Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
2 godziny temu, Jac3kBMW napisał(a):

Ja podchodzę do tego na chłodno i mam w Tesli jakiś minimalny procent inwestycji. Lubię pospekulować i wiem, że Tesla jeszcze nie jeden raz nas zaskoczy.

Spekulacja to podejmowanie ryzyka inwestycyjnego z założeniem/przekonaniem, że się poniesie stratę?

Myślałem, że na odwrót, no ale od czego mamy forum🤡

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano (edytowane)

Na szybko:

(o wszystkim co bylo w lifcie TM3 juz nie pisze)

- fajne sportowe fotele, lepsze trzymanie boczne (no i wentylowane)

- adaptacyjne zawieszenie (ale trzeba czekac na praktyczne testy bo podejrzewam ze po taniosci softem)

- kute felgi (w mojej TM3P sa dosyc ciezkie) ale nie znalazlem ile waza

- dodatki karbonowe w srodku to mily dodatek

- lipa ze nadal nie ma ciemnej podsufitki jak w m-pakiecie

- opony tylne 275mm zabieraja makabrycznie duzo zasiegu --> wersja LR na 18" ma 678km WLTP, Performance na 20" 275mm ma 528km, to jest 150km mniej, makabra 😞

-0-100 raptem o 0,2s mniej wiec szalu nie ma ale tu juz raczej ciezko cos skubnac bez trzeciego silnika

- nie ma nigdzie danych 100-200 i cwiartki, WTF??

- masa nadal 1840kg, tutaj duzy plus

- cena w Polsce WYMIATA, 245k PLN to raptem 20k PLN wiecej od LR (niecale 10%), w NO wersja Performance jest drozsza od LR o 23%, wtf kosztuje 3k PLN mniej od i4 M50 grubo doposazonej.

PS. W USA cena wersji Performance to 53k$ i podlega pod rabat 7,5k$, czyli za 45k$ (180k PLN) mozna kupic auto z <3s do setki, nie wymagajace serwisu i jezdzace za 10-20 PLN/100km.

To sie tam bedzie sprzedawac w grubych wolumenach

Edytowane przez adamjttk

.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
12 godzin temu, Kriss33 napisał(a):

image.thumb.png.15502dfd3a34bb0add8d1cc6c6588e81.png

Wygląda na to, że tu jest błąd i ma być 460 kW, czyli 627 KM, 688 Nm

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Jest jeden wielki burdel z premiera tego auta, az sie przykro na to patrzy.
Wersja z US i wersja z Chin maja rozne baterie a te same silniki.
I baterie sa czynnikiem ograniczajacym maksymalna moc --> tzn wersje USA beda po prostu szybsze co jest jakims kuriozum i duzym minusem imho.

Druga sprawa --> jest 20 filmikow na YT, gadaja o karbonie, o zderzakach, o fotelach i o innych gownach a nie ma slowa o osiagach 100-200, 80-120, cwiartka etc.

Przeciez to jest jakies kuriozum, co mnie obchodza jakies plastiki w wersji Performance, tutaj polowa recenzji powinna byc o osiagach, o tym jak to jezdzi, o odczuciach z kierownicy, o masie, o prowadzeniu, zawieszeniu etc A zamiast tego mamy filmiki o niczym. Slabe to.

.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Widzę Adam, że zły jesteś. Ja kiedyś próbowałem się dowiedzieć dlaczego Tesla nie informuje na bieżąco o planach i stopniu realizacji stacji ładowania. Przecież takie informacje mogą być decydujące o decyzji zakupu auta. Dowiedziałem się,  że w Polsce to jest zbyt skomplikowane...

Co do premiery TM3 Performance.  No krótko mówiąc marketing Tesli jest bardzo słaby. 

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

@Kriss33 a co na reklamować? Odgrzewanego kotleta? Podnieśli parę KM mocy i małpują s line, m pakiet czy amg pakiet. Co do baterii to już tu pisałem wielokrotnie ze tesla nie ma własnych fabryk ustawiają się grzecznie w kolejce do chińczyka po baterie a to co Chińczyk im sprzeda to wezmą. Mercedes w tym roku pakuje 118keh Netto do eqs więc jednak się da kupić lepsze na rynku? No ale jak się tnie cenę do kości to ma być tanio a jak tanio to wiadomo jak 😀

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
2 godziny temu, słonik40 napisał(a):

@Kriss33 a co na reklamować? Odgrzewanego kotleta? Podnieśli parę KM mocy i małpują s line, m pakiet czy amg pakiet. Co do baterii to już tu pisałem wielokrotnie ze tesla nie ma własnych fabryk ustawiają się grzecznie w kolejce do chińczyka po baterie a to co Chińczyk im sprzeda to wezmą. Mercedes w tym roku pakuje 118keh Netto do eqs więc jednak się da kupić lepsze na rynku? No ale jak się tnie cenę do kości to ma być tanio a jak tanio to wiadomo jak 😀

Słonik jaka jest wg Ciebie konkurencja do TM3 Performance? 

Opublikowano

Wyniki Tesli za 1 kwartał 2024 są katastrofalne. Analitycy spodziewali się, że będzie źle, a jest jeszcze gorzej.

Wzrost ceny akcji wynika wyłącznie z wczorajszej obietnicy Muska, że przyspieszy produkcję taniego EV. Słuchałem Investor's call, wspomniał o końcówce 2024 lub początku 2025 (zamiast 2 połowy 2025).

Hahahah, szykuje się kolejna fala strzyżenia owiec jak tylko "Elon Musk Time" znów się ziści i okaże się, że nie zdążą z Modelem 2 nawet na 2026. Póki co ulica została nagoniona na zakup, kupujcie, kupujcie, będzie tylko drożej 🤡 

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

A w tym samym czasie z wnętrza firmy dobiegają informacje że tania tesla została anulowana bo nie ma sensu ekonomicznego. Rynek chiński jest już zapchany tanimi ev, w stanach model 3 to już jest małe auto n ich realia, jedynie co pozostaje rynek europejski gdzie też coraz więcej konkurencji chińskiej w Europie. Do tego dochodzą w tle głosy Że Elon ogolony na kupnie Twittera będzie walczył z tesla o ogromny pakiet akcji a board members go nawet popiera (siedzi tam jego brat?). W przeciwnym wypadku odgraża się że całe AI tesli przeniesie do osobnej firmy ale kupujecie bo tanio już było. Co mówi Elon to święte jest!

@Kriss33 uważam że model 3 performance na polskie realia nie ma konkurencji. I4 to jednak oczko wyżej a w cenie 210k można mieć super szybkie wozidła. Jedynie problem jest taki że teraz mało kto chce sedana, ludzie wolą suvy.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

A co byście teraz kupili z EV tak ca 200 - 230 tys zł. Do miasta, trochę gdzieś dalej, ładowanie w domu, osiągi poniżej 6s do 100km/h, leasing tak na 2 - 3 lata?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
27 minut temu, słonik40 napisał(a):

@Kriss33 uważam że model 3 performance na polskie realia nie ma konkurencji. I4 to jednak oczko wyżej a w cenie 210k można mieć super szybkie wozidła. Jedynie problem jest taki że teraz mało kto chce sedana, ludzie wolą suvy.

zgadzam się, dla nich będzie np. TM Y Performance 

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Tmy ma gorzej bo jest sporo konkurencji np Kia ev6 czy Ioniq, podobno teraz w dobrych cenach także do wyrwania.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

ale klienta ma lepiej jak ma większy wybór  🙂

Opublikowano
4 godziny temu, rkmi09 napisał(a):

Wygląda na to że w wersjach GC nie będzie aż tak dużej oszczędności na oświetleniu ambientowym. Ciekawe czy to zmiana na szybko po opiniach po G22 LCI 😅szczególnie  że video wygenerowane komputerowo 😉

IMG_6104.PNG.8fd0433272655eff0993e663d10ad490.PNG 

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Fajny ten nowy Macan

Cena 140k euro za baby suva zabija ^^

.