Skocz do zawartości

Parujące reflektory LED/Laser

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Owszem parują , te podstawowe też

IMG-20201213-103703270-HDR.jpg

• Odpowiedzi 55
  • Wyświetleń 19,7 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Popularne posty

• Witam. Kupiłem X3 G01 w styczniu 2024r. Po kilku dniach zauważyłem krople wody w środku lamp (górna część). Lampy adaptativ led. Na prawej lampie było ich dużo. 1. Odkręciłem plastik nad lam

• Chciałem pomóc, przecież problem ten sam 😉

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
Dokładnie, kupuje się nowe drogie auto z nową technologią a tam bubel. Człowiekowi przypominają się czasy starych aut co co ze starości reflektory parowały.

wszystkie reflektory mogą parować bo nie są hermetycznie zamknięte...

ot prawo fizyki mówiące o punkcie rosy...

Opublikowano
Kilka aut po drodze miałem i żadne nie parowały. Teraz ledy parują nagminnie. Kwestia temperatury - osuszania, ale fakt faktem ,że wygląda to badziewnie w nowym aucie i można sie spotkać ze stwierdzeniem laika; " CO BITE BYŁO" ...
Opublikowano

Trzeba bylo kupić sobie z ameryki, anie nówka z salonu :8)

Powiem wam, że mi też parują w F30, ale tam brakuje uszczelki i to z mojej winy. Moim zdaniem macie cos zepsute

bo w Fkach niektóre też miały taki problem a niektóre nie. U mojego kolegi w Eklasie jest tak samo jak opisujace.

Wykonuje darmową fotografię samochodów - PROFESJONALNA.

Dla forumowiczów na terenie Wrocławia. Portfolio. +

http://i.epvpimg.com/guXaeab.png

Zlecę import samochodów z USA/JAPONIA

Kupię:

- Boczek tylnych prawych drzwi F30 wersja Harman/Kardon

- Listwy hexagon wnętrza

Opublikowano

U mnie paruja w f10 i xc90 co jakis czas zalezy od pogody, lac i jezdzic, nie drazyc

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Opublikowano

Ale to fakt, że niektóre F30/F10/G20/G30 w ogóle nie parują a inne nagminnie. W moim odczuciu to jakaś niedoróbka fabryczna i żadne nie powinny parować. Jak parują to BMW powinno naprawiać/wymieniać, ale w ASO z uporem maniaka twierdza "ten typ tak ma i wszystko w normie"

Niestety Audi, BMW, Mercedes (mam BMW i Mercedesa) to już nie ta jakość co kiedyś. Coraz więcej elektroniki, bajerów, ale jakościowo, coraz więcej taniej "chińszczyzny".

zastanawiałem się nad kupnem G30 nie nowe z salonu, ale takie 2-3 lata i poprostu się boję, bo coraz więcej wpisów na różnych forach (i naszym i zagranicznych), że po 3 latach/200 tys. to skarbonka bez dna.

Opublikowano

Samochód to narzędzie, które się eksploatuje.

Nie rozumiem skąd u ludzi przeświadczenie, że kupując "drogi" samochód będzie on wieczny.

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

powtórzę - lampy nie są szczelne, a parować będą bo to fizyka...

to że do tej pory ci nie parowały to oznacza tylko że miałeś szczęście...

ja odebrałem niedawno auto dla żony, i miało zaparowane reflektory, po kilku dniach jazdy już nie parują tak bardzo. Zrobi się lato i w ogóle nie będzie problemu. A te wiatraki to chłodzenie diód i elektroniki - duża jasność powoduje duże zapotrzebowanie na prąd, a to generuje ciepło. Nawet przy tak oszczędnych technologiach jak LED czy laser...

Opublikowano

Taaa dzisiejsza jakość BMW, niektórym w ogóle nie parują, niektórym trochę, inni maja cały czas zaparowane.

Tak wiem wszystko zgodnie z aktualnymi normami BMW.

Przykre ale prawdziwe.

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

to nie normy BMW, bo akurat tego w normach BMW, ani koncernu VW ani Daimlera nie ma... za to jest np. test kawy z mlekiem i test coca coli :)

to chodzi zwyczajnie o możliwość wyrównania ciśnień wynikających z różnych temperatur, wysokości itd... a to jest możliwe tylko gdy reflektor nie jest szczelny...

Opublikowano

Tylko że znajomy się ze mnie śmieje (ma audi z led) "to twoje zaparowane BMW"... To samo miasto te same warunki pogodowe, mnie parują nagminnie, jemu nigdy...

I teraz wytłumacz takiemu wyższość BMW na Audi :D

Opublikowano
  • Autor
Tylko że znajomy się ze mnie śmieje (ma audi z led) "to twoje zaparowane BMW"... To samo miasto te same warunki pogodowe, mnie parują nagminnie, jemu nigdy...

I teraz wytłumacz takiemu wyższość BMW na Audi :D

Daj mi dwa tygodnie :) podeśle fotki nowego A4 sąsiadki i swojego G21. U mnie aktualnie idealnie, a u niej pół lampy zaparowanej.

Opublikowano

Ktoś tu pisał, że różnica temperatur itp.

Ja swoje klosze i lampy czyszczę pod ciśnieniem z myjki :8) jak bym napisał z jakiej odległości to byście mnie zjedli z butami,za bardzo nie dbam o to... i do tej pory nie mam nic zaparowanego. :lol:

Auto myje w każdą porę ranie wieczorem, cieplo zimno itd :) Ja bym powojował, jesli furka ma zostac u mnie na dluzej i mam ja wykupic to nie ma zmiłuj :)

Nowe lampy proszę. Wiem, że BMW może napisać podanie/list do BMW Niemiec z prosbą o nowe lampy ja bym spróbował (mój kolega starał się o to, pogwarancyjnie, niestety olał sprawę)

Dla potwierdzenia swojej teori, Kupowalem mojemu koledze e klase i wracałem fką i e klasą, pojechalem na myjnie i jego ledy juz zparowane.

Balem sie ze kupilem mu auto po konkertnym dzwonie, a furka z 2018 i bezwypadek

Kupię:

- Listwy hexagon wnętrza

Opublikowano
Ale to właśnie chodzi o jakość nowych aut klasy premium. Kiedyś dbano o każdy detal teraz to masowa produkcja z uwzględnieniem jak najniższych kosztów i normy fabryczne takie, że coraz więcej niedoróbek trafia na rynek.
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

Podbijam temat. Ponieważ u mnie lampy nie parowały, ale zaczeły i to w F30 (przez 100K przebiegu nie parowaly)

Na 100% na własne życzenie. Wymieniałem kierunki (żarówki) i widzę, że nawet po poprawnym zamknięciu tam nie ma

specjalnie zabezpieczenia przed wilgocią/wodą. Sprawdźcie czy jest to u was szczelne, bo to chyba zrodlo problemow z parowaniem :)

Chodzi o te miejsce w nadkolu.

Kupię:

- Listwy hexagon wnętrza

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

:duh:

przeczytaj co napisałem powyżej...

Opublikowano
Miałem ten problem w Leonie z LEDami :) VAG nawet ma na to 12 stronicową odpowiedź dla klientów i po pierwszej zimie właściwie problem ustał, albo był mało zauważalny. Piewszej zimy parowały jak w rozbitku, ale trzeba się przyzwyczaić. To, że komuś teraz nie parują to nie znaczy, że następnej zimy nie będą. Duże znaczenie mają trasy, wilgotność, garażowanie auta itd.
Opublikowano
  • Autor

Tak, generalnie problem znany w niemal każdym samochodzie. Sąsiadka ma Audi A4 i od początku jej parują.

Ostatnio będąc w serwisie BMW, przechodziłem obok 4 róznych modeli - nowe, stare - i w każdym były lekko przyparowane.

Olać :)

• 2 tygodnie później...
  • 2 lata później...
Opublikowano

A co powiecie na to jedna sucha druga cała zaparowała i nie znika. Dzisiaj już się skropliła wewnątrz. Samochód stał tylko na deszczu. Zamierzam reklamować...

PS. Moje poprzednie konto to deusexe. Niestety dostęp utracony po zmianie serwerów...

20230801_152155.JPG

20230801_152148.JPG

Edytowane przez deusexe2

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
W dniu 3.08.2023 o 16:52, deusexe2 napisał(a):

A co powiecie na to jedna sucha druga cała zaparowała i nie znika. Dzisiaj już się skropliła wewnątrz. Samochód stał tylko na deszczu. Zamierzam reklamować...

PS. Moje poprzednie konto to deusexe. Niestety dostęp utracony po zmianie serwerów...

20230801_152155.JPG

20230801_152148.JPG

ja bym też reklamował , w żadnej nie miałem tego problemu ... 😞

male-bmw-2.png
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano
W dniu 17.08.2023 o 08:58, Randall napisał(a):

Dostaniesz nową lampę, miałem tak samo kiedyś w F20, wymienili i to na przedłużonej gwarancji.

A możesz dać namiar gdzie Ci wymienili? Mi pomimo wykupionej gwarancji Premium Selection na 2 lata (jeszcze 6 miesięcy) odmówili w PL, poszło pismo do Niemiec i będą partycypować w 80% + robocizna u nas. Mam dopłacić 3,5k. Sprawa idzie do Rzecznika.

Edytowane przez deusexe2

Opublikowano

U mnie bez problemu została wymieniona przednia lewa lampa pod koniec 2021 roku na standardowej gwarancji. Tylko nie parowała, a dzienne światło wypadło, ze swojego miejsca i opierało się o klosz. (serwis w Gorzowie). Więc taki poziom zaparowania też powinien być uznany... jednak mimo wszystko dużo zależy od doradcy.

6ff0d43911e3.jpg