Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Teraz, IronSzn napisał(a):

Dlatego zastanawiam sie czy nie zaryzykować, kupić gdzieś z rynku wtórnego i próbować podmienić sam uchwyt, a jak testy będą pomyślne to prowadzić przewód z płynem.

auto na przedłużonej gwarancji, ale jest to zerowa ingerencja w elektronikę czy inne wrażliwe elementy (w założeniu, że kamera zostaje), a chyba raczej żaden Czesiek z aso nie zwróci uwagi na to, że kamera jest delikatnie inaczej osadzona i obok niej wystaje mały dynks 🤔

Opublikowano
39 minut temu, buster12 napisał(a):

Dlatego zastanawiam sie czy nie zaryzykować, kupić gdzieś z rynku wtórnego i próbować podmienić sam uchwyt, a jak testy będą pomyślne to prowadzić przewód z płynem.

auto na przedłużonej gwarancji, ale jest to zerowa ingerencja w elektronikę czy inne wrażliwe elementy (w założeniu, że kamera zostaje), a chyba raczej żaden Czesiek z aso nie zwróci uwagi na to, że kamera jest delikatnie inaczej osadzona i obok niej wystaje mały dynks 🤔

Jesli pasowalaby inna kamera plug&play to tylko w przypadku szkody by sie polapali. 

Opublikowano
12 godzin temu, MMiko napisał(a):

Jak ma się u Was sprawa czystości kamery cofania i jakości obrazu jak kamera jest przybrudzona? W Skodzie mam spryskiwacz, tu go nie ma.

Często przecieracie kamerę? 😄  

No niestety zaczynam wyrabiać sobie nawyk wchodzenia do garażu i przetarcia chusteczką (lub palcem, bo chusteczki mam zawsze w środku) kamerki przed wsiadaniem.

Opublikowano
3 godziny temu, Kingu napisał(a):

No niestety zaczynam wyrabiać sobie nawyk wchodzenia do garażu i przetarcia chusteczką (lub palcem, bo chusteczki mam zawsze w środku) kamerki przed wsiadaniem.

To samo u mnie , zatrzymuję się na stacji cpn i wycieram kamery chusteczką.

Opublikowano

Jak jest duzo blota/piachu na niej, to w ten sposob latwo o porysowanie wizjera. Moze lepiej plyn w sprayu w bagazniku z mocnym cisnieniem? 😊

Opublikowano
6 godzin temu, buster12 napisał(a):

Kamerę ze spryskiwaczem mam w nowej jedynce (F 70), którą jeździ moja połowica.

Także krąg możliwych zamienników plug&play poszerza wam się 😀

sprysk kamery.jpg

• Lubię to 1
Opublikowano
18 godzin temu, Semtex93 napisał(a):

Brak spryskiwacza tylnej kamery w aucie za tyle kasy to slaby temat. W Audi w pogode taka jak teraz korzystam z tego przy kazdym cofaniu. Pamietam jak bylo w BMW i to bylo wkurzajace, ale trudno. To auto ma wiele zalet, ktore maskuja takie problemy jak brudna kamera. W MB sprzed paru lat bylo jeszcze lepiej - kamera pod uchylanym znaczkiem.

Czyli moje przypuszczenia niestety się potwierdzają. Będzie jak w Qashqaiu, gdzie miałem zamontowaną kamerkę z aliexpress w podświetleniu tablicy. Przecierałem ją praktycznie przed każdym cofaniem 😄 Nie można mieć wszystkiego, choć mam nadzieję, że X5 przekona mnie do siebie innymi aspektami użytkowania 

W Kodiaqu to jest luksus ze spryskiwaczem.
No nic, coś wymyślę by to ogarnąć w podobny sposób jak pokazaliście.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Myślę, że nie ma co bać się na zapas. Da się z tym żyć 🙂

• Lubię to 1

Pierwsze prawdziwe M, do tego kombi

(ex F10 520d; F10 535d; G11 LCI 740d; G05 M60i)

Opublikowano

Może nie będzie tak źle, ale temat spryskiwacza już poruszyliśmy z siostrzeńcem i pewnie będziemy coś działać (ma warsztat specjalizujący się w VAGach, ale inne marki też ogarnia i doposaża)

Opublikowano
2 godziny temu, IronSzn napisał(a):

Nr czesci 51248494246

kto ma ochote pierwszy sprawdzic czy da sie dopasowac do x5?

Można kupić samą obudowę z przyciskiem bez kamery. Z tego co ustaliłem, numer części: 8494246 51248494246

Opublikowano
5 godzin temu, MMiko napisał(a):

Można kupić samą obudowę z przyciskiem bez kamery. Z tego co ustaliłem, numer części: 8494246 51248494246

Co napisalem wyzej- uzywana ca 80 zl nowa 179 zl

Opublikowano
10 godzin temu, IronSzn napisał(a):

Co napisalem wyzej- uzywana ca 80 zl nowa 179 zl

Po tym numerze wyświetlały mi się same zestawy z kamerą, ale super, że w dobrej cenie można kupić samą obudowę ze spryskiwaczem. Jak już będę miał samochód, będę kombinował 😄

Opublikowano
W dniu 19.01.2025 o 00:58, Semtex93 napisał(a):

Brak spryskiwacza tylnej kamery w aucie za tyle kasy to slaby temat. W Audi w pogode taka jak teraz korzystam z tego przy kazdym cofaniu. Pamietam jak bylo w BMW i to bylo wkurzajace, ale trudno. To auto ma wiele zalet, ktore maskuja takie problemy jak brudna kamera. W MB sprzed paru lat bylo jeszcze lepiej - kamera pod uchylanym znaczkiem.

W 540dT (konfig pod 500) w ogóle nie miałem kamer. Ani jednej. Przeszkadzało jedynie, gdy woziłem rower na platformie (wtedy PDC były dezaktywowane).

Naprawdę ktokolwiek decydując się świadomie na auto tej wielkości potrzebuje obrazu z kamery, mając czujniki parkowania? Rozumiem, że jest to nice-to-have, skoro jest taka opcja, ale nic ponad to.

Opublikowano
32 minuty temu, JarekR napisał(a):

W 540dT (konfig pod 500) w ogóle nie miałem kamer. Ani jednej. Przeszkadzało jedynie, gdy woziłem rower na platformie (wtedy PDC były dezaktywowane).

Naprawdę ktokolwiek decydując się świadomie na auto tej wielkości potrzebuje obrazu z kamery, mając czujniki parkowania? Rozumiem, że jest to nice-to-have, skoro jest taka opcja, ale nic ponad to.

Fajnie, jezdzic na manualu tez się da a jednak wygodniej w automacie ;) 

• Lubię to 2
Opublikowano
33 minuty temu, JarekR napisał(a):

Kamera z tyłu jest MEGA przydatna jeśli wyjeżdżasz tyłem na przykład na ulicę i masz po stronie kierowcy mur/zaparkowany samochód/etc. - kąt widzenia kamery jest duuużo większy i widzisz wszystko 2,5m wcześniej. Inny przypadek - brama garażowa w garażu - jeden rzut oka na kamerę (pokazuje posadzkę) i widzę czy mogę zamknąć bramę. To tak na szybko 2 funkcje z których korzystam non stop.

• Lubię to 2
Opublikowano (edytowane)
13 minut temu, BigCactus napisał(a):

Kamera z tyłu jest MEGA przydatna jeśli wyjeżdżasz tyłem na przykład na ulicę i masz po stronie kierowcy mur/zaparkowany samochód/etc. - kąt widzenia kamery jest duuużo większy i widzisz wszystko 2,5m wcześniej. Inny przypadek - brama garażowa w garażu - jeden rzut oka na kamerę (pokazuje posadzkę) i widzę czy mogę zamknąć bramę. To tak na szybko 2 funkcje z których korzystam non stop.

Jak masz hak, to opcja dojazdu do przyczepy i jej podpięcie - bezcenna 🙂

Edytowane przez wilk325
  • Lubię to 2
Opublikowano
4 godziny temu, JarekR napisał(a):

Dziwna konfiguracja skoro 540dT pod 500 i nie było kamer… 

A co do auta tej wielkości, no chyba x5 znowu takie małe nie jest, a skoro może ułatwić jazdę to nie rozumiem, czemu miałoby kamery nie być …

Opublikowano

Mi kamera zalatwia temat gdy tylem parkuje pod blokiem w garazu podziemnym i musze idealnie dojechac do linii zeby jeszcze dac rade otworzyc klape a jednoczesnie nie wystawac przodem na przejazd

Opublikowano
5 godzin temu, lukasz822 napisał(a):

Dziwna konfiguracja skoro 540dT pod 500 i nie było kamer… 

A co do auta tej wielkości, no chyba x5 znowu takie małe nie jest, a skoro może ułatwić jazdę to nie rozumiem, czemu miałoby kamery nie być …

Spec wyklikany przez kogoś z motorsportu i nieodebrany. Szyb ciemnych też nie było, szklanego również. Były za to stoły M, pełne Adaptive Drive, heble M, lasery i wszystkie dodatki stylistyczne.

Osobiście wziąłbym tylko kamerę tył z uwagi na przydatność podczas jazdy z hakiem i dodatkową widoczność podczas wyjeżdżania tyłem z ciasnych bram.

Opublikowano
9 godzin temu, BigCactus napisał(a):

Też korzystam w podobny sposób w X5, ale jak nie miałem to jedyny moment, kiedy jej faktycznie brakowało to rower na haku. Dlatego nie brałbym 360, tylko zwykłą (sam tył).

Opublikowano
Godzinę temu, JarekR napisał(a):

Spec wyklikany przez kogoś z motorsportu i nieodebrany. Szyb ciemnych też nie było, szklanego również. Były za to stoły M, pełne Adaptive Drive, heble M, lasery i wszystkie dodatki stylistyczne.

Osobiście wziąłbym tylko kamerę tył z uwagi na przydatność podczas jazdy z hakiem i dodatkową widoczność podczas wyjeżdżania tyłem z ciasnych bram.

Zobaczę jak będzie w X5, ale w Skodzie przednia kamera też się kilka razy przydała jak wyjeżdżałem z bramy zastawionej po bokach przez ciężarówki. Tylko tu muszę jeszcze kliknąć funkcję wyjeżdżania z ciasnego miejsca. X5 ma długi przód, więc tu wydaje się być jeszcze bardziej przydatne.

• Lubię to 1
Opublikowano
Godzinę temu, MMiko napisał(a):

Zobaczę jak będzie w X5, ale w Skodzie przednia kamera też się kilka razy przydała jak wyjeżdżałem z bramy zastawionej po bokach przez ciężarówki. Tylko tu muszę jeszcze kliknąć funkcję wyjeżdżania z ciasnego miejsca. X5 ma długi przód, więc tu wydaje się być jeszcze bardziej przydatne.

Dokładnie tak jest: wyjeżdżając z jakichś miejsc gdzie słabo widać na boki można sobie pomóc przednią kamerą bo jest szerokokątna i dobrze pokazuje obie strony przed autem.