Skocz do zawartości

Szum z szyberdachu po naprawie gwarancyjnej

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć, kilka dni po odbiorze nowego X6 zauważyłem, że uszczelka między ruchomą a stałą taflą szkła, na środku, ma garba (wystaje w górę). By zapobiegać ewentualnym przeciekom, udałem się do serwisu z prośbą o naprawę. 

Powiedziano mi, że pierwszym planem jest wykonać na nowo "nauczanie" otwierania/zamykania szyberdachu. Chyba chodziło o ustalenie na nowo punktów otwierania/zamykania. Tym sposobem uszczelka miała przestać być zbyt mocno uciskana i miała opaść. Efekt był taki, że po odebraniu auta po naprawie, od razu po wjechaniu na autostradę wiedziałem, że jest coś nie tak - szum powyżej 120-130 kmh narastał bardzo szybko i wydobywał się właśnie z obszaru gdzie zbiegają się tafla ruchoma i tafla stała. Jak sie potem przyjrzałem, to na szkle były odciski uchwytów (klej) służących chyba do podtrzymywania tafli w trakcie czynności serwisowej, więc oni musieli też przestawiać fizyczne położenie szkła w szynach (jest tam jakiś zakres regulacji tej tafli), a nie tylko robić samo "nauczanie". 

Pojechałem ponownie do serwisu. Tym razem wymieniono mi tamtą garbatą uszczelkę. Szum jest trochę mniejszy, ale nadal to nie jest to co było fabrycznie. Zauważyłem, że odbiór hałasu potęguje się, gdy kierowca zrotuje głowę w prawo o 90 stopni, np żeby zamienić słowo z pasażerem. Wtedy ucho jeszcze bardziej łapie ten szum. Wrażenie jest takie jakby szyberdach był rozszczelniony. 

Czy ktoś z Was miał podobne przygody i któryś serwis mu to finalnie ogarnął?

Na marginesie dodam, ze ostatnio byłem w salonie, stała inna nowa X6, i miała identycznego garba - przyznali mi tam, że w tamtym to też nieprawidłowe i chyba jakaś wadliwa seria.

Ewentualnie czy w Waszych X6 z szyberdachem, w zakresie predkosci 130-200, tez jest wyraźnie słyszalny ten szum i zanika po zasunięciu rolety? Moze jestem juz przewrażliwiony po tej naprawie, ale jak kojarze w Q8, to tam była cisza jak w kaplicy. Zaś tu w X6, ten szyberdach, przy wyzszych predkosciach, jest najglosniejszym elementem, który psuje m.in. robotę podwójnych szyb bocznych. 

Edytowane przez Semtex93

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Zobacz to ->https://static.nhtsa.gov/odi/tsbs/2024/MC-11008111-0001.pdf, lub to ale to chyba mniej Cie dotyczy ->  https://static.nhtsa.gov/odi/tsbs/2025/MC-11018725-0001.pdf

Patrząc pobieżnie pierwszy dokument, stwierdzam że posiadanie szyberdachu to proszenie się o problemy biorąć pod uwage jak trudno naprawić coś poza fabryką.

Edytowane przez M4R10

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Nie mialem jeszcze auta, a miałem ich już trochę, aby prędzej czy później nie było problemu z panoramą. Zaskakujące że tu problem jest już od nowości.

Jakość dzisiejszych BMW?

Opublikowano
13 godzin temu, M4R10 napisał(a):

Patrząc pobieżnie pierwszy dokument, stwierdzam że posiadanie szyberdachu to proszenie się o problemy biorąć pod uwage jak trudno naprawić coś poza fabryką.

Właśnie dlatego bmw w nowych modelach np. X3, ix3, i nowych nadchodzących montuje stały szklany dach bez możliwości otwierania, aby uniknac szumow, halasu, przeciekania etc. Zreszta coraz więcej producentów idzie w tym kierunku patrz audi czy niwe cla ?

@Semtex93ze tobie sprzedali kolejne auto to sie dziwie ? z kazdym jakis problem. X6 i wracasz na forum jak bumerang ? Tak serio mam dwie sprawy:

1] szklany dach do regulacji, tez mi halasowalo z uszczelki laczenia dwoch tafli w x5 . Mistrz serwisu ze mna pojechal, nadstawil ucho, wskazal gdzie, regulacja i swiety spokoj

2] szybko x5 sprzedales ? Bardzo w plecy byles ? Chce cesjowac moje x540d za jakis czas jak wejdzie 7 lci i mysle jak to liczyc .. bo na otomoto widze sporo x5 w cesji… i ciagle stoja ?, a ceny ludzkie na moje oko 

Opublikowano

I ten stały dach bardzo by mi pasował. 
Nie interesuje mnie otwieranie tego kawałka ale doświetlenie wnętrza super sprawa. 
w cayenne coupé też tak zostawili

Edytowane przez Roberto1

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Ja co drugi samochód mam z otwieranym dachem ? - jak mam, to wkurza mnie, że bardziej się nagrzewa wnętrze, że rzadko korzystam, że jest to potencjalne źródło problemów. Jak nie mam to zajeb...cie brakuje mi go wiosną/latem kiedy często z chęcią bym go otworzył ?,

W obecnym nie mam, ale do nowego zgodnie z moją zasadą zamówiłem znowu otwierany dach ;).

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Co w koncu zamowiłes? Dlaczego nie czakasz na nowa generacje BMW?

Co do dachu raczej nigdy juz nie kupie samochodu ze szklanym dachem. Nie ma dla mnie żadnych zalet a jedynie minusy + jeszcze zmartwienia jak cos piszczy, szumi albo przecieka.

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
1 godzinę temu, Michael1916 napisał(a):

Co w koncu zamowiłes? Dlaczego nie czakasz na nowa generacje BMW?

Kończył mi się leasing a nowa wersja będzie pewnie dostępna dopiero pod koniec 2026/początek 2027. Dodatkowo mój doradca w BMW pokazał mi środek nowego X5, który będzie analogiczny do nowego IX3 - a to niestety nie moja bajka. Na szczęście widać, że producenci łapią umiar w designie środka (albo przynajmniej twierdzą, że łapią) i wycofują się z niektórych kroków - np. nowe Audi Q3 vs wcześniej wprowadzone Q5. Może ostatecznie i nowe X5 będzie bardziej zachowawcze. Na pewno nie żegnam się z marką i jak "wygonię dzieci z domu" za 2-3 lata ? to wrócę pewnie już do M3/M5 ;). 

Edytowane przez BigCactus

Opublikowano
2 godziny temu, BigCactus napisał(a):

Dodatkowo mój doradca w BMW pokazał mi środek nowego X5, który będzie analogiczny do nowego IX3 - a to niestety nie moja bajka

i tego się boje, że będzie tak też w 7 LCI .. i dlatego myślę tez o audia a8 .. które jest totalnym oldscholem w dzisiejszym świecie ?

Opublikowano

S8 w aktualnym wydaniu piękna

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

I z tego co czytałem kończą niestety produkcję A8 :(.

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
8 godzin temu, BigCactus napisał(a):

Kończył mi się leasing a nowa wersja będzie pewnie dostępna dopiero pod koniec 2026/początek 2027. Dodatkowo mój doradca w BMW pokazał mi środek nowego X5, który będzie analogiczny do nowego IX3 - a to niestety nie moja bajka. Na szczęście widać, że producenci łapią umiar w designie środka (albo przynajmniej twierdzą, że łapią) i wycofują się z niektórych kroków - np. nowe Audi Q3 vs wcześniej wprowadzone Q5. Może ostatecznie i nowe X5 będzie bardziej zachowawcze. Na pewno nie żegnam się z marką i jak "wygonię dzieci z domu" za 2-3 lata ? to wrócę pewnie już do M3/M5 ;). 

Wszystko pieknie wytłumaczyłes i nawet Cie rozumiem ale... co w koncu kupujesz?!

Opublikowano
25 minut temu, Michael1916 napisał(a):

Wszystko pieknie wytłumaczyłes i nawet Cie rozumiem ale... co w koncu kupujesz?!

Odpowiem za kolegę - R/S/Q8 - nie wiem na czym finalnie stanęło, ale gdzieś mi mignęło, że właśnie ten kierunek ? 

Opublikowano
  • Autor
W dniu 23.11.2025 o 21:43, Big_daddy napisał(a):

Właśnie dlatego bmw w nowych modelach np. X3, ix3, i nowych nadchodzących montuje stały szklany dach bez możliwości otwierania, aby uniknac szumow, halasu, przeciekania etc. Zreszta coraz więcej producentów idzie w tym kierunku patrz audi czy niwe cla ?

@Semtex93ze tobie sprzedali kolejne auto to sie dziwie ? z kazdym jakis problem. X6 i wracasz na forum jak bumerang ? Tak serio mam dwie sprawy:

1] szklany dach do regulacji, tez mi halasowalo z uszczelki laczenia dwoch tafli w x5 . Mistrz serwisu ze mna pojechal, nadstawil ucho, wskazal gdzie, regulacja i swiety spokoj

2] szybko x5 sprzedales ? Bardzo w plecy byles ? Chce cesjowac moje x540d za jakis czas jak wejdzie 7 lci i mysle jak to liczyc .. bo na otomoto widze sporo x5 w cesji… i ciagle stoja ?, a ceny ludzkie na moje oko 

Tak, z każdym jakiś problem. Widocznie jest rozjazd między tym co oczekuję, że dostanę za grube pieniądze, a tym co przychodzi z fabryki, gdzie ktoś chyba bardzo nie lubi kontroli jakości.

AD 1
Który serwis to ogarnął?

AD 2
Tak, poszło w około 3 tygodnie, ale musiałem dowalić naprawdę korzystne zdjęcia, żeby auto się wyróżniło. Nie byłem jakoś bardzo w plecy. Kilkanaście tys. zł w kapitale (nie licząc odsetek), ale ja bardzo dobrze kupiłem tamto auto.

Opublikowano
7 godzin temu, Semtex93 napisał(a):

Widocznie jest rozjazd między tym co oczekuję, że dostanę za grube pieniądze, a tym co przychodzi z fabryki, gdzie ktoś chyba bardzo nie lubi kontroli jakości.

Niestety przy obecnej masowej produkcji, w większości aut będzie coś , niestety ?

AD 1 - Serwis Smorawisnki Poznan 

AD 2  - no to nieźle .. 

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
23 godziny temu, Michael1916 napisał(a):

23 godziny temu, buster12 napisał(a):

Odpowiem za kolegę - R/S/Q8 - nie wiem na czym finalnie stanęło, ale gdzieś mi mignęło, że właśnie ten kierunek ? 

Tak jak Buster12 wspomniał wyżej - trzy razy podchodziłem pod  RSQ8 i w końcu padło na ten samochód - oldschoolowe zegary sprzed 10 lat, prawdziwe V8 z GTS-a bez baterii czy plug in, sportowa pneumatyka, przestarzały i archaiczny w porównaniu z X5 system infotainment pomimo kolejnego faceliftingu, i rabat na model kończący żywot pod 30% zrobiły swoje ;).

Opublikowano
Godzinę temu, BigCactus napisał(a):

przestarzały i archaiczny w porównaniu z X5 system infotainment pomimo kolejnego faceliftingu

Dostał chociaż nowy sterownik żeby to nie zacinało jak pierwsze telefony z androidem?

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Po ostatnim FL zmienił się trochę system/uklad z tego co czytałem (są widgety, dodali też Dolby Armos) - ja jeżdżę w X5 ciągle na CarPlay i tak zamierzam też tam więc nie do końca jest to kwestia dla mnie. Zresztą wyrobie sobie zdanie jak odbiorę i pojeżdżę jakiś czas. W X5 bylem zadowolony z tego jak działa CarPlay - a po przejściu na iOS 20 ekran jeszcze zyskal wiec spodziewam sie czegoś podobnego.

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
2 godziny temu, BigCactus napisał(a):

Tak jak Buster12 wspomniał wyżej - trzy razy podchodziłem pod  RSQ8 i w końcu padło na ten samochód - oldschoolowe zegary sprzed 10 lat, prawdziwe V8 z GTS-a bez baterii czy plug in, sportowa pneumatyka, przestarzały i archaiczny w porównaniu z X5 system infotainment pomimo kolejnego faceliftingu, i rabat na model kończący żywot pod 30% zrobiły swoje ;).

Mam tylko nadzieje, ze nie zapomnisz o nas tutaj i napiszesz jakies porownanie do X5M. Trudny moment w motoryzacji. Czy czekac na to nowe czy docenic dobry oldschool jak Ty? Moge uwierzyc, ze 30% rabatu pomaga w tej decyzji.

Opublikowano
13 godzin temu, BigCactus napisał(a):

oldschoolowe zegary sprzed 10 lat, prawdziwe V8 z GTS-a bez baterii czy plug in, sportowa pneumatyka, przestarzały i archaiczny w porównaniu z X5 system infotainment pomimo kolejnego faceliftingu

I to jest piękne. Apropos archaicznego infotaiment - nie wiem czy wiesz ale tam nawigacja jest oparta na google i pracuje dużo lepiej niż mapy here BMW .. które i tak złe nie są ?

@BigCactus podzielisz się na PW namiarem na handlowca z Audi, ja narazie jak patrzyłem za A8 TDi.. to tak 17-20% .. nic więcej ... 

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
23 minuty temu, Big_daddy napisał(a):

I to jest piękne. Apropos archaicznego infotaiment - nie wiem czy wiesz ale tam nawigacja jest oparta na google i pracuje dużo lepiej niż mapy here BMW .. które i tak złe nie są ?

@BigCactus podzielisz się na PW namiarem na handlowca z Audi, ja narazie jak patrzyłem za A8 TDi.. to tak 17-20% .. nic więcej ... 

Jasne - priv.

Odnośnie nawigacji - tak, ostatnio już to zauwzyłem - wczesniej myślałem, że na ekranach i desce rozdzielczej jest mapa google z CarPlay - dopiero doradca mi to wyjaśnił.

Opublikowano
  • Autor

Na Bimmerpoście gdzieś wyczytałem, że najlepsza do diagnostyki szumu wokół szyberdachu jest taśma - nalepić wszędzie wokół szyberdachu i na jego łączeniach, przejechać się, następnie etapami zrywać i testować w trakcie jazdy. W momencie kiedy szum nagle wzrośnie - wiadomo w którym miejscu szumi i która uszczelka jest za to odpowiedzialna. W sumie brzmi jak plan.

Edytowane przez Semtex93

Opublikowano
W dniu 23.11.2025 o 01:15, Semtex93 napisał(a):

[...]

Ewentualnie czy w Waszych X6 z szyberdachem, w zakresie predkosci 130-200, tez jest wyraźnie słyszalny ten szum i zanika po zasunięciu rolety? Moze jestem juz przewrażliwiony po tej naprawie, ale jak kojarze w Q8, to tam była cisza jak w kaplicy. Zaś tu w X6, ten szyberdach, przy wyzszych predkosciach, jest najglosniejszym elementem, który psuje m.in. robotę podwójnych szyb bocznych. 

U mnie nie ma jakiegoś istotnego wpływu szyberdachu na głośność, aczkolwiek po przeczytaniu forum mam wrażenie że po zasunięciu roletki jest minimalnie ciszej.  ?
Ale obracanie głowy niczego nie zmienia, więc pewnie u mnie szczelny, ale trzymam w garażu więc może o czymś nie wiem, hehe