Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jakie są wasze wrażenia z korzystania z przednich czujników parkowania? O ile na kamerze wszystko ładnie widać, o tyle przednie czujniki bardzo późno dają sygnał dźwiękowy ze zbliżania się do przeszkody. Mam wrażenie, że dzieje się to już bezpośrednio przed spotkaniem się z przeszkodą.

Tylne czujniki dużo szybciej aktywują sygnał dźwiękowy. Czy da się to jakoś zmienić?

Opublikowano

To zależy w jakiej sytuacji.

Bo jak cofam, to automatycznie uaktywniają się wszystkie czujniki i siłą rzeczy tylne wyłapują przeszkodę nawet z dalszej odległości.

Ale jak podjeżdżasz do przodu (bez wcześniejszego cofania), to faktycznie chwilę trwa, aby wykryły z przodu przeszkodę i się uaktywniły.

Ja widzę jedno rozwiązanie - na panelu środkowym musisz w takiej sytuacji aktywować tryb parkingowy i wtedy wszystkie czujniki będą od razu aktywne.

• Lubię to 1
Opublikowano
2 godziny temu, yeahb napisał(a):

Jakie są wasze wrażenia z korzystania z przednich czujników parkowania? O ile na kamerze wszystko ładnie widać, o tyle przednie czujniki bardzo późno dają sygnał dźwiękowy ze zbliżania się do przeszkody. Mam wrażenie, że dzieje się to już bezpośrednio przed spotkaniem się z przeszkodą.

Tylne czujniki dużo szybciej aktywują sygnał dźwiękowy. Czy da się to jakoś zmienić?

Moim zdaniem przednie działają bardzo słabo. W poprzednich dwóch autach działały mi znacznie lepiej.

Zgłaszałem to w serwisie ale nic się z tym nie da zrobić. Domyślnie aktywują się na 70 cm przed przeszkodą. Można to przeżyć jeśli wiadomo, że jest jakaś przeszkoda ale jeśli nie to można zrobić sobie łatwo kuku. Dodatkowo miałem już przypadki, że dźwięk mi się w ogóle nie włączył przy podjeżdżaniu, tylko obraz na przedniej kamerze w ostatniej chwili, więc ja nie mam zaufania do tego systemu. Warto zgłaszać w serwisie, może zrobią jakąś aktualizację.

Opublikowano
W dniu 3.04.2025 o 22:26, macste napisał(a):

Masz rację dla eco jest przy 3os. 2.7/2.7 normal 2.2/2.4 (bar). Chyba za szybko czytałem ale widzę że koledzy podobnie... wątpię żeby każdy chciał eco kosztem komfortu... jutro spuszczam powietrze 😀

Jeszcze raz sprawdzę swoją tabliczkę ale pewnie 99,9% że to jest to samo.

Stąd tak twardo i jakby nie było odpowiedniej przyczepności...

A jednak miałem rację dla M340i.

Średnio zapakowany przy mieszanym ogumieniu 19" to 2.7/2.7 bar. Ponieważ najczęściej jeżdżę sam ustawiłem po 2.5bar. Póki co za zimno żeby ocenić przyczepność, nawet dzisiaj małe płatki śniegu widziałem we Wrocławiu 😀

20250406_094422.jpg

Opublikowano

W A4 bo czujniki parkowania, zarówno przód i tył łapały z 3 razy większej odległości niż w BMW. Tu jest po prostu lipa i trzeba się przyzwyczaić. Kamera cofania w zestawie kamer 360 w ciemności bez oświetlenia ulicznego to też dramat. Nie widać w niej nic. 

Opublikowano (edytowane)
4 godziny temu, macste napisał(a):

Ponieważ najczęściej jeżdżę sam ustawiłem po 2.5bar.

na 2.5 pompujesz? A dla m340i na 19" felgach (którą posiada większość) minimum to 2.7 bar przód i tył. Nie boisz się że rozwalisz oponę lub felgę?

Edytowane przez jaworq
Stop Electric GO V8. 2 litry to może mieć czajnik ;D
Opublikowano

Na razie na próbę, 2.5bar niezaładowany to nie jest duża różnica w ciśnienie (<8%), przy porównaniu do średnio zapakowanego auta, czyli lekko licząc ok. 150kg więcej niż sam kierowca (+8% wagi). Matematycznie się broni 😀

Opublikowano
44 minuty temu, macste napisał(a):

Na razie na próbę, 2.5bar niezaładowany to nie jest duża różnica w ciśnienie (<8%), przy porównaniu do średnio zapakowanego auta, czyli lekko licząc ok. 150kg więcej niż sam kierowca (+8% wagi). Matematycznie się broni 😀

Źle to interpretujesz, ikonka 3 osób nie oznacza "średniozaładowany" a jeśli jedzie tylko kierowca pustym autem to BMW mówi "wylicz sobie sam".

Kiedyś tablicza wyglądała w ten sposób i było to trochę jaśniejsze:

Screenshot 2025-04-06 at 20.59.24.png

Opublikowano

Czołem. Pytanie mam do tych co słuchają muzyki z pendrajwa. Jak w trakcie trwania utworu zrobić pauzę? Zatrzymać po prostu utwór na chwilę bez zmiany źródła dźwięku lub ściszania? 

Opublikowano
14 minut temu, Lutek T napisał(a):

Jak w trakcie trwania utworu zrobić pauzę? Zatrzymać po prostu utwór na chwilę bez zmiany źródła dźwięku lub ściszania? 

Naciskając pokrętło głośności. 

Btw to też jest genialne w ogóle, jak tym pokretlo/przyciskiem wyłączysz muzykę i potem z pedriva albo wbudowanego Spotify zmieniasz utwór, to on nie zacznie grać dopóki znowu przycisku fizycznego nie naciśniesz. Ależ mnie to wkurza. Aby było zabawniej to jak w AA Spotify/Tidal zrobisz tak samo to muzyka zacznie grać bez naciskania go hahaha. 

• Dziękuję 1
Opublikowano

Witam.

Kupiłem niedawno 318i. Myślę o zrobieniu chipa.

Czy ktoś robił w tej wersji - jaka byłą seria, a ile po programie? Jak radzicie, czy robić od razu program do skrzyni? Dzwoniłem do warsztatu gdzie przeprowadzają takie modyfikacje i powiedziano mi, że program silnika 1500zł a jeżeli chcę też do skrzyni to 1800zł. Co sądzicie o takiej cenie?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano (edytowane)
14 minut temu, Andyk napisał(a):

Witam.

Czy ktoś robił w tej wersji - jaka byłą seria, a ile po programie? Jak radzicie, czy robić od razu program do skrzyni? Dzwoniłem do warsztatu gdzie przeprowadzają takie modyfikacje i powiedziano mi, że program silnika 1500zł a jeżeli chcę też do skrzyni to 1800zł. Co sądzicie o takiej cenie?

Za 300zł program do skrzyni to... chyba nie bardzo.

Dwa, który masz miesiąc i rok produkcji ? Bo nowsze są zablokowane i jedynie wysyłka i uziemienie auta (i też nie te pieniądze)

Edytowane przez luk_byd
  • Lubię to 1
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
7 minut temu, Andyk napisał(a):

Rok 2020 rej. 2021.   Miesiąc nie znam. VIN WBA71DY060FK80038

Nie chcę być złym prorokiem,  ale zacznij od przesłania vin do tunera, zweryfikuje czy w ogóle  😉

Audi A4 2.0Tq /CompSport stage 1/

BMW F20 /CompSport stage 1/ - było

BMW G21 318d - jest

Opublikowano

Chyba tak zrobię - a może ktoś z forum to sprawdzi. 

Mam też pytanie czym różnią się silniki w 318i i 320i. Ciężko gdzieś znaleźć wiarygodne informacje na ten temat.

Opublikowano

Czołem. Czyli jak dostałem na kołach zestaw śrub zabezpieczających to już tych czterech zwykłych nie dają? 

Opublikowano
W dniu 11.04.2025 o 12:25, Andyk napisał(a):

Chyba tak zrobię - a może ktoś z forum to sprawdzi. 

Mam też pytanie czym różnią się silniki w 318i i 320i. Ciężko gdzieś znaleźć wiarygodne informacje na ten temat.

No właśnie chyba niczym, jedynie kompem/mapą 

• Lubię to 1
Opublikowano (edytowane)
W dniu 11.04.2025 o 11:28, Andyk napisał(a):

Witam.

Sytuacja wygląda tak, jeżeli auto jest sprzed produkcji 06.2020 to jest to tańsza opcja chipa >> z tego co pytałem mojego ziomka to silnik na 258KM >> 2300PLN i skrzynia xHP 1300PLN. Jeśli auto jest po 06.2020 to jest 10 dni oczekiwania na odblokowanie kompa i koszt 1150Euro netto + powyższe wartości. 

też o tym myślałem bo kupiliśmy niedawno 318i ale totalnie się to nie opłaca. Wg mnie warto inwestować w takie auto jak ma się 340 albo m3, m4 

Edytowane przez Panasonix
  • Lubię to 1