Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
W dniu 13.01.2024 o 05:59, Borsuczek napisał(a):

Elektryki są ogólnie lepsze od spalinówek i bardziej ekologiczne.

hahahahhaa....ale masz świadomośc że taki elektryk jest "ekologiczny" dopiero po przejechaniu 200 000km? bo proces produkcji tego czegoś (nawet jak Musk zapewnia że to czysta ekologia  kwiatki rosną w fabryce dwa razy szybciej niż w naturze {swoją drogą nikogo nie zastanawia że taki Musk omotał ludzi swoją "ideą"? nikomu nic nie śmerdzi?), nie ma nic wspónego z ekologią.... no i po przejechaniu 200 000 km czas chyba na nowe baterie (jeśli nie wcześniej), więc chyba toto nie m nic wspólnego z ekologią.....

Oczywiście zakładam że wiesz iż materiałów na produkcję baterii jest znacznie mniej niż paliwa, jes bardziej deficytowe, no i oczywiście takie bogate kraje jak Niemcy, Norwegia czy reszta świata, gó..wno obchodzi że ludzie wydobywaja toto za skandaliczne wynagrodzenie w warunkach urągających wszelkim standardom BHP. No, ale co to obchodzI jakiegoś Hansa czy innego Norka czy Francuza, Polaka też..... w końcu ma elektryka napdzanego prądem z "wungla" - czysta ekologia.....

poszukajcie sobie informacji, co się dzieje w Niemczech lub norwegii - te państwa już nie współfinansują elektryków - pełna odpłatnośc po stronie użytkownika końcowego. Koniec darmowych parkingów, "prundu" itp....

także tego.....

Edytowane przez 520i
  • 4 tygodnie później...
Opublikowano

Takie oświadczenie ze strony Prezesa to zagrywka marketingowa, nic wiecej. Jesli rynek (uzytkownicy samochodow) zrezygnuja ze spalinowek i nikt tego nie bedzie kupowal, to Prezes powie cos dokladnie odwrotnego. Wydaje mi sie, ze plany planami, ale rynek jeszcze dlugo nie bedzie gotowy, zeby pozegnac sie z silnikami spalinowymi... i dobrze, diesel power! 🤣

• Lubię to 1
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano

Hype UE na elektryfikację transportu lądowego to jedna wielka hipokryzja władz Unii. UE sama zleciła badania pomiaru śladu węglowego w najnowszych jednostkach silników diesela rok temu i sama sobie strzeliła w kolano bo okazało się, że silniki wysokoprężne są najbardziej ekologicznymi motorami na rynku. Auta elektryczne? Ok! nie mam nic przeciwko, ale niech dadzą ludziom wybór: spalinówka/elektryk według własnych potrzeb i upodobań. Sam bym nie pogardził jakimś małym elektryczkiem na miasto ale jazda pozamiejska i długodystansowa jest nie dla elektryka. Bardzo popieram i podziwiam BMW za chęć kontynuowania produkcji aut z silnikami spalinowymi. Niech to nawet będą te miękkie hybrydy! 😉 

• Lubię to 2
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
W dniu 2.05.2024 o 14:22, Cornello9 napisał(a):

Hype UE na elektryfikację transportu lądowego to jedna wielka hipokryzja władz Unii. UE sama zleciła badania pomiaru śladu węglowego w najnowszych jednostkach silników diesela rok temu i sama sobie strzeliła w kolano bo okazało się, że silniki wysokoprężne są najbardziej ekologicznymi motorami na rynku. 

Już o tym pisałem w tym wątku ale wszystkich nie przekonasz bo wielu ślepo wierzy tym którzy próbują zrobić nam pranie mózgu żeby tylko jak najwięcej wyciągnąć pieniędzy z naszych kieszeni. 

• 4 miesiące temu...
Opublikowano
W dniu 29.02.2024 o 11:34, wehyr napisał(a):

dlatego zdecydowałem się mieszkać poza centrum dużego miasta , szkołę mam pod domem, sklepy też a do centrum nie muszę jeździć 🙂 

Tak tłumaczą swoją decyzję wyprowadzki wszyscy moi znajomi których po prostu nie stać na dobre mieszkanie w mieście. Takie życie 

• Haha 1
  • Moderatorzy
Opublikowano (edytowane)

Oj trolu.

Jak ktoś śmie mieszkać na przedmieściach - to przecież miejsce dla biedaków. Prawdziwa szlachta kotłuje się w centrum.

Jak dla mnie to bardzo dobrze, jeśli ludzie o Twoich poglądach przeprowadzą się do centrum miast.

Edytowane przez Kuj0n

spacer.png

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
W dniu 22.03.2024 o 21:12, 520i napisał(a):

hahahahhaa....ale masz świadomośc że taki elektryk jest "ekologiczny" dopiero po przejechaniu 200 000km? bo proces produkcji tego czegoś (nawet jak Musk zapewnia że to czysta ekologia  kwiatki rosną w fabryce dwa razy szybciej niż w naturze {swoją drogą nikogo nie zastanawia że taki Musk omotał ludzi swoją "ideą"? nikomu nic nie śmerdzi?), nie ma nic wspónego z ekologią.... no i po przejechaniu 200 000 km czas chyba na nowe baterie (jeśli nie wcześniej), więc chyba toto nie m nic wspólnego z ekologią.....

Oczywiście zakładam że wiesz iż materiałów na produkcję baterii jest znacznie mniej niż paliwa, jes bardziej deficytowe, no i oczywiście takie bogate kraje jak Niemcy, Norwegia czy reszta świata, gó..wno obchodzi że ludzie wydobywaja toto za skandaliczne wynagrodzenie w warunkach urągających wszelkim standardom BHP. No, ale co to obchodzI jakiegoś Hansa czy innego Norka czy Francuza, Polaka też..... w końcu ma elektryka napdzanego prądem z "wungla" - czysta ekologia.....

poszukajcie sobie informacji, co się dzieje w Niemczech lub norwegii - te państwa już nie współfinansują elektryków - pełna odpłatnośc po stronie użytkownika końcowego. Koniec darmowych parkingów, "prundu" itp....

także tego.....

Kolego, ilosc bzdur i "polprawd" ktore piszesz w tym watku poraza po prostu 🙄

.

Opublikowano
6 godzin temu, adamjttk napisał(a):

Kolego, ilosc bzdur i "polprawd" ktore piszesz w tym watku poraza po prostu 🙄

Przyganiał kocioł...? 😉

Sorry za brak polskich znakow ale mi sie nie chce ALT naciskac

Opublikowano (edytowane)
10 godzin temu, Kuj0n napisał(a):

Oj trolu.

Jak ktoś śmie mieszkać na przedmieściach - to przecież miejsce dla biedaków. Prawdziwa szlachta kotłuje się w centrum.

Jak dla mnie to bardzo dobrze, jeśli ludzie o Twoich poglądach przeprowadzą się do centrum miast.

mnie też nie stać, jeśli miałbym być szczery, i dlatego mieszkam pod dużym miastem, razem z innymi biedakami. Takie jest życie:(

Edytowane przez Fikus
  • Haha 1
Opublikowano

Absolutnie dobra decyzja. 

NIE MA SZANS na całkowite wyparcie silnikow spalinowych. 

Jest to zbyt drogie, niemożliwe na taką skalę i najzwyczajniej głupie. 

• Haha 1
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

jeżeli bmw zrezygnuje z silników spalinowych to myślę że 90% forumowiczów przesiądzie się na inną markę włącznie ze mną 😄 

oczywiście jeżeli inne marki będą dalej produkować takie auta ... stanowczo nie dla elektryków to pseudo ekologia i narzucanie nam nie będę pisał kogo przekonań 🙂 odejście od atomu itd lobby URSZU  i rudego 😛 nie , nie jestem za Pis lol 🙂 Ewentualnie za Sławkiem bp mądrze prawi i nie poszedł do polityki dla kasy 🙂 

male-bmw-2.png
Opublikowano

No i prawidłowo. Po co mają rezygnować z czegoś, co dobrze im wychodzi i na czym zarabiają? Elektryki na siłę nikomu nie są potrzebne, a już na pewno nie w takiej formie jak teraz.

Opublikowano
W dniu 19.09.2024 o 11:37, adamjttk napisał(a):

Kolego, ilosc bzdur i "polprawd" ktore piszesz w tym watku poraza po prostu 

skoro poraża, to je obal (przykłady, dowody że kłamię, zmyślam). Pisanie tylko i wyłącznie swojej "opinii", bez udowodnienia jest warte tyle ile brednie kaczynskiego...

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Wszyscy zmieniają zdanie w tym temacie, mam wrażenie przynajmniej raz na kilka miesięcy, nie ma się co dziwić, rynek jest mocno podzielony i badają różne opinie społeczne na temat elektryfikacji. Na ten moment to chyba producenci samochodów stanęli na rozdrożu z elektrykami i badają sytuację 

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Elektryki w 100% - NIE PRZEJDĄ.

Nie ma na to żadnych szans żeby wyparły spalinówki, które już są coraz bardziej oszczędne i mniej emisyjne.

Popieram decyzję i sądzę, że wszystkie koncerny za tym pójdą. Elektryki ok, do "zadań specjalnych". Tyle.

Pb rulez!!!! 

• 2 miesiące temu...
Opublikowano
W dniu 25.11.2024 o 11:31, Blupol napisał(a):

Elektryki w 100% - NIE PRZEJDĄ.

Nie ma na to żadnych szans żeby wyparły spalinówki, które już są coraz bardziej oszczędne i mniej emisyjne.

Popieram decyzję i sądzę, że wszystkie koncerny za tym pójdą. Elektryki ok, do "zadań specjalnych". Tyle.

Pb rulez!!!! 

I właśnie o to chodzi! Dla mnie nie ma to jak benzyna albo diesel – to jest prawdziwa esencja motoryzacji. Elektryki mogą być fajne do miejskich zadań, ale nic nie przebije charakteru, ryków i dynamiki, jakie daje dobrze zestrojony silnik spalinowy. Jazda autem z silnikiem benzynowym lub dieslem to nie tylko sposób na przemieszczanie się, ale też emocje, których nie da się porównać z cichą technologią prądu.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano
17 minut temu, weksyl napisał(a):

Jeździłem elektrykiem katastrofa 

Ładowanie wyszło drożej jak tankowanie diesla o czasie nie wspomnę, porażka,nigdy więcej 

Opublikowano

I bardzo dobrze, że nie chce rezygnować ze spaliniaków. Zresztą, nie tylko BMW, np Alfa Romeo nie dość że śmiało idzie w spalinowe, to jeszcze duże spalinowe.

A jak kto chce, niech się przesiada do auta na bateryjki... byle tylko nikt do tego nie zmuszał.  Ekologia jest ważna, ale cały problem w tym, że jak zwykle robi się z tego politykę i kasę. 

• Lubię to 1
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano
W dniu 13.01.2024 o 05:59, Borsuczek napisał(a):

Elektryki są ogólnie lepsze od spalinówek i bardziej ekologiczne.

ale elektryk zaczyna być ekologiczny (biorąc pod uwagę proces produkcji który nie jest ekologiczny-są badania na ten temat ), gdy jego bateria zaczyna umierać i należy ją wymienić.....

więc gdzie tu ekologia????

Opublikowano (edytowane)
W dniu 1.04.2025 o 09:48, yeti19 napisał(a):

Ekologia jest ważna, ale cały problem w tym, że jak zwykle robi się z tego politykę i kasę. 

ciekawe, kto za elektrykami lobbuje. Bo, że ktoś lobbuje (czyli chce nas zmusić do kupowania tego ..... - to pewne. Nie wierzę że nale politykom odblokowało się w mózgu słowo ekologia i trza robić wszystko dla natury itp....

ciekawe, kto ile za to dostał kasy....

Mi, to przypomina etap, gdy wchodziły w użycie diesle... Pojawiły się reklamy, że mniej pali, że ok itp bzdety...no i się okazało teraz.....

to samo będzie z elektrykami....

Ludzie kupują te chińskie czy "hamerykańskie", ale ile w tym elkologii???

prąd z elektrowni węglowych? to jest ta ekologia??? 

no i jaka to alternatywa, skoro metali ziem rzadkich (potrzebnych do produkcji tego badziewia) jest mniej niż paliw kopalnych??? to co to za ekologia? no i trzeba to badziewie wydobyć - co niesie ze sobą zniszczenie środowiska - obrobić, przerobić itp... to też jest ekologiczne??????

Edytowane przez 520i
  • Lubię to 1
Opublikowano
4 minuty temu, 520i napisał(a):

ciekawe, kto za elektrykami lobbuje. Bo, że ktoś lobbuje (czyli chce nas zmusić do kupowania tego ..... - to pewne. Nie wierzę że nale politykom odblokowało się w mózgu słowo ekologia i trza robić wszystko dla natury itp....

ciekawe, kto ile za to dostał kasy....

Mi, to przypomina etap, gdy wchodziły w użycie diesle... Pojawiły się reklamy, że mniej pali, że ok itp bzdety...no i się okazało teraz.....

to samo będzie z elektrykami....

Ludzie kupują te chińskie czy "hamerykańskie", ale ile w tym elkologii???

prąd z elektrowni węglowych? to jest ta ekologia??? 

no i jaka to alternatywa, skoro metali ziem rzadkich (potrzebnych do produkcji tego badziewia) jest mniej niż paliw kopalnych??? to co to za ekologia? no i trzeba to badziewie wydobyć - co niesie ze sobą zniszczenie środowiska - obrobić, przerobić itp... to też jest ekologiczne??????

To nie tylko kwestia wydobycia. Cały proces tworzenia tego jeździdełka nie ma nic wspólnego z ekologią. Prąd z wiatraków, elektrowni wodnych czy paneli słonecznych jest "zielony", ale czy budową owych jest też zielona? Jakoś wątpię. I jest jeszcze coś, co większość zalicza do tzw teorii spiskowych i co w elektrykach jest jednak bardziej możliwe niż w spaliniakach. Poza wyjątkową podatnością na byle blackout, istnieje teorią o której mówi się głośno w przypadku hamerykańskich ( i chińskich) samolotów - kill switch. Traktuję to z przymrużeniem oka ( i to długim), ale czy faktycznie jest takie niemożliwe? 😉

Oczywiście, że jak za każdą duża zmianą - stoją za tym ogromne pieniądze. Dużo większe niż to co za te auta na bateryjki płacimy. Wszyscy.

• Lubię to 1