Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Czujniki ciśnienia obowiązkowe są przy założeniu niefabrycznych felg?

Chyba w każdym aucie od kilku lat są obowiązkowe/ niezależnie od marki auta czy rodzaju opon/felg

Opublikowano
Czujniki ciśnienia obowiązkowe są przy założeniu niefabrycznych felg?

Chyba w każdym aucie od kilku lat są obowiązkowe/ niezależnie od marki auta czy rodzaju opon/felg

Poczytaj :mrgreen: . Tak w kazdym aucie wymagany jest kontrola ciśnienia opony, ale nie musi byc to realizowane przez czujniki ciśnienia w felgach. Niektorzy producenci działają z czujników abs, esp i prędkości obrotowej koła. Dziala to raz lepiej, raz gorzej, ale system spełniony :mrgreen:

Opublikowano

Apropos opon.

Przy fabrycznych 19 rozumiem ze na słupku mam zalecane ciśnienie ? A jak to wyglada w przypadku montażu 18, ktos sie moze powiedziec jakie ciśnienie jest zalecane w rwd 18 nie mieszanym ? :roll:

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
dzięki @malyzbmw , niestety nie stać mnie na ta firmę , w sensie że nie stać mnie żeby przez 5 dni chodzić po domu w szlafroku bo kierownica została wysłana do Łodzi na obszycie :) , musi być cos w okolicy gdzie na miejscu zostaje zrobione , znalazłem taka firmę w Krakowie , może wpadnę w przyszłym tygodniu i zobaczę co zaproponują
Opublikowano
dzięki @malyzbmw , niestety nie stać mnie na ta firmę , w sensie że nie stać mnie żeby przez 5 dni chodzić po domu w szlafroku bo kierownica została wysłana do Łodzi na obszycie :) , musi być cos w okolicy gdzie na miejscu zostaje zrobione , znalazłem taka firmę w Krakowie , może wpadnę w przyszłym tygodniu i zobaczę co zaproponują

Też robiłem kiere w tej firmie maximonia (jest z Tomaszowa Mazowieckiego tylko trzeba uważać bo są tam dwie firmy jedna taka słaba ze złymi opiniami i właśnie maximonia ta z dobrymi opiniami) Nie musisz do nich wysyłać swojej kierownicy i czekać tydzień na zrobienie, mają wiele modeli popularnych kierownic na stanie ja zamówiłem to co potrzebuję zrobili (zmodyfikowali i obszyli kierownice zgodnie z moim zamówieniem) i wysłali do mnie, zamontowałem i odesłałem im swoją. Jak masz sprawdzonego tapicera u siebie na miejscu w Krakowie to jasne że lepiej zrobić lokalnie. Ja jednak poczytałem trochę i ta firma maximonia ma chyba najlepszy stosunek jakości do ceny. Kierownice z górnej półki a ceny jeszcze akceptowalne.

Poniżej zdjęcie dokładnie mojej kierownicy, subtelnie, ale jednak odmienionej - chciałem trochę podrasować wnętrze auta i się udało :)

d2b3bc53-4101-481e-956f-66c0cd03cae4.JPG

Opublikowano

Orientuje się może ktoś, którzy dealerzy posiadają aktualnie 340i/440i do jazd testowych?

Miałem nadzieję, że BMW Polska posiada takie informacje, ale w odpowiedzi otrzymałem :?

... dysponentem pojazdów do jazd testowych jest każdy autoryzowany dealer z osobna. W związku z tym kwestię jazdy należy bezpośrednio z nim wyjaśniać.
Opublikowano
Orientuje się może ktoś, którzy dealerzy posiadają aktualnie 340i/440i do jazd testowych?

Miałem nadzieję, że BMW Polska posiada takie informacje, ale w odpowiedzi otrzymałem :?

... dysponentem pojazdów do jazd testowych jest każdy autoryzowany dealer z osobna. W związku z tym kwestię jazdy należy bezpośrednio z nim wyjaśniać.

Bawaria Motors Katowice na pewno ma M440i

Opublikowano

"Witaj,

na stronie BMW.pl (https://www.bmw.pl) w zakładce "Gotowe do odbioru" jest lista wszystkich aut (nowych i używanych), które dostępne są u naszych dealerów - każde z nich można obejrzeć, a większość można zabrać na jazdę próbną. Prosimy tylko przed wizytą o kontakt z wybranych Dealerem"

Ja kiedyś taka odpowiedź dostałem i była pomocna w ustaleniu gdzie znajdę auto jakiego szukam.

Sprawdź wartość katalizatora w swoim BMW.

https://www.autokat-katalizatory.pl/cennik-skupu

Opublikowano
Jak chcesz mieć pewność, że kierownica będzie dobrze obszyta prawdziwa alcantarą w rozsądnej cenie to polecam maximonia.pl
Opublikowano
Małe pytanie - czym jest "asystent uwagi" a właściwie co wchodzi w jego skład? Każda g20 jest seryjnie wyposażona w tą opcję, jednak nigdzie nie mogę znaleźć informacji na czym miała by ona polegać.
Opublikowano
Małe pytanie - czym jest "asystent uwagi" a właściwie co wchodzi w jego skład? Każda g20 jest seryjnie wyposażona w tą opcję, jednak nigdzie nie mogę znaleźć informacji na czym miała by ona polegać.

Czy chodzi ci o asystenta koncentracji ? On monitoruje czy nie potrzebujesz przerwy po zbyt długiej i monotonnej jazdy :mrgreen:

• Główni Moderatorzy
Opublikowano
Po kilku godzinach jazdy bez przerwy zasugeruje Ci przerwę na kawę :)
Opublikowano

Z Driver's Guide :

Screenshot-20210505-135709-DRIVERS-GUIDE.jpg

Screenshot-20210505-135729-DRIVERS-GUIDE.jpg

Screenshot-20210505-135740-DRIVERS-GUIDE.jpg

Jest też "Driver Attention Camera" ale tego chyba nie ma w standardzie?

Opublikowano

Właśnie to mnie interesowało - czy ta kamera jest czy też nie w LC pro. Oglądając kiedyś na kanale Zachara test X7 - zaciekawiło mnie sprzężenie tej kamery z autonomiczną jazdą - łącznie z zatrzymaniem pojazdu, gdy kierowca nie patrzył się przed siebie. Zastanawiałem się czy to w jakikolwiek sposób wpływa na jazdę np. na tempomacie.

Dzięki!

Opublikowano

Właśnie to mnie interesowało - czy ta kamera jest czy też nie w LC pro. Oglądając kiedyś na kanale Zachara test X7 - zaciekawiło mnie sprzężenie tej kamery z autonomiczną jazdą - łącznie z zatrzymaniem pojazdu, gdy kierowca nie patrzył się przed siebie. Zastanawiałem się czy to w jakikolwiek sposób wpływa na jazdę np. na tempomacie.

Dzięki!

W korku jak jedziesz na tempomacie stop&go to nie ruszy jeśli nie patrzysz przed siebie.

Opublikowano

Arteon 2.0tsi (190KM) vs bmw 3 318i (156KM) - wyposażenie podobne, cena podobna...

Nie wiem co wybrać ;) Przekonajcie mnie do BMW :)

Obecnie jeżdżę Passatem b8

Opublikowano
Arteon 2.0tsi (190KM) vs bmw 3 318i (156KM) - wyposażenie podobne, cena podobna...

Mam ten sam dylemat... Jeździłem jednym i drugim, poniżej moje spostrzeżenia

Na plus dla BMW:

- napęd na tył :D

- zdecydowanie wygodniejsze fotele - niezastąpiona "kołyska" BMW (oczywiście również pod warunkiem, że będą z regulacją podparcia lędźwiowego oraz pompowanymi boczkami - z czym jak wiemy obecnie jest problem)

- niewiele ale jednak lepsza skrzynia biegów (DSG w Arteonie ma minimalnego laga nawet w trybie sport)

- zwinność w prowadzeniu

- nieznacznie ale jednak lepiej wyciszony niż VW (oczywiście w wersji z laminowanymi bocznymi szybami)

Na plus dla VW:

- Liftback + większy bagażnik (dla mnie to żaden argument ale może ktoś korzysta z otwieranej klapy)

- Dostępny na pewno szybciej niż BMW i to bez jakichś dziwnych restrykcji

- DCC które działa fenomenalnie (2 różne samochody w jednym)

- Stabilność przy wysokich prędkościach

Opublikowano

Jezdzilem Arteonem 4 lata, wersja 280 km 4m, teraz 340i.

Arteon znacznie wiekszy i bardziej ustawny bagaznik i duzo wiecej mniejsca z tylu na nogi. Pozatym wiecej plusow vw nie widze. BMW jest lepsze w kazdym punkcie, nie jest to przepasc od razu zaznaczam ale lepsze.jest tez duzo cichsze mimo ze w Arteonie tez byly podwojne szyby…. Silnik 380 km 3 litrypali mniej w bmw niz 280km 2 litry w VW…. to jest fenomen

Jedyne co to zawieszenie w Arteonie cichsze i plynna regulacja z dcc. Tu jest albo miekko albo decha

Opublikowano
Czy gdy zostawiamy sobie felgę 18" M Double-spoke 790 Bicolor (standard w mpaku), to na jakiej szerokości przyjeżdża z fabryki? 4x 225 czy mieszane 2x225 i 2x255?