Skocz do zawartości

M340d co sądzicie?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

M550d B57, jadac tak jak wiekszosc tych co maja 340i/540i, spala mi 5.6/100km. 

• Odpowiedzi 571
  • Wyświetleń 75,3 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Popularne posty

• Musze przyznać że nie do końca rozumiem co tutaj sie próbuje udowodnić. Że M340d jest szybsze od M340i ? Nie jest, jest wolniejsze i czuć to zwłaszcza od około 140km/h+ natomiast z uwagi na moment i j

• Cykl życia wątku o 340d: 1. Zaczepka, że 340d jedzie lepiej; 2. awantura, że nieprawda 3. gorąca dyskusja, włącza się kilku geeków, wjeżdżają wykresy, całki, wzory fizyczne, ale jest pa

• Dodam coś od siebie - w sumie to jest tak - oba M340i i M340d to genialne auta z genialnymi silnikami, ale z dużymi różnicami. A pisanie, że M340i nie jedzie bez gazu w podłodze to nieprawda. Max

Opublikowane grafiki

Opublikowano

@Rufio Jak mu koledze policzyło zasięg przy spalaniu 13 litrów to nic dziwnego że 500km max na 59 litrach.

Edytowane przez Markok

Opublikowano

Panowie to nie jest chwilowe spalanie tylko średnie spalanie ze 189,9km. Nie robiłem zdjęcia przy 200km/h.  

Edytowane przez galczych

Opublikowano

Nie spojrzałem na średnią, poprostu jak zobaczyłem spalanie to się zdziwiłem i jak pod koniec zwolniłem to zrobiłem fotkę. Wcześniej było 13,4L średnie na kompie. Było wcześnie rano, około 5tej - droga pusta. Myslę ze predkość 200-230, 100% trasa. W N57 paliło podobnie, tam po autostradzie chyba 15,6 miałem ale to przy jeździe około 250km/h.

Ale jak jest ruch i się żwawo jedzie do 180km/h po autostradzie czy S-ce to 10 spokojnie spali. Tak jak pisałem jeszcze ponad 10% trzeba dodać. Aż mnie korci aby kupić 340i bo moze by mniej paliło. Z drugiej strony, lubie diesle które jadą bez kręcenia - cichutko.

Mam jeszcze M3 E93, jak sie smera gaz to 16 musi spalić. Tak więc B58 to musi być mega postęp.

Oczywiście 340d może spalić 5l/100km ale z naciskiem na "może". To jazda za karę 90 km/h 1200 obr/min. Mało panewki nie obróci. Ale nie po to się kupuje 6cyl. 

Edytowane przez galczych

Opublikowano

W sumie jak tak to tak, ok. Wiadomo wszystko.

Czyli po prostu łącznik pedałów z kierownicą wypija dodatkowe litry...poprzez wyprost prawej nogi...

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
22 godziny temu, galczych napisał(a):

Nie spojrzałem na średnią, poprostu jak zobaczyłem spalanie to się zdziwiłem i jak pod koniec zwolniłem to zrobiłem fotkę. Wcześniej było 13,4L średnie na kompie. Było wcześnie rano, około 5tej - droga pusta. Myslę ze predkość 200-230, 100% trasa. W N57 paliło podobnie, tam po autostradzie chyba 15,6 miałem ale to przy jeździe około 250km/h.

Ale jak jest ruch i się żwawo jedzie do 180km/h po autostradzie czy S-ce to 10 spokojnie spali. Tak jak pisałem jeszcze ponad 10% trzeba dodać. Aż mnie korci aby kupić 340i bo moze by mniej paliło. Z drugiej strony, lubie diesle które jadą bez kręcenia - cichutko.

Mam jeszcze M3 E93, jak sie smera gaz to 16 musi spalić. Tak więc B58 to musi być mega postęp.

Oczywiście 340d może spalić 5l/100km ale z naciskiem na "może". To jazda za karę 90 km/h 1200 obr/min. Mało panewki nie obróci. Ale nie po to się kupuje 6cyl. 

340i ma palic mniej niz 340d, nosz ku... O czym wy tu piszecie? Ten watek dochodzi do jakiegos absurdu technicznego. 

Opublikowano
  • Moderatorzy

No co ty, diesel o podobnej mocy spali mniej. 

Tylko chodzi o progres.

Jak stwierdził uzytkownik wyżej spalanie N57 i B57 jest podobne.

Jak porównanamy N54/N55 z B58 to postęp w ograniczeniu spalania jest znaczące. 

Zreszta ostatnio czytałem test nowego A6 z silnikiem V6 benzyna.

Jazda po miescie +/_ 10 litrow.

Kiedyś takie benzyny 3l turbo to w mieście +/_ 15 litrów.

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Tak, tu 100% zgodnosci. Skok technologiczny znaczacy. Na tyle duzy ze wielu, nie widzi sensu diesla, szczegolnie do jazdy miejskiej. Widac to w uzywanych. Kiedys n47/n57 to bylo 90% aut bo benzyna byla dramatem, od czasu b48/58 to sie mocno zmienilo. 

Edytowane przez kkx5

Opublikowano

Niech ktoś koledze galczychowi użyczy swoje M340i to coś czuję że zobaczymy gdzie wskaźnikowi spalania kończy się skala. 13 litrów z B57 to będzie tylko miłe wspomnienie. 🤣
Od 1 stycznia z taką jazdą po Polsce nie pozostaje mi nic innego jak życzyć "pozdrowienia do więzienia". 🏎️   🚓🚓🚓 😉

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

No, tego nie chcialem komentowac, zawsze mogl napisac, w DE lecialem, ale, ostatnia wypowiedz to juz droga Ska wiec... 

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
1 godzinę temu, Rufio napisał(a):

No co ty, diesel o podobnej mocy spali mniej. 

Tylko chodzi o progres.

Jak stwierdził uzytkownik wyżej spalanie N57 i B57 jest podobne.

Jak porównanamy N54/N55 z B58 to postęp w ograniczeniu spalania jest znaczące. 

Zreszta ostatnio czytałem test nowego A6 z silnikiem V6 benzyna.

Jazda po miescie +/_ 10 litrow.

Kiedyś takie benzyny 3l turbo to w mieście +/_ 15 litrów.

Mi po zatłoczonym Wrocku (rush hours) M340i wciąga 16-18l i wcale jakoś niezabardzo deptam... W trasie potrafi 6l ale to nie jest jazda... chyba że dla kapelusznika 😀

Opublikowano

Dzięki za wybudzenie nas z tego koszmaru macste, już myślałem że faktycznie czas sprzedawać te paliwożerne dizle jak chłopakom M340i pali połowę tego co M340d, ale jednak tam masz w korkach grube dwucyfrowe spalanko kiedy w 40d zmieściłbyś się w jednej cyferce albo lekkich dwóch ;). POPSy & BANGSy i wydechy za którymi się odwracają warte każdego spalonego litra więcej!! A przed dizlami zakrywają nosy i odwracają wzrok w drugą stronę żeby oczy nie szczypały od tlenków azotu i węgla. 😋

kkx, nawet nie musiał pisać gdzie popyla bo ma w lokalizacji Radom, do granicy z DE kawałek jest.. Takich to podziwiam, niebiescy, fotoradary, odcinkowe się czają wszędzie, dwa razy już mnie janosik zawiódł, a nawet szaraczek z kamerką Cię podpierdzieli byle 'bogolowi z bmw' uprzykrzyć życie, bo śmiałeś mieć czelność go wyprzedzić jak tamował ruch na ciągłej swoją kosiarką 1.0.. Polskie drogi nie są na nasze fury, one się tu duszą. 👿

Opublikowano
  • Moderatorzy
8 godzin temu, macste napisał(a):

Mi po zatłoczonym Wrocku (rush hours) M340i wciąga 16-18l i wcale jakoś niezabardzo deptam... W trasie potrafi 6l ale to nie jest jazda... chyba że dla kapelusznika 😀

Masz miekką hybrydę?

Chyba, że jezdzisz w trybie sport?

Opublikowano

Ciekawe skąd takie rozbieżności, bo w Krakowie w trybie comfort (momentami sport plus) pali po mieście 11-12 w m340i. 14-15 to przy jechaniu cały czas w korku. W ramach eksperymentu pojeździłem kilka razy po mieście w trybie eco, to było od około 9 litrów do około 10. 

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
4 godziny temu, Rufio napisał(a):

Masz miekką hybrydę?

Chyba, że jezdzisz w trybie sport?

Tak, mam MH LCI, po mieście najczęściej comfort lub sport indvidual ale bez podkręcania (dezaktywacja SS i ciut lepsze dźwięki). Bez ślimaczenia ale też bez szaleństw.. po prostu korek na maxa i średnia 8-10 km/h.

Jak jest luźniej w trakcie dnia i wieczorem da się zrobić 12. Pewnie w eco dało by radę 10.

Edytowane przez macste

Opublikowano
  • Moderatorzy

No tak jeśli jeździsz w trybie SS off, to tak będzie.

W mieście jeździsz się tryb rozpędzanie hamowanie. wtedy wyłączanie silnika w czasie jazdy i potem postoju dużo daju.

U mnie statycznie 10% dystansu jest na "dobiegu" bez silnika.

Poz tym co to jazda, stanie w korku....

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Bardzo dobrze @macste szkoda samochodu na jakieś ekologiczne systemy jedyną zaleta tego mh to poprawienie momentu w dolnej parti obrotów 😉

IMG_9513.jpg

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
31 minut temu, adiki napisał(a):

Bardzo dobrze @macste szkoda samochodu na jakieś ekologiczne systemy jedyną zaleta tego mh to poprawienie momentu w dolnej parti obrotów 😉

Tyle co mh poprawi to waga zabije 😀 ciekawy jestem porównania bez i z MH. Osobiście wolałbym lżej...

Edytowane przez macste

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

To prawda. Co prawda jak się chciało auto bez to jedyna opcja to było brać M3

Edytowane przez adiki

IMG_9513.jpg

Opublikowano
15 minut temu, adiki napisał(a):

To prawda. Co prawda jak się chciało auto bez to jedyna opcja to było brać M3

Nie prawda, bo ja nie mam mild hybrid, ale samochód z 2020. Za to mam lepsza skórę, lepsze zegary, lepszy dźwięk bez ingerencji w układ wydechowy. 

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
Godzinę temu, zornold napisał(a):

Nie prawda, bo ja nie mam mild hybrid, ale samochód z 2020. Za to mam lepsza skórę, lepsze zegary, lepszy dźwięk bez ingerencji w układ wydechowy. 

Pewnie chodziło o LCI czyli od ~początku 2023go. Też dźwiękowo i wagowo wolałbym przedlift...

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Jak ja kupowałem to już takiego wyboru nie było 😉

IMG_9513.jpg

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Nowej M3ki pewnie ten system nie ominie. Ciekawe ile będzie ważyć ta nowa (oczywiście nie elektryczna) czy przełamie już barierę 2t jak jej większa siostra 

IMG_9513.jpg

Opublikowano
  • Moderatorzy
2 godziny temu, macste napisał(a):

Tyle co mh poprawi to waga zabije 😀 ciekawy jestem porównania bez i z MH. Osobiście wolałbym lżej...

Proszę bardzo:

Screenshot_20251231_182847_Chrome.jpg

Screenshot_20251231_182942_Chrome.jpg