Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
9 godzin temu, Kruk napisał(a):

Drugi numer dobrze wpisałeś? Daj vin to sprawdzę co to jest. Myślę, że prawidłowy numer to 10011600700 czyli Działanie adaptacyjne dla układu oczyszczania spalin.

Cześć, vin: WBAWY310200F21384 

Może wiesz coś więcej co może kryć się za tym "Działaniem adaptacyjnym dla układu oczyszczania spalin" , czy to akcja z wymianą chlodnicy i agr ?

• Główni Moderatorzy
Opublikowano
13 godzin temu, Stannn77777 napisał(a):

Cześć, vin: WBAWY310200F21384 

Może wiesz coś więcej co może kryć się za tym "Działaniem adaptacyjnym dla układu oczyszczania spalin" , czy to akcja z wymianą chlodnicy i agr ?

Z tego co pamiętam to programowanie i adaptacja układu EGR

Opublikowano
Godzinę temu, Kruk napisał(a):

Z tego co pamiętam to programowanie i adaptacja układu EGR

Kurcze, ale na necie wciąż pojawia się akcja techniczna 0011600700, bez jedynki na poczatku...  może jakiś bląd mają

• Główni Moderatorzy
Opublikowano
W dniu 11.10.2024 o 09:59, Stannn77777 napisał(a):

Kurcze, ale na necie wciąż pojawia się akcja techniczna 0011600700, bez jedynki na poczatku...  może jakiś bląd mają

Daj vin

• 3 tygodnie później...
Opublikowano (edytowane)

Czesc mam pytanie,

Czy wiecie ile gwarancji na chlodniczke egr daje Bmw po wymianie ?

W styczniu minie 2 lata od montażu chłodniczki nowego typu. Był spokój cały czas, dziś sprawdzam i lekko poniżej minimum. Kruciec suchy. Niewiem może po uruchomieniu ogrzewania ubyło, albo zbieg okoliczności.

Czy znów pojawiają się problemy z nowym typem chlodniczki ? Ktoś ma takie doświadczenie?

Edytowane przez Lendio
Opublikowano
7 godzin temu, Lendio napisał(a):

Czesc mam pytanie,

Czy wiecie ile gwarancji na chlodniczke egr daje Bmw po wymianie ?

W styczniu minie 2 lata od montażu chłodniczki nowego typu. Był spokój cały czas, dziś sprawdzam i lekko poniżej minimum. Kruciec suchy. Niewiem może po uruchomieniu ogrzewania ubyło, albo zbieg okoliczności.

Czy znów pojawiają się problemy z nowym typem chlodniczki ? Ktoś ma takie doświadczenie?

Tez jestem ciekaw czy nowe chłodniczki ciekną, chyba nie powinny 😛 ewentualnie czy spadek poziomu płynu chłodniczego, ale bardzo wolny typu od max do min na 10k km to coś naturalnego, czy nie?

• Moderatorzy
Opublikowano

Od momentu montażu nowego modelu chłodniczki przejechałem 50tys. km i jak dotąd płynu nie ubywa.

spacer.png

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano (edytowane)
W dniu 1.11.2024 o 13:21, Użytkownik525xd napisał(a):

Powinieneś mieć info w appce . Dodaje w załączeniu. 

Screenshot_20230123_160339_My BMW.jpg

Screenshot_20230123_160405_My BMW.jpg

Screenshot_20230123_160408_My BMW.jpg

Dzieki za info.

Zmienilem korek w zbiorniczku plynu wyrownawczego na probe. Porownujac stary korek do nowego oringi juz mocno splaszczone.

Mam nadzieje, ze moze to wina korka a nie znow poprawiona chlodniczka po niecalych 20tys. Jak nie pomoze to jade od Aso.

Edytowane przez Lendio
  • 4 tygodnie później...
Opublikowano
21 minut temu, Krzyś111685053072 napisał(a):

Masz akcję jak w poście poniżej. 

Dziękuję bardzo za szybkie sprawdzenie 

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

E61 n47 problem ze znikającym płynem🫤 prawdopodobnie EGR. Czy jest możliwość sprawdzenia czy obejmuje mnie akcja serwisowa? WBAPX31090C081778E61 

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
4 minuty temu, Marian1982 napisał(a):

E61 n47 problem ze znikającym płynem🫤 prawdopodobnie EGR. Czy jest możliwość sprawdzenia czy obejmuje mnie akcja serwisowa? WBAPX31090C081778E61 

Screenshot_20250128_091738_Chrome.thumb.jpg.41df8c90b34c133ddb3acac26245a520.jpg

• Moderatorzy
Opublikowano

Zadzwoń/jedź się zapytać, może i nie ma akcji ale jak faktycznie masz model z wadliwą chłodnicą i leci to Ci zrobią.

spacer.png

Opublikowano (edytowane)

E60/61 nie mialy nigdy takiej akcji. Natomiast jeśli masz pewność, że to chłodniczka, to warto sie zgłosić do salonu.

Zweryfikuja stan chłodnicy i jeśłi to jest przyczyną, jest duża szansa że zastosuja tzw  procedure goodwill i wymienią chłodniczke.

Jeśłi to nie chłodniczka, to skasuja Cię kilka stówek i bye-bye, więc warto sie upewnić samemu co jest przyczyną, przed wizytą w ASO.

Edytowane przez robert0707
Opublikowano

Witam,

temat chłodniczki i egr zgłębiłem.

Wymiana chłodniczki i egr była zrealizowana w czerwcu 2024. Pomimo tego występuje spory ubytek płynu, około 1litr na 1000km. To dużo.

Ponowna wizyta w ASO na kontrolę . Nie stwierdzono wycieków . Badali również metodą endoskopową.  

Upewniłem się w kolejnym serwisie ASO , ta sama konkluzja.

Oba serwisy ASO skłaniają się na uszczelkę pod głowicą i/lub głowica.

Czy to możliwe?

Zanim zacznę remont silnika/wymiane uszczelki, chciałbym wyeliminować wszystkie możliwe przypadki.

Zauważyłem również, że wentylacja nie działa poprawnie. Strefa od strony kierowcy nawiewa zimnym, a strona pasażera ciepłym przy ustawieniach w obu strefach na auto na max 28 stopni.

VIN WBALS 010500Y31402

Opublikowano (edytowane)

Co do wentylacji, to jest duża szansa na zaradzenie temu poprzez przeprowadzenie adaptacji klap poprzez Iste.

Co do ubytku płynu, jeśli to nie chłodniczka, to zrób test spalin (CO2) w płynie chłodniczym. Jeśli nie ma i olej też jest czysty, to gdzieś masz nieszczelność. Oby to nie byla chłodniczka ASB😀

Edytowane przez robert0707
Opublikowano

Test na co2 był robiony przy pomocy zestawu z allegro oraz w zaprzyjaźnionym warsztacie przy pomocy nieznanego mi urządzenia, wyszło 2 x pozytyw.

Olej czysty. Układ chłodzenia bez oleju. Węże układu chłodzenia twarde. W zbiorniczku wyrównawczym pojawiają się pęcherzyki. 

Opublikowano

Dodatkowo chłodniczka oleju pod filtrem oleju sprawdzana w ASO, twierdzą , że jest ok., chodź widać, że ma jakieś zacieki wyglądają że są już suche. Pozostały jakies ślady.

20241221_134806[1].jpg

Opublikowano
21 godzin temu, Herszt napisał(a):

Witam,

temat chłodniczki i egr zgłębiłem.

Wymiana chłodniczki i egr była zrealizowana w czerwcu 2024. Pomimo tego występuje spory ubytek płynu, około 1litr na 1000km. To dużo.

Ponowna wizyta w ASO na kontrolę . Nie stwierdzono wycieków . Badali również metodą endoskopową.  

Upewniłem się w kolejnym serwisie ASO , ta sama konkluzja.

Oba serwisy ASO skłaniają się na uszczelkę pod głowicą i/lub głowica.

Czy to możliwe?

Zanim zacznę remont silnika/wymiane uszczelki, chciałbym wyeliminować wszystkie możliwe przypadki.

Zauważyłem również, że wentylacja nie działa poprawnie. Strefa od strony kierowcy nawiewa zimnym, a strona pasażera ciepłym przy ustawieniach w obu strefach na auto na max 28 stopni.

Dzięki za odpowiedź.

Czy ktoś może polecić warsztat, który wykona naprawę? Preferowany rejon to woj. dolnośląskie i lubuskie.

• 4 miesiące temu...
Opublikowano

Pacjent 520d (N47) 2011, są 3 akcje serwisowe:

- 10011350700 (chłodnicy recyrkulacji spalin?)
- 10011620600 (też odnośnie chłodnicy recyrkulacji spalin? ale też gdzieś opisane jako programowanie DDE)
- 10032550300 (poduszka kierowcy ?)

Oraz błędy odnośnie klap wirowych (253400, 263200, 278F00) i nastawnika EGR (255B00, 25C800, 272E00, 272F00).

Nastawnik klap wirowych ewidentnie nie działa, są błędy z każdego uruchomienia samochodu. Błędy z EGR są co któraś jazda. Płynu chłodniczego nie ubywa.

Czy jest sens jechać do ASO na te akcje serwisowe? Czy powiedzą, żeby najpierw naprawić klapy wirowe/EGR i potem przyjechać? Czy coś wymienią w ramach akcji serwisowej?

Retrofity: 2VB - TPMS (RPA -> RDC); 302 - alarm; 5AC - HBA; 5AS (Driving Assistant: LDW+FCW); 5AS -> 5AT (Driving Assistant Plus: ACC+LDW+FCW); 5AR - TJA; 6UK+5A3 - NIVI3 + Targeted illumination
  • Członkowie klubu
Opublikowano

Ja bym próbował, nagiął też zeznania trochę w ASO. Jeśli masz akcję na wymianę EGR, a padł kolektor, to jest szansa, że też Ci go wymienią. Farciarz 😉 
U mnie niestety odpowiedzieli, że za późno padł kolektor, więc nie można powiązać go z akcją na EGR, która była przeprowadzona wcześniej.

Pozdrawiam,
Grzegorz

330Ci
276218_2.png

335d xDrive
1089970_2.png