Skocz do zawartości

G21 - Msport, 19" 791M, RWD, spliter

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
  • Autor
  • Zasłużeni forumowicze

153.350 ori klocki przednie zakończyły żywot  😉

BMW F20 - było

BMW G21  - było 

• Odpowiedzi 516
  • Wyświetleń 41,7 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Popularne posty

• MedicuS
    MedicuS

Auto wyprodukowane 🤩 Czeka na transport ;)

• Kolejny urlop i kolejny wyjazd za mną. Tym razem połączenie Włoch i Francji.   Chcieliśmy zobaczyć to czego nie zdążyliśmy w maju, czyli Portofino i Genuę, oraz San Remo, Saint Tropez, Monako, Ca

• Trochę się zapuściłem z tematem,  aczkolwiek km mijają, przeglądy co max 15 tys. Obecnie 131 tys bezusterkowo. To co mnie drażniło od początku,  drażni nadal,  ale bardzo poczciwy wół robocz

Opublikowane grafiki

Opublikowano

Jak?! Ty hamujesz jak Flintston? 😋

spacer.png

Opublikowano
  • Członkowie klubu
2 godziny temu, MedicuS napisał(a):

153.350 ori klocki przednie zakończyły żywot  😉

Nie wierzę! Na pewno jeszcze by się dało! 😄 

330i coupe          335d xDrive
276218_2.png     1089970_2.png

Opublikowano
  • Autor
  • Zasłużeni forumowicze
3 godziny temu, Markok napisał(a):

Jak?! Ty hamujesz jak Flintston? 😋

spacer.png

Flinston ma szybszą furę to na bank schodzą mu szybciej 🙃

Kolega w V60 ma 135 tys,  a zmienił już trzy razy 😬

Na wakacje jeździmy razem więc tłuczemy km w miarę równo po trasach.

On zdalnie pracuje to miasta mało ma w tym przebiegu.

1 godzinę temu, GR napisał(a):

Nie wierzę! Na pewno jeszcze by się dało! 😄 

Chłopaki obrócili na lewą stronę i jeżdżę dalej  🙂

BMW F20 - było

BMW G21  - było 

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Ja ostatnio wymieniłem w żony Ibizie pierwszy raz tarcze i klocki po 90kkm myślałem że to już jest całkiem dużo 😉

IMG_9513.jpg

Opublikowano
  • Autor
  • Zasłużeni forumowicze
2 godziny temu, adiki napisał(a):

Ja ostatnio wymieniłem w żony Ibizie pierwszy raz tarcze i klocki po 90kkm myślałem że to już jest całkiem dużo 😉

Moja żona upala swoje Polo, ale tam chyba max 60 tys wystarczyły,  mimo, że moja żona nie zwykła zwalniać przed progami,  w sumie przed mało czym  😉

Ale odkąd ma dsg przynajmniej sprzęgło żyje dłuzej  😉

BMW F20 - było

BMW G21  - było 

Opublikowano
  • Autor
  • Zasłużeni forumowicze

Kolejna zima i kolejny raz się zastanawiam dlaczego przestali montować spryskiwacze przednich reflektorów. 

No kurde przecież w obecnych cudownych okolicznościach przyrody po przejechaniu setki km, albo i nawet mniej reflektory działają jakby były przykryte szmatą jakąś  🙄

Tak wiem,  uchwyt na okulary wywalili za grosze to tym bardziej spryskiwacze, ale pomysł genialny.

Tak to wygląda po każdej trasie 🫣

IMG_20211231_144409.jpg

Edytowane przez MedicuS

BMW F20 - było

BMW G21  - było 

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
13 godzin temu, MedicuS napisał(a):

Kolejna zima i kolejny raz się zastanawiam dlaczego przestali montować spryskiwacze przednich reflektorów. 

No kurde przecież w obecnych cudownych okolicznościach przyrody po przejechaniu setki km, albo i nawet mniej reflektory działają jakby były przykryte szmatą jakąś  🙄

Tak wiem,  uchwyt na okulary wywalili za grosze to tym bardziej spryskiwacze, ale pomysł genialny.

Tak to wygląda po każdej trasie 🫣

IMG_20211231_144409.jpg

też mnie to od dawna zastanawia , pewnie 3 dolce oszczędności na każdym aucie 😜 

male-bmw-2.png
Opublikowano

Nie przejmujta sie, w nowych piątkach i siódemach też nie mają, zresztą w poliftach poprzedniej generacji też. <<płacze>> 😢

Opublikowano
  • Członkowie klubu

To po prostu globalna zmowa 😄 ze stacjami paliw z wiaderkiem i ściągaczką.... 😉 

330i coupe          335d xDrive
276218_2.png     1089970_2.png

Opublikowano
  • Autor
  • Zasłużeni forumowicze
3 godziny temu, Markok napisał(a):

Nie przejmujta sie, w nowych piątkach i siódemach też nie mają, zresztą w poliftach poprzedniej generacji też. <<płacze>> 😢

A to luz,  najważniejsze,  że bogacze też po dupie dostają  🤣

W poprzedniej 1er były historyczne ksenony wraz ze spryskiwaczami  🤨

Dopiszę do listy życzeń do kolejnego auta:

1. Awd

2. Nawigacja nie na telefonie 🫣

3. Spryskiwacze reflektorów  - I tutaj prawdopodobnie pozostaną już n placu boju tylko Chińczyki, którzy jeszcze nie wiedzą, że trzeba ujmować z wyposażenia i dodawać do ceny 😬

BMW F20 - było

BMW G21  - było 

Opublikowano

Chyba jeszcze tylko Audi w większości modeli, nawet tych najnowszych ma spryskiwacze jako dodatkowa opcja. Dopłata około 1500zł

Opublikowano

Bogacze na kredytach i leasingach, ja mogę na widok bezdomnego powiedzieć jak Trump kiedyś swojej córce jak był zadłużony na miliard - "See that bum? He has a billion dollars more than me." 😂

Oni te wyposażenie dodają gratis bo ono też tak działa na ile kosztowało. Motobieda teraz fajnego testa zrobił, adaptacyjny tempomat niezdatny do użycia, kilka razy przytaczał starą betę w której coś było lepsze..

4. Silnik 3.0+

5. Fizyczne przyciski zamiast sterowania wszystkim na tabletach (no i ten jeden warunek pewnie wykasza wszystko nowe) 😅

Opublikowano
  • Autor
  • Zasłużeni forumowicze
3 godziny temu, Lukas68 napisał(a):

Chyba jeszcze tylko Audi w większości modeli, nawet tych najnowszych ma spryskiwacze jako dodatkowa opcja. Dopłata około 1500zł

Tylko mi środek nie leży,  a w szczególności kierownica w tych nowych 😬

2 godziny temu, Markok napisał(a):

Bogacze na kredytach i leasingach, ja mogę na widok bezdomnego powiedzieć jak Trump kiedyś swojej córce jak był zadłużony na miliard - "See that bum? He has a billion dollars more than me." 😂

Oni te wyposażenie dodają gratis bo ono też tak działa na ile kosztowało. Motobieda teraz fajnego testa zrobił, adaptacyjny tempomat niezdatny do użycia, kilka razy przytaczał starą betę w której coś było lepsze..

4. Silnik 3.0+

5. Fizyczne przyciski zamiast sterowania wszystkim na tabletach (no i ten jeden warunek pewnie wykasza wszystko nowe) 😅

Pkt.4 dokładnie,  mam nadzieję że uda mi się b57 wreszcie kupić  😉

Pkt.5 gdzieś czytałem,  że cześć producentów sie połapała,  że tablety w samochodzie to ślepa uliczka. 

Choć to chyba akurat nie Bmw bo nowe x3 jest skrajnie ascetyczne bez przycisków 🙄

Jestem w sumie bardzo ciekawy jak w rękach mojej żony funkcjonowała by taka x3. Ona potrafi zablokować każdy komputer,  telefon, cokolwiek elektronicznego w sposób sobie tylko znany 🙂

Informatycy w firmie gdzie pracuje mają prawdopodobnie Jej numer telefonu już dawno zablokowany, na wszelki wypadek  😉

BMW F20 - było

BMW G21  - było 

Opublikowano

Jakie B57.. Teraz jak poczytasz temat o M340d to okazuje się że to daremny silnik, benzyna we wszystkim lepsza nawet oszczędności, za B58 patrz, a nie jakieś dizle przeżytki od pługa oderwane, do Krakowa zaraz starym dizlem nie wjedziesz to nic nie stoi im na przeszkodzie żeby i nowych dizli zakazać, a w ogóle to klekot blachosmrodziarz Dieselgate i taki wuj. 😉

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Ten temat o 340d jest po prostu glupi, b57 to genialny silnik i na pewno do KR wjedziesz przez wiele lat, jak na razie to b57 moze osiagac norme eu7 a benzyna b58 juz nie, dlatego jej nie ma w ofercie. 

Edytowane przez kkx5

Opublikowano
  • Autor
  • Zasłużeni forumowicze
10 godzin temu, Markok napisał(a):

Jakie B57.. Teraz jak poczytasz temat o M340d to okazuje się że to daremny silnik, benzyna we wszystkim lepsza nawet oszczędności, za B58 patrz, a nie jakieś dizle przeżytki od pługa oderwane, do Krakowa zaraz starym dizlem nie wjedziesz to nic nie stoi im na przeszkodzie żeby i nowych dizli zakazać, a w ogóle to klekot blachosmrodziarz Dieselgate i taki wuj. 😉

Oj tam,  ja jestem Krakus, to wjechać do Krakowa mogę nawet na drzwiach od stodoły 🙂

SCT to jedynie atak na kasę chłopa,  szlachty nie dotyczy  🤣

W każdym razie 40d to jeszcze za wysokie progi, ale 30d bym przytulił, tylko mam myślenice,  czy aby to dobry moment,  bo jednak ta cała neue classe czy jakoś tak wchodzi właśnie w 26 🤔

40i to raczej nie przy moich przelotach.

Nawet na Mesia patrzyłem tego c300d ale tam nie ma niestety 3.0.

Póki co tłukę osiołka i zobaczę co tam przyniesie 2026 😉

SCT to ratunek dla bankructwa Krakowa, wzieliby się za "obwarzanek krakowski " czyli to co otacza Kraków i pali czym popadnie wtedy dało by to efekt czystszego powietrza, ale kasy by nie przybyło 😉

BMW F20 - było

BMW G21  - było 

Opublikowano

Wiem Krakusie, ale pętle nigdy się nie popuszczają tylko zaciskają, że teraz wjedziesz na drzwiach od stodoły to nie znaczy że za rok też. 😋
Najlepsze że w słusznie minionych czasach covida mimo zamarcia ruchu czystość powietrza w miastach się jeszcze pogorszyła..

Cytat

Pomimo mniejszej liczby samochodów i zaleceń o ograniczeniu poruszania się na przełomie marca i kwietnia (2020) poziom zanieczyszczenia powietrza był we Wrocławiu wyższy niż w ubiegłym roku. Tak wynika z obserwacji prowadzonych przez naukowców z Wydziału Inżynierii Środowiska oraz Wydziału informatyki i Zarządzania PWr.

Opublikowano
9 godzin temu, kkx5 napisał(a):

Ten temat o 340d jest po prostu glupi, b57 to genialny silnik i na pewno do KR wjedziesz przez wiele lat, jak na razie to b57 moze osiagac norme eu7 a benzyna b58 juz nie, dlatego jej nie ma w ofercie. 

Oj ciekawy temat poruszyłeś, wszystko jest piękne z ekologią diesli kiedy są nowe.

Tymczasem kilkuletni diesel z przebiegiem 150k+ wpada do tunera na Stage 1 i okazuje się że DPF zapchany - więc leci DPF off, EGR off, SCR off. Potem jedź za takim i wdychaj 😬

A w benzynach od ładnych paru lat montowane OPFy i jakoś nie słyszy się takich historii, poza wycinaniem ze względylu na dźwięk.

Opublikowano

Tylko że nikt nie zaleca i nie pochwala wycinania DPFów i SCRów (EGR to zło wcielone, nikt nie żre tego co wydalił drugi raz.. xD), zresztą nawet o tym nie słyszeć, robią mody dizli że dymka nie puszczą, za to z benzynami wycinanie ekologii to wręcz wymóg i zalecenie do tuningu i budzenia całego osiedla rano..

Screenshot-2025-12-30-at-12-49-27-opf-de

Opublikowano

Tak, a w Polsce jak DPF się zapcha to wymieniają na nowy 😅 Jeśli już to leci jakieś czyszczenie, ale wtedy już się takiemu użytkownikowi lampka zapala że jak raz się zapchał to i kolejny raz może, albo że dostęp jest tragiczny - więc lepiej wywalić.

O usterkach (wyciekach) SCR też masa tematów gdzie kończy się poleceniami wywalenia, no bo w końcu usterka SCR może unieruchomić auto.

AutoTopNL to słaby przykład bo oni m.in. sprzedają części - więc zależy im na wciskaniu kitu. Ja za to widziałem niejeden wykres z nieruszonym wydechem M340i (fabryczny kat i OPF), przyrosty względem sportowego kata i wyciętego OPF to jest niewielki procent.

Sam nie jestem fanem wycinania, pod kątem dźwięku wystarczy wymusić otwarcie klap i jest dla mnie w pełni wystarczająco.

Opublikowano
  • Autor
  • Zasłużeni forumowicze
1 godzinę temu, Markok napisał(a):

Wiem Krakusie, ale pętle nigdy się nie popuszczają tylko zaciskają, że teraz wjedziesz na drzwiach od stodoły to nie znaczy że za rok też. 😋
Najlepsze że w słusznie minionych czasach covida mimo zamarcia ruchu czystość powietrza w miastach się jeszcze pogorszyła..

Słuszna,  cholera uwaga 😬

To w takim razie,  nie będę opuszczał grodu Kraka, to nie będę płacił za wjazd 🙃

Mimo wszystko marzy mi się b57😍

BMW F20 - było

BMW G21  - było 

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
2 godziny temu, komoornik napisał(a):

Oj ciekawy temat poruszyłeś, wszystko jest piękne z ekologią diesli kiedy są nowe.

Tymczasem kilkuletni diesel z przebiegiem 150k+ wpada do tunera na Stage 1 i okazuje się że DPF zapchany - więc leci DPF off, EGR off, SCR off. Potem jedź za takim i wdychaj 😬

A w benzynach od ładnych paru lat montowane OPFy i jakoś nie słyszy się takich historii, poza wycinaniem ze względylu na dźwięk.

Chyba w czasach m57 sie zatrzymales. Dpf nie jest zadnym problem do min 300tys a co ciekawe, w b57 nie mialem ani jednego przypadku zapchania dpf a mialem juz dwa w m3/m4 zapchania opf... 

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
3 godziny temu, komoornik napisał(a):

Tak, a w Polsce jak DPF się zapcha to wymieniają na nowy 😅 Jeśli już to leci jakieś czyszczenie, ale wtedy już się takiemu użytkownikowi lampka zapala że jak raz się zapchał to i kolejny raz może, albo że dostęp jest tragiczny - więc lepiej wywalić.

O usterkach (wyciekach) SCR też masa tematów gdzie kończy się poleceniami wywalenia, no bo w końcu usterka SCR może unieruchomić auto.

AutoTopNL to słaby przykład bo oni m.in. sprzedają części - więc zależy im na wciskaniu kitu. Ja za to widziałem niejeden wykres z nieruszonym wydechem M340i (fabryczny kat i OPF), przyrosty względem sportowego kata i wyciętego OPF to jest niewielki procent.

Sam nie jestem fanem wycinania, pod kątem dźwięku wystarczy wymusić otwarcie klap i jest dla mnie w pełni wystarczająco.

Cos slyszales ale po wypowiedziach widac ze niestety malo masz doswiadczenia w tuningu oraz ogolnie w systemach opf/dpf/egr itp. 

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
Godzinę temu, kkx5 napisał(a):

Cos slyszales ale po wypowiedziach widac ze niestety malo masz doswiadczenia w tuningu oraz ogolnie w systemach opf/dpf/egr itp. 

Z łaski swojej mógłbyś być mniej arogancki a bardziej pomocny?

IMG_9513.jpg