Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 74
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano

spalanie o wiele wieksze bedzie w 535

ze znalezieniem ladnej i zadbanej 525 m50 beda raczej spore klopoty i cenowo o wiele drozsza bedzie niz 535 m30

mialem podobny dylemat pol roku temu przy kupnie swojej. miala byc koniecznie czarna i wlasnie te silniki, po dluzszym szukaniu rece mi opadaly ze wzgledu na stan sprzedajacych sie beemek i kupilem niestety 520 m50 :? a teraz mi mocy malo :?

Opublikowano

525 M50. Miałem taką w touring'u. Rewelacja ! Osiągi i spalanie, a wiadomo, że touring jest cięższy niż sedan.

Na trasie (manual), na tempomiacie (po polskich drogach) spalanie 7.8l/100km. Przy bardzo szybkiej jeździe (z e32 się goniłem) 11l.

Niestety, w zimie, w małym zakorkowanym mieście 16. Ale za to ten dźwięk...

pozdr

Mariusz

Opublikowano (edytowane)

Oba silniki są rewelacyjne.

Spalanie w dużej mierze zależy od stylu jazdy.

Ja jak się postarałem 735iA w mieście szedłem do 14-15(żeby nie było-rozmawiąjąc z kilkoma właścicielami 3,5-im też się to udawało).

Tyle samo potrafiła mi spalić 525iAT.

Generalnie jednak 2,5 jest oszczędniejszy,ale ma sporo gorsze osiągi.

Jeśli masz kasę na utrzymanie -bierz 535.

Jeśli nie to 525-to tak jak pisze Xsilver-z Vanosem.

Edytowane przez Basti735
Może być każde auto,pod warunkiem że będzie to BMW...
Opublikowano
Dokladnie, ja spalanie mialem okolo 14.5l w miescie i 9 na trasie. I powiem wam,ze jeszcze nigdy tak nie zalowalem jak zaluje tego,ze sprzedalem swoja 535i :duh: :cry2:
Opublikowano
Spalanie 535i jest większe,ale nie aż tak dużo,różnica wynosi ok 2 -3 litry na każde 100km.Ale osiągi są lepsze i to dużo niż w 525.Wadą jest to ,że częściej musisz zaglądać pod maskę 535 (a to regulacja zaworów,a to wymiana kabli zapłonowych czy kopułki,palca rozdz.).
Nur bmw e32
Opublikowano

535 będzie miało piękniejszy dźwięk będzie szybsze i wytrzymalesze na wszelkie głup[oty właściciela do tego remonty są tańsze

Minusy to większe spalanie i więcej roboty przy silniku bo regulacja luzu jest ręczna

Nie ma to jak 760I 445 koni Rulez:)
Opublikowano
hehe, po kilku obejrzanych trupach jak to wlasiciele zaklinaja ze igla to koledze pewnie juz nie bedzie robilo roznicy czy to 525 czy 535 :wink:
Opublikowano

Za to 535 ma pełniejszy głębszy dźwięk z rqacji sporo większych cylindrów bardziej bulgocze :)

535 ma sporo mocniejszy dół z racji 60Nm wiecej dostępnych niżej od M50 nawet z vanosem do tego prostsze w naprawach akle bardziej obsługowe ja miałem M50 i mam teraz M30 obydwa to super silniki o pięknym dźwięku wybrać warto to co w lepszym stanie a cnea zadbanego 525 jest podobna do zadbanego 535

Zazwyczaj też 535 sa lepiej wyposażone

Nie ma to jak 760I 445 koni Rulez:)
Opublikowano
a co do vanosa, slyszalem ze to jest tylko szumiacy i huczacy problem. to prawda ? czy jednak ma jakies zalety ?

czasem tak jest - jak vanos sie konczy to moze wydawac jakies dzwieki - jak wszystko jest tak jak powinno to jest idealnie...

zalety vanosa - ja moge powiedziec na przykladzie e36 - jedziesz np 2,5tys obr/min i wciskasz gaz do poglogi - silnik z vanosem zareaguje szybciej i "brutalniej" - czuc roznice ...

Opublikowano
Jesli chcesz M30 bez gazu to raczej wycieczka poza granice Polski. Większość jest zagazowana, w dodatku instalacją 1/2 gen. Ewentualnie jesli trafi się już z IV gen to jest ona nie dostosowana do mocy silnika.
Opublikowano
W sumie kwestia wyboru to już indywidualna sprawa, jeden i drugi motor ma swoje zalety i wady, też się nad tym zastanawiałem i doszedłem do wniosku, że wolał bym 535:D Kwestia mentalna 3.5 litra „dostojniej” brzmi:D No i za dużo tego niema w porównaniu z 2.5 wienc większy „indywidualizm”. Problem tylko, że ciężko 535 znaleść w dobrym stanie w Polsce – widziałem kilka, porażka wszystkie skatowane:/ Tak jak Pinczer mówi, szukać poza granicami.

B-okiem M-ożna W-chodzić

Moja bawarka:

http://polskajazda.pl/Samochody/BMW/5/41749

Opublikowano
ma to być R6, zapas mocy, piękne brzmienie, i nie wiem co mam wybrać czy 3.5 211 KM czy 2.5 193 KM

jeśli spalanie nie jest kluczową sprawą, tylko to o czym wspomniałeś powyżej, to tylko 535i...

dodam, ze wygląd M30 też jest jego atutem, a bezobsługowość M50, to już sprawa dyskusyjna, bo to już -nastoletni silnik i wszystko się może zdarzyć w takim motorze, a M30 to jesden z najbardziej "pancernych" motorów BMW... obsługa może częstsza niż w M50 ale też wszystko do M30 jest sporo tańsze (np.świece zapłonowe).

Opublikowano

jeśli chodzi Ci o przyspieszeni to swoja e32 robie bez problemu kolegi e34 525 24V na vanosie i e36 325 24V.spalanie przy spokojnej jeździe w mieście jakim jest sandomierz sięga 11L(Bp).na moje oko jest to bardzo nie duzo...wiadomo ze przy ostrej jeździe może duzo więcej spalic...

mam już swoja 3.5 prawie 3 lata i NIC a NIC nie robiłem przy silniku tylko podstawowe rzeczy typu olej, swiece, reg zaworów itp...przebieg grubo ponad 300tys i chodzi IDEALNIE równo i co ważniejsze nie bierze oleju(półsyntetyk castrol-a)

zdecydowanie mogę polecić silnk M30B35

http://img236.imageshack.us/img236/9483/podpis1wx9.png

One heart,one beat

Moja E32 735i

Opublikowano

Dokładnie.Jak się dba o ten motor to wytrzyma-jak mój-bez problemu 600tys.

11 litrów-szacunek,mi się udało zejść tak do 13 -automat,klima.

Może być każde auto,pod warunkiem że będzie to BMW...
Opublikowano

A ja powiem szczerze że przez ponad rok czasu byłem bardzo zadowolony z 2,5 v24. Bardzo miły dźwięk i eleganckie przyspieszenie... - może dlatego że nie jeździłem 3,5 to nie mam porównania :)

Jedynym mankamentem było jego zapotrzebowanie na olej (sic!).

jakiś litr na 1k km. Ale po wymianie jakichś tam uszczelniaczy było bardzo przyzwoicie - 0,5 L na 3 k km. - generalnie nie pił, tylko mu się ulewało :)

Auto Klinika nieautoryzowany serwis BMW - Warszawa Bialołęka: Danusi 6: 503 520 220 | 503 520 320 http://www.aklinika.pl
Opublikowano
Witam ja mam bunie z silnikiem 535i z gazem sekwencyjnym i spisuje mi sie elegancko spalanie 14l do 18 ale wiadomo zależy od nogi;P Ja mam akurat ciężka ;)Lepiej brać od razu 535 wcześniej mnialem 520 to dla mnie te auto sie toczyło strasznie wolne a teraz:diabeł pod maska:) :evil:
Opublikowano

daj sobie spokuj z 3.5 ten silnik jest starszy niz moja babcia i chleje wiecej niz moj dziadek mialem taki w e28 ten 211 koni bo jest tez wersja stlumiona o mocy takiej jak w 3.0 m30 poraszka..... 2.5 jest silnikiem dobrum ale do trojki tam ciagnie przyzwoicie ale jak pisales ciezko znalesc cos ponirzej 300tys a dla 2.5 w budzie e34 to moze byc sporo zalerzy ilu miala wlascicieli polecam cos z tej epoki czyli legendarny v8 jestem wlascicielem od roku w automacie nienarzekam miasto 15 trasa 9.5 jezdzilem 3.5 m30 2.5 m50 i bez porownania do v8 ja mam tylko 3.0 218 koni w automacie i polykam kolerzanki 6cylindrowe. jak cie spalanie przeraza to ewentualnie 2.5 ale 12 zaworow dorzucasz opce z wtryskiem od eta i kapiszonujesz wszystko za niewielka kaske ale pali jak karzde dobre auto czyli dobrze

ja twierdze ze niema oszczednych bmw

Opublikowano
Twoja 530 ma o sekundę więcej do 100km/h od 535 więc nie wiem jaką Ty jeździłeś tą 3.5 że słabiej ciągnęła od Twojej :think: fakt ze dźwięk V8 jest dużo fajniejszy ale to juz lepiej kupić 4.0.Mój brat cioteczny ma takową 530 V8 tyle ze manuala i moja 735 duzo lepiej ciągnie a ze spalaniem nie wiem jak tam jest.Kolega pyta o 525 lub 535.jak by chciał V8 to wątek by miał inny temat.

http://img236.imageshack.us/img236/9483/podpis1wx9.png

One heart,one beat

Moja E32 735i

Opublikowano
Dokładnie,musiałeś tą e28 mieć niezle zajechaną,a 3.5 ma właśnie 211km tak jak napisałeś i nie jest to żadna wersja stłumiona.Jak masz automata to myślę,że moje 3.5 w Longu(manual) dało by ci radę :wink:
Nur bmw e32