Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 106
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano

ja sie zdecydowąłem w koncu na Castrol TWS Motorsport 10w60. :twisted:

znalazłem gdzies na necie po 50 zł za litr. :jawdrop:

wiecie moze gdzie mozna taniej go dostac? :?: :?: :?:

Opublikowano
Dzwoniłem parę dni temu do Smorawińskiego i powiedzieli mi żebym nie lał do m52 oleju 5W tylko 10W.

Kazdy mechanik jak i uzytkownik ma inne zdanie. Zasugeruj sie opinia wiekszosci.

Przeszukaj listy dyskusyjne na ktorych jest kilka tysiecy ludzi uczestniczacych w zyciu forum, zapytaj o opinie i na tej podstawie wlej odpowiedni olej. :cool2:

Opublikowano

Moja bemka przed sprowadzeniem zalewana była syntetykiem 5w/30,jakiś drogi castrol z serii TXT koszt ponad 50zł za litr na zamówienie.Zrezygnowałem z tego i zalałem auto Qeykerem 5w/40,niby ok ale musiałem dolać 1,5l przed następną wymianą,dlatego druga wymiana to 10w/40 też Qeyker i po 5tyś km na tym oleju zaczeły się stuki przy zapalaniu zimnego silnika M50 2.0l

Chyba wleje jednak tego castrola?

Znalazłem taką oferte,co o tym sądzicie?

http://aukcjewp.wp.pl/show_item.php?item=81896500

Opublikowano
Dzwoniłem parę dni temu do Smorawińskiego i powiedzieli mi żebym nie lał do m52 oleju 5W tylko 10W.

A mnie w M-Cars doradzali abym wlał 0-30 choć teraz mam 5/40 ja jednak wleje Mobila 5W/50 mam przejechane 90 tyś to chyba niezłe rozwiązanie.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Miesiąc temu wymieniłem olej na Petro Canada Supreme 10W/40. Chciałem napisać że jestem pełen podziwu dla tego oleju. Silnik chodzi o wiele ciszej, słychać tylko cichutki szum, a co najważniejsze ucichła hydraulika :D Po zimnej nocy (-30C), silnik zapalił i chodził bardzo cicho. Klepał maksymalnie przez 2 sekundy, podczas gdy na wcześniejszym oleju(Castrol Magnatec), przy dużych mrozach hałasował o wiele dłużej. Naprawde polecam, kolejna świetna porada Roberta :)

Pozdrawiam :wink:

Opublikowano

A więc tak...

W moim poprzednim autku, e30 325i , jak go kupiłem silnik zalany było olejem mobil 5w-50 bodajże, na pewno syntetic. Później przeszedłem na castrol magnatec i co, silnik zrobił się trochę głośniejszy i zaczął mi pić olej :shock: dosłownie, musiałem dolewać 1-2l między wamianami. Dwóch moich kolegów miało podobną sytuację jeden w e36 325i, drugi w e36 323i. Przeszedłem na mobila i wszystko wróciło do normy.

:cool2:

Teraz e36 328i zalewałem również mobila 0w-0 albo 5w-50, dokładnie nie wiem. Można powiedzieć, że wszystko było ok, chociaż na zimnym z rana popychacze lubiły sobie pograć, przez chwilę. Zmieniłem na Castrola TXT softec 5w-30... i to był mój błąd. :mad2: Rano nie cyka sobie 2-4sek, tylko 10-20sek. :shock: Niekiedy pracuje sobie na jałowym, a w pewnym momencie zaczyna cykać któryś popychacz, po paru sekundach ustaje. Nigdy popychacze nie cykały mi na ciepłym silniku, a na Castrolu dzieje się tak. Więc albo wracam do Mobila, albo przesiądę się na coś innego, ale stwierdzam że w moich BMW, castrol wogóle się nie sprawdził.

Pozdrawiam.

http://img638.imageshack.us/img638/9205/panoramaaut.png
Opublikowano
Mam pytanie bo kurde nie jestem pewien to moje 1 auto i nie wiem jaki mam olej w silniku. Poprzedni własciciel też nie wie bo miał auto 3 miesiące a w niemczech niespytał jak kupował i nie wiem co wlać i co było wlane wiem jedynie ,że mam taki jasny szlamowaty osad na korku oleju od dołu. Co mam zrobić w tym momencie??
Opublikowano (edytowane)
wiem jedynie ,że mam taki jasny szlamowaty osad na korku oleju od dołu. Co mam zrobić w tym momencie??
Jeśli auto nie stało dłuższy czas nieużywane to masz problem. To masełko świadczyć może o tym że w oleju znajduje się albo woda która powstała w skutek długiego stania auta albo co gorsza przedostawania się płynu chłodzącego do oleju. Na miarce oleju też masz emulsję? Edytowane przez Peet
http://i3.tinypic.com/w1v0w6.jpg
Opublikowano
nie no auto jest używane ciągle przez jakies 6 miesiecy na szabelce nie mam nic takiego, olej jedynie
Opublikowano
Odnośnie tego szlamu on może być jakiś grożny dla silnika??? Czy wystarczy zmiana oleju i bedize ok. Pozatym jak sie zorjentowac jaki zastosować olej.
Opublikowano
Odnośnie tego szlamu on może być jakiś grożny dla silnika??? Czy wystarczy zmiana oleju i bedize ok. Pozatym jak sie zorjentowac jaki zastosować olej.

Spokojnie w takie mrozy jak były mogło się tak zrobić( widocznie robisz małe odległości ) wystarczy jak pojedziesz gdzieś dalej i szlamu nie będzie ......

http://img10.imageshack.us/img10/1065/1999767891m.jpghttp://img97.imageshack.us/img97/852/1999757859m.jpghttp://img94.imageshack.us/img94/7120/1999780608m.jpg
Opublikowano

dokłądnie zwykle robie dzienie 2 razy po 6 km, wczoraj przejechałem 40 ale w 3 czesciach z godzinymi przynajmniej postojami.

Dziki za odpisanie i uspokojnie choc juz doszedłem do tego po 40 minutach dokłądnego przeszukiwania forum he

Opublikowano

Witam

Ja do tej pory jeździłem na Castrolu Magnatec 10W40 i też musiałem dolewać między wymianami 1-2l a silnik przy tych mrozach dość długo hałasował, jutro jadę wymienić olej na Valvoline Max Life 10W40 mam nadzieję że będzie lepiej.

Pozdrawiam

Opublikowano

przeczytalem 6 stron i jestem troszke niezdecydowany

zalalem do swojej 328 castrol magnatec 10W/40

po 9 tys km nic nie ubylo

przy mrozach hydrauilka halasowala ok 2 sek po odpaleniu z nocy

auto ma teraz 174tkm, wczesniej w/g ksiazki serwisowej jezdzilo na syntetyku BMW longlife

nadchodzi pora wymiany

jak sadzicie:

powinienem dalej jezdzic na 10W/40 zmieniajac co 10 tkm

czy zmienic na castrol RS z wymianami ok 13 tkm

czy moze zmienic na inna firme Valvoline, Petro Canada??

Opublikowano
Ja by, jezdił na tym co było wczesniej i nie kombinował. A olej zmieniał bym według wskazan komputera i tyle. Jak samochod cały czas był na syntetyku to bo diabła zmienieac mu olej na gorszy??
Opublikowano
Lej co chcesz aby nie Castrol!

Ja całe auto mam zalane płynami Castrol'a i złego słowa nie mogę powiedzieć.

Opublikowano
Lej co chcesz aby nie Castrol!

Juz sama jego nazwa wskazuje,ze to nic dobrego

Chyba slyszales o eunuchach?

Belgus jakieś zastrzeżenia do Castrola :?: :?:

Ja całe auto mam zalane płynami Castrol'a i złego słowa nie mogę powiedzieć.
:cool2:

Ja tak samo uważam, że to bardzo dobra firma.

BMW E30 316i 1.8 M10B18 coupe

BMW E30 318i M40 coupe

BMW E34 525td touring

Opublikowano

Witam

Znalazłem to na innym forum :shock: :shock: :shock:

cyt. No więc jako ciekawostkę powiem, że niedawno z kolezką odgrzebaliśmy oryginalną instrukcję do Bmw M3 3.0 z 1994 roku.

I co znaleźliśmy?

A mianowicie, że BMW zaleca do tych silników tylko oleje o dwóch parametrach: 15W40 i 15W50.

Po tych nowinkach kolega zadzwonił do ASO i się zapytał. Odpwoiedzieli, że Bmw zaleca olej Castrol TWS Motorsport (10W60 bodajże) do silników Motorsport.

W następnym ASO potwierdzili nasze znalezione dane książkowe, że jednak w M3 3.0 nie powinno się stosować oleju syntetycznego, gdyż ucierpi na tym VANOS, a olej TWS powinien być stoswany w eMkach, ale w nowych eMkach. Dalej nie dyskutowaliśmy, nie wiemy też jak się ma sprawa z 3.2 gdyż takowej książeczki oryginalnej nie posiadamy.

Macie jakieś ciekawe uwagi na ten temat ? koniec cyt.

Prawde mówiąc pierwszy raz słysze żeby syntetyk nie służył VANOS-owi.

Opublikowano

Witam

Tylko na mnie nie krzyczcie :)

Gdzie tylko sie zapytam wszyscy twierdza,ze Castrol zszedl na psy,a magnatec to podobno tragedia.Jak zmienialem u siebie olej to proponowali mi chyba z 10 rodzajow/oczywiscie mieli castrole /,ale jak tylko zapytalem o castrola powiedzieli ,zebym sobie odpuscil.

Cos w tym musi byc.

pozdrawiam

Opublikowano
Najprościej jest wlać to co jest napisane w instrukcji i problem z głowy i napewno będzie dobrze. Dylemat można mieć jedynie co do marki. U mnie w manualu jest napisane 5W40 to leje 5W40... 10W40 był i się nie sprawdził...