr w silniku , reszta podst. napraw była robiona na bierząco , czy przy tym przebiegu należy wziąć pod uwage jakies szczególne naprawy ? regulacje zaworów , olej w skrzyni lub moscie czy tez inne elementy ? prosze o odpowiedz , pozdrawiam

sam w sobie silnik diesla po 300 tyś jest w stanie niemalże świetnym

a eksploatacja powinna być jak w ksiązce

nastawiać się możesz na jakies pierdoły z osprzetu jak to w życiu bywa

Opublikowano
kup drugą sprezarke 100zł

Niby tak, ale...

a) nie mam pewności że będzie szczelna (robocizna + ponowne nabicie sprawdzanie szczelności itd)

b) nie mam pewności że za pół roku nie wysypie się sprzegiełko lub rozszczelni się tak jak moja (robocizna + ...)

także ja osobiście daruje sobie te pozorne oszczędności bo z reguły mszczą się na mnie w najmniej oczekiwanym momencie.

Opublikowano

sam w sobie silnik diesla po 300 tyś jest w stanie niemalże świetnym

a eksploatacja powinna być jak w ksiązce

nastawiać się możesz na jakies pierdoły z osprzetu jak to w życiu bywa

Podzielam zdanie kolegi 300tys PRAWDZIWE 300tys to praktycznie zadne zurzycie dla tego silnika....Jezeli olej byl wymieniany na czas i nie byl przegrzany ....

Opublikowano

po 300.000 km najlepiej profilaktycznie wymienic.... samochod :wink:

chociaz niektorzy robia facelifting licznika i autko jak noweczka :mrgreen:

moja bunia ma wlasnie 305kkm i smiga !

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

to i ja pochwale sie moim przebiegiem - obecnie 302500 (100% pewny jestem przebiegu) i wlasnie padl mi jez :)

w tym tygodniu bede robil wymiany oleju, firtow i plynu hamulcowego i na kolejne 15tys spokoj. no i jez tez bedzie wymieniany.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
to i ja pochwale sie moim przebiegiem - obecnie 302500 (100% pewny jestem przebiegu) i wlasnie padl mi jez :)

w tym tygodniu bede robil wymiany oleju, firtow i plynu hamulcowego i na kolejne 15tys spokoj. no i jez tez bedzie wymieniany.

ja wymieniam co 10 tys km wiec pewnie dluzej polatam :D

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
No,dobra....,a napiszcie mi ile wytrzymuje układ wydechowy w E39?

Ja mam jeszcze fabryczny :D

Wymieniana była tylko plecionka czyli złącze elastyczne.

ec2Wze6.jpg