Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć,

Po najnowszej aktualizacji w X5 G05 LCI zauważyłem, że co jakiś czas (tak raz na 2-3 dni) samoczynnie wyłącza mi się Auto Hold, na początku myślałem, że przypadkiem go sam wyłączam ale tak nie jest. Czy po aktualizacji ktoś też tak ma lub czy da się go jakąś kombinacją włączyć na stałe ? 

Opublikowano

Ja tak mam. U mnie dzieje się to w przypadku kiedy wcześniej jeździ żona na swoim profilu BMWid, gdzie ma auto-hold wyłączony. Następnie kiedy ja wsiadam, auto-hold pozostaje wyłączony i muszę go ponownie włączyć.

Opublikowano
4 minuty temu, buster12 napisał(a):

Ja tak mam. U mnie dzieje się to w przypadku kiedy wcześniej jeździ żona na swoim profilu BMWid, gdzie ma auto-hold wyłączony. Następnie kiedy ja wsiadam, auto-hold pozostaje wyłączony i muszę go ponownie włączyć.

U mnie jest tylko mój profil. Nic nie zmieniam, po prostu przed aktualizacją to nie występowało, a teraz juz kilka razy musiałem sam włączyć Auto Hold

• Przykro mi 1
Opublikowano

Na infolinii Bmw Connected Drive poinstuowali, żeby zrestartować komputer pokładowy i po restarcie komputera wszystko się pojawiło, zobaczymy, czy Auto Hold też nie będzie się wyłączał 🙂

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Też tak mam i myślałem że żona mi wyłączyła, ale niestety, Auto Hold nie działa po każdorazowym zakończeniu jazdy i jest to bardzo irytujące!

• Przykro mi 1
Opublikowano (edytowane)

Mam to samo po dzisiejszej aktualizacji! Właśnie bym walnął  w ścianę garażu bo jak zwykle puściłem hamulec a auto ruszyło samo 😕

A jak się „restartuje” komputer pokładowy?

Edytowane przez ubejane
Opublikowano

Toż to jakaś aberracja!
Wyłączający się autohold przy gaszeniu auta to jeden z głównych powodów dla których wykreśliłem z listy Lexusa RX500  😕

Zresztą każda Toyota/Lexus ma takie kretyńskie ustawienie, że autohold jest wyłączony przy ponownym uruchamianiu auta.

Opublikowano
3 godziny temu, ubejane napisał(a):

Toż to jakaś aberracja!
Wyłączający się autohold przy gaszeniu auta to jeden z głównych powodów dla których wykreśliłem z listy Lexusa RX500  😕

Zresztą każda Toyota/Lexus ma takie kretyńskie ustawienie, że autohold jest wyłączony przy ponownym uruchamianiu auta.

bez sensu. Przecież jeżdżenie z auto-hold rodzi nawyk że auto samo staje i nie trzeba naciskać hamulca. Jak się będzie wyłączać to dzwon za dzwonem

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Czytam Wasze wypowiedzi z mega zaciekawieniem. Jakże różne są przyzwyczajenia. Dla mnie autohold jest opcją zupełnie nieprzydatną, a co więcej w każdym aucie, którym jadę, upewniam się, że jest wyłączona… nie umiem manewrować i ruszać ze świateł, jak to cholerstwo działa…

• Lubię to 1

Pierwsze prawdziwe M, do tego kombi

(ex F10 520d; F10 535d; G11 LCI 740d; G05 M60i)

Opublikowano

A widzisz, różne są preferencja wśród użytkowników.

Dla mnie funkcja AH jest aktualnie 'must have' obok np tak oczywistych rzeczy jak elektryczne i podgrzewane lusterka 🙂

Moja żona ma aktualnie służbową Insignię bez tej funkcji i baaardzo nie lubię tego auta prowadzić. Na szczęście właśnie kończy z nim przygodę i za jakiś tydzień dostaje kolejne auto już z AH

Opublikowano
3 godziny temu, maciek_w napisał(a):

Czytam Wasze wypowiedzi z mega zaciekawieniem. Jakże różne są przyzwyczajenia. Dla mnie autohold jest opcją zupełnie nieprzydatną, a co więcej w każdym aucie, którym jadę, upewniam się, że jest wyłączona… nie umiem manewrować i ruszać ze świateł, jak to cholerstwo działa…

Mam identycznie. Zmieniłbym samochód gdyby autohold się samo włączało po odpaleniu auta.... 🙂

• Lubię to 2
Opublikowano
3 godziny temu, czesiek25 napisał(a):

Mam identycznie. Zmieniłbym samochód gdyby autohold się samo włączało po odpaleniu auta.... 🙂

No "samo" to się nigdzie nie włącza. Trzeba to wywołać przyciskiem. Po prostu w większości marek jest t.zw. "pamięć auto hold", która powoduje, iż pozostaje on włączony (lub wyłączony) bez względu na to ile razy odpaliliśmy silnik. Ze znanych mi marek to chyba tylko w Toyocie i Lexusie AH za każdym razem "wraca" do stanu wyłączonego.

Opublikowano

Dla mnie również auto hold to "must have". Kupuje auto i do dnia sprzedaży nie dotykam guzika. Zawsze włączone.  Tak jak z klimą, kupuje auto, ustawiam 21 stopni i zapominam do sprzedaży auta. Dlatego też zawsze dziwi mnie narzekanie,  że ustawianie temperatury jest na ekranie i nie ma guzików. Ja temperature ustawiam raz po zakupie i koniec. Ja tak mam, oczywiście nie każdy tak musi. 😀

• Lubię to 1
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

ha! kolejna różnica.. ja nastawiam na 19 i potem czasem obniżam do 17.5

powyżej 20 mam mokre plecy 😉

Pierwsze prawdziwe M, do tego kombi

(ex F10 520d; F10 535d; G11 LCI 740d; G05 M60i)

Opublikowano
57 minut temu, maciek_w napisał(a):

ha! kolejna różnica.. ja nastawiam na 19 i potem czasem obniżam do 17.5

powyżej 20 mam mokre plecy 😉

No tak, to ja włączam wentylację foteli i plecki suche😉

Opublikowano

Mam to samo z AutoHold po ostatniej aktualizacji trzy dni temu. Spróbuje go zrestartować. Ale ponadto wczoraj jadąc drogą S wyświetlił mi się komunikat "Zredukowano moc napędową. Kontynuacja jazdy jest możliwa. Skontaktuj się z serwisem". Spadła moc silnika tak że ledwo jechałem 130 km/h. Po jakimś czasie powróciło do normy i ponownie spadła moc. Wieczorem już było ok.

Opublikowano

Miałem ten sam problem po zainstalowaniu aktualizacji kilka dni temu. Znalazłem w "Ustawieniach jazdy" opcję "hamulec postojowy" którą włączyłem i od tego czasu AH działa jak do tej pory. 

• Dziękuję 1
Opublikowano

Po aktualizacji ten sam symptom. Zawsze jezdze na AH i nagle zaczal sie wylaczac, podobnie jak koledzy, ze dwa razy prawie w skonczylo sie niekontrolowanym przemieszczeniem samochodu. Co jednak ciekawe dzieje sie to czesto, ale nie zawsze - w 8/10 przypadkow trzeba funkcje wlaczac recznie. Szukalem, czy nie dodano w zamian czegos w opcjach, ale nie znalazem, wydawalo mi sie, ze ustawienia hamulca postojowego dotyczyly nieco innej logiki - zaciagniecia recznego przy automatycznym wrzuceniu skrzyni w P podczas wylaczenia silnika, ale moge byc w bledzie, sprawdze.

Opublikowano

też jest dla mnie myląca ta nazwa ale w momencie jak ją załączyłem, problem się rozwiązał - może to przypadek.