Skocz do zawartości

Jaki olej BMW LL-12FE czy BMW LL-04

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
43 minuty temu, tommo84 napisał(a):

Powiem szczerze że przy poprzednim b48 z roku 2023 pierwszą wymianę zrobiłem przy 1965km w niezależnym serwisie i oglądaliśmy filtr oleju i nie było żadnych widocznych opiłków… może za łagodnie jeździłem ? instrukcja sugeruje aby do 4,5 tys obrotów i do 160km/h, a ja nie przekraczam 4 i max narazie 140, przerzucając auto przy jeździe na różne biegi… a może te silniki już są tak dobrze spasowane że tych opiłków nie ma… ja wymieniam tak pro forma.. 2K, 10k, 20k i akurat 1 wymiana pójdzie gratisowo przez serwis..

Pasowanie nie ma nic do opilkow, przeciez tam nigdy nie ma kontaktu metal metal. Dobrze to trzeba rozumiec. Opilki sa po obrobce bloku, glowicy. Docieranie to fanaberia producenta, ich zabezpieczenie, jak cos zle zlozyli, sprawdza w logach ze auto tak i tak jezdzilo, maja na kogo zwalic. Silnikow sie nie dociera. Tam nie ma co sie docierac, to nie usrusc330. 

• Odpowiedzi 70
  • Wyświetleń 14 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Popularne posty

• Tommo, b48 nie zmienilo sie nic a nic konstrukcyjnie. Ciebie interesuje norma api, ma byc min SP, reszta jest mniej istotna, jesli ma byc 0w20 to znacznie lepsze jest 0w30 ll19 i nie kombinuj.:)  prze

• Motul X-clean to niezły olej do aut daily, ja do auta na tor używam Liqui Moly Synthoil high tech, to 100% syntetyk, bez żadnej bazy mineralnej, lub Millers CFS NT+. W przeciwieństwie do Motula v300 n

• @kkx5 dzięki, zamówiłem już ten Shell HU ECT C3/SP 0w30 LL-19fe, od autoryzowanego dystrybutora shell na allegro. Narazie mam przejechane 528km, będę wymieniać tak w okolicach 2K km. Pozdrawiam 

Opublikowane grafiki

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
49 minut temu, tommo84 napisał(a):

a może te silniki już są tak dobrze spasowane że tych opiłków nie ma…

Choćbyś chuchał i dmuchał i składał silnik w maseczce w atmosferze ochronnej to i tak będą opiłki po obróbce. 

spacer.png

Opublikowano
13 minut temu, kkx5 napisał(a):

A rozcinales filtr i sprawdzales na drugi dzien jak to wyglada jak olej zleci? Na pewno nie, bo nie ma opcji, aby nie bylo. Jest od groma. 

Nie sprawdzałem, przyznaję. Natomiast miałem już 2 nowe auta. W pierwszym aucie (tsi) pierwsza wymiana oleju po 1,5k i w tym BMW jak opisywałem wcześniej po 2K… żaden mi później nie brał oleju nic a nic.. przemyślę sprawę jeszcze, natomiast te opiłki jeśli się pojawiają to rozumiem że po to jest ten filtr oleju aby to wyłapać…

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Opilki lapie filtr, brokatu nie zlapie nic, lata sobie, dlatego wymieniamy olej, nie sam filtr. Jak najszybciej to tylko moje "widzimisie", jak klient sie zgadza, na to co paplam, robimy po mojemu. Tobie i tak chwala ze chcesz to robic, szkoda tylko ze nie w serwisie z dostepem do bazy bmw, wtedy mozna to wklepac w system i jest miodzio przy odsprzedazy. 

Opublikowano

Zamówiony olej dopiero dotrze do mnie za około 8 dni… jeszcze się zastanowię nad tematem… nie chcę wpadać w paranoję ?

natomiast ja to wymieniałem do tej pory między oficjalnymi interwałami w niezależnym serwisie BMW.. wszystko jest wbijane w kluczyk i jest wyświetlone w systemie auta idrive.

dzięki za poradę 

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Jak jest w idrive to jest na serwerze, o to chodzilo wlasnie. 

Opublikowano

Sprawdziłem z ciekawości co zalał serwis na ostatniej wymianie.

Silnik M60i. Co sądzicie?

image.png.00a29d8e19789dd7f09354fadc84dad4.png

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Tak, do v8 leja 0w30.

Opublikowano

S68 z GPF wg rozpiski olejów przez BMW, to faktycznie LL-12FE (preferowany) lub LL-19FE, tak gdybyś kiedyś miał rozkminkę w jaką aprobatę iść.

Opublikowano

Czy ktos moze pokazac co zalali do 40d?

Opublikowano

Właśnie jestem po serwisie w ASO. 30d, również zalali LL12FE 0W-30 209L. Do 40d zaleją to samo.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano
W dniu 20.01.2026 o 10:15, Roberto1 napisał(a):

Sprawdziłem z ciekawości co zalał serwis na ostatniej wymianie.

Silnik M60i. Co sądzicie?

image.png.00a29d8e19789dd7f09354fadc84dad4.png

Jestem po drugim serwisie olejowym. Tym razem na fakturze LL04. 
Mam wrażenie, że na LL12FE silnik pracował ciut ciszej, bardziej miękko. Może nie jest to różnica dzień /noc ale jednak słyszę.

Opublikowano

To ciekawe, bo jak możesz sprawdzić w rozpisce olejów w grupie BMW (co wcześniej wspominałem) dla S68 czy to z/bez GPF, LL-04 nie jest zaznaczony, a zatem pasujący.

Opublikowano

Dzięki za przypomnienie. Kolejny serwis niedługo i już zaznaczę na przyjęciu jaki chce olej. Generalnie jestem pewien, że silnik głośniej i mniej miękko pracuje na LL04.

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Ale s68 ma dozwolone ll-19fe które jest nowszą lepszą wersją ll04. 

LL-12FE jest zrobiona pod ochronę środowiska a nie ochronę silnika. 

Co kto woli. 

Ciszej nie znaczy lepiej. Na oilclub.de często były analizy w których ludzie pisali ze silnik pracuje głośniej ale było mniej żelaza w próbkach. 

spacer.png

Opublikowano
3 godziny temu, kenhor napisał(a):

To ciekawe, bo jak możesz sprawdzić w rozpisce olejów w grupie BMW (co wcześniej wspominałem) dla S68 czy to z/bez GPF, LL-04 nie jest zaznaczony, a zatem pasujący.

Nie mogę namierzyć tej rozpiski. Macie pod ręką ?

Opublikowano

Czyli z wszystkich powyższych wypowiedzi do benzyny B58 przy 2kkm najlepiej wlać 0W30  LL-19FE tak ?

Opublikowano
2 godziny temu, Roberto1 napisał(a):

Nie mogę namierzyć tej rozpiski. Macie pod ręką ?

Choćby 7 komentarzy wyżej, tuż przed Twoim z dzisiaj, kolega KujOn wrzucił.

Opublikowano

Dzięki. Jest, wszystko jasne. Jakim cudem zalali LL04 nie wiem. Rzeczywiście nie ma tego w rozpisce dla s68.

Na interwały będę kupował swój olej. Jeszcze tylko poczytam o różnicach 12/19.