Skocz do zawartości

Dodatkowe wymiany oleju - ASO czy warsztat?

Rekomendowane odpowiedzi

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
11 godzin temu, maciek_w napisał(a):

To ja doleję oliwy... no ok, nie będę 😉

Powiem tylko, że wszystko zależy od tego, jakich "znawców tematu popytasz". Ja się poddałem i w pewnym momencie przestałem śledzić forum Bob Is The Oil Guy. Za dużo bólu głowy przysparzała mi prosta decyzja - zatem zaufałem jednemu "mądremu", co powiedział: "najważniejsze dla silnika jest, żeby olej zmieniać często - na dowolny, który trzyma parametry wskazane przez producenta"

I tak postępuję. Nie wybieram oleju (od czasów siódemki - tj. 2021 - leję w ASO olej, który akurat mają w beczce), tylko wybieram częstotliwość wymian. W dieslu jeździłem co 15 tys. Teraz będzie co 10 tys. Idę o zakład, że jaki by nie był ten OEMowy olej, to nie zaszkodzi przy takim cyklu wymian (*)

(*) jak ASO albo BMW Polska zmienią politykę wspierania wymian (tj podniosą ceny), wróci mi ból głowy 😉

racja 100% byleby często zmieniać 🙂

male-bmw-2.png
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Czyli co, chcesz powiedziec ze wlejesz to swojej beemczki Revline/Chempiol/Drive+ i cala reszte olejow za 15zl/1L, tak? 

Opublikowano (edytowane)

Panie i Panowie wymieniać oleje silnikowe co 10 000 max 12 000 lub rok do tego filtry, oleje skrzynia biegów, skrzynia rozdzielcza tylny i przedni most  co 40 000 miasto ,65 000 max 80 000 trasa ja zawsze dobieram oleje i części według specyfikacji BMW po nr. Vin  . Np. norma BMW ll04 to oleje 0W30 , 5W30 , 5W40 .każde ASO keje co chce a ceny ASO to abstrakcja jeżeli nie potrafią prawidłowo dokręcić świec zapłonowych, wymienić filtr powietrza o kabinowych nie wspomnę , olej silnikowy przelany , samochód 4 godziny na parkingu nawet nie umyty , wielce tak są zarobieni . Ciekawe czy wasze ASO oddaje wam samochód w podobnym stanie po serwisie . Nie mam serwisu BMW ani specjalistycznego warsztatu serwisuje sam samochody mam serwisówke BMW, do mnie nie ma znaczenia czy klient kupi części w swoim zakresie ważna jest jakość usługi i przekazanie klientowi faktycznego stanu samochodu IMG_20250302_121253714_HDR.thumb.jpg.17cdb132df117b94fe3a66a3302a2731.jpgIMG_20250226_122534401_HDR.thumb.jpg.3cdab038da6a639a80b6c167d9e82fb3.jpgIMG_20250226_122510825_HDR.thumb.jpg.19fd6aaf41c7d9f93a78ffe3a11be4b7.jpgIMG_20250226_122500318_HDR.thumb.jpg.998c8189433d9b07f3945e409a6d9a48.jpgIMG_20250123_162618504.thumb.jpg.da3caf115b33639c041ed0f2641686c5.jpgIMG_20250123_105839870_HDR.thumb.jpg.90e73525db1f0549c75a257198f01f4d.jpgIMG_20240817_120427508_HDR.thumb.jpg.9bf91a94260f33e4bd2678b66d24f860.jpgIMG_20250302_121234071_HDR.thumb.jpg.eb661de08484f1c838aa8ec6a6f1778c.jpg

IMG_20250221_103132953_HDR.jpg

Edytowane przez Lojbert
Opublikowano
21 godzin temu, kkx5 napisał(a):

Troszke sie rozpedzasz, Millers to nie jest top topow, dwa, bmw to olej Castrol, kiedys byl Shell, trzy, Millers nie dostal apropady bmw fe-19 oraz normy SP wiec do nowych benzyn odpada, a sam Castrol jest od dawna bardzo dobrym olejem. 

Pozostańmy przy swoim. Odnosiłem się do swojego silnika, a na to mają aprobatę. Zresztą nie chcę wchodzić w dyskusję na temat LL-19FE i ogólnie dostawcy. Dziwnym trafem w swoim czasie (nie wiem, czy nadal) właśnie Castrol tylko spełniał tę normę. Kwestia dogadania pomiędzy koncernami  i dobrej oferty. A inni producenci nawet mając dany olej, muszą czekać na oficjalną aprobatę. Przez ileś lat olej dostarczał Shell, a przed nim chyba Castrol, teraz ponownie ta firma. Czyli Shell już be...

ps. Nigdzie nie napisałem, że Millers to top topów.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
W dniu 1.03.2025 o 22:47, maciek_w napisał(a):

To ja doleję oliwy... no ok, nie będę 😉

Powiem tylko, że wszystko zależy od tego, jakich "znawców tematu popytasz". Ja się poddałem i w pewnym momencie przestałem śledzić forum Bob Is The Oil Guy. Za dużo bólu głowy przysparzała mi prosta decyzja - zatem zaufałem jednemu "mądremu", co powiedział: "najważniejsze dla silnika jest, żeby olej zmieniać często - na dowolny, który trzyma parametry wskazane przez producenta"

I tak postępuję. Nie wybieram oleju (od czasów siódemki - tj. 2021 - leję w ASO olej, który akurat mają w beczce), tylko wybieram częstotliwość wymian. W dieslu jeździłem co 15 tys. Teraz będzie co 10 tys. Idę o zakład, że jaki by nie był ten OEMowy olej, to nie zaszkodzi przy takim cyklu wymian (*)

(*) jak ASO albo BMW Polska zmienią politykę wspierania wymian (tj podniosą ceny), wróci mi ból głowy 😉

Przy normalnej eksploatacji czestotliwosc zmiany najwazniejsza. Nawet ten najtanszy badziew z ASO bedzie dobry.

Jak jeździsz ostro, na torze lub tuningujesz,mieszkasz w skandynawii lub Afryce to wtedy trzeba zgłębić temat i dobrać olej o odpowiednich parametrach.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
7 godzin temu, kenhor napisał(a):

Pozostańmy przy swoim. Odnosiłem się do swojego silnika, a na to mają aprobatę. Zresztą nie chcę wchodzić w dyskusję na temat LL-19FE i ogólnie dostawcy. Dziwnym trafem w swoim czasie (nie wiem, czy nadal) właśnie Castrol tylko spełniał tę normę. Kwestia dogadania pomiędzy koncernami  i dobrej oferty. A inni producenci nawet mając dany olej, muszą czekać na oficjalną aprobatę. Przez ileś lat olej dostarczał Shell, a przed nim chyba Castrol, teraz ponownie ta firma. Czyli Shell już be...

ps. Nigdzie nie napisałem, że Millers to top topów.

Jeśli shell faktycznie nie jest juz dostawca "oryginalnego" oleju to nie znaczy, że nagle jest gorszy niż był. To znaczy tylko tyle, że znowu Castrol dał lepsze warunki handlowe BMW i wrócił na nastepny okres jako producent "oryginału".

• Lubię to 2
  • Moderatorzy
Opublikowano

Ktoś gdzieś pisał, że Shell robi dla BMW na europę a Castrol dostał kontrakt na USA.

spacer.png

Opublikowano
3 godziny temu, Michael1916 napisał(a):

Jeśli shell faktycznie nie jest juz dostawca "oryginalnego" oleju to nie znaczy, że nagle jest gorszy niż był. To znaczy tylko tyle, że znowu Castrol dał lepsze warunki handlowe BMW i wrócił na nastepny okres jako producent "oryginału".

Exactly. To właśnie miałem na myśli pisząc swój post w odpowiedzi do kkx5, iż fakt, czy ktoś jest lub nie dostawcą oleum na pierwszy montaż, a inny nie ma aktualnie aprobaty, nie znaczy aż tak dużo o jakości tegoż ostatniego.

Opublikowano
2 godziny temu, Kuj0n napisał(a):

Ktoś gdzieś pisał, że Shell robi dla BMW na europę a Castrol dostał kontrakt na USA.

Tak, Castrol a właściwie BP wygrało przetarg na 5 lat i dostarcza oleje fabrycznie w Ameryce Północnej. W Europie niby Shell, ale i tutaj już zalewają (przynajmniej niektóre serwisy) 19FE i dają zawieszkę Castrola, więc chyba już też jest przemieszane. Chociaż na szybko spojrzałem teraz na stronie Shella i jest jeden olej spełniający tę normę: Helix Ultra ECT C3/SP 0W-30, czyli mają też.

Tutaj ciekawy wątek w temacie: https://www.oilclub.pl/index.php?threads/norma-bmw-ll-19-fe.5119/

• Moderatorzy
Opublikowano

Ano jest taki Shell, ostatnio sobie zalałem 🙂 46zł/l

image.thumb.jpeg.5c302f84c2b89037a0baca593d3139b8.jpeg

spacer.png

• 5 tygodni później...
Opublikowano

Wymieniłem olej z filtrem w 30d LCI przy przebiegu 1800 km, potem na 12000, teraz mam 22000 i wymianę zgodnie z interwalem zaplanowaną na końcówkę lipca i 30000 km przebiegu. Zmieniać olej teraz czy dać sobie spokój i poczekać do interwału?

Opublikowano
2 godziny temu, Leon napisał(a):

Wymieniłem olej z filtrem w 30d LCI przy przebiegu 1800 km, potem na 12000, teraz mam 22000 i wymianę zgodnie z interwalem zaplanowaną na końcówkę lipca i 30000 km przebiegu. Zmieniać olej teraz czy dać sobie spokój i poczekać do interwału?

1. Wymiana przy 12k kiedy była?

2. Ile zrobisz km do lipca?

Ja bym poczekał, 3 miechy naprawdę Cię nie zbawią. Oczywiście jeśli wymianę interwałową pokrywa BMW.

Opublikowano
44 minuty temu, kenhor napisał(a):

1. Wymiana przy 12k kiedy była?

2. Ile zrobisz km do lipca?

Ja bym poczekał, 3 miechy naprawdę Cię nie zbawią. Oczywiście jeśli wymianę interwałową pokrywa BMW.

Wymiana na 12k była w lipcu 2024, do lipca zrobię z 5k, za interwał płaci BMW, więc chyba poczekam 😃

Opublikowano
6 godzin temu, Leon napisał(a):

Wymiana na 12k była w lipcu 2024, do lipca zrobię z 5k, za interwał płaci BMW, więc chyba poczekam 😃

Na spokojnie.