Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Moja to "żre jak smok" Very Happy po ostatniej regulacji pali 18,19/100 po mieście i przy bardzo spokojnej jeździe

Violeta- Nawet jeśli masz silnik 12V, automat i instalkę II generacji to przy spokojnej jeździe nie powinien tyle palić. Ja mam 2.0l który według instrukcji pali więcej niż 2.5l ( 2.0 :13,6l manual 2.5 : 13,3 aut) a jak spokojnie jeżdze na Pb to pali 11-12l po mieście (Katowice).

Musisz jednak pamiętać, że rozrzut w spalaniu przy tych silnikach jest ogromny. Ja cały czas uczę się jak jeździć oszczędnie moim autem i okazuje się ze wolna jazda jest mniej ekonomiczna, niż wtedy gdy jeździmy dynamicznie ale i rozsądnie operujemy pedałem gazu :wink: A najlepiej pojechać do innego gazownika i zapytać go o zdanie:)

Teraz mam tylko wspomnienia..... http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?t=19333
Opublikowano
Wydajemie się ze tyle to ona nie powinna palić, ale gazownicy w Mrągowie są kiepscy i wykręcają sie jak tylko mogą zwalając winę na elektronikę ale oczywiście nie na instalację. A co najlepsze (a raczej najśmieszniejsze) to mam manualną skrzynię biegów, a przy jeździe to już nauczyłam sie patrzeć nie na licznik ile jadę, ale na obecne spalanie i gazem dopasowuję sobie zeby było jak najbardziej ekonomicznie. A co do gazowników to jak :mad2: (czyli i tak to nic nie da, ja swoje oni swoje).
Opublikowano
Moja to "żre jak smok" Very Happy po ostatniej regulacji pali 18,19/100 po mieście i przy bardzo spokojnej jeździe

Violeta- Nawet jeśli masz silnik 12V, automat i instalkę II generacji to przy spokojnej jeździe nie powinien tyle palić. Ja mam 2.0l który według instrukcji pali więcej niż 2.5l ( 2.0 :13,6l manual 2.5 : 13,3 aut) a jak spokojnie jeżdze na Pb to pali 11-12l po mieście (Katowice).

Musisz jednak pamiętać, że rozrzut w spalaniu przy tych silnikach jest ogromny. Ja cały czas uczę się jak jeździć oszczędnie moim autem i okazuje się ze wolna jazda jest mniej ekonomiczna, niż wtedy gdy jeździmy dynamicznie ale i rozsądnie operujemy pedałem gazu :wink: A najlepiej pojechać do innego gazownika i zapytać go o zdanie:)

własnie tez to zauważyłem jezdzac dynamicznie krecąc auto góra do 4 tys auto pali mniej niż dziadkujac :roll:

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

1. Auto powinno być rozpędzane do chwili kiedy dostaje sie maksymalny moment obrotowy ... ale z gazem wciskanym płynnie nie do dechy...

2. Na prostych odcinkach nie wciskamy przy 60 kmh gazu ostro tylko płynnie i delikatnie przy wyprzedzaniu redukcja aby pracowałw zakresie momentu obrotowego!

to są moje podstawowe 2 punkty oszczędnosci oszczędnie jeżdze z zasady tzn spokojnie nie męczac sie smigając o zderzak od innych aut i zmieniając pasy bo mam BMW cenie możliwosci Bmw czyli jak potrzeba to idzie jak diabli:) jest elestyczna i wygodna! jak chce podeptać to to co zaoszczędziłem wykorzystuje na deptaniu czyli średni 3miasto Sopot - Gdańsk 15 L i często na postoju zaglądam pod mache i słucham :):):) bo lubie tam patrzeć:)

czy zasadagościa bądź gościówy w BMW ma byc nie jezdzenei jak dziadek zasiadam sobie na srodkowy pas kontroluje przepustnice kierownice i całę auto :) i jade ! :) a na trasie gaz do dechy aby było bezpiecznie!:)

Pozdrawiam

kupie silnik 2,5 L bądz 2.0 litra albo zestaw do swapa na 3l ,3,5
  • 7 miesięcy temu...
Opublikowano
520i ok 9l w trasie, a w jeździe mieszanej (70%misto) ok 11,5...noga średniciężka, kapcie 195...

Pozdrawiam

Jacek

Opublikowano

525i 15 litrów miasto jazda przeciętna raz depne raz jak dziadek czyli normalnie :) rasa jeszcze nie sprawdziłem ale gdzies 12 literków zejdzie...

Pozdrawiam

kupie silnik 2,5 L bądz 2.0 litra albo zestaw do swapa na 3l ,3,5
Opublikowano
moja e39 touring 2.0 na oponach 235/45/17 wykazuje mi srednie spalanie na poziomie 9.2l a jak moja siostra nia jezsdzi to potrafi zejsc nawet do 8.5l. jestem zadowolony;]
Opublikowano
Udalo mi sie ustanowc nowy najlepszy wynik spalania, jazda miesznaa trasa-miasto tak po polowie mniejwiecej i wyszlo 16,2 litrow gazu :wink:
www.rc-trial.pl ----> ZAPRASZAM
Opublikowano
U mnie w 325i Coupe spalanie w miescie 13-14 , a na trasie nie wychodzi powyzej 10 litrów (dokłanie nie liczyłem, nie jeżdze wolno)
Opublikowano
Udalo mi sie ustanowc nowy najlepszy wynik spalania, jazda miesznaa trasa-miasto tak po polowie mniejwiecej i wyszlo 16,2 litrow gazu :wink:

Witam. to moze wymienimy sie doswiadczeniami jako Ziomki :D

"________ 730iA

/________\

(0o=[][]=o0)

[_]/'''''''''''\[_]

Opublikowano
to i ja sie pochwale, 520 24V Vanos - spalanie gazu 15l, jak jezdze jak dziadek w kapeluszu to 12l/100km. moj silnik M50 skrzynia automat.
Opublikowano

Witam. to moze wymienimy sie doswiadczeniami jako Ziomki :D

Noo ba :) Trzeba sie spotkac :mrgreen:

www.rc-trial.pl ----> ZAPRASZAM
Opublikowano

Witam

moje cudo e36 316i coupe , pali 7-7.5 L benzyny trasa, miasto 8-9L

gaz: trasa = 32L w zbiorniku = 370km przejechanych

miasto= roznie , ale nie wiecej niz benzyny(sekwencja)

B - M - W

http://img135.imageshack.us/img135/9788/160x80houseofflyingdaggers202t.jpg

Opublikowano

Na zwykłym mikserze - średnio 12-14l (jazda mieszana)

Rekord najmniejszego spalania to ok 10,5l powtórzony czterokrotnie, rekord najwyższego spalania to 32l, ale to tylko raz

Na blosie - jeszcze nie wiem dokladnie . Jak narazie podczas jazd testowych było 13,3l i 15,7l

Silnik M30B28, inst gazowa I generacji

Pozdrawiam

OO==ll==OO

www.bmwauto.pl

Opublikowano

Mam E34 520i Vanos (M50) Touring.

Instalację gazową OMEGAS (Wtrysk gazu)

Miasto (Kraków) około 14l/100km + 2litry na klimę

Trasa Około 11l/100km + 3 litry na klimę

Opublikowano

e39 520i

pali mi gazu od 10 przy +/-120

do 15 przy 180 220 caly czas

Opublikowano

Mój wynik na odcinku 880 km (troche kręcenia po Swiniujsciu):

8 litrów.

Ogolnie przy jezdzie na codzien:

miasto 10-12 litrow (czasami z włączoną klimą :D )

trasa 8-9 litrów.

Opublikowano

E30 316i 1.8 m10b18...

od 8 do 10 litrów w mieście

zinnoberrot coupe - bawarka browarka

http://img522.imageshack.us/img522/8581/1006088forum2ii8.jpg

Opublikowano
Moja 520i z silnikiem M50 pb95 nie oszczedza mnie , w miescie przy spokojnej jedzie 13-14/100km - trasa przy 120km/h 10l ale chyba sie skończą te problemy bo mam zamiar sekwencje wstawić :8)
Opublikowano
Mój wynik na odcinku 880 km (troche kręcenia po Swiniujsciu):

8 litrów.

Ogolnie przy jezdzie na codzien:

miasto 10-12 litrow (czasami z włączoną klimą :D )

trasa 8-9 litrów.

mam podobne wyniki :cool2:

150 kucyków pod maską!