Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ja mam seryjne pirelli. W poprzednim aucie nie byłem z nich zadowolony, ale tam były bez runflat.

Ciekawe jak dalej będą się spisywać.

Opublikowano
Ja mam na aucie obecnie Eagle F1 Asymmetric 3

Są całkiem w porządku ale jak się zużyją to na bank zakupie Piloty 4S

Piloty 4S runflat są tez z homologacja BMW czy na to nie zwracasz uwagi?

Opublikowano
Ja mam na aucie obecnie Eagle F1 Asymmetric 3

Są całkiem w porządku ale jak się zużyją to na bank zakupie Piloty 4S

Piloty 4S runflat są tez z homologacja BMW czy na to nie zwracasz uwagi?

W UK zdecydowana większość wyjeżdża z salonu na oponach Pilot 4 ZP (zero pressure/runflat). Potem w zależności jaką masz felgę/model, to są to Pilot 4S albo Pilot 4 "bez S" :wink:

Opublikowano

z tego co piszesz wynika ze dolna klapa (ktora u mnie sie wlasnie zaciela w pozycji zamknietej) nie do konca jest do czegos potrzebna :)

Myślę, że jest potrzebna do optymalnego chłodzenia po osiągnięciu przez silnik wysokiej temperatury. Jakbym miał wybierać, to wolałbym jednak żeby zacięła się w pozycji otwartej.

W 318i przy temperaturze zewn. ok 20st dolna i górna zasłona zamknięta przy zgaszonym aucie. Po odpaleniu (silnik po dłuższym postoju raczej zimny) obie od razu się otwierają. Jak jest w innych przypadkach nie wiem bo nigdy nie zwracałem uwagi.

Opublikowano

No to po szybie przy 800km przebiegu przyszedl czas na gume przy przebiegu 900km... ;)

Pirelli P-zero runflat (jak to w M340i) - rozumiem, ze czekam do wtorku i grzeje (50km/h) do autoryzowanego serwisu? Rozumiem tez ze gwarancja na opony powoduje, ze jezeli trzeba wymienic opone na nowa (lub pewnie pare, kto to wie?) to pokrywane jest to z ubezpieczenia ktore BMW ma z Allianzem? Tak mam napisane w dokumentach:

Bayerische Motoren Werke Aktiengesellschaft (zwana w dalszej części dokumentu „BMW AG”) zawarła z Allianz Versicherungs- Aktiengesellschaft (zwaną w dalszej części dokumentu „Ubezpieczycielem”) grupową umowę ubezpieczenia zgodnie z poniższymi Warunkami ubezpieczeń opon BMW. Z chwilą zakupu nowego pojazdu BMW lub MINI (wyjątki patrz punkt 5) wyposażonego w opony letnie oznaczone gwiazdką oraz otrzymania informacji o ubezpieczeniu Kupującemu (zwanemu w dalszej części „Osobą ubezpieczoną”) w przypadku szkody przysługuje odszkodowanie ze strony Allianz Versicherungs-AG na następujących warunkach:

1. Przedmiot ubezpieczenia

Ubezpieczone są oznaczone gwiazdką opony letnie o głębokości bieżnika co najmniej 4,5 mm, zamontowane w momencie zakupu na nowym pojeździe BMW lub MINI. Nowy pojazd musi zostać nabyty w salonie autoryzowanym przez BMW Group.

2. Zakres ochrony ubezpieczeniowej

W ramach ubezpieczenia opon zapewnia się ochronę ubezpieczeniową dotyczącą opon opisanych w informacji o ubezpieczeniu zgodnie z poniższymi Warunkami, jeśli szkoda nie jest objęta innym ubezpieczeniem lub ubezpieczeniem albo nie istnieje obowiązek odszkodowawczy.

Ochrona ubezpieczeniowa obowiązuje w przypadku szkód powstałych na ubezpieczonych oponach, które zostały spowodowane bezpośrednio przez:

a) ostre przedmioty: uszkodzenia np. gwoździem lub odłamkiem szkła;

b) bezpośrednie uderzenie w krawężnik podczas parkowania z małą prędkością, bez uszkodzenia zawieszenia kół i podwozia, również felgi;

c) wandalizm;

d) kradzież: odszkodowanie przysługuje za ubezpieczone opony w przypadku kradzieży pojazdu lub opon.

Opublikowano
No to po szybie przy 800km przebiegu przyszedl czas na gume przy przebiegu 900km... ;)

Co sie stalo ze opona poległa? Zastanawiam sie, czy nie kupic dojazdówki z podnosnikiem i nie wozic w bagazniku, bo troche lipa jak gdzies w trasie w srodku nocy opona klęknie i trzeba bedzie jechac kilkaset kilometrów na runflat bez powietrza

Opublikowano

Co sie stalo ze opona poległa? Zastanawiam sie, czy nie kupic dojazdówki z podnosnikiem i nie wozic w bagazniku, bo troche lipa jak gdzies w trasie w srodku nocy opona klęknie i trzeba bedzie jechac kilkaset kilometrów na runflat bez powietrza

A może taki zestaw warto kupić

5b9bdd856f710742015e6a816e7af2e2f5ca906e_original.jpeg

Pozdrawiam,

47

Opublikowano

A nie wiem - smigalem po nutelle do Żabki i się stało. Tylna lewa, po próbie podpompowania kompresorem jest wyraźne uszkodzenie po środku (czyli na szczęście wzmocnienia nie uszkodzone - może da się uratować). Jeżeli do wymiany to jestem ciekaw jak zadziała ubezpieczenie BMW...

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Masz jakiegoś pecha albo sąsiedzi Ci źle życzą. :mrgreen: Plus taki że masz stosunkowo niewielki przebieg więc nie musisz wymieniać całego kompletu opon.
Opublikowano
Masz jakiegoś pecha albo sąsiedzi Ci źle życzą. :mrgreen: Plus taki że masz stosunkowo niewielki przebieg więc nie musisz wymieniać całego kompletu opon.

Samochod w garazu przy domu za bramą, wjazd na ulice kolejna brama... :) Sąsiedzi mega spoko (np wczoraj bardzo mnie pocieszali - troche mnie glowa boli). Mam nadzieje ze pech na poczatku sie juz wyczerpie i przez nastepne 10 lat bedzie juz git ;)

Opublikowano

Mysle ze uzycie takiego zestawu w nocy, w deszczu, gdzies w szczerym polu, praktycznie graniczy z cudem samo znalezenie dziury moze byc niewykonalne. Dodatkowo trzeba miec czym napompowac koło. Jednak nawet biedna objazdówka w bagazniku to pewniak

Opublikowano
Opony podstawowe na feldze m double spoke 790M, Bridgestone Turanza T005 to nie są run flaty?

Nie. Powinieneś mieć zestaw naprawczy w bagażniku.

Opublikowano

Mysle ze uzycie takiego zestawu w nocy, w deszczu, gdzies w szczerym polu, praktycznie graniczy z cudem samo znalezenie dziury moze byc niewykonalne. Dodatkowo trzeba miec czym napompowac koło. Jednak nawet biedna objazdówka w bagazniku to pewniak

Zgadzam się, nie jest to łatwe zadanie i raczej bym tego nie chciał przechodzić.ale jako opcja awaryjna za 10pln czemu nie.

Pozdrawiam,

47

Opublikowano

A nie wiem - smigalem po nutelle do Żabki i się stało. Tylna lewa, po próbie podpompowania kompresorem jest wyraźne uszkodzenie po środku (czyli na szczęście wzmocnienia nie uszkodzone - może da się uratować). Jeżeli do wymiany to jestem ciekaw jak zadziała ubezpieczenie BMW...

Generalnie było to:

Przejechałem do ASO ok 30km dzisiaj z prędkością maks 60km/h. Wszyscy mnie wyprzedzali nawet na zabudowanym :) Musiałem wyglądać na turbodziada. Opona nie zniszczona, dziura załatana, koniec tematu. Jest git. Mam nadzieje ze pecha wykorzystałem i teraz już będzie elegancko...

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Ciekawe, bo wiele znawców mówi ze RF się nie naprawia. :mrgreen: Ale jak widać, jednak się naprawia.
Opublikowano
Ciekawe, bo wiele znawców mówi ze RF się nie naprawia. :mrgreen: Ale jak widać, jednak się naprawia.

Robiłem w ASO sprzedawcy - jak coś spitolili to bekna.

Opublikowano
W normalnych krajach się nie naprawia. Dlatego w używańcach jest mnóstwo opon prawie nowych RSC z naprawą/łatką. Taka opona w normalnych okolicznościach to już śmieć. To tylko opona. Jak skarpetki, zrobiło się przetarcie i do śmietnika. Co najgorsze są oferowane do sprzedaży opony z wyrwanymi rantami z opisem /po profesjonalnej naprawie/ :D
Opublikowano
Żadnych opon z indeksem W ani Y nie powinno się naprawiać. Powinieneś dostać nową oponę.

No to dzisiaj robie awanturke...