Skocz do zawartości

Dylematy przy zakupie G30/31 Touring

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

No ale jak kkx5 twierdzi że ma wtryski za niecałe 1k to jak przyjadę do niego z 750d to mi za tyle je zamontuje + robocizna (jakiś mały procent ceny wtrysku mam nadzieję), prawda? PRAWDA?! 😉

@bertek12 Wracając do sedna tematu bo powoli tutaj odpływamy od brzegów, czym jeździsz/jeździłeś i czemu akurat Cię ciągnie do mocnej piątki, przy dwulitrowcach miałbyś znacznie większy wybór i szansę znalezienia dobrej sztuki za niższą cenę, tak wchodzić z buta w świat bmw i od razu startować do najładniejszej ale i najdroższej w utrzymaniu Beatki przy barze trochę nierozsądnie. 😋

Edytowane przez Markok

Opublikowano

Jak wcześniej wspomniano - akcyza teraz na mhev to 9.3.

Szukać w DE - będzie dużo większy wybór oraz lepiej wyposażone. Ceny też często lepsze - zwłaszcza to widać w 3L wersjach. 

Dużo lata w trasach i ma średnie z całej eksploatacji typu 60-100km/u, więc kosmos.

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Mala korekta, Bosch, Intercars, nowy: 880zl. Nie wnikam ile was tna inne warsztaty. 

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
39 minut temu, Markok napisał(a):

No ale jak kkx5 twierdzi że ma wtryski za niecałe 1k to jak przyjadę do niego z 750d to mi za tyle je zamontuje + robocizna (jakiś mały procent ceny wtrysku mam nadzieję), prawda? PRAWDA?! 😉

@bertek12 Wracając do sedna tematu bo powoli tutaj odpływamy od brzegów, czym jeździsz/jeździłeś i czemu akurat Cię ciągnie do mocnej piątki, przy dwulitrowcach miałbyś znacznie większy wybór i szansę znalezienia dobrej sztuki za niższą cenę, tak wchodzić z buta w świat bmw i od razu startować do najładniejszej ale i najdroższej w utrzymaniu Beatki przy barze trochę nierozsądnie. 😋

750d ma inne wtryski, tutaj srednio 1250zl, montaz jest znacznie utrudniony, zarowno w serii F jak i G. 

Opublikowano
  • Autor
2 godziny temu, Markok napisał(a):

Aktualnie jeżdżę Volvo S60 z 2006, więc przeskok będzie gigantyczny 😂

Potrzebuje kombi z segmentu premium ze względu na gabaryty. Muszę mieć mieć możliwość swobodnego zapakowania sprzętu windsurfingowego do środka 😉 

Wstępnie rozważałem V90, ale naczytałem się dużo negatywnych opinii na temat nowych silników. Ceny też są spore. 
Tak trafiłem na 5 serie touring, a że zależy mi na dobrej jednostce to trafiło na silnik B58. 

No chyba że silnik B48 rozważę..  

Edytowane przez bertek12

Opublikowano
1 godzinę temu, kossaa245 napisał(a):

Jak wcześniej wspomniano - akcyza teraz na mhev to 9.3.

Z tego co mi wiadomo  to się nie zalicza na niższa akcyza.....samo się nie toczy itp

Opublikowano
7 minut temu, kossaa245 napisał(a):

W ostatnich dniach był wyrok sądu w tej sprawie

Ok zobaczymy. Ja 2 Msc temu płaciłem i pani mowila co mi to obliczala że coś jest ale nie prawomocne  i wg mojego auta powinna być normalna stawka jest tam jakiś numer czy tam kod nadania silnika czy auta nie pamiętam i że obowiązuje taka stawka....jeśli chce to może mi to wypisać na mniej  ale moge zapłacić karę czy tam z odsetkami dopłatę.....jeśli jest jak piszesz i to tak będzie to jesli mój świeży temat to może pójdzie o zwrot się ubiegać.

Opublikowano

@bertek12 Nie no jak masz możliwości i chęci to celuj w 3.0, życie jest za krótkie żeby sobie odmawiać przyjemności, jak nie masz żadnych korzyści z diesla typu wrzucanie paliwa w koszty to diesel nie ma sensu, chociaż 14km to nie najkrótsza trasa, u mnie 318d ma 5km do roboty małym miastem zakorkowanym jak duże (wjazd na autostradę kawałek od domu to "błysk szczęścia w cieniu klątwy") heh. Grunt to dobre prześwietlenie oglądanych aut i trzymanie się z daleka od tych które są serwisowane w duchu longlife (= shortlife) jak sam dobrze wiesz. Ale jak potrzebujesz Touringa to jest problem, bo w benie 3.0 ich nie ma praktycznie wcale, za to w dieslu jest zatrzęsienie, więc tu z pomocą przychodzi 530i albo 530e, jest w czym wybierać, koszty i eksploatacja niskie, a wstydu spod świateł nie ma. 😇

Edytowane przez Markok

Opublikowano
  • Moderatorzy
6 godzin temu, bertek12 napisał(a):

Potrzebuje kombi z segmentu premium ze względu na gabaryty. Muszę mieć mieć możliwość swobodnego zapakowania sprzętu windsurfingowego do środka 😉 

Witaj w klubie.

To tak, deska 114l 233cm i 4 zagle z masztami do 430cm bez problemu. Jest jeszcze miejce dla 2 pasazerow. 

2 deski to raczej na dach. Ale 2 krotsze też wejdą, ale wtedy tylko pasazer z przodu.

Ale i tak pól roku jezdze z bagaznikiem dachowym. Na pewno podbija to nieco spalanie.

IMG-20221112-WA0014.jpg

20230909_191505.jpg

Opublikowano
8 godzin temu, BARTRSL napisał(a):

Ok zobaczymy. Ja 2 Msc temu płaciłem i pani mowila co mi to obliczala że coś jest ale nie prawomocne  i wg mojego auta powinna być normalna stawka jest tam jakiś numer czy tam kod nadania silnika czy auta nie pamiętam i że obowiązuje taka stawka....jeśli chce to może mi to wypisać na mniej  ale moge zapłacić karę czy tam z odsetkami dopłatę.....jeśli jest jak piszesz i to tak będzie to jesli mój świeży temat to może pójdzie o zwrot się ubiegać.

Na,stronie mf masz kalkulator , jak wg tego kalkulatora masz 50% na mhev to tak stosujesz i tyle. Ja tak zrobiłem i po problemie . To tego możesz sam złożyć deklaracje,  zapłacić . Temat szybki i prosty. Ja po 48h miałem maila z działu kontroli z prośbą o przesłanie dokumentów na jakiej podawie użyłem stawkę 50%akcyzy, przesłałem skan dowodu z info ze to mhev i tyle.

Opublikowano
  • Moderatorzy
14 godzin temu, kossaa245 napisał(a):

Jak połączyć przewodowo w LCI? Jak próbowałem to tylko była możliwość bezprzewodowego połączenia. 

Pod dotykowym ekranem sterującym, przy ładowarce indukcyjnej masz port USB i tam możesz podłączyć smartfona kablem. Zaletą jest lepszy sygnał audio, bo nie wchodzi tu w grę kompresja jaka ma miejsce, gdy podłączamy się bezprzewodowo. No i ładowanie jest nieco lepsze. Choć przyznam, że jak kręcę się wokół komina w mieście to korzystam z AA bezprzewodowo, a kabel podłączam jedynie na dłuższe trasy.

Co do reflektorów to nie mam takich obserwacji jakoby pre-LCI były mocniejsze. Wg mnie lasery są o niebo lepsze od adaptacyjnych LED-ów, które były spoko, ale nie było efektu wow. Twoje obserwacji mogą się brać stąd, że pre-LCI może słabiej wycina inne pojazdy i wali jak popadnie snopem światła. Albo miałeś okazję wyprzedzać pojazdy, które miały te reflektory rozregulowane, może jakieś powypadkowe. Bo nie wiem jak to inaczej uzasadnić.

Opublikowano
11 godzin temu, bertek12 napisał(a):

Wstępnie rozważałem V90,

W volvo słaby jest ten  pionowy infotainment ,  g30/31 będzie lepszym wyborem , poza tym chyba w przyszlóści będzie łatwiej znaleźć amatora na bunie niż łosia 🙂 , same auto  jakościowo i pod kątem ustetek spoko , drugie w domu V60 bez problemowo 100 tyś km 

Opublikowano
1 godzinę temu, s0nar napisał(a):

Pod dotykowym ekranem sterującym, przy ładowarce indukcyjnej masz port USB i tam możesz podłączyć smartfona kablem.

Dzięki za info - przydatne będzie, zwłaszcza jako dodatkowa możliwość połączenia. 

Z bimmerlinkiem się trochę bawiłem i musiałem kupić adapter BT, żeby mieć go na AA (bardzo przydatne IMHO).

Telefon ładuję 80W ładowarką z gniazdka zapalniczki, ale dobrze wiedzieć o kablu jako połączenia ogólnie.  Jednak AA zużywa duża energii.

1 godzinę temu, s0nar napisał(a):

Co do reflektorów to nie mam takich obserwacji jakoby pre-LCI były mocniejsze.

Moje obserwacje to tylko to, że pre-LCI wydawały się wyraźnie jaśniejsze światła mijania - kiedy je mijałem w mieście czy ekspresówce. Wtedy najłatwiej porównać - świecimy w taką samą stronę i jesteśmy obok siebie, na tej samej wysokości.

Opublikowano
  • Autor
17 godzin temu, Markok napisał(a):

@bertek12 Nie no jak masz możliwości i chęci to celuj w 3.0, życie jest za krótkie żeby sobie odmawiać przyjemności, jak nie masz żadnych korzyści z diesla typu wrzucanie paliwa w koszty to diesel nie ma sensu, chociaż 14km to nie najkrótsza trasa, u mnie 318d ma 5km do roboty małym miastem zakorkowanym jak duże (wjazd na autostradę kawałek od domu to "błysk szczęścia w cieniu klątwy") heh. Grunt to dobre prześwietlenie oglądanych aut i trzymanie się z daleka od tych które są serwisowane w duchu longlife (= shortlife) jak sam dobrze wiesz. Ale jak potrzebujesz Touringa to jest problem, bo w benie 3.0 ich nie ma praktycznie wcale, za to w dieslu jest zatrzęsienie, więc tu z pomocą przychodzi 530i albo 530e, jest w czym wybierać, koszty i eksploatacja niskie, a wstydu spod świateł nie ma. 😇

Właśnie zakręciłem się na silnik 3.0 ze względu na to, że coś nie mogę się przekonać do tej nowej drogi producentów , czyli silnik 2.0 lub mniej i moc ponad 250km. Pytanie jak to się przekłada na żywotność. 
No chyba, że technologia poszła na tyle do przodu że te silniki 530i są porównywalnie wytrzymałe do 540i 😋

Edytowane przez bertek12

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Poszla. Mozesz smialo szukac 530i. Silnik bardzo trwaly. To jest dokladnie, ale dokladnie, taka sama budowa co 540i, tylko "odciete" 2 cylindry. 

Opublikowano

Napewno różnica taka  ze w 30i masz turbo normalny intercooler a w 40i chlodzone cieczą .

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Skoro pisze, ze sa takie same, to znaczy ze sa... B48 ma intercooler wodny, taki sam jak w b58. 

Opublikowano

Ja szukałem G31 540i i chciałem koniecznie LCI, ale po dobrych kilku miesiącach dałem sobie spokój i wziąłem przedlifta, bo po prostu nic ciekawego nie było. Do tej pory czasem przegladam premium selection i nie widziałem tak dobrze wyposażonego egemplarza jak mój z tym silnikiem. Jest np fajna sztuka, ale ma szmaciane fotele... no nie.

Wymieniłem w swojej ekran na ten 12,3 z międzylifta, teraz jest prawie jak polift 😂 Zawsze można coś ulepszyć 😂 

Kieruj sie raczej stanem, przebiegiem i wyposażeniem niż koniecznie liftingiem, bo może będziesz czekał 2 lata... albo tydzień. 

Edytowane przez zielony90

Opublikowano
  • Moderatorzy

Jak kupowałem w 2023 wybór był spory.

Najlpeszy konfig jaki na którym się zastanawiałem. 

Miał oprócz takich oczywistości jak lasery, czy zawiszenie adaptacyjne.

Było jeszcze skrętna oś i pełna skóra w individulu. KOnfig nowego był chyba około 550 tys zł.

Roczny wychodził 370 tys zł.

Z ciekawości długo jeżdzisz 540i przedliftem? Jakie wychodzi spalanie długookresowe?

Opublikowano

Nie robiłem tak dokładnych pomiarów jak w e90 z dystrybutorem itd, w tym aucie też duże znaczenie przy spalaniu ma wiatr, nei wiem czy to przez benzyne, czy gabaryty, moze w sedanei jest lepiej. 

Tak na oko to przy 140 pali gdzies 9L, przy 160 11-12. Głównie jezdze po autostradach.