Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Czy ktoś z Was używał nieoryginalnych felg do x5? Czy są problemy z xDrivem ? Jeśli nie ma czy polecicie jakieś konkretnych producentów felg, które najlepiej współpracują z x5 ? Czy trzeba dodatkowo dokupić czujniki ciśnienia ?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Hmmm…

To wszystko zależy:

1) jaki efekt chcesz osiągnąć?

2) ile chcesz wydać?

3) o jakich kołach myślisz?

Pierwsze prawdziwe M, do tego kombi

(ex F10 520d; F10 535d; G11 LCI 740d; G05 M60i)

Opublikowano

..bo akurat kolega Maciek ma fajne felgi do sprzedania 😄

Serio ma, i serio fajne 😉

Ja osobiście na zimę mam nieoryginalne 21. Problemów z xdrive nie ma, bo, tak samo felgi jak i opony mają zgodne rozmiary z OEM. Czujniki dokupowałem osobno.

Opublikowano

Zastanawiam się czy jest sens kupować nowy zestaw w salonie gdzie ilość modeli jest naprawdę ograniczona a dodatkowo za taki zestaw trzeba zapłaci 25k. Więc pomyślałem o takim zamienniku jak poniżej:

czujniki oddzielnie zakupione trzeba jakoś konfigurować z samochodem ? 

https://extrafelgi.eu/pl/products/4x-felgi-20-do-bmw-x5-x6-f45-f46-g30-g31g11-g12-3875.html?country=1143020003&utm_source=iai_ads&utm_medium=google_shopping&gad_source=1&gad_campaignid=20105439348&gbraid=0AAAAApSwk8vEfDte2A3ru4bFI08Tps0TL&gclid=EAIaIQobChMIiNXuyIu4jgMV2w-iAx2jNTfpEAQYAyABEgKd-vD_BwE

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
47 minut temu, buster12 napisał(a):

..bo akurat kolega Maciek ma fajne felgi do sprzedania 😄

Serio ma, i serio fajne 😉

Jak już wywołali temat, to tak, mam. Naprawdę super koła. Już mi niepotrzebne, bo auto zmieniłem. Ogłoszenie

Opublikowano

Myślałem o 20 calowych bo czytałem takie opinie. Samochód zamówiony na 22 calach, ma przyjechać we wrześniu więc będą letnie, jak później to pewnie zimowe zainstalują. 

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Nie bierz 20”. Na 21” samochód wygląda (i jeździ) lepiej 

Opublikowano
14 minut temu, maciek_w napisał(a):

Jak już wywołali temat, to tak, mam. Naprawdę super koła. Już mi niepotrzebne, bo auto zmieniłem. Ogłoszenie

Bardzo fajne, ale auto przyjeżdża na 22’ a na zimę potrzebuje 20 ewentualnie 21.

• Lubię to 1
Opublikowano
12 minut temu, maciek_w napisał(a):

Nie bierz 20”. Na 21” samochód wygląda (i jeździ) lepiej 

No właśnie są różne opinie i już człowiek może zwariować 🤦‍♂️

Opublikowano
12 minut temu, Rafiksq napisał(a):

Zastanawiam się czy jest sens kupować nowy zestaw w salonie gdzie ilość modeli jest naprawdę ograniczona a dodatkowo za taki zestaw trzeba zapłaci 25k. Więc pomyślałem o takim zamienniku jak poniżej:

czujniki oddzielnie zakupione trzeba jakoś konfigurować z samochodem ? 

https://extrafelgi.eu/pl/products/4x-felgi-20-do-bmw-x5-x6-f45-f46-g30-g31g11-g12-3875.html?country=1143020003&utm_source=iai_ads&utm_medium=google_shopping&gad_source=1&gad_campaignid=20105439348&gbraid=0AAAAApSwk8vEfDte2A3ru4bFI08Tps0TL&gclid=EAIaIQobChMIiNXuyIu4jgMV2w-iAx2jNTfpEAQYAyABEgKd-vD_BwE

Ja też mam na zimę zamienniki, ale zdecydowałem się na producenta GMP Italia. W porównaniu do innych producentów, ten ma homologację TÜV i jest produkowany we Włoszech (a nie jak inne, produkowane w chinach i importowane do EU). Przejeździłem zimę i póki co zero problemów.

Poczytaj i poszukaj informacji o danym producencie, choć to może być "kolejny producent zamienników", który importuje te same felgi od chińczyka i sprzedaje pod swoją marką.

Czujniki wystarczy, żeby pracowały na tej samej częstotliwości, na których pracują OEM, czyli 433 o ile dobrze pamiętam. Nie trzeba ich konfigurować, wystarczy, że po założeniu kół w ustawieniach auta ustawiasz rozmiar kół i auto samo je wykryje. Jeśli chcesz to możesz je zaprogramować żeby miał zakodowaną informację o rozmiarze kół.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, Rafiksq napisał(a):

No właśnie są różne opinie i już człowiek może zwariować 🤦‍♂️

Zero stresu z 21” …

… a nawet 22” - koledze z pracy zamontowali taki zestaw zimowy do X5 G05 u jednego dilera BMW w Warszawie 🫢. Opony zimowe Continental jakieś - kolega jest mega zadowolony

Edytowane przez maciek_w

Opublikowano
20 minut temu, maciek_w napisał(a):

Zero stresu z 21” …

… a nawet 22” - koledze z pracy zamontowali taki zestaw zimowy do X5 G05 u jednego dilera BMW w Warszawie 🫢. Opony zimowe Continental jakieś - kolega jest mega zadowolony

Dopoki autem nie jezdzi zona i zimą np nie widzi kraweznikow pod marketem

Opublikowano

Ja jezdze w zimie na 22 calowych felgach  (opony Continental  bez  homologacji BMW ) i nie narzekam 🙂 21 cali tez spoko  ale 20 cali  jak dla mnie to juz nie wyglada 😕

• Lubię to 1
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
2 godziny temu, Semtex93 napisał(a):

Dopoki autem nie jezdzi zona i zimą np nie widzi kraweznikow pod marketem

Yyy…. U mnie takich przywilejów nie ma. Nie prowadziła nigdy żadnego z moich samochodów 🫢

• Lubię to 1

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Fabrycznie tak, ale jeśli zamawiałbyś wg własnego pomysłu, to polecam ET 25 (lub około). To działa jak dystanse 12 mm z przodu i 18 mm z tyłu 

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Nie będą wystawać poza błotnik, ale będą znacznie lepiej optycznie wypełniać nadkole

Opublikowano

Ok dzięki bo w konfiguratora felg nadal wyskakuje komplet jako mieszany z innym et z przodu i z tyłu. Czyli tym się nie przejmować ?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano (edytowane)

Nie wiem, jakie proponuje Ci konfigurator. Fabryczne mają 37 z przodu i 43 z tyłu. Im bliżej do zera, tym bardziej koło będzie wysunięte na zewnątrz. Mniej więcej w okolicach 20 robi się na styk z nadkolem (Amerykanie nazwaliby taki config “hellaflush” pod warunkiem, że zglebiłbyś auto tak nisko, że do nadkola nad oponą miałbyś mniejszą odległość niż grubość palca)

Edytowane przez maciek_w

Opublikowano
Godzinę temu, maciek_w napisał(a):

Nie wiem, jakie proponuje Ci konfigurator. Fabryczne mają 37 z przodu i 43 z tyłu. Im bliżej do zera, tym bardziej koło będzie wysunięte na zewnątrz. Mniej więcej w okolicach 20 robi się na styk z nadkolem (Amerykanie nazwaliby taki config “hellaflush” pod warunkiem, że zglebiłbyś auto tak nisko, że do nadkola nad oponą miałbyś mniejszą odległość niż grubość palca)

To to co pisałeś że najlepiej 25 to nie przypadkiem za niska wartość, skoro przód ma 37 w orginalne to może jednak szukać w podobnym parametrze. 

Opublikowano
W dniu 12.07.2025 o 21:54, Rafiksq napisał(a):

Czy ktoś z Was używał nieoryginalnych felg do x5? Czy są problemy z xDrivem ?

Jeżeli trzymasz prawidłowe średnie opon i felg .. to xdrive nigdy nie będzie miał problemu. Jeżeli założysz rozmiar i parametry felg i opon to nigdy nie będziesz miał problemów. 

Ja mam Felgi na zime GMP italia i r20 i idzie jak zły. 

Część twierdzi, że na R20 auto nie wygląda  i się nie prowadzi. Z wyglądem to rzecz gusty, ale z prowadzeniem to nie wiem co trzeba robić aby auto się nie prowadziło. Jest możo ciut mniej stabilnie niż na r22 ale to trzeba mocno w zakręcie przegiąć. 

Przy normalnej jeździe jest ok.. na autostradzie często mam 160-200 i żyje. 

Lato R22 , zima R20 i jest ok. 

Felgi polecam GMP ITalia tak jak pisalem - maja homologacje BMW. 

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
10 godzin temu, Rafiksq napisał(a):

To to co pisałeś że najlepiej 25 to nie przypadkiem za niska wartość, skoro przód ma 37 w orginalne to może jednak szukać w podobnym parametrze. 

ET25 wysuwa koła tak jakbyś założył dystans 12 mm z przodu i 18 mm z tyłu. Efekt jest taki, że górna zewnętrzna krawędź opony chowa się na kilka mm do wnętrza nadkola. Nie wystaje i na pewno nie przytrzesz w nadkole, nawet przy maksymalnym ugięciu sprężyny i amortyzatora

Im większe ET, tym bardziej koło schowa się we wnęce nadkola

Opublikowano
W dniu 12.07.2025 o 21:54, Rafiksq napisał(a):

Czy ktoś z Was używał nieoryginalnych felg do x5? Czy są problemy z xDrivem ? Jeśli nie ma czy polecicie jakieś konkretnych producentów felg, które najlepiej współpracują z x5 ? Czy trzeba dodatkowo dokupić czujniki ciśnienia ?

najlepiej brać od deleara po rabacie.

mi się nie udało, więc brałem nieoryginalne -> https://www.alcar.pl/felgi-aluminiowe/aez/leipzig-black/, felga dostosowana do X5, śruby OE pasują, brak pierścieni itp. Czujniki wiadomo, trzeba dokupić.