Skocz do zawartości

Opony do xdrive

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Panowie co sądzicie o wielosezonowych oponach Michelin CrossClimate 3 Sport 2026rok do xdrive?

Nada się to? Ktoś testował? Jak nie to co polecacie?

Opublikowano

Namaszczenia "gwiazdką" nie mają ale przecież się auto nie rozleci od tego ;)

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Pewnie OK latem i zimą. Nie szukaj super osiągów czy super hamowania. Czasem 3m (100-0) robią dużą różnicę... (vs topowe letnie czy zimowe). Jak to czy lepsze prowadzenie nie jest argumentem to dobry wybór uzasadniony ekonomicznie i wygodą (2x zmiana rocznie, ewentualnie drugie felgi). Żyjemy w wolnym kraju 😀

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Alternatywa Conti sport 7 plus Conti Wintercontact np. 860.

*nie mam grantów od powyższej firmy 😀

Opublikowano
  • Autor

Dziękuję za odpowiedzi, naczytałem się sporo o problemach z xdrive jeśli nie ma się homologowanych opon od BMW, stąd również moje pytanie.

Zależy mi właśnie na wygodzie i braku konieczności zmiany opon dwa razy do roku dlatego szukam dobrych wielosezonówek.

Opublikowano

Nie podałeś jednej istotnej informacji - czy masz koła square czy staggered?

Ja ze swojej strony powiem że Michelin CC2 u mnie przy kołach staggered mają ten sam obwód.

Opublikowano

Jeśli nie masz ogumienia mieszanego to można zakładać.

Opublikowano

Jeżeli ogumienie mieszane, to powinny być z gwiazdką, wtedy masz pewność że obwód będzie taki sam.

Opublikowano
  • Autor

Z przodu mam 225/40 a z tyłu 255/35 R19. To oznacza, że mogę zakładać tylko z gwiazdką?

Nie znalazłem jeszcze wielosezonów z gwiazdką jak mam być szczery. Czy jest taka możliwość albo ktoś ma coś sprawdzone?

Opublikowano
4 minuty temu, matizb2 napisał(a):

Z przodu mam 225/40 a z tyłu 255/35 R19. To oznacza, że mogę zakładać tylko z gwiazdką?

Nie znalazłem jeszcze wielosezonów z gwiazdką jak mam być szczery. Czy jest taka możliwość albo ktoś ma coś sprawdzone?

Czyli masz mieszane, ja bym polecał opony homologowane, bo inaczej narażasz się na awarię xdrive. Zresztą przy takich oponach jak coś padnie w napędzie, to będzie też problem z gwarancją. Wielosezonowych z gwiazdką nie ma.

Opublikowano
  • Autor

Gwarancji już nie ma. Kolega @komoornik pisał, że CC2 mają ten sam obwód więc chyba problemów nie powinno być. Auto kupiłem używane na zimówkach hankook winter i*cept evo3. Jak patrzę one również są bez homologacji a już z 12tys na nich zrobiłem i nic się nie dzieje.

Opublikowano

W oponach z gwiazdką chodzi o to, że tam masz gwarancję, że wszystkie opony będą trzymać określony wymiar. W oponach bez homologacji nawet w rozmiarze przewidzianym przez producenta te różnice w średnicy potrafią być naprawdę spore wbrew pozorom. Możesz trafić dobrze i nic się nie stanie. Robisz to na własne ryzyko. Jakbyś nie miał mieszanego ogumienia problemu by nie było ale przy mieszanym sprawa wygląda już inaczej. Xdrive jest wrażliwy na takie rzeczy. Już nie jedna osoba wracała do opon z gwiazdką bo zaczęły dziać się dziwne rzeczy.

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Jakość homologowanych jest wyższa (selekcja jakościowa?). Gadałem z kolegą, który prowadzi punkt oponiarski. Do tego są często lżejsze, z ciut innej mieszanki np. PS4S... inaczej na normalny rynek, inne zgwiazdką a topowe dla Porsche. Zawsze różnica z składzie i wadze.

Opublikowano
5 minut temu, macste napisał(a):

Jakość homologowanych jest wyższa (selekcja jakościowa?). Gadałem z kolegą, który prowadzi punkt oponiarski. Do tego są często lżejsze, z ciut innej mieszanki np. PS4S... inaczej na normalny rynek, inne zgwiazdką a topowe dla Porsche. Zawsze różnica z składzie i wadze.

Potwierdzam, rozmawiałem z kolegą który zajmuje się nadzorowaniem procesu produkcji opon w Michelin w Olsztynie i wersje z * są specjalnie projektowane dla BMW według ich wytycznych i jest to kontrolowane. Także nie jest to tylko marketingowy bełkot żeby za "gwiazdkę" kasować nas pln.

Opublikowano

Jest inna mieszanka i to fakt, ale w bajki o innej kontroli jakości niestety nie uwierzę 🙃

Opublikowano

No i inne wzory bieżnika też potrafią mieć, w przypadku goodyeara nie-runflat nie mają też np rimprotectora te z gwiazdką ;) Więc jakieś tam zmiany pod siebie robią...

Inna sprawa czy te zmiany faktycznie się na coś przekładają w realnym użytkowaniu 🤔 Bo weźcie mi wytłumaczcie ja chyba nie rozumiem czegoś, jakim cudem 2 opony o takim samym rozmiarze xxx/yy Rzz mogą mieć inny obwód jak tu wcześniej ktoś pisał?

Edytowane przez YogiPL

Opublikowano
8 minut temu, YogiPL napisał(a):

Bo weźcie mi wytłumaczcie ja chyba nie rozumiem czegoś, jakim cudem 2 opony o takim samym rozmiarze xxx/yy Rzz mogą mieć inny obwód jak tu wcześniej ktoś pisał?

Różne tolerancje przyjmowane przez róznych producentów gum 🙂

Np. Michelinowe 225 może być szersze niz 225 Goodyeara, ze wzgledu, że kazdy z producentów przyjmuje inne tolerancje + inny sposób pomiaru. W E91 miałem 225/45/17 Pirelli i były szersze niż 225/45/17 Dunlopa.

Dla jednych 225 to szerokośc całkowita opony, inni mierza to jako szerokośc bieżnika itp. Rozmiary są tylko pozornie ustandaryzowane.

Opublikowano

@KucaQ no dobra, ale w takim razie michelin PS z gwiazdką i CC bez gwiazdki teoretycznie chyba powinny być takie same zakładając ten sam rozmiar?

Opublikowano

Bo weźcie mi wytłumaczcie ja chyba nie rozumiem czegoś, jakim cudem 2 opony o takim samym rozmiarze xxx/yy Rzz mogą mieć inny obwód jak tu wcześniej ktoś pisał?

To dość proste do wytłumaczenia. Większość producentów ma własne wzorce produkcyjne. Wystarczy że bieżnik ma unijne 6.6mm zamiast wcześniejszych 7.8 - i już robi się różnica. Do tego dochodzi grubość samego wierzu opony.

Opublikowano
26 minut temu, YogiPL napisał(a):

@KucaQ no dobra, ale w takim razie michelin PS z gwiazdką i CC bez gwiazdki teoretycznie chyba powinny być takie same zakładając ten sam rozmiar?

No nie mogą mieć tego samego obwodu.

To opony różnego przeznaczenia, PS jest oponą sportową, z zasady o nieco niższym bieżniku niż opona cross climate, czyli wielosezonowa.

Opublikowano

Ja nie rozumiem co tutaj jest niejasne :) Macie mieszane ogumienie np. przód 19/225/40 a na tył 19/255/35 i tylko opony z gwiazdką dają gwarancję, że obwód przodu i tyłu pomimo różnych rozmiarów będzie idealnie taki sam lub z tolerancją do 1 mm. Natomiast kupując takie same opony, ale bez gwiazdki ta różnica między przodem a tyłem może mieć np. 3 albo 4 mm.

Przecież to nie chodzi o porównywanie różnych opon np. letnich z zimowymi tylko o to żeby przy mieszanym ogumieniu obwód przodu i tyłu był idealnie taki sam.

Edytowane przez Lukas68

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

1mm po obwodzie... ciężko już na początku a co dopiero w trakcie użytkowania gdzie opony nie zużywają się równomiernie...

Warunek nie do spełnienia już na początku biorąc odchylenie produkcyjne (realny obwód koła ok. 66"~1680mm). Dla przykładu 2*Pi*2mm różnicy pomiędzy osiami daje już więcej niż 12mm... Co wtedy? Xdrive się zepsuje, auto nie jedzie?

Edytowane przez macste

Opublikowano
34 minuty temu, macste napisał(a):

1mm po obwodzie... ciężko już na początku a co dopiero w trakcie użytkowania gdzie opony nie zużywała się równomiernie...

Warunek nie do spełnienia już na początku biorąc odchylenie produkcyjne (realny obwód koła ok. 22"). Dla przykładu 2*Pi*2mm różnicy pomiędzy osiami daje już więcej niż 12mm... Co wtedy? Xdrive się zepsuje, auto nie jedzie?

Nie testowałem xdrive dotąd pod tym kątem. TorSenC w VAG wytrzymuje bez większego bólu prawie raz więcej, sprawdzone przez ponad 80 tys km.

Edytowane przez yeti19

Opublikowano
2 godziny temu, macste napisał(a):

1mm po obwodzie... ciężko już na początku a co dopiero w trakcie użytkowania gdzie opony nie zużywają się równomiernie...

Warunek nie do spełnienia już na początku biorąc odchylenie produkcyjne (realny obwód koła ok. 66"~1680mm). Dla przykładu 2*Pi*2mm różnicy pomiędzy osiami daje już więcej niż 12mm... Co wtedy? Xdrive się zepsuje, auto nie jedzie?

Tolerancja BMW dla nowych opon z gwiazdką według różnych źródeł to do 1 lub do 2 mm. Czy tak faktycznie jest, tego nie wiem, ale zapewne można to sprawdzić.

Ale przecież jeździjcie sobie na czym chcecie, jeżeli uważacie że opony z gwiazdką to ściema :)

Edytowane przez Lukas68

Opublikowano

Wystarczy zmierzyć koła przed założeniem na auto. Ja świadomie kupiłem bez homologacji, zmierzyłem i jest ok.

Poza tym różnice w obwodzie w G2x wychodzą szybko i były opisywane na forum - butowanie przy wyższych prędkościach powoduje załączanie się kontroli trakcji 😅

PS4S z homologacją fajna opona i pewnie wymienię na takie same. Ale skoro była ogólna konkluzja ze zimówki to niby tylko run-flat - na to w moim aucie nie ma przyzwolenia 🫢

Edytowane przez komoornik