Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Hej,

Wywód dla osób, które tak jak ja miały dylemat przed zakupem czy nie brać 320d, robią trochę kilometrów i spalanie nie jest całkowicie nieistotne.

U mnie spalanie 330i xdrive po 9.000 km średnia 8,9l. ( Większość jazdy trasy)

Drogi podmiejskie poniżej 7l jeżeli jadę sobie spokojnie duży ruch mało wyprzedzam itp. da się zejść do 6,5 na eko ( to chyba rekord miałem raz, no ale zamułka max).

Autostrady - w zależności od prędkości:

120 tempomat koło 6l

160 - 8l

no a później to tak 180-200 koło 10-12 l

Miasto - u mnie we Wrocławiu tutaj bywa różnie, jak miasto zakorkowane i popatrzę na spalanie tylko z miasta to można się załamać 14l wychodzi.

W dni gdy nie jadę w godzinach szczytu bez wysiłku poniżej 9l.

Te wszystkie obserwacje na trybie comfort, dosłownie parę razy jeździłem na eko z kawą w ręku słuchając podcastów, ale z racji charakterystyki nie przepadam za tym trybem. Sport incydentalnie także na średnią z 9k km na pewno nie wpłynął.

Gdybym konfigurował drugi raz, nie zmieniłbym benzyny :D

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

2c808b4617ba7ba4gen.jpg

Trasa Bydgoszcz - Toruń, 70-90 kmh w sznurku, przejazd przez Toruń i powrót. Zanim wjechałem do miasta (ekhm) miałem jeden postój i spalanie 4,2 przed postojem, 4,4 po wyrównaniu prędkości do 80 kmh.

Moja 318d e91 paliła srednio7,1-7,5l a 330i pali 8,5-8,9 średnio. Nie jeżdżę szybko, ale zawsze w DSC off (pierwsza rzecz jaką robię po włączeniu silnika). Tryb comfort lub sport.

• Główni Moderatorzy
Opublikowano
W jakim celu ograniczasz swoje bezpieczeństwo :shock:
Opublikowano
Ja nie wiem jak to robisz. Ja też jeżdżę po Bdg i w około i średnio 10,5 od nowości i jestem zadowolony z tego spalania. I głównie comfort.
Opublikowano

Spalanie 320i przy różnych prędkościach (80 do 200)

i te 16 calowe balony :duh: :duh: :duh: :mad2: :mad2: :mad2: :mad2:

Pozdrawiam

Maciek

Opublikowano
Ja nie wiem jak to robisz. Ja też jeżdżę po Bdg i w około i średnio 10,5 od nowości i jestem zadowolony z tego spalania. I głównie comfort.

u mnie identycznie,jeżdzę głownie na Adaptive.

89fd7c4724419b3am.jpg
Opublikowano

Wczoraj zrobiłem moja 330i trasę z Karpacza do Warszawy. Większość trasy na tempomacie włączonym na 150 km/h. Spalanie 7,8 litra.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Opublikowano
Wczoraj zrobiłem moja 330i trasę z Karpacza do Warszawy. Większość trasy na tempomacie włączonym na 150 km/h. Spalanie 7,8 litra.

te 150km/h to blizej Karpacza czy na przebudowywany wlocie do Warszawy? :mrgreen:

Pozdrawiam

Maciek

Opublikowano

te 150km/h to blizej Karpacza czy na przebudowywany wlocie do Warszawy? :mrgreen:

Większość trasy, napisał, czyli peanie tylko przed postojem było mniej xD

Kolejny raz trasa 1400 km i spalanie wciąż coraz wyższe - 8,2l.

Powyżej 160 kmh robi się duża różnica. Były bardzo dobre warunki na powrocie i wcisnąłem mocniej jak było pusto 170-180 i spalanie pod 10l. No ale cudów nie ma, turbo żyje, turbo pije.

Swoją drogą fantastyczne jest to, że przy prędkościach autostradowych mamy okolice 1800-2200 obrotów, a w powolnej trasie nawet 1200 - to i spalanie wychodzi rewelacyjne (jak na tę moc).

Opublikowano
330i xDrive, Wrocław-Warszawa, Warszawa-Wrocław, auto na dotarciu, 3 dorosłych, na całej trasie (120-150 km/h) 8,1l / 100 km. W cyklu wyłącznie miejskim do tej pory między tankowaniami komputer pokazuje ok. 13 l.
  • 3 miesiące temu...
Opublikowano

Zrobiłem dziś trasę Warszawa-Sopot-Warszawa na jednym baku.

Spalanie wyliczone z tankowania: 6,74

Jazda A2 i A1 - praktycznie cały czas 140 na tempomacie, dwie osoby na pokładzie.

Jestem zachwycony tym spalaniem.

• Główni Moderatorzy
Opublikowano

Sarbinowo - Przemyśl

2 osoby + dziecko w foteliku RWF

Pełny bagażnik i wszystkie miejsca w jakie da się cokolwiek upchać.

Cała droga trasami S i A4.

80% tempomat 150 km/h

20% zupełnie pusta autostrada 170-180 km/h

pMU89f0.jpg

Opublikowano
Wynik fajny ale tak jak we wcześniejszych silnikach, problem benzyn polega na tym że w mieście palą więcej od samego stania w korku:-)

Pozdrawiam

Maciek

• Główni Moderatorzy
Opublikowano
W mieście nie przekroczyłem jeszcze 11 litrów z wyłączonym na stałe S/S więc jestem bardzo zadowolony ;)
Opublikowano
W mieście nie przekroczyłem jeszcze 11 litrów z wyłączonym na stałe S/S więc jestem bardzo zadowolony ;)

Przy 85% eco pro i 15% Sport+ nie przekroczyłem jeszcze 9 litrów w Warszawie. Ale jak wpuściłem mamę za kołko, to miała 12l w eco pro przy spokojnej jeździe :D . Więc bardzo dużo zależy od umiejętności.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
odnoszę wrażenie że kickdown najbardziej winduje spalanie w BMW , 50km autostrady bez przyspieszenia za pomocą kickdownu , i spalanie o 2L/100km mniejsze
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

Przy 85% eco pro i 15% Sport+ nie przekroczyłem jeszcze 9 litrów w Warszawie. Ale jak wpuściłem mamę za kołko, to miała 12l w eco pro przy spokojnej jeździe :D . Więc bardzo dużo zależy od umiejętności.

:))) E tam po prostu mama normalnie używa samochodu, nie to co my :)))

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

IMG_20200709_074240829_HDR.jpg.

spalanie autostradowe 140-150 na odcinku 45km w 318i

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

M340i 50/50 Sport+/Adaptive po mieście...........

18l/100 km :lol:

A Wy narzekacie!

Instagram: @kolczasty