Skocz do zawartości

G21 - Msport, 19" 791M, RWD, spliter

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
1 godzinę temu, Randall napisał(a):

320d też nie jest dostępne w Meksyku i USA a jednak wszystkie produkowane są w Meksyku.

Dokładnie tak, Mex produkuje wszystkie modele 3er I ponoć 4er (pewnie w realu 95%). Koszty niższe, dużo nowocześniejsza i bardziej zautomatyzowana linia produkcyjna.

• Odpowiedzi 516
  • Wyświetleń 44,7 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Popularne posty

• MedicuS
    MedicuS

Auto wyprodukowane ? Czeka na transport ;)

• Kolejny urlop i kolejny wyjazd za mną. Tym razem połączenie Włoch i Francji.   Chcieliśmy zobaczyć to czego nie zdążyliśmy w maju, czyli Portofino i Genuę, oraz San Remo, Saint Tropez, Monako, Ca

• Trochę się zapuściłem z tematem,  aczkolwiek km mijają, przeglądy co max 15 tys. Obecnie 131 tys bezusterkowo. To co mnie drażniło od początku,  drażni nadal,  ale bardzo poczciwy wół robocz

Opublikowane grafiki

Opublikowano
3 minuty temu, macste napisał(a):

Dokładnie tak, Mex produkuje wszystkie modele 3er I ponoć 4er (pewnie w realu 95%). Koszty niższe, dużo nowocześniejsza i bardziej zautomatyzowana linia produkcyjna.

Akurat 4 jest jako jeden z nielicznych modeli produkowany tylko w Niemczech. Ale jest kilka modeli produkowanych tylko i wyłącznie w Meksyku.

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Ktoś wcześniej pisał że od 2024 też przenieśli 4er do Mex ale oczywiście tak być nie musi. Wiem o 3er bo przy zamawianiu (czerwiec '23) już byłem poinformowany, że na 90% będzie Mex ... i był. Czekałem tyle co młodzi Rodzice na dzieciątko... ciężki okres ? Ale tutaj było sporo czynników jak wakacje, sprzedawca który odchodził do konkurencji i zmiany w organizacji produkcji w BMW... życie.

Opublikowano
  • Autor
  • Zasłużeni forumowicze
1 godzinę temu, Lukas68 napisał(a):

Dam Ci przykład, który Cię uspokoi :) Jak odbierałem 7 lat temu Volvo to się cieszyłem niezmiernie, że produkcja przypadła na Szwecję. Po odbiorze okazało się, że wnętrze było tak beznadziejnie poskładane, że prawie całe było do ponownego złożenia i okazało się jeszcze po czasie, że karoseria była dodatkowo polerowana bo pewnie coś poszło nie tak. W tym samym czasie sąsiad odebrał ten sam model, tylko wyprodukowany w Chinach (strasznie go to bolało, że spotkało go takie nieszczęście jak produkcja Chińska), tyle tylko że to Chińskie było perfekcyjnie złożone w przeciwieństwie do Szwedzkiego. Najlepsze jest to, że jak wejdziesz na forum Volvo, to do dzisiaj każdy się modli żeby było składane w Szwecji. A nawet w salonach przyznają, że najlepsze sztuki jadą z Chin, a nie z Belgii czy Szwecji :)

Mnie Meksyk nie martwi, choć sformułowanie "niezły Meksyk " nie uspokaja ;)

Tylko fakt, że znaczenie dłużej się czeka.

BMW F20 - było

BMW G21  - było 

Opublikowano

W moim przypadku G20 z Meksyku od zamówienia do odbioru 5 miesięcy.

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
Godzinę temu, MedicuS napisał(a):

Mnie Meksyk nie martwi, choć sformułowanie "niezły Meksyk " nie uspokaja ;)

Tylko fakt, że znaczenie dłużej się czeka.

Niezły meksyk niezmiennie mi się dobrze kojarzy, margherita na dobrym soku z agawy lub mezcal... Dobre historie nie zaczynają się od sałatki ?

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
38 minut temu, Schnaider napisał(a):

W moim przypadku G20 z Meksyku od zamówienia do odbioru 5 miesięcy.

Szczęściarz ? Fakt, że zdecydowana większość zamówień (80%) trwa do 6m-cy. Byli i tacy co czekali ponad rok. Gdybym wiedział zainwestowałbym w jogę ?

Opublikowano

ASO cwaniaki dają sobie pewien bufor i oczywiście wszystko zwalają na opóźnienia w porcie jeżeli już ?

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
W dniu 2.04.2026 o 15:45, macste napisał(a):

Szczęściarz ? Fakt, że zdecydowana większość zamówień (80%) trwa do 6m-cy. Byli i tacy co czekali ponad rok. Gdybym wiedział zainwestowałbym w jogę ?

To ja sie pochwale, zamowienie z polowy stycznia, produkcja 5 marca, a odbior 7 kwietnia w BMW Welt. Auto bylo juz gotowe na 27go marca do odbioru. Niestety fabryka byla zamknieta i zwiedzanie przy nastepnej okazji, a byla to okazja potwierdzic fakty gdzie te trojki sa produkowane.

Opublikowano
Godzinę temu, karlos91 napisał(a):

To ja sie pochwale, zamowienie z polowy stycznia, produkcja 5 marca, a odbior 7 kwietnia w BMW Welt. Auto bylo juz gotowe na 27go marca do odbioru. Niestety fabryka byla zamknieta i zwiedzanie przy nastepnej okazji, a byla to okazja potwierdzic fakty gdzie te trojki sa produkowane.

To gratuluję nowego nabytku. Ładny przeskok, bo z 118i (chyba w manualu) na m340i :)

Edytowane przez Lukas68

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Gratuluję fajnego auta, niech docieranie przebiegnie spokojnie... trudny czas ? Jak z lodami przez witrynę...

Czyli w tej chwili wszystkie Wagoooony produkowane w Niemczech?

Opublikowano
  • Autor
  • Zasłużeni forumowicze
7 godzin temu, karlos91 napisał(a):

Trochę mnie dobiłeś. Ja zamówiłem chyba koło 25 stycznia, na chwilę obecną nawet nie ma pomysłu kiedy ruszy produkcja ?

1 godzinę temu, macste napisał(a):

Gratuluję fajnego auta, niech docieranie przebiegnie spokojnie... trudny czas ? Jak z lodami przez witrynę...

Czyli w tej chwili wszystkie Wagoooony produkowane w Niemczech?

Wagon w sensie kombi?

BMW F20 - było

BMW G21  - było 

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Tak G21 Touring, czyli miałem na myśli kombi.

Opublikowano
  • Autor
  • Zasłużeni forumowicze
10 godzin temu, macste napisał(a):

Tak G21 Touring, czyli miałem na myśli kombi.

No mój w Meksyku ?

BMW F20 - było

BMW G21  - było 

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

No worry, często piszą że lepsze spasowanie bo nowsze maszyny itd. Ponoć miejscami inne materiały... Czy gorsze/lepsze... tego nie wiem. Nie miałem okazji porównać dwóch podobnych aut z prod. DE i MEX.

Będzie Pan zadowolony ? Poza jednym przeszyciem na tylnej tapicerce nie znalazłem nic... I to też czepialstwo ?

Opublikowano
  • Autor
  • Zasłużeni forumowicze
18 minut temu, macste napisał(a):

No worry, często piszą że lepsze spasowanie bo nowsze maszyny itd. Ponoć miejscami inne materiały... Czy gorsze/lepsze... tego nie wiem. Nie miałem okazji porównać dwóch podobnych aut z prod. DE i MEX.

Będzie Pan zadowolony ? Poza jednym przeszyciem na tylnej tapicerce nie znalazłem nic... I to też czepialstwo ?

Ja.sie akurat tym aż tak w sumie nie martwię, tylko ta odległość robi negatywną robotę ?

Jak zamawiałem to oczywiście, "niech Pan zamówi do końca stycznia to auto wydrukuje sie już w marcu"

Jasne, a teraz dostaję odpowiedź na pytanie, "kiedy będzie produkcja?" - działamy, czekamy ?

No to Im odpisałem, że czekanie to owszem zauważyłem, ale działania to już nie za bardzo, bo efektu brak..

Dodałem, że marzec w ogóle nie był od początku realny, więc po cholere było to gadanie.

Styczeń se spieli, a potem już mają wyj***ne ?

BMW F20 - było

BMW G21  - było 

Opublikowano

Pytanie czy oni maja w ogole slot produkcyjny? Jak maja to powinni wiedziec mniej wiecej na kiedy. Ja zamowilem 16go stycznia i do konca stycznia i juz wiedzialem w ktorym tygodniu jest produkcja, ale to moze byc ekstremalny przypadek bo ja zamawialem i odbieralem w DE w BMW.

Opublikowano
  • Autor
  • Zasłużeni forumowicze
25 minut temu, karlos91 napisał(a):

Pytanie czy oni maja w ogole slot produkcyjny? Jak maja to powinni wiedziec mniej wiecej na kiedy. Ja zamowilem 16go stycznia i do konca stycznia i juz wiedzialem w ktorym tygodniu jest produkcja, ale to moze byc ekstremalny przypadek bo ja zamawialem i odbieralem w DE w BMW.

Obawiam sie, że właśnie nie bardzo mieli.

Coś sie lakonicznie tłumaczą, że mieli mieć, ale nie dostali..

Pewnie ktoś inny skorzystał, a ja wypadłem z zabawy.

Ciekawe w sumie, czy DE daje coś, ale chyba tak, bo zamówiłem 10 dni po Tobie.

BMW F20 - było

BMW G21  - było 

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
1 godzinę temu, MedicuS napisał(a):

Obawiam sie, że właśnie nie bardzo mieli.

Coś sie lakonicznie tłumaczą, że mieli mieć, ale nie dostali..

Pewnie ktoś inny skorzystał, a ja wypadłem z zabawy.

Ciekawe w sumie, czy DE daje coś, ale chyba tak, bo zamówiłem 10 dni po Tobie.

Ja slot miałem przyznany po 3 miesiącu od zamówienia !!! Ale na to zebrało się wiele przeciwności... produkcja po 6 miesiącach a odbiór po 9... jeden z lepszych wyników :/

Jakby było DE to zawsze ok. 2mcy szybciej.

Było minęło, ostatnio zdmuchiwaliśmy drugą świeczkę... jeździ dobrze.

Edytowane przez macste

• 3 tygodnie później...
Opublikowano
  • Autor
  • Zasłużeni forumowicze

W teorii dostałem info, nie mylić z potwierdzeniem, że do 10 maja będzie produkcja.

W sumie nie spytałem, czy 2026 ?

Przez ten cyrk z brakiem auta, moja Żona zdecydowała się wybrać do Bari po majówce samolotem?

Pomyślicie, że wielki mi wyczyn, ale wierzcie mi, że tak, ostatni raz leciała w 2007 roku ?

Do tego znajomy tak mi skutecznie zareklamował prom na Sardynie, gdzie sie wybieramy na wakacje, że chyba polecimy i wypożyczę auto na miejscu )

BMW F20 - było

BMW G21  - było 

Opublikowano

Ja polecam odebrac i pojechac od razu na roadtrip :D

Opublikowano
  • Autor
  • Zasłużeni forumowicze

Z dobrym wiatrem to najwcześniej przełom czerwca i lipca.

Na tym promie ponoć jest mega ciasno, chyba bym zawału dostał.

A po za tym u mnie wakacje to zwykle pęka 5 tys więc wolałbym na spokojnie dotrzeć.

Jednak jazda autostradowa to taki niezbyt dobry klimat na docieranie ;)

BMW F20 - było

BMW G21  - było 

Opublikowano

Raz we Włoszech korzystałem z promu w drodze na Elbę i stwierdziłem, że to nie na moje nerwy ?

Zdecydowanie polecam opcję samolot + wynajem na miejscu

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
W dniu 29.04.2026 o 20:20, MedicuS napisał(a):

W teorii dostałem info, nie mylić z potwierdzeniem, że do 10 maja będzie produkcja.

W sumie nie spytałem, czy 2026 ?

Przez ten cyrk z brakiem auta, moja Żona zdecydowała się wybrać do Bari po majówce samolotem?

Pomyślicie, że wielki mi wyczyn, ale wierzcie mi, że tak, ostatni raz leciała w 2007 roku ?

Do tego znajomy tak mi skutecznie zareklamował prom na Sardynie, gdzie sie wybieramy na wakacje, że chyba polecimy i wypożyczę auto na miejscu )

O ile Bari fajnie to Sardynia Cię zachwyci. Dobrze tam mieć auto. Ja to autami objeździłem całe Włochy łącznie z Sycylią (trip prawie 3tyg) plus w inny rok Korsykę (prom z Livorno, z którego też na Sardynię płyną). Korsyka jest niesamowita, tylko trzeba najlepiej na początku września, sporo mniej ludzi, dobre temperatury i sporo niższe ceny które w lipcu i sierpniu mogą mocno ostudzić plany...

Pamiętam jedno miejsce które w sierpniu było 7x droższe niż w połowie września... Ponoć francuscy bogacze uwielbiają Korsykę. Jak ktoś lubi trekking jest super szczyt wyższy 300m od Rysów, z którego widok jest niesamowity... już chcę na Korsykę, gdzie muszę wrócić ?

Opublikowano
  • Autor
  • Zasłużeni forumowicze
W dniu 1.05.2026 o 09:12, macste napisał(a):

O ile Bari fajnie to Sardynia Cię zachwyci. Dobrze tam mieć auto. Ja to autami objeździłem całe Włochy łącznie z Sycylią (trip prawie 3tyg) plus w inny rok Korsykę (prom z Livorno, z którego też na Sardynię płyną). Korsyka jest niesamowita, tylko trzeba najlepiej na początku września, sporo mniej ludzi, dobre temperatury i sporo niższe ceny które w lipcu i sierpniu mogą mocno ostudzić plany...

Pamiętam jedno miejsce które w sierpniu było 7x droższe niż w połowie września... Ponoć francuscy bogacze uwielbiają Korsykę. Jak ktoś lubi trekking jest super szczyt wyższy 300m od Rysów, z którego widok jest niesamowity... już chcę na Korsykę, gdzie muszę wrócić ?

Mnie generalnie sie wszędzie podoba we Włoszech ;)

Najdalej dotarłem do Amalfi, ale tym razem nie mam czym jechać to po pierwsze, a po drugie na 3 dni to Bari jednak za daleko.

W zeszłym roku wzdłuż wybrzeża przy morzu liguryjskim, chyba mniej znana cześć Włoch.

W dniu 29.04.2026 o 22:26, Marco120i napisał(a):

Raz we Włoszech korzystałem z promu w drodze na Elbę i stwierdziłem, że to nie na moje nerwy ?

Zdecydowanie polecam opcję samolot + wynajem na miejscu

Też mi się wydaję, że to będzie optymalne rozwiązanie ;)

Za to na koniec sierpnia mam jeszcze misterny plan żeby się wybrać się już w konkretnym celu w okolice Gardy, a konkretnie na tor kartingowy w Lonato i jeszcze dwa ponoć też fajne tory.

Taki sobie wymyśliłem prezent dla syna na 18 ;)

Lubi to, także może chociaż będzie miał fajne wspomnienia ;)

BMW F20 - było

BMW G21  - było