Skocz do zawartości

Opony do xdrive

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Panowie co sądzicie o wielosezonowych oponach Michelin CrossClimate 3 Sport 2026rok do xdrive?

Nada się to? Ktoś testował? Jak nie to co polecacie?

Opublikowano

Namaszczenia "gwiazdką" nie mają ale przecież się auto nie rozleci od tego ;)

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Pewnie OK latem i zimą. Nie szukaj super osiągów czy super hamowania. Czasem 3m (100-0) robią dużą różnicę... (vs topowe letnie czy zimowe). Jak to czy lepsze prowadzenie nie jest argumentem to dobry wybór uzasadniony ekonomicznie i wygodą (2x zmiana rocznie, ewentualnie drugie felgi). Żyjemy w wolnym kraju 😀

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Alternatywa Conti sport 7 plus Conti Wintercontact np. 860.

*nie mam grantów od powyższej firmy 😀

Opublikowano
  • Autor

Dziękuję za odpowiedzi, naczytałem się sporo o problemach z xdrive jeśli nie ma się homologowanych opon od BMW, stąd również moje pytanie.

Zależy mi właśnie na wygodzie i braku konieczności zmiany opon dwa razy do roku dlatego szukam dobrych wielosezonówek.

Opublikowano

Nie podałeś jednej istotnej informacji - czy masz koła square czy staggered?

Ja ze swojej strony powiem że Michelin CC2 u mnie przy kołach staggered mają ten sam obwód.

Opublikowano

Jeśli nie masz ogumienia mieszanego to można zakładać.

Opublikowano

Jeżeli ogumienie mieszane, to powinny być z gwiazdką, wtedy masz pewność że obwód będzie taki sam.

Opublikowano
  • Autor

Z przodu mam 225/40 a z tyłu 255/35 R19. To oznacza, że mogę zakładać tylko z gwiazdką?

Nie znalazłem jeszcze wielosezonów z gwiazdką jak mam być szczery. Czy jest taka możliwość albo ktoś ma coś sprawdzone?

Opublikowano
4 minuty temu, matizb2 napisał(a):

Z przodu mam 225/40 a z tyłu 255/35 R19. To oznacza, że mogę zakładać tylko z gwiazdką?

Nie znalazłem jeszcze wielosezonów z gwiazdką jak mam być szczery. Czy jest taka możliwość albo ktoś ma coś sprawdzone?

Czyli masz mieszane, ja bym polecał opony homologowane, bo inaczej narażasz się na awarię xdrive. Zresztą przy takich oponach jak coś padnie w napędzie, to będzie też problem z gwarancją. Wielosezonowych z gwiazdką nie ma.