Skocz do zawartości

Niespodzianka od BMW

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
  • Moderatorzy

Jechałem przed chwilą po młodego do szkoły i jeszcze większy banan na twarzy się pojawił, gdy na wyświetlaczu zobaczyłem, że BMW przygotowało dla mnie niespodziankę 🙂 Oczywiście filmik tematyczny, tym razem nie świąteczne życzenia, a życzenia halloweenowe 🙂  Nie mogłem znaleźć podobnego tematu w tym dziale, więc stworzyłem nowy, żeby podtrzymać (rosnącą ostatnio) aktywność w co by nie mówić - wymierającym powoli dziale 😉 

A czy Wy już mieliście okazję zobaczyć na swoich wyświetlaczach nowy filmik od BMW? Uważacie, że to niepotrzebne zawracanie gitary czy jednak miła niespodzianka?

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Rano też mi się wyświetliło. Sympatyczne, choć nie każdego roku to mam.

Opublikowano
  • Moderatorzy

No nie wiem. Ja cenie sobie prytwatność, a to że wysyłają Ci filmiki świadczy tylko o tym, że mają ciągły zdalny dostęp, kontrolę na systemem multimedialnym i mogą zacząć wyświetlać co im się podoba, a fura cały czas podłączona do ich serwerów jest. Ciekawe jakie dane o Twoim użytkowaniu zbierają i co z nimi robią - podpisywałeś jakieś zgody na takie rzeczy?

No i nasuwa się pytanie kiedy jakiś geniusz wpadnie na pomysł, że jak czekasz na światłach na przykład to może wrzucić jakiś blok reklamowy, albo może jakąś auto-podpierdzielkę zrobić jak w zabudowanym przekroczyz prędkość i przez miesiąc przed ruszeniem pchać Ci obowiązkowy filmik edukacyjny zanim ruszysz w drogę 😅

Opublikowano
15 minut temu, madseason napisał(a):

jak czekasz na światłach na przykład to może wrzucić jakiś blok reklamowy

Ostatnio na facebooku wyskoczył mi post z jakiejś grupy Vaga, że w Niemczech wyświetlają im sie reklamy promocji w sklepach w pobliżu. 

Tak więc... przyszłośc jest tu i teraz 🤣

Opublikowano

Oni niech się kur...przyłożą do jakości serwisu jak to w marce premium ma być a nie wysyłają bzdurne filmiki. 

Opublikowano
  • Autor
  • Moderatorzy

Do serwisu nie mam żadnych zastrzeżeń. Co prawda ja u nich głównie olej i filtry wymieniam, ale jak robili grubsze rzeczy w poprzednim aucie (np. gwarancyjne wymiany maglownicy czy tego dotykowego ekranu sterowania klimatyzacją i ogrzewaniem/wentylacją foteli) to też spisali się na medal. Bez uwag. Może to zależy od serwisu albo konkretnych mechaników skoro mamy tak skrajnie różne opinie. Ja się jedynie w tym roku obraziłem na dział Car-Spa i nie zostawię u nich auta nawet na myciu felg, ale to zupełnie inna kwestia. Smród pozostał, ale powiedzmy, że po awanturze była dobra wola i temat został jako tako załatwiony.

A co to zbierania danych - wyraziłem zgodę jedynie na to co nie budziło moich obaw. Natomiast dzisiaj należy mieć świadomość, że nawet jak nie wyrazimy żadnych zgód to i tak sporo danych wlatuje na różne serwery i to nie tylko danych z samochodu. Ze smartfona nie będziesz korzystał, bo smartfon "słucha" albo zbiera różne metadane? No właśnie, nie dajmy się zwariować. Może inni mają inaczej, coś ukrywają albo są przewrażliwieni. Ja nie mam nic do ukrycia i o ile nic mnie nie wk...i (np. reklamy), to nie widzę sensu zakładać aluminiowego worka na głowę w obawie przed 5G 😉 Nie będziesz prał albo będziesz prał ręcznie, bo inaczej firma X zobaczy, że pierzesz/suszysz ubrania 2x w tygodniu? Skandal normalnie 😄 Albo co? Nie weźmiesz grzejników czy tam klimatyzacji z opcją zdalnego sterowania, bo firma Z dowie się, że lubisz mieć w domu 21-22C niezależnie od pory roku? Dzisiaj nawet odkurzacz czy fotel z masażem mają łączność z bazą. Nie mam z tym problemu, ale rozumiem, jeśli uważasz inaczej. I nie należy się dziwić, że nowoczesne samochody mają łączność z bazą. Dzięki temu np. nie muszę co chwilę biegać z pendrivem i aktualizować map w nawigacji albo jeździć do ASO na jakieś pierdołowate aktualizacje softu, bo same się ściągają, a ja je tylko uruchamiam. Jeśli komuś to nie pasuje to zawsze jest wybór, można np. jeździć Trabantem czy innym Wartburgiem. One raczej nie będą niczego wysyłać na serwery jednej czy drugiej firmy i nie będą miały łączności z bazą 😉 

Opublikowano
  • Moderatorzy

Tu nie chodzi o aliuminiową czapeczkę i 5g kolego 🤣 Całe życie robię w bezpieczeństwie IT i to co budzi moje obawy to co się stanie jak ktoś na przykład wykradnie dane z BMW, zyska kontrolę na Twoją furą, może pobierze dane głosowe, lokalizację, może jakieś dane wrażliwe i przy użyciu AI w obecnych czasach można mieć każdego na widelcu, a to do czego takie dane wykorzystać to już tylko fantazja jest ograniczeniem. Możesz mieć umowę na przetwarzanie danych z BMW, ale jak ktoś je wykradnie raczej nie będzie jej szanować. A czy w takim przypadku BMW by wzięło odpowiedzialność za konsekwencje? Raczej wątpliwe.

Inna sprawa, co jak BMW puści aktualizacje które unieruchomią Ci samochód na przykład. Dla nich nie problem, powiedzą przepraszam, po tygodniu puszczą poprawkę, a Ty przez ten czas bez fury możesz być. Jakby "tradycyjnie" w serwisie to się stało to mogą to cofnąć, albo i dać Ci od ręki zastępczy. Jak uwalą w tym samym czasie kilka tysięcy samochodów - zapomnij, nie ma szans, żeby mieli w zapasie taką ilość zastępczych od ręki. Oczywiście jest to mało prawdopodobne, ale na pewno nie jest niemożliwe.

I to nie są jakieś nierealne rzeczy dla szurów. Poczytaj o tym jakie były konsekwencje ostatnich problemów z chmurą amazona, dużo ciekawych rzeczy przestało działać jak materace, czy filtry do wody (to mój ulubiony przykład - nie ma chmury - nie ma wody - logicznie 😅 ),  czy wcześniej jak zdalnie przypadkiem zablokowali komputery z windowsem na całym świecie i lotniska przestały działać. A ile jest podobnych historii o których nikt oficjalnie nie pisze to nigdy się nie dowiemy, ale uwierz mi bardzo dużo.

I nie twierdzę, żeby od razu rzucić wszystko, jeździć trabantem i prać we frani, ale mieć świadomość, że im bardziej "podłączeni" jesteśmy - oczywiście dla naszej wygody - tym gorszę i bardziej dotkliwe mogą być niedogodności czy konsekwencje.

Można wybierać świadomie - też lubie technologię i z niej korzystać. Ale sam sobie wszystkim zarządzam w domowym zaciszu i nie trzeba mieć serwera w chmurze do wszystkiego - można mieć swój i nim sterować lampkami, odkurzaczem itp. Wystarczy wybrać odpowiedni sprzęt z otwartą technologią, albo taki który można przeprogramować na taką.

Naśmiewasz się i mówisz niemożliwe, a jednak, info z przed kilku dni na przestrogę 😉

https://www.cybersecuritydive.com/news/auto-sector-cyber-threats-business-continuity/802974/

Opublikowano
  • Autor
  • Moderatorzy

Teraz będziemy się licytować kto ile w IT robi, spoko 🙂 Ja robię prawie 25 lat, niejedno widziałem i z niejednego pieca chleb jadłem. Powiesz może, że szewc bez butów chodzi, ale o ile w robocie mi za to płacą to naprawdę prywatnie nie mam ani czasu ani chęci na bycie paranoikiem. I o ile faktycznie może być problem jak przez awarię AWS-a materac mi będzie w nocy świrował albo ustawi się w niewygodnej pozycji, o tyle naprawdę nie wybiegałbym aż tak daleko, że mi fura stanie w szczerym polu. Podczas jazdy aktualizacji się nie robi. A ostatecznie nawet jak stanie to od czego jest Assistance 😉 Jasne, trzeba wymagać, aby firmy dbały o bezpieczeństwo danych klientów i łożyły na to odpowiednie środki. Natomiast prywatnie naprawdę mam ciekawsze rzeczy do roboty zamiast zastanawiać się czy mogę włączyć air fryera czy może dzisiaj nie, bo producent (o zgrozo) zobaczy, że już trzeci raz w tym tygodniu piekę tam rybę. Wracając do fury to nie widzę problemu dopóki mi ona służy i nikt jej nie przejmuje 🙂 Może dlatego, że jeden z moich klientów robi do BMW oprogramowanie 😉 

Opublikowano

Ciekawe, czy wysyłanie tej „niespodzianki” ma związek z tym, że dziś nie mogłem zdalnie włączyć ogrzewania i brak było aktualizacji statusu auta. Jeśli tak, to ja podziękuję dopóki nie poprawią „przepustowości” swoich serwerów.

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Widzę, że wjechał tryb CISO on duty – może trochę luzu, bo temat był o filmiku?

Ewentualnie, przenieście w inne miejsce by gadać o IT, analizie ryzyka, BCP etc.

Opublikowano

Nie wiem czy zwróciliście uwagę ale w rytm tego filmiku zmienia się także kolor ambient light wiec nie jest to wrzucienie tylko pliku mp4 ale całej aplikacji która ma dostęp do funkcji auta. 
Można sobie wyobrazić że ktoś niepowołany wgra taką niespodziankę od BMW która okaże się złośliwym kodem przez co wiele funkcji przestanie działać 
Mam nadzieję że BMW dobrze pilnuje dostępu. 

Ale tak ogólnie to podobjaja mi sie te filmiki. To sympatycze, zwłaszcza na Xmas

Edytowane przez Tomi_ST

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Panowie no to sie przesiadajcie na polonezy i wracajcie do jaskin. Bo do domowej sieci tez wam moga cos podrzucic nawet przez odkurzacz lub suszarke do ubrań.  Mnie tam filmik sie podobał a i szatanowi rownież 😛🤪😜🤪🥸

Opublikowano
  • Moderatorzy
12 minut temu, Tomi_ST napisał(a):

To sympatycze, zwłaszcza na Xmas

I to rodzi kolejne pytania - czy odnotowują kto jest jakiego wyznania, żeby nie urazić uczuć religijnych, albo przygotować dedykowane dla innych, albo jeśli nie - to czy wyznawcy innych religii też uznają je za sympatyczne 😅

Opublikowano

Tu akurat starają się być poprawni politycznie na Xmas życzą Happy Holidays a nie Merry Christmas i filmiki nawiązują do choinki i bałwanów ale bez symboli religijnych 

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

A u mnie filmik zniknął a właśnie chcialem obejrzeć do konca z dziećmi 😞   

Opublikowano

@saab

Beznazwy2.jpg.9f401cf44717e9dbba6654bce2647ff1.jpg

Jak ten temat bije polskością i doszukiwaniem się dziury w całym tylko z powodu jakiegoś głupiego filmiku, uwielbiam Was. 😊

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

@saab film pewnie jest nadal zainstalowany jako osobna aktualizacja, tam gdzie m-timer. przynajmniej wcześniej tak było.

Opublikowano
13 godzin temu, saab napisał(a):

A u mnie filmik zniknął a właśnie chcialem obejrzeć do konca z dziećmi 😞   

Znajdziesz go w menu Apps / Zainstalowane aplikacje 

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Po obejrzeniu tego filmiku ambient nie wraca do poprzednio ustawionego koloru ! Ale efekt faktycznie fajny. Przy swiatecznych tez ambient sie zmienia ?

Opublikowano
  • Autor
  • Moderatorzy

U mnie wrócił. Normalnie mam ambient niebieski, podczas filmu był migający pomarańcz, a po filmie znowu niebieski. Poprzednich filmików nie pamiętam.

Opublikowano

Nie wiem czy wymagam za dużo od aut premium za grube setki tysięcy, ale dla mnie brak zmiany koloru wszystkich przycisków, pokręteł itd. razem z ledami powoduje że tylko pomarańczowy jakoś tak najlepiej pasuje, ewentualnie czerwony jak poniżej.
Ordnung muss sein!

20220224-AmbientLighting-7345_100.thumb.jpg.75c0c437e05a6cdb644ee891d350a72c.jpg20220224-AmbientLighting-7344_100.thumb.jpg.8d52a6a398f3aa6492f238102538507e.jpg

Edytowane przez Markok

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Ja mam ambient niebieski. Nie podoba mi się pomarańczowy, choć faktycznie pasuje do przycisków. 

Opublikowano
  • Autor
  • Moderatorzy

Wydaje mi się, że to kwestia przyzwyczajenia. Kiedyś używałem pomarańczowego (domyślnego) ambientu. Ale odkąd używam niebieskiego (a to już kilka lat) to podoba mi się ten kontrast pomiędzy ambientem, a kolorem podświetlenia przycisków. Uważam nawet, że byłoby zbyt niebiesko gdyby wszystko było w kolorze ambientu. Przy włączonym podświetleniu głośników Bowers & Wilkins jest jeszcze ciekawiej, a tu na załączonych fotkach jest trochę smutno i mi osobiście czegoś brakuje.

Opublikowano
  • Moderatorzy
4 godziny temu, Markok napisał(a):

Nie wiem czy wymagam za dużo od aut premium za grube setki tysięcy, ale dla mnie brak zmiany koloru wszystkich przycisków, pokręteł itd. razem z ledami powoduje że tylko pomarańczowy jakoś tak najlepiej pasuje, ewentualnie czerwony jak poniżej.
Ordnung muss sein!

Tu nie chodzi o to ile płłacisz, a o tradycję, bursztynek to chyba ostatnie co łączy designersko obecne bmw ze starymi.

To tak jakby audi pozbyło się czerwonych podświetleń... a nie czekaj, oni faktycznie tego pozbyli 😅

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

A w ktorych samochodach kolor ambientu zmienia rowniez podswietlenia wszystkich przyciskow ? To chyba nir o to w ambiencie przeciez chodzi. Ale fakt ze w porownaniu z mercedesem wybor kolorow w serii G jest katastrofalnie mały.