Skocz do zawartości

Dodatkowe wymiany oleju - ASO czy warsztat?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Fajna oferta na M50d.

Ja w tym tygodniu kolejna wymiana w Mce i 1340 netto.

Edytowane przez BigCactus
Opublikowano

Wystarczy poszukać i znaleźć dealera, który zmieni olej w normalnej cenie. 

Ja w grudniu zapłaciłem 800 zł za wymianę w V8 - olej zgodnie z najnowszą specyfikacją LL19.

Jedyny minus to lokalizacja 70km od miejsca zamieszkania, gdzie dealera mam pod nosem (który nota bene wk.. mnie nieziemsko przy wydaniu samochodu na zasadzie masz i sp...- samochód niechlujnie przygotowany do wydania z odpryskiem lakieru, wyrwaną nicią w poszyciu kanapy, brakiem mocowań - śrub w komorze silnik, dlatego szukałem innego serwisu. 

IMG_3352.jpg

• Lubię to 1
Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, Snowfox napisał(a):

Ja w grudniu zapłaciłem 800 zł za wymianę w V8 - olej zgodnie z najnowszą specyfikacją LL19.

Sprawdziłem z ciekawości kody oleju, filtra oleju - niestety u mnie numery się różnią, więc pewnie do X5M są inne niż do M60i (na pewno marżą się różnią podobnie jak Audi RS ;)). Największa różnica na oleju - 300 vs 700. 

Edytowane przez BigCactus
Opublikowano
2 godziny temu, Snowfox napisał(a):

I tak i nie. Ja od lat kupuje auta i serwisuje tylko w jednym salonie - nie zawsze mam najwyzszy rabat na samochod, ale zawsze mam najlepsze ceny na serwis, znam mistrza serwisu, za free daja demo auto na czas nawet wymiany oleju, dbaja o auto, szanuja i robia tak jak by robili swoje ..relacje i „wiernosc” plusuje. 

Dlatego ja zawsze jestem zwolennikiem nie latania z kwiatka na kwiatek, tylko budowanie dlugofalowych relacji. Moze jestem dinozaurem, moze naiwny , ale szczesliwy. 

• Lubię to 3
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, Big_daddy napisał(a):

I tak i nie. Ja od lat kupuje auta i serwisuje tylko w jednym salonie - nie zawsze mam najwyzszy rabat na samochod, ale zawsze mam najlepsze ceny na serwis, znam mistrza serwisu, za free daja demo auto na czas nawet wymiany oleju, dbaja o auto, szanuja i robia tak jak by robili swoje ..relacje i „wiernosc” plusuje. 

Dlatego ja zawsze jestem zwolennikiem nie latania z kwiatka na kwiatek, tylko budowanie dlugofalowych relacji. Moze jestem dinozaurem, moze naiwny , ale szczesliwy. 

Mam to samo, od 1997r mam tego samego mechanika 🙂 od BMW. Wszystkie serwisy nieautoryzowane robię u niego; a jak mam terminy w ASO to jadę do ASO z listą od Pana Jurka 🙂.

Edytowane przez wilk325
  • Lubię to 1
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano
W dniu 6.02.2025 o 16:34, Snowfox napisał(a):

Jedyny minus to lokalizacja 70km od miejsca zamieszkania, gdzie dealera mam pod nosem (który nota bene wk.. mnie nieziemsko przy wydaniu samochodu na zasadzie masz i sp...- samochód niechlujnie przygotowany do wydania z odpryskiem lakieru, wyrwaną nicią w poszyciu kanapy, brakiem mocowań - śrub w komorze silnik, dlatego szukałem innego serwisu. 

IMG_3352.jpg

Muszę do nich zadzwonić bo powiedzieli mi za wymianę 2400, mogę powołać się na Ciebie ? ja mam silnik 40i.

Opublikowano

To forum po to istnieje, aby korzystać z informacji w nim zawartych. 2400 zł to imo chora cena za zmianę oleju w zwykłym samochodzie osobowym 

• Lubię to 1
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
9 minut temu, Snowfox napisał(a):

To forum po to istnieje, aby korzystać z informacji w nim zawartych. 2400 zł to imo chora cena za zmianę oleju w zwykłym samochodzie osobowym 

pewnie że chora , ja zawsze zamawiam w części do bmw pl , i u znajomego który ma kompa i akredytację bmw wymieniam oleje i filtry za przysłowiową "stówkę" i wychodzi kilka razy taniej 🙂 oczywiście z wpisem do bazy danych 🙂

male-bmw-2.png
Opublikowano

A ja dzisiaj dostałem taką wycenę z BMW BOŃKOWSCY:

cyt:

"W nawiązaniu do Pańskiego zapytania model X5 M60i nie jest modelem „M” ; oznaczenie Pańskiego samochodu wskazuje na wyposażenie M Performance.

Usługa dodatkowej wymiany oleju silnikowego wraz z filtrem wynosi 1545 zł brutto po rabacie (kwota 1490 zł dotyczy tej usługi dla wersji z oznaczeniem M50i)"

Serwisy mają w poniższych punktach:

Ustowo 55, 70-001 Szczecin
Hangarowa 17, 70-767 Szczecin
Kasprzaka 6G, 66-400 Gorzów Wlkp.
Lniana 3, 75-213 Koszalin
Kossaka 102,  64-920 Piła

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
16 godzin temu, ubejane napisał(a):

A ja dzisiaj dostałem taką wycenę z BMW BOŃKOWSCY:

cyt:

"W nawiązaniu do Pańskiego zapytania model X5 M60i nie jest modelem „M” ; oznaczenie Pańskiego samochodu wskazuje na wyposażenie M Performance.

Usługa dodatkowej wymiany oleju silnikowego wraz z filtrem wynosi 1545 zł brutto po rabacie (kwota 1490 zł dotyczy tej usługi dla wersji z oznaczeniem M50i)"

Serwisy mają w poniższych punktach:

Ustowo 55, 70-001 Szczecin
Hangarowa 17, 70-767 Szczecin
Kasprzaka 6G, 66-400 Gorzów Wlkp.
Lniana 3, 75-213 Koszalin
Kossaka 102,  64-920 Piła

Nie wiem ile tam wchodzi oleju , ale i tak dużo taniej można wymienić jak chcesz namiar do kolegi który mi serwisuje między interwałami w bmw z pakietu bsi to daj znać na priv 

male-bmw-2.png
Opublikowano
W dniu 20.01.2025 o 22:02, kenhor napisał(a):

Na razie leję oem, bo gwarancja i nie potrzebuję dyskusji, ale po jej zakończeniu planuję zmianę na Millersa 0W-30. Mam 40i pre-lci, ale narzędzie Millersa pokazuje te same.

Ja też mam 40i i lałem longlife od bmw - teraz przechodzę na własną rękę i zastanawiam się co przemawia na korzyść np. Millersa?

Pozdro

Opublikowano

czy podczas wymian co 10 - 12 tys ten bmw olej będzie ok , czy w takich częstszych interwałach lepiej będzie zalać tego Millersa czy Penrite?

Pozdro

Opublikowano (edytowane)

Witam wszystkich. Jak czytam to ceny np. wymiany oleju z filtrami nie są straszne. Zamierzam kupić X6 30D - w zasadzie mam ją już zarezerwowaną ale się waham sfinalizować zakup ze względu na - jak słyszałem kosmiczny koszt napraw w serwisie. Kolega mówił, że wymiana klocków hamulcowych w serwisie to koszt 7 tys zł i dlatego korzysta z warsztatów zewnętrznych. Czy to parawda?, może ktoś przytoczy koszty wizyt w serwisie, co ogólnie było naprawiane i za jaką cenę. Dziękuję z góry

Edytowane przez NIKES1976
Opublikowano (edytowane)
10 godzin temu, NIKES1976 napisał(a):

Witam wszystkich. Jak czytam to ceny np. wymiany oleju z filtrami nie są straszne. Zamierzam kupić X6 30D - w zasadzie mam ją już zarezerwowaną ale się waham sfinalizować zakup ze względu na - jak słyszałem kosmiczny koszt napraw w serwisie. Kolega mówił, że wymiana klocków hamulcowych w serwisie to koszt 7 tys zł i dlatego korzysta z warsztatów zewnętrznych. Czy to parawda?, może ktoś przytoczy koszty wizyt w serwisie, co ogólnie było naprawiane i za jaką cenę. Dziękuję z góry

W tej klasie suv czy kupisz bmw/audi/mercedesa/porsche to nie licz na koszt takich wymian jak w golfie. Oczywiście mozna kupic czesci oem taniej i wymienic w serwisie poza aso z wpisem do bazy ale nadal nie sa to male kwoty

Edytowane przez IronSzn
Opublikowano (edytowane)
46 minut temu, IronSzn napisał(a):

W tej klasie suv czy kupisz bmw/audi/mercedesa/porsche to nie licz na koszt takich wymian jak w golfie. Oczywiście mozna kupic czesci oem taniej i wymienic w serwisie poza aso z wpisem do bazy ale nadal nie sa to male kwoty

Możecie koledzy coś więcej napisać o tym wpisie do bazy. Bo się nad tym ostatnio zastanawiałem, czy żeby wymienić olej, muszę jechać do ASO?

Edytowane przez Newion
Opublikowano

Są niezależne serwisy, które posiadaja autoryzację BMW i dostęp do bazy AOS. Nie ma wówczas konieczności jechania do ASO, żeby mieć wpis w bazie. 

• Dziękuję 1
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Części zamawiam tutaj

https://czescidobmw.pl/?gad_source=1&gclid=EAIaIQobChMI-7iG7_fliwMVbwCiAx2ScgJ6EAAYASAAEgKWIfD_BwE

Oleje , filtry po vin .... 

Wybierasz warsztat który ma kompa bmw i może robić wpisy do bazy serwisowej .... ustawią Ci interwał jaki chcesz itd itp ....

• Lubię to 1
  • Dziękuję 1
male-bmw-2.png
Opublikowano
13 godzin temu, wehyr napisał(a):

Części zamawiam tutaj

https://czescidobmw.pl/?gad_source=1&gclid=EAIaIQobChMI-7iG7_fliwMVbwCiAx2ScgJ6EAAYASAAEgKWIfD_BwE

Wybierasz warsztat który ma kompa bmw i może robić wpisy do bazy serwisowej .... ustawią Ci interwał jaki chcesz itd itp ....

13 godzin temu, wehyr napisał(a):

Części zamawiam tutaj

A jak taki warszat znaleźć, polecisz coś ?

K

Opublikowano
Godzinę temu, radamanthyspl napisał(a):

Z ciekawosci wbilem VIN, nieprawidlowy numer... Wyglada na to, ze nie aktualizuja bazy zbyt regularnie.

u mnie to samo > "nieprawidłowy VIN"

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Ta ich wyszukiwarka chyba “od zawsze” nie rozpoznaje VIN. Jeszcze za czasów siódemki (czyli od 2021) miałem tak samo - ani razu nie rozpoznała VINu i szukałem cen ręcznie wg modelu

• Dziękuję 1

Pierwsze prawdziwe M, do tego kombi

(ex F10 520d; F10 535d; G11 LCI 740d; G05 M60i)

Opublikowano
W dniu 20.02.2025 o 21:41, iKac napisał(a):

Ja też mam 40i i lałem longlife od bmw - teraz przechodzę na własną rękę i zastanawiam się co przemawia na korzyść np. Millersa?

Pozdro

Millersa leję od lat w innym aucie i żadnych problemów. Jak trochę poczytasz znawców tematu to mają bardzo dobre opinie, dobrą bazę itd. Po prostu jakość, oczywiście mowa o oryginałach. Stąd nie szukam nic innego, po prostu ufam. Co do oryginału BMW - nawet nie wiem kto jest producentem, zdaje się, że Shell. A to, że idzie na pierwszy, nie ma dla mnie dużego znaczenia, nie mam zaufania do tych firm. Tak jak Castrol w VW - to jest w sumie badziew w porównaniu do dobrych marek, a leją.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

To ja doleję oliwy... no ok, nie będę 😉

Powiem tylko, że wszystko zależy od tego, jakich "znawców tematu popytasz". Ja się poddałem i w pewnym momencie przestałem śledzić forum Bob Is The Oil Guy. Za dużo bólu głowy przysparzała mi prosta decyzja - zatem zaufałem jednemu "mądremu", co powiedział: "najważniejsze dla silnika jest, żeby olej zmieniać często - na dowolny, który trzyma parametry wskazane przez producenta"

I tak postępuję. Nie wybieram oleju (od czasów siódemki - tj. 2021 - leję w ASO olej, który akurat mają w beczce), tylko wybieram częstotliwość wymian. W dieslu jeździłem co 15 tys. Teraz będzie co 10 tys. Idę o zakład, że jaki by nie był ten OEMowy olej, to nie zaszkodzi przy takim cyklu wymian (*)

(*) jak ASO albo BMW Polska zmienią politykę wspierania wymian (tj podniosą ceny), wróci mi ból głowy 😉

• Lubię to 2

Pierwsze prawdziwe M, do tego kombi

(ex F10 520d; F10 535d; G11 LCI 740d; G05 M60i)

Opublikowano

Ogólnie słusznie prawisz, częstotliwość jest kluczowa. Ale jeśli wiem, że Millers jest dobry, to nie szukam innego, tylko biorę, oczywiście w specyfikacji. Jest łatwiej, bo trzymam się jednego, nie zmieniam, nie szukam informacji, co i rusz. A mowa była o tym, co po gwarancji, w jej czasie jak pisałem, leję oryginał, także też nie szukam i rozkminiam :).

• Lubię to 1
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
3 godziny temu, kenhor napisał(a):

Millersa leję od lat w innym aucie i żadnych problemów. Jak trochę poczytasz znawców tematu to mają bardzo dobre opinie, dobrą bazę itd. Po prostu jakość, oczywiście mowa o oryginałach. Stąd nie szukam nic innego, po prostu ufam. Co do oryginału BMW - nawet nie wiem kto jest producentem, zdaje się, że Shell. A to, że idzie na pierwszy, nie ma dla mnie dużego znaczenia, nie mam zaufania do tych firm. Tak jak Castrol w VW - to jest w sumie badziew w porównaniu do dobrych marek, a leją.

Troszke sie rozpedzasz, Millers to nie jest top topow, dwa, bmw to olej Castrol, kiedys byl Shell, trzy, Millers nie dostal apropady bmw fe-19 oraz normy SP wiec do nowych benzyn odpada, a sam Castrol jest od dawna bardzo dobrym olejem.