Skocz do zawartości

Dylematy przy zakupie G30/31 Touring

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć, 

planuje kupić BMW. Marzy mi się silnik 540i, ale patrząc po BMW Premium Selection albo Otomoto, praktycznie nie ma takich egzemplarzy. Jak już się znajdzie to na Otomoto z przebiegiem 150k+. 
Oczywiscie zakładam ze większość osób wymienia olej co 30k km, a wiadomo czym się to kończy. 

Więc chyba najlepiej polować na premium selection? 

A może w ogóle odpuścić benzynę i pójść w 540D skoro jest tego tak dużo na rynku? Zaznaczam że mało jeżdżę w trasie. Do pracy mam 14 km w jedną stronę w przez miasto.

Tylko znowu pojawia się problem kupna auta który ma pewnie najechane ponad 100k km i olej wymieniany 3 razy. 

Myślałem również o kupnie G31 do rocznika 2021, żeby uniknąć tych mild hybrid..

A może nie bać się tych nowych wersji silnika?

Ryzykować takie auto z dużym przebiegiem zakładając że olej był wymieniany co 30k? Co potem? Skrócić interwały do 5k z nadzieją że się wyczyści? Od razu wymienić łańcuch itp

Czy może tylko iść w Premium Selection żeby mieć 2 letnia gwarancję?

Czy może lepiej jakieś 2 letnie G61 żeby trafić coś z niskim przebiegiem? 

Edytowane przez bertek12

Opublikowano
  • Moderatorzy

Nie ma opcji że kupisz z salonu z Niemiec z częstymi wymianiami oleju. Tam będzie średnio co 25 tys km.

Sam tak kupiłem G31 540i pierwsza wymiana oleju przy 24 tys km, teraz już od 2 lat w moich rękach. Wymieniam co 12-15 tys km.

Szukaj polfta z miękką hybrydą.

Po 76 tys km G31 540i średnie spalanie wg komputera mam 9,6 litra.

Do tej pory tylko olej wymieniałem i klocki hamulcowe z tyłu.

W Niemczech jest kilka 540i G31 poliftowych.

Opublikowano
  • Moderatorzy

A dlaczego nie celować w samochód z rąk prywatnych z Polski? W 540i pierwszą wymianę oleju robiłem po 2000km, a potem cyklicznie co 10-12tys. km (teraz w 550i robię jeszcze częściej, bo co 8k). Sprzedawałem samochód jak miał przejechane ~70k o ile dobrze pamiętam. Chcę przez to powiedzieć, że trafiają się na rynku takie auta. Oczywiście nie znajdziesz takich szybko, jeśli patrzysz na otomoto i sortujesz po cenie od najniższej. Raczej bym stosował filtr po cenie, ale malejąco. Nie ma co zamykać się na jakieś Premium Selection i inne samochody po leasingu flotowym (choć tu raczej przodują 520d niż 540i) czy z Niemiec (tam raczej nikt nie kupuje takiego samochodu, żeby jeździć 10.000km rocznie). Z takich ogólnych informacji - poliftowe G30 jest znacznie bardziej dopracowanym modelem. A G60 to już zupełnie inna bajka, ale raczej bym omijał tę generację, bo poza gierkami na tablecie ona nie ma nic czego byś nie znalazł w poliftowym G30, natomiast poliftowe G30 mają wiele rzeczy, których próżno szukać w G60. No chyba, że nie patrzysz na silniki czy wyposażenie i tylko chcesz w miarę najświeższe auto ze znaczkiem BMW. W takim przypadku celuj w G60, ale fan marki raczej omija to szerokim łukiem i czeka na następcę G60 jeżdżąc póki co G30.

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

A dlaczego lci? Co ma lepsze? Licznik i navi. Pre lci znacznie lepszy wybor, brak hybrydy, prosty silnik, szukac przed 06/2020 na wypasie. To moja rada. 

Opublikowano
  • Autor
16 minut temu, kkx5 napisał(a):

A dlaczego lci? Co ma lepsze? Licznik i navi. Pre lci znacznie lepszy wybor, brak hybrydy, prosty silnik, szukac przed 06/2020 na wypasie. To moja rada. 

Tylko żeby ten przed lift mial jeszcze sensowny przebieg 😂

Teraz widzę że w Poznaniu z Premium Selection jest 540i rocznik 2023, najechane ma 100k. 
W Dąbrowie Górniczej jest drugi z przebiegiem 60k ale koloru tapicerki niestety nie przeboleję (jasny brąz 😅

Opublikowano
45 minut temu, kkx5 napisał(a):

Chociażby działające android auto ...🤣

Opublikowano
  • Autor
59 minut temu, Rufio napisał(a):

Szukasz na fakturę czy umowę kupna sprzedaży?

Z ciekawości się pytam, jak rozegrać sprzedaż w przyszłym roku (wiosna/lato) G31 540i 2022r

Raczej na fakturę. 
To będę obserwować jak wystawisz na sprzedaż 😁

Edytowane przez bertek12

Opublikowano

Widzę dużo między-liftów z nowym wnętrzem i starym 'zewnętrzem' (wcale nie gorszym), a dzięki temu cena nieźle obniżona w porównaniu do polifta. W benzynach macie fajnie z tanią konkurencją z USA być może automatycznie obniżającą ceny europejskich benzyn, ale co z tego że tam wymieniają olej dwa razy częściej jak wyglądają na tych aukcyjnych placach jak kiła i mogiła..

Opublikowano
  • Moderatorzy
3 godziny temu, kkx5 napisał(a):

Wszystko w zasadzie poprawili. Np. audio, HUD, asystentów jazdy, reflektory laserowe nie tylko w M5, ekran większy i lepszy, iDrive nowszy, do tego jest Android Auto po kablu i bezprzewodowo (przed liftem nie ma go wcale) itd.

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Aj przestan... Wszystko co napisales jest i tak mega dobre w prelci a dla wielu, przod lci jest po prostu brzydki, lasery (totalnie zbedne bo przeciez I tak 99% jezdzisz na led), mozesz sobie zmienic, natomiast, nie zmienisz durnego mild hybrid i wszelkich problemow z nim zwiazanych, zarowno serwisowych jaki i systemowych o blokadzie dme juz nawet nie wspominam. Wiem, lci jest bardziej dopracowane ale maja za duzo minusow, najbardziej poszukiwane sa auta przed 06/2020

Opublikowano
  • Moderatorzy

Ale LCI 540i można sprowadzić z akcyza 9.3% zamiast 18.6%.

Dzięki mhev i innym zmianom, w zasadzie nie ma znaczenia czy jeżdze po miescie czy po trasie. Spalanie niewiele się rozni, może z 2 litry róznicy.

Opublikowano
  • Moderatorzy
9 minut temu, kkx5 napisał(a):

Aj przestan... Wszystko co napisales jest i tak mega dobre w prelci a dla wielu, przod lci jest po prostu brzydki, lasery (totalnie zbedne bo przeciez I tak 99% jezdzisz na led), mozesz sobie zmienic, natomiast, nie zmienisz durnego mild hybrid i wszelkich problemow z nim zwiazanych, zarowno serwisowych jaki i systemowych o blokadzie dme juz nawet nie wspominam. Wiem, lci jest bardziej dopracowane ale maja za duzo minusow, najbardziej poszukiwane sa auta przed 06/2020

Aj przestań. Zwłaszcza asystent jazdy, który w pre-LCI co chwilę się wyłącza. Rzeczywiście to jest mega dobre 🤦‍♂️ Twoim tokiem rozumowania można i Wartburgiem jeździć albo komunikacją miejską. Bo dla wielu są "wystarczająco dobre". Jakież to wady wg Ciebie mają LCI? Pomijając wygląd przodu, bo nawet to jest kwestią dyskusyjną. Ja widzę same zalety i progres względem pre-LCI.

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Wszystkie lci g3x sa mild hybrid? 🤨

🙃🙃

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
21 minut temu, s0nar napisał(a):

Aj przestań. Zwłaszcza asystent jazdy, który w pre-LCI co chwilę się wyłącza. Rzeczywiście to jest mega dobre 🤦‍♂️ Twoim tokiem rozumowania można i Wartburgiem jeździć albo komunikacją miejską. Bo dla wielu są "wystarczająco dobre". Jakież to wady wg Ciebie mają LCI? Pomijając wygląd przodu, bo nawet to jest kwestią dyskusyjną. Ja widzę same zalety i progres względem pre-LCI.

Ze skrajnosci w skrajnosc. Napisalem wyraznie, g30 jest dopracowana wystarczająco dla 99% uzytkownikow, reszta to fanaberie plus, napisalem wyraznie, system mild oraz blok sterownika. 

Opublikowano
  • Moderatorzy

No wiesz, dla wielu Android Auto to od lat standard. Byle pierdołowate auto innej marki to ma, nawet miejskie kompakty, a G30 przed liftem niestety nie. No, ale masz rację, nie dla wszystkich to konieczność. Mam LCI i żadnej hybrydy, więc też nie wszystkie LCI-ki mają tę "wadę". O bloku sterownika nic złego nie mogę powiedzieć.

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Ale masz 550i, to inna bajeczka:) tam nie bylo mild wiec pod kazdym wzgledem to auto jest lepsze od prelci, silnik/skrzynia/system, wszystko jest lepsze, przy pozostalych jednostkach, caly uklad napedowy jest gorszy, szczegolnie w dieslach. 

Opublikowano
  • Moderatorzy

W czym przeszkadza mild hybrid?

U siebie mam wrażenie bardzo spontanicznej reakcji. Nie ma zwloki, dodatkowy strzał koni i momentu jest odczuwalny od samego dołu. W M4 F83 zawahanie jest większe.

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

W niczym. Ma same zalety, tak dlugo jak dziala i nie musisz naprawiac, a ze szkodzi silnikowi czy skrzyni biegow, dla obecnego wlasciciela jest bez znaczenia ale jako uzywke z 150tys na blacie, jest inna rozmowa. 

Opublikowano
  • Moderatorzy

Przecież dynamostarter do 540i mhev kosztuje 8500zł. Jak się zepsuje przy 200 tys km to jaki problem?

Ile kosztuje kpl wtryskiwaczy do 540d? lub system Adblue?

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Bo mild to tylko dyna... A gdzie reszta? Nie ma sensu dyskusja bo to wiekszy temat i należy osobno opisac na co i w jaki sposob wplywa mild na trwalosc silnika oraz skrzyni biegow, o tym zapominasz a wspomniane 540d, wtryski to grosze, ponizej 1k za sztuke. Ogolnie, mild nie ma najmniejszego sensu, stworzony tyllko dla cyferek, dlatego tez, konczac ten watek, wszystko przed lci, jest trwaloscia po prostu lepsze, szczegolnie w dieslu. 

Opublikowano
Godzinę temu, kkx5 napisał(a):

540d, wtryski to grosze, ponizej 1k za sztuke.

Chyba EUR...

5 godzin temu, s0nar napisał(a):

reflektory laserowe nie tylko w M5,

Były też w 550d, nie wiem jak 550i pre-lci.

Jak wyprzedzam pre-LCi to ich światła mijania wydają się wyraźnie mocniejsze, nawet zwykłe adaptive-LEd (mimo laserów u mnie). Jakie są Twoje odczucia?

5 godzin temu, s0nar napisał(a):

Android Auto po kablu i bezprzewodowo

Jak połączyć przewodowo w LCI? Jak próbowałem to tylko była możliwość bezprzewodowego połączenia. 

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Co ja czytam. Lci jest lepsze pod kazdym wzgledem. I tyle w temacie. No chyba ze chodzi o cene. 

Opublikowano

@kossaa245 Do LCI jest ponoć tylko ten oryginał, ale w preLCI wyskakuje też jakiś Bosch, a to tylko jakaś pierwsza lepsza strona z drogimi częściami dla ulicy, także nic dziwnego że kkx5 ma hurtowo-warsztatowo taniej. PS. Kiedyś w hurtowni części przy okazji słyszałem jak sprzedawca odchodził od zmysłów klnąc na wszystkie mild-hybrydy hahaha.

Screenshot2025-11-09at20-52-47Wtryskiwacz-13538514151-NajlepszeczcidoBMW-czescidobmw_pl.thumb.png.476bd17b9b48d6fd84c831bdd0b19816.png

Edytowane przez Markok

Opublikowano

https://www.leebmann24.com/de/de/product/bmw-injektor-10101698

Do mojego 40d ori są za 550 EUR - myślę, że dużo taniej ciężko będzie kupić dla odbiorcy końcowego. Raczej wszystkie inne powinny być tańsze, więc może do 518/520d będą tańsze - ale wątpię, żeby ponad 50%.

Oczywiście nie biorę pod uwagę regeneracji.

Nie interesuje mnie cena kogoś po pięciu rabatach - ona jest i tak dla zwykłego osobnika niedostępna. A nawet jak warsztat-hurtownik będzie miał w tej cenie - to ja jako osoba naprawiająca dostanę kosmicznie inną cenę, niż tą za którą kupił warsztat 😉 . 

Jeżeli są dostępne za 1k to tylko się cieszyć 😄