Skocz do zawartości

Zawieszenie Adaptacyjne M

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. W aplikacji My BMW jest do dokupienia zawieszenie adaptacyjne M za 1399zł. Nie wiem czy do mojego xline 25d to będzie pasowało, ale zapytam w serwisie.

Pytanie, czy ktoś to dokupił, mając zawieszenie standardowe i czy ustawienie czegokolwiek daje jakąś odczuwalną różnicę? Bądź czy ktoś też testował X5 z zawieszeniem standardowym i adaptacyjnym M i może powiedzieć coś o odczuwalnej różnicy?

Pozdrawiam

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
Dokupiłem w tamtym tygodniu, mam zawieszenie standardowe , tylko tak naprawdę to nie jest zwykłe zawieszenie tylko m pakietowe , wkładają to seryjnie do każdego G05 nawet bez wykupionego M, jeśli zakupisz na stronie to otrzymasz do swojego zawieszenia możliwość regulacji pomiędzy comfort a sport , jest to odczuwalna różnica, na początku też byłem sceptyczny ale nie żałuję że to dokupiłem.
Pozdrawiam
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
Za 1400zł to ciekawa opcja. Normalnie w konfiguratorze, pamietam z innych modeli serii 6, 5 czy 3, trzeba było 5-6k dolozyc za zawieszenie EDC.
Opublikowano
  • Autor
Dzięki za odpowiedzi. Serwis MCars w Krakowie-Libertowie początkowo twierdził, że raczej to niemożliwe. Pan jednak dopytał i oddzwonił, że oczywiście jest to możliwe. Zakupione, jak się "wgra" to dam tutaj znać jakie czuje różnice, może komuś się przyda.
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
Ciekawe czy dokupione zawieszenie pojawi się w rozkodowanym VIN?
Opublikowano
  • Autor

Ciężko stwierdzić, bo nie wiem jak ten VIN zdekodować (jakieś dekodery polecane w necie wywalają błędem).

Co do zawieszenia, to zrobiłem tylko 2 krótkie przejażdżki po zakorkowanym mieście, ale mnie wydaje mi się, że jest opcja utwardzenia zawieszenia w porównaniu do standardowego - dalej jest komfortowo, ale jakoś tak pewniej. Czuję (sprawdzę), że przyda się to na krętej austriackiej autostradzie.

Żona z kolei twierdzi, że w comfort czuje większy komfort.

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
Coś musi w tym być, bo moja żona twierdzi tak samo…
Pozdrawiam
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Magia :)

Sent from my iPhone using Tapatalk

Pierwsze prawdziwe M, do tego kombi

(ex F10 520d; F10 535d; G11 LCI 740d; G05 M60i)

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
Dzisiaj aktywowałem i jakoś nie czuję różnicy :(
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
idrive zainstalował wszystko?? Pojeździj po dziurach to poczujesz :8)
Pozdrawiam
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
A zauważyliście, że BMW wystawia faktury bez NIP odbiorcy? W odpowiedzi na zgłoszenie dowiedziałem się, że nie oferują kont firmowych. Jaja sobie robią. Kto kupił jakiś droższy pakiet (np. serwisowy) to jest "w plecy" o VAT i podatek dochodowy :evil:
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
kiedyś można było chociaż w danych kupującego nip wpisać, ale teraz nawet tak się nie da.....
Opublikowano
A zauważyliście, że BMW wystawia faktury bez NIP odbiorcy? W odpowiedzi na zgłoszenie dowiedziałem się, że nie oferują kont firmowych. Jaja sobie robią. Kto kupił jakiś droższy pakiet (np. serwisowy) to jest "w plecy" o VAT i podatek dochodowy :evil:

na pocieszenie, tylko pół VAT i 75% dochodowego ;)

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Jasne.

Ale to i tak ponad 300zł w plecy przy zakupie tego zawieszenia...

Opublikowano
W ramach black week i umawiania sie na serwis olejowy rozmawialem z aso ws promocyjnych pakietow serwisowych. No i aso mnie uprzedzilo ze przez aplikacje nie zostanie wystawiona FV, zaś aso nie moze zaoferowac pakietu w tej promocyjnej cenie…
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Dlatego pisałem, ze jaja sobie robią z nas. BMW przeszło do szarej strefy czy co? Jak można nie oferować faktur VAT dla przedsiębiorców?

Czy w ogóle usługi connected da się kupić inaczej niż przez sklep online?

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Pozwolę sobie podpiąć się pod temat.

Brat ma zamówione X5 z pneumatycznym zawiasem i felgi 22". Z uwagi na restrykcje zastanawia się nad odpuszczeniem pneumatyki i zostania ze zwykłym zawiasem M i tutaj pytanie. Czy do zawieszenia M felgi 22" to nie będzie przegięcie? Wydaje nam się ze wtedy będzie za twardo. Testowal moze ktoś egzemplarz w takim setupie albo ma jakieś odczucia przy jeździe z zawiasem M na 21"?

Opublikowano

Ja mam M Professional w M50d. Brałem z tego co było a było na 22 calach. Jest twardo to fakt. Na zimę wziąłem 20 cali, ale na run flat bo takie były w komplecie. Myślałem , że będzie komfortowo przynajmniej na zimę.

Dalej jest twardo, trochę bardziej komfortowo, ale to nie jest to czego oczekiwałem, za to prowadzenie na 20 to dramat w porównaniu z 22 to przepaść na korzyść 22.

Nie miałem okazji jeździć z pneumatyka więc nie mam porównania.

Ogólnie M Professional jest twardym zawiasem na wszystkich trybach.

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
Każdy inaczej odczuwa. Dla mnie M proff na rft 20 i 21 jest dosyć komfortowe, momentami za miękkie ;) ale generalnie bardzo w porządku dla auta nastawionego na komfort. Bez rft mysle ze jest tylko lepiej, ale na 22 cali jeszcze nie jeździłem. Dla mnie z kolei pneumatyka jest za miękka i za mocno buja bo X5 dosyć wysokie jest, ale mogę być w mniejszości tutaj w kwestii tych odczuć.
Opublikowano

Ja musiałem zrezygnować z pneumatyki i właśnie przejechałem pierwszy 1000km na narty. Mam M professional na 20" zimówkach. Co do komfortu to jestem bardzo zadowolony.

Mam porównanie do X3 G01 z adaptacyjnym zawiasem.

X5 to jednak inny poziom komfortu. Zawieszenie dużo lepiej wybiera. X3 była w komforcie za miękka a w sporcie za twarda. Tutaj komfort jest bardzo dobrze zestrojony.

W X3 na trasie miałem ustawiony sport indywidualnal za zawiasamem ustawionym na sport bo inaczej za bardzo bujało.

W X5 da się spokojnie jechać w komfort. Na jeździe testowej z penaumatyka w komforcie bujało powyżej 120 w sporcie było tak jak teraz mam w komforcie na M Professional.

Dla mnie fajnym testem jest szybki przejazd A1 na wysokości lotniska w Pyrzowicach. Kto tam śmigał to wie o czym mówię :)

Po górach jechałem w trybie sportowym i też jestem mega zadowolony.

Dodatkowo milem okazję przetestować fotele m multifunkcyjne. Muszę przyznać, że super wygodne na trasie I super trzymanie po górskich odcinkach. Jedyny problem to znalezienie właściwej pozycji. Chyba z 10 razy zapamiętywałem ustawienia :) ale teraz jest już perfekt.

Opublikowano
Pozwolę sobie podpiąć się pod temat.

Brat ma zamówione X5 z pneumatycznym zawiasem i felgi 22". Z uwagi na restrykcje zastanawia się nad odpuszczeniem pneumatyki i zostania ze zwykłym zawiasem M i tutaj pytanie. Czy do zawieszenia M felgi 22" to nie będzie przegięcie? Wydaje nam się ze wtedy będzie za twardo. Testowal moze ktoś egzemplarz w takim setupie albo ma jakieś odczucia przy jeździe z zawiasem M na 21"?

Komfort w zawiasie M na 21 i 22 jest porównywalny gdyż na 21 cali masz RTF a 22 zwykłe gumy. Nie bardzo kumam połączenia pneumatyki z 22 calami. Jak ktoś ceni komfort to owszem bierze pneumatykę ale czemu 22 cale gdzie ryzyko uszkodzenia opony spore i tracimy trochę swobodę jazdy suvem. Dużo zależy od samych gum. Ja lato/zima śmigam na 21 calach w zawiasie M i na letnich Conti jest bardziej komfortowo niż na zimowych Pirelli. Twardziej jak na tych 21 calowych zimówkach już bym nie chciał.

Nie wiem jakie gumy montują w 22 calach ale jeśli Pirelli to dla mnie w zawiasie M byłoby zbyt twardo, jeśli Michelin lub Conti to biorąc pod uwagę tylko komfort pewnie bym przeżył. 20 cali to jak dla mnie zdecydowanie gorszy wygląd i prowadzenie ale jak ktoś ceni sobie komfort i swobodę to szczególnie na zimę 20 cali jak najbardziej. Dużo niższy koszt i łatwo dokupić łańcuchy w rozsądnej cenie czego brakuje w 21 calach.

Co do samej pneumatyki co kto lubi, komfort jest świetny, możliwość ustawień ogromna ale jak ktoś lubi szybciej i pewniej pośmigać to dla mnie jednak za bardzo buja i nie da się jej utwardzić jak standardowego M, które jest takim kompromisem. Pomiędzy Comfort a Sport przepaści nie ma ale jednak zmiana jest odczuwalna. Jak już mam trochę pogrymasić to w BMW brakuje mi trochę trzeciego trybu bardziej komfortowego jak w grupie VAG gdzie mamy Comfort, Normal i Sport. Gdyby BMW też miało 3 tryby to obecny Comfort nazwałbym Normal, Comfort zrobiłbym bardziej miękki a Sport mógłby zostać :D

Opublikowano
nie wiem czy tu ale apropo jazdy po górach .... Ostatnio pierwszy raz jechałem BMW po zaśnieżonej drodze z takimi paskami mokrego śniegu na środku każdego z pasów . Przy wyprzedzaniu autem zawsze trochę szarpnie i wtedy odcina mi napędy i tylko się toczę. Nie mogę dodać gazu dopuki to się wszystko się nie ustabilizuje . Jaka jest prawidłowe ustawienie? - czy wyłącznie esp w cholerę czy może jakiś tryb sport żeby była jakaś kontrola nad pedałem gazu ?
Opublikowano
nie wiem czy tu ale apropo jazdy po górach .... Ostatnio pierwszy raz jechałem BMW po zaśnieżonej drodze z takimi paskami mokrego śniegu na środku każdego z pasów . Przy wyprzedzaniu autem zawsze trochę szarpnie i wtedy odcina mi napędy i tylko się toczę. Nie mogę dodać gazu dopuki to się wszystko się nie ustabilizuje . Jaka jest prawidłowe ustawienie? - czy wyłącznie esp w cholerę czy może jakiś tryb sport żeby była jakaś kontrola nad pedałem gazu ?

Nie wiem czy to dobry pomysł, żeby na forum radzić się w temacie prowadzenia auta w zmiennych warunkach drogowych :?:

To tak delikatnie odpowiadając :8)