Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Też tak macie, że parują Wam reflektory przednie, zwłaszcza od wewnętrznych krawędzi, bliżej grilla?

Nie ale teraz bardziej zw®oceny uwagę.

Pozdrawiam

Maciek

Opublikowano
No właśnie zdziwiłem się... po dłuższej trasie zauważyłem, że przy krawędzi zderzak/grill jest trochę pary. Po kilku godzinach w garażu oczywiście nie było śladu. Niby w instrukcji jest info, że może się pojawiać para w reflektorach. Jak wpisałem w google, to też niekończąca się lista zapytań o parujące reflektory w BMW - zdaje się, że ten typ tak ma po prostu.
Opublikowano
No właśnie zdziwiłem się... po dłuższej trasie zauważyłem, że przy krawędzi zderzak/grill jest trochę pary. Po kilku godzinach w garażu oczywiście nie było śladu. Niby w instrukcji jest info, że może się pojawiać para w reflektorach. Jak wpisałem w google, to też niekończąca się lista zapytań o parujące reflektory w BMW - zdaje się, że ten typ tak ma po prostu.

Tak jak piszesz, wiele osób w necie się na to żali. Ten typ niestety tak ma.

Opublikowano
Dokładnie, ledy nie dają tyle ciepła co zwykła żarówka stąd parowanie, wystarczyło by dać jakąś grzałkę elektryczną w lampie i po temacie :)
  • Główni Moderatorzy
Opublikowano
W laserach chodzą jakieś wiatraki bo słyszę w garażu.
Opublikowano
Parowanie powinno oznaczać natychmiastową wymianę ale BMW zawsze się wypina.

Nie zawsze. Lekkie zaparowanie (kondensacja) które pojawia się sporadycznie i samoistnie odparowuje nie kwalifikuje się do wymiany lampy. Oczywiście jeśli widać krople wody, które długo się utrzymują, lub zaparowana jest cała powierzchnia lampy to już inna historia i lampa do wymiany.

Znalazłem taką ściągę serwisową dla F82 ale oddaje istotę sprawy, dla G20 zapewne jest podobna. (można kliknąć prawym i otworzyć w nowej karcie będzie większy rozmiar)

attachment.php?attachmentid=1560787&stc=1&d=1485085097

Opublikowano

W ledach/laserach dużej mocy często jest montowane dynamiczne chłodzenie tylnej części cokołu (wiatraczek), ale on chłodzi tylną część i nie daje ciepła do środka lampy.

• Główni Moderatorzy
Opublikowano

W ledach/laserach dużej mocy często jest montowane dynamiczne chłodzenie tylnej części cokołu (wiatraczek), ale on chłodzi tylną część i nie daje ciepła do środka lampy.

Właśnie tak myślałem że chłodzą źródło światła.

Opublikowano
Pamietam tę konsternacje, gdy w rodzinie wuj odebrał świezą wowczas S-klase W222 za ponad 700 tys. a tam reflektory parowaly. Jesli chodzi o led to ten typ tak ma :-)
Opublikowano
Dokładnie, kupuje się nowe drogie auto z nową technologią a tam bubel. Człowiekowi przypominają się czasy starych aut co co ze starości reflektory parowały.
Opublikowano
Parujacy reflektor to uszkodzony reflektor.

Wykonuje darmową fotografię samochodów - PROFESJONALNA.

Dla forumowiczów na terenie Wrocławia. Portfolio. +

http://i.epvpimg.com/guXaeab.png

Zlecę import samochodów z USA/JAPONIA

Kupię:

- Boczek tylnych prawych drzwi F30 wersja Harman/Kardon

- Listwy hexagon wnętrza

Opublikowano
Kiedyś w oczekiwaniu na auto gość przede mną odbierał m5 po serwisie na adaptive ledach. Z rozmowy wynikało że miał wymieniane sterowniki w lampach z powodu korozji ścieżek na płytkach drukowanych, co powodowało błędy i lampy świeciły w dół. Dostał poradę żeby unikać lania na myjce bezdotykowej prosto w lampy.
Opublikowano

W deszczu raczej auto Ci się nie umyje, chyba że tak samo jak z węża ogrodowego, a na myjce tak. Więc deszcz chyba nie rzutuje :lol:

Te lampy nie są hermetycznie zamknięte, mają jakieś odpowietrzenia, dlatego jak ktoś wyżej wstawiał - minimalna para może się gromadzić, pod warunkiem że reflektor jest zaparowany cały czas a sporadycznie, np. po dużym deszczu/długotrwałej wilgoci.

Opublikowano

BMW źle wykonało reflektory i tyle.

U Taty w mercedesie w222 wszystko normalnie, u Mamy w Cayenne też wszystko dobrze, a jak widzę auto mojej dziewczyny tj. BMW G20 to mam zawsze ubaw z tych lamp.

Opublikowano

Najlepszy przyklad to moje F30. Nic nie paruje :)

a kolegi bezwypadek salon igła, pięknie zaparowane.

Kupię:

- Listwy hexagon wnętrza

Opublikowano
Mercedes ma ten sam problem ze swoimi ILS

Potwierdzam :) lubi sobie nawet dziwne błysnąć

Kupię:

- Listwy hexagon wnętrza