Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Panowie jaki ma sens ta dyskusja? Chodzi mi o to jaki ma sens kłócenie się i przekonywanie jeden drugiego, że 530d potrafi spalić 1l/100km albo, że nie da rady tak mało spalić? zaczęlibyście pisać o tym jak ekonomicznie jeździć, jak dbać o auto żeby mało paliło itp to byłoby to pomocne wielu osobom pewnie.

Spalanie aut to bardzo zmienna kwestia, jednemu 530d spali 4l a innemu 10l i nie ma w tym nic dziwnego, wszystko zależy od stylu jazdy, od ukształtowania terenu, jakości paliwa, opon, sprawności auta (wiem, wszyscy mają auta w stanie idealnym niemal nówki :norty: ), a nawet od kierunku i siły wiatru, bo jak jedziemy z wiatrem to silnik ma mniejsze obciążenie niż jakbyśmy jechali pod wiatr. Przestańcie się kłócić komu ile pali bo to nie ma sensu, kupowanie 525/530d i rozliczanie każdej kropli paliwa, to tak jak kupowanie M5 i emerycka jazda żeby oszczędzać paliwo, jak się kupuje auto z silnikiem o mocy 200KM niezależnie od tego czy to benzyna czy LPG to się korzysta z tych 200KM i jeździ żwawo, a nie oszczędza paliwo, do oszczędzania paliwa to można sobie kupić jakiegoś maleńkiego fiacika w dieselku, który spali 3-4l i tyle.

Bo życie zaczyna się od ośmiu cylindrów :) Moja 540iA

http://forum-lines.ru/rez/ab192360.gif

• Odpowiedzi 160
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano
Trzeba troche podyskutować o spalaniu,dawno nie było tego.Co ja poradze ze moja bzdziocha pali ile pali,dopuki jej nie kupiłem nie wiedziałem spodziewałem się spalania na poziomie poprzedniej 530d,a tu zaskoczenie.Kolega brnie w zaparte ze mam 525d z kosmosu,albo że ja pcham,więc dałem mu porównanie z forum ES,te same silniki(niektóre mocniejsze e60) i faktycznie tak palą.Jaki mam cel w przekonywaniu-ŻADEN :wink: Nie wyssałem tego z palca tylko z dystrybutora :lol: .Musze znać opinie Manolita77 on ma takie samo wozidło i śmiga dzień w dzień.POzdr
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
BMW zawsze paliło,pali i będzie paliło dużo.Po co się spierac o szczegóły ekonomie miejmy głęboko w d..... a cieszmy się z jazdą jaką lubimy(szczególnie jak jest na pokładzie
+żona
) :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
ec2Wze6.jpg
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
BMW zawsze paliło,pali i będzie paliło dużo.

Nie wiem w jakim świecie żyjesz, ale BMW obecnie w porównaniu do innych marek zawsze pali najmniej, przy zestawieniu porównywalnych modeli. Po coś BMW stworzyło Efficient Dynamics, najnowocześniejsze silniki na świecie i stosuje najwyższe technologie.

Trzeba troche podyskutować o spalaniu,dawno nie było tego.Co ja poradze ze moja bzdziocha pali ile pali,dopuki jej nie kupiłem nie wiedziałem spodziewałem się spalania na poziomie poprzedniej 530d,a tu zaskoczenie.Kolega brnie w zaparte ze mam 525d z kosmosu,albo że ja pcham,więc dałem mu porównanie z forum ES,te same silniki(niektóre mocniejsze e60) i faktycznie tak palą.Jaki mam cel w przekonywaniu-ŻADEN :wink: Nie wyssałem tego z palca tylko z dystrybutora :lol: .Musze znać opinie Manolita77 on ma takie samo wozidło i śmiga dzień w dzień.POzdr

Kolego. Nie rozumiesz podstawowej rzeczy. Ja nie twierdzę, że Twoje auto pali więcej niż podajesz. Ja tylko uważam, że pali przy innych warunkach i typie jazdy niż piszesz i tu nie mam wątpliwości, że zakłamujesz prawdę, co sam cytatami z Hiszpanii potwierdziłeś na całego.

Opublikowano
Nie wiem w jakim świecie żyjesz, ale BMW obecnie w porównaniu do innych marek zawsze pali najmniej, przy zestawieniu porównywalnych modeli. Po coś BMW stworzyło Efficient Dynamics, najnowocześniejsze silniki na świecie i stosuje najwyższe technologie.
-z tym sie moge po części zgodzić

Kolego. Nie rozumiesz podstawowej rzeczy. Ja nie twierdzę, że Twoje auto pali więcej niż podajesz. Ja tylko uważam, że pali przy innych warunkach i typie jazdy niż piszesz i tu nie mam wątpliwości, że zakłamujesz prawdę, co sam cytatami z Hiszpanii potwierdziłeś na całego.

To jak ja mam jeżdzić żeby mi paliła 10l/100km,nigdy 525d nawet w debilnej jezdzie nie spaliło mi takiej wartosci :nienie:

Dam ci jeszcze mały przykład,chłopak się żalił że mu X5 pali 10l,z silnikiem 3.0d,zadał pytanie dlaczego skoro z całości przebiegu jaki miał w 530d wyszło mu 8.5l z czego 60% przebiegu to miasto.Chłopak zrobił 530d 170kkm ,kupił X5 i zdziwko bo silnik ten sam.Ja odpowiedz znam i ty też--lecz chodzi mi o kwestie ile mu wyszła za cały żywot w jego rękach 8.5l/100km--po 170kkm.Nie rozumiem czemu on też ma auto z kosmosu,albo poprostu wszyscy jażdzą tak jak ja,ze im palą mniej. :roll: :?: W podanych przykładach (owszem ES) są takie same wartości jak w moim silniku,wiec cos jest nie tak z nimi, ze mną,z wszystkimi,natomiast twoje wartości są przepoprawne.Ja podałem wartości prawdziwe z prawdziwych stylów jazdy jak i ten kolega jadący do włoch

to ja też dorzucę coś, trasa Polska-Włochy miesiąc temu ponad 1500 km w jedna stronę(+podjazdy pod stoki/inne miejscowości) łącznie wyszło ~3300 km.

Trasa, start: Warszawa-Poznań-Berlin-Monachium-Innsbruck-Brenner-Bozen-Mezzana powrót tą samą drogą. Średnie 6,3/l 100 .Prędkości przelotowe: Polska !#$$^&* km :mad2: Niemcy 160-180 (przy okazji test Vmax 215 km/h :cool2: ) Austria 140 km Włochy 140. W aucie 3 osoby dorosłe + 5 desek-butów-wiązań-kasków i zimowe ciuszki + koło zapasowe( letnie alu 16" 195/55/r16 waga 20,5 kg). Osoba z tyłu siedziała na 1/3 siedzenia reszta pod dach bagaże :wink: Opony jeszcze zimówki 195/55/r16 stal. Maksymalnie na baku ponad 800 km( rekord 930km)

-- on też jechał jak jechał :roll: :?: POzdr temat studnia bez dna i bez rezultatów
Opublikowano

Jak będziecie przez cały czas oszczędzać, to zapomnicie co to radość z jazdy BMW.

Przy jeżdzie automatem - jak najmniej kickdown, a przy manualu tak szybko jako tylko możliwe bieg najwyższy - tak by nie było wibracji i ciągnąć do maksymalnego momentu obrotowego. Wtedy jest w miarę szybko 150-160km i do wytrzymania z ekonomią,ale czy jeszcze bezpiecznie? Ciepło pozdrawiam :)

Opublikowano
najnowocześniejsze silniki na świecie i stosuje najwyższe technologie

żeby serwisy miały na czym zarabiać ;)

Co do spalania - swoje bmw mam od niedawna a przed zakupem też mnie pozytywnie zaskakiwały relacje osób, które mówiły, że "5 litrów w trasie, 7 po mieście". Nie podważam prawdziwości tych zeznań ale na przykład mi po warszawie nigdy nie wyszło 7 litrów ale też nigdy powyżej 11litrów (poranne korki, popołudniowe korki). A często jest tych litrów potrzebnych mniej. W cyklu "mieszanym" (65% miasto, 35% podmiejskie drogi) wychodzi spalanie na poziomie 8,5 litra. W trasie jeszcze dokładnie nie sprawdzałem. Są to wartości praktycznie książkowe z instrukcji bmw więc uważam, że jest co najmniej nieźle jeśli chodzi o zużycie paliwa. Jeżeli chodzi o porównania (co prawda nie do końca trafione) to poprzednio miałem 5 cylindrową benzynę z turbo o prawie identycznej mocy i spalanie 12 litrów było sporym sukcesem (również w trasie - polskiej, zwykłej, nie po autostradzie :) ). Tylko, że w tym przypadku dawał o sobie znać napęd na 4 kółka...

Aha, a poruszam się 3.0dA touring i jestem z tego baaaardzo zadowolony :]

Opublikowano
Nie wiem skąd niektóre osoby biorą takie wskazania. 4,2, 6,3 chyba ze wskazań komputera. U mnie na codzień też wskazuje 6,8, a z tankowania wychodzi ok. 10-11 litrów, w jeździe mieszkanej. Chyba, że moja dziwnym trafem pali więcej, może coś mam trafionę, jakąś przepływkę czy inna lambde.
Opublikowano

jak 3 litrowy diesel w mieście spali 7,7 litra co to za miasto (gdzie korki gdzie swiatła nie no bajkopisarzy nie brakuje spoko nie dajcie sie ogłupić bo ruszyc prawie 1800kg potwora z pod swiatel to naprawde potrzebuje paliwka

i jeszcze jedno ja mieszkam w miescie a nie ze dojezdzam do miasta gdzies z oklic i nazywam to miastem

jak to ktos powiedzial miato miasu nie równe:)

A i moja 530 -stka to nie jakas ro...unda ale dobrze utrzymana bunia i w moich okolicach mieszka jeden z najlepszych speców od tej marki jemu w miescie 330 manual okolo 9 litrów wiec PANOWIE BAJKOPISARZE albo wrócić do szkoly i z matmy sie podciagnąć albo zalozyc klub ,,malopalących''

Nadmieniam ze moja bunia jak przystalo jezdzi na 17 o szerokości 245 czasem widze jak takie autka jezdza na 205 lub jeszcze gorzej moze tu jest przyczyna:)

Opublikowano

Drodzy Panowie powiem jeszcze tylko tyle mam w pracy kilku ludzi ktorzy lubuja sie w 1,9 tdi slyszalem wiele histori o malym spalaniu wrecz nienaturalnym(jak na silnik spalinowy) jego sprawnosć jest tak wysoka ze w pewnym momecie pomyslalem co ja kupilem mam bubla nie auto ale ok

Nadazyla sie okazja ze z jednym z tych bajkopisarzy wybralem sie do zakopanego(z rodziną) rzeszów zakopane razem tankujemy na stacji full po powrocie do miasta w którym mieszkam wspomnialem o przechwalkach i zaproponowalem tankowanie na full

Jak wielkie bylo zdziwienie mojego kolegi gdy jego 1,9 tdi nie spalilo tego o czym mnie zapewnial przez dłuższy czas

wyszlo go powyzej 6 litrów na 100 km.(gdzie te 4,5l) jak to potem powiedzial pewnie zle paliwo i jakies tam bzdury

Podam ze w jedna strone okolo 250 km temp zew 30 stopni klima przynajmniej u mnie.

Tak że pozdrawiam bajkopisarzy i zycze wam aby wasze auta palily jeszcze mniej bo jestem pewien ze magiszna cyfra 5l na sto jest bardzo blisko.

Opublikowano

U mnie w 525d - MANUAL - na trasie Brzesko - Wrocław autostradą A4 (oczywiście mam tu na myśli odcinek już od Śląska w stronę Wrocławia gdzie się jedzie a nie stoi w korkach lub jedzie 50km/h na remontach tej pseudo-autostrady) z prędkościami nie do końca może legalnymi - około 160-170km/h - 3 osoby na pokładzie + bagaż na kompie wyszło mi spalanie 7,4l ale wiem z obserwacji, że mój komp chachmęci około 0,5 litra więc suma sumarum wyszło około 7,9 litra/100km. W mieście jak dotąd największe spalanie - było to zimą - wyświetlało się 8,2 litra czy rzeczywiste oscylowało w okolicy 8,7 litra/100km. Przy prędkościach 100-120km/h na autostradzie i równym tempie jazdy bez szarpania to jasne, że można zejść do około 5,5-6,o litrów ale to już trochę wymuszanie ekonomii.

Pzdr.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Cały problem polega na ocenie sytuacji i prędkości z jaką się poruszamy. Panowie, którzy uważają, że autostradą poruszali się 160,170 albo nawet 180 km/h jak spojrzą na kompa z całej drogi okaże się, że średnia wyniosła np 80,90 km/h, czyli te 180 km/h to była prędkość chwilowa. I tu jest pies pogrzebany. Kiedyś wrzucałem już na forum skany artykułu z niemieckiego Auto Bilda na temat spalania, mam je na szczęście u siebie na serwerze więc podaję linki ponownie. Może zaczniecie sobie zdawać sprawę jak mocno rośnie spalanie zależnie od prędkości i przestaniecie pisać bzdury, że jadąc 160-180 km/h auto Wam spaliło 6 czy 7 litrów na 100 km.

Podobnie jest z miastem, bo miasto miastu nie równe a każde skrzyżowanie, korek itd podnosi spalanie o 20-30%.

http://www.polcars.pl/foto/spalenie180str1.jpg

http://www.polcars.pl/foto/spalenie180str2.jpg

Opublikowano
Średnio 530d pali od 7 - 10 litrów. A reszta to już piękna fabuła. A przyjemno0ść ( radość ) z jazdy jak kolega napisał sympatycznie "Bunią" pozostaje. Ciepło pozdrawiam
Opublikowano
Cały problem polega na ocenie sytuacji i prędkości z jaką się poruszamy. Panowie, którzy uważają, że autostradą poruszali się 160,170 albo nawet 180 km/h jak spojrzą na kompa z całej drogi okaże się, że średnia wyniosła np 80,90 km/h, czyli te 180 km/h to była prędkość chwilowa. I tu jest pies pogrzebany. Kiedyś wrzucałem już na forum skany artykułu z niemieckiego Auto Bilda na temat spalania, mam je na szczęście u siebie na serwerze więc podaję linki ponownie. Może zaczniecie sobie zdawać sprawę jak mocno rośnie spalanie zależnie od prędkości i przestaniecie pisać bzdury, że jadąc 160-180 km/h auto Wam spaliło 6 czy 7 litrów na 100 km.

Kolego mmw i tu był pies pogrzebany,w pełni zgadzam sie z tobą :cool2: :lol: Cały czas o to chodziło,owszem w teście chwilowa 180km/h da takie spalanie z samej logiki.Z całą teza zgadzam sie,nadmieniam jednak że ja w swoim przykładzie nie zaznaczyłem prędkosci ciągłej 170 tylko przedział 100-180km/h--logiczne że we Francji,ES,Polsce nie pozwole sobie bo fotek miałbym wiecej niż galeria rodzinna,ale w niemcowni owszem but i z całości trasy(3300km) wyjdzie srednia prędkośc oscylująca na poziomie 80-90-100km/h co da niskie spalanie(3300/32-35h samej jazdy=95-105km/h,zależy którym razem).Pomyśl sam kto jedzie ze srednią prędkoscią 150-180km/h przez odcinek 3tys kilosów --to nie możliwe nawet w Stanach.Jeżeli odczułes coś nie przyjemnego podczas tych wymian zdań z góry sorki,nawet nie myslałem o spluwaniu na ciebie.Masz też swoje poglądy,opinie,na tym to polega.Twoje zilustrowanie i komentarz końcowy rozwiał wszystkie ALE :lol: Fakt taki że ja nie powiedziałem o średniej prędkości ale pomyślałem że to łatwe do skalkulowania,nic nie szkodzi zrobilismy to wspólnie na sam finał.POzdr :handshake: -miło podyskutować z kimś co kuma czacze i rozmawia spokojnie :cool2:

Opublikowano

Sorry za OT.

Fajny artykuł. Mam nadzieję że przeczytają go wszyscy którzy twierdzą że ich np. 3-litrowe benzyny palą przy 200km/h 12L. Zrobiłem kiedyś mały teścik po wjechaniu w nocy na pustą autostradę pod Nowym Tomyślem i po rozpędzeniu się do 220km/h skasowałem na BC średnie spalanie i prędkość. Trzymając jak tylko długo się dało tą prędkość i nieraz dociągając do 240, nie licząc bramki i chyba dwóch przyblokowań dojechałem do swojego węzła. Odcinek ponad 50km, średnia prędkość 184km/h, średnie spalanie na tym odcinku 18,8L/100km. Ekonomizer praktycznie cały czas pokazywał właśnie w granicach 18-20L.

Opublikowano
Sorry za OT.

Fajny artykuł. Mam nadzieję że przeczytają go wszyscy którzy twierdzą że ich np. 3-litrowe benzyny palą przy 200km/h 12L.

Okolo tyle (no moze troche mniej) spalilo moje 530dA przy tych predkosciach wiec co tu mowic o benzynie :wink:

Tak poza tym temat jest o tym jak jezdzic ekonomicznie bmw 530d a nie o licytowaniu sie komu pali mniej :wink:

"Możesz mieć każde auto, M5 i tak jest szybsze..." - Jeremy Clarkson
Opublikowano
Witam wszystkich Forumowiczów, to mój pierwszy post na tym forum :)

Od kilku dni jestem posiadaczem e39 530d turing automat, rok prod. 09/2003, silnik M57, 193 KM. To moja pierwsza "beemka", czytam fora, instrukcje obsługi, mam całą masę pytań na które sukcesywnie znajduję odpowiedzi...

Mam takie pytania do doświadczonych użytkowników e39 z tym silnikiem i z automatem. Wszystkie dotyczą "optymalizacji" spalania oleju napędowego:

1. Jaka jest najbardziej ekonomiczna prędkość dla tego samochodu (kiedy automat jest "sprzęgnięty na sztywno" z silnikiem - bez strat hydraulicznych)?

2. Jak należy przyspieszać na trasie? (but do podłogi - aż do osiągnięcia prędkości podróżnej, czy może bardzo delikatnie)

3. Czy markowy (i droższy) olej napędowy dodaje mocy?

Dziękuję za rzeczowe odpowiedzi

Witaj kolego, jestem starym zawodowym kierowcą od 1967r i mam całe prawko, co do oszczędnej jazdy, to jak najszybciej dobić do szybkości jazdy a potem utrzymywać szybkość i wykorzystywać tak zwany wybieg ( hamulca używać w ostateczności ), zresztą popatrz na wskaźnik zużycia chwilowego przy delikatnym rozpędzaniu pokazuje ponad 20l/100 i jak długo musisz się rozpędzać takim tempie. Krótko mówiąc, ostra i z wybiegiem jazda jest oszczędna, jak kogoś stać na delikatną jazdę za 17-18l/100 w mieście, ( mowa o 530D ) to niech jeździ delikatnie, mnie spala we Wrocławiu poniżej 10l/100. oleju napędowego tankuję na szelu V-paera.

Pytasz o markowy olej droższy, twój problem, nalejesz jakiegoś świństwa za tanie pieniądze, to jak zarzniesz wtryski, pompy i kupisz nowe to zrozumiesz co jest tańsze. Kiedyś zatankowałem na Orlenie werwę i autko uciekało z pod d... jak się należy, miesiąc poźniej zatankowałem też na Orlenie i też werwę i nie było czym jechać.

Opublikowano
Przede wszystkim wykonaj sobie u kogoś rzeczowego profesjonalną diagnostykę auta i sprawdź czy wszystkie podzespoły sterujące silnikiem mają swoje parametry. Niestety nie każda usterka w silniku objawia się zapisaniem błędu w sterowniku co skutkuje tym iż większość kierowców aut jeździ nieświadomie nie do końca sprawnym autem i wywala pieniądze na paliwo.
Opublikowano
Kiedyś zatankowałem na Orlenie werwę i autko uciekało z pod d... jak się należy, miesiąc poźniej zatankowałem też na Orlenie i też werwę i nie było czym jechać.

Możesz rozwinąć? Co uciekało spod d... ?

Ja tylko leje na Orlenie i tylko tu mój motor najrówniej pracuje. Fakt, że wyłącznie na swojej stacji, ale jednak to Orlen.

Opublikowano
Kiedyś zatankowałem na Orlenie werwę i autko uciekało z pod d... jak się należy, miesiąc poźniej zatankowałem też na Orlenie i też werwę i nie było czym jechać.

Możesz rozwinąć? Co uciekało spod d... ?

Ja tylko leje na Orlenie i tylko tu mój motor najrówniej pracuje. Fakt, że wyłącznie na swojej stacji, ale jednak to Orlen.

ar_w chodziło koledze Józefowi chyba że pierwszym razem bu-bu rwało jak trzeba ,natomiast za miesiac wlał i trafił na gnojówke,przez co bunia puszczała bąki :lol:

Opublikowano
Aha, absurdalny przykład przyczynił się do mojego niezrozumienia ;)

No co ty ar_wi,przeciez wiem że zrozumiałes,to był tylko mały przypał :mrgreen: 3maj się i nie podnoś adrenaliny :lol:

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Panowie niemiłe zaskoczenie mój komputer pokazuje średnie spalanie około 9l na 100km (e39 530d) natomiast po 5 krotnym tankowaniu do pełna po 200km po mieście wychodzi jakies 12,6l na 100km

co jest? może ktoś mi rozjasni

wymienione oleje filtry elektrozaworki czyszczone, powietrze w butach ok auto mocne prawie nie kopci, ,,cegła'' pod pedalem hamulca (poniewaz testowalem)

Czyzby nastepny dowód na obaleniu mitu o niskim spalaniu bmw hmmmmm

Opublikowano
Rozbieżnośc też mam ale to wachanie rzędu 0.3-0.5l/100km.Ja badałem wiele razy ale spalająć cały zbiornik paliwa,może dolewając nie uzupełniasz idealnie depozytu??Sprawdż pare razy po pełnych cyklach--200km to jak rzut beretem na bidot 78? litrów,tym bardziej dwu komorowy.Wiem że da się też w e60 jakoś to ze sobą wykalibrować,ale przyznaje sie bez bicia ze w e39 nie mam pojęcia choć takowe pieszcze juz pare latek.POzdr i zostawiam temat komuś wtajemniczonemu. :cool2:
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Panowie niemiłe zaskoczenie mój komputer pokazuje średnie spalanie około 9l na 100km (e39 530d) natomiast po 5 krotnym tankowaniu do pełna po 200km po mieście wychodzi jakies 12,6l na 100km

co jest? może ktoś mi rozjasni

wymienione oleje filtry elektrozaworki czyszczone, powietrze w butach ok auto mocne prawie nie kopci, ,,cegła'' pod pedalem hamulca (poniewaz testowalem)

Czyzby nastepny dowód na obaleniu mitu o niskim spalaniu bmw hmmmmm

Duże miasto? Automat?