Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Resetowanie co 2 zbiorniki czyli średnio raz w miesiącu. Zależnie od temperatury otoczenia (lato-teraz) różnica około 0.5 litra.

I auto nie jeździ poza miastem. Sporadycznie czytaj raz na kwartał trasa 45 km

Zobaczymy jak będzie przez zimę.

Auto żony...wbrew ogólnej opinii , jak na kobietę, można powiedzieć że ma ciężką nogę ;)

Nie widzę nic nadzwyczajnego w takim spalaniu. Poprzednie auto (1.6 benzyna 110KM) ale 300 kg lżejsze (też automat) paliło litr mniej.

• Odpowiedzi 293
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano

M235i 245 18

najwyższe spalanie to 22 litry autostrada prędkość w przedziale 220 do 270 km/h

najniższe trasa nocą 300 kilometrów przepisowo drogami krajowymi na eco pro 6.7

w mieście nie wykorzystując możliwosci samochodu 9,7

a po ludzku średnio z ostatnich 10 000 km

13,5 litra i to uważam za miarodajne reszta to tylko z ciekawości zmierzone :mrgreen:

Opublikowano

Witajcie,

F20 - 118 d automat - 70 % miasto ( 7,3 ltr - zima - michelin alpin 16 cali i 6,8 ltr - latem.- michelin primacy hp 17')- radosna jazda

F20 -116i automat - 80 % miasto ( 11.1 ltr - zmina - bridgestone 16 cali i 10,1 - latem -continetal 17')- b. spokojny kierowca

F11 - 525d -LCI 50% miasto ( 7,5 ltr - lato - Gyear excellence 18 cali, 7,8 ltr -zima Dunlop M3 sport 18 cali) - radosna jazda- to info dla ciekawskich

Auta seryjne - nie chipowane

Myślę że takie f20 z silnikiem 125d to musi być świetny wybór- osiągi/spalanie- a chipowane pod 300 KM to już sam miód..ciche- bo ten motor jest cichy ,szybkie,ekonomiczne ;-)

Pozdrawiam

Opublikowano

F20 , 170KM, zawsze na SPORT, tylko miasto, felgi 16" 205/55 zima, średnia z trzech tygodni 10,4l

Paliwo z intermarche et95,

Może to kwestia paliwa? Na jakich stacjach zalewajcie?

Opublikowano
F20 , 170KM, zawsze na SPORT, tylko miasto, felgi 16" 205/55 zima, średnia z trzech tygodni 10,4l

Paliwo z intermarche et95,

Może to kwestia paliwa? Na jakich stacjach zalewajcie?

sorry, kwestia nogi :mrgreen: i miasta

Opublikowano
M135ixdrive . Tryb eco poza miastem miedzy 60 - 90 km/ h około 6,5 l, miasto około 8 l , tryb Comfort poza miastem około 8l, miasto około 10, tryb sport około 12-16 Gaz na maksa to i 30 ( w trybie sport automat nie wrzuca 8 go biegu przynajmniej u mnie . Na autostradzie powyżej 130 km/ h tryb eco i Comfort to około 9 l, spalarnie zwiększa się znaczne powyżej 180 km / h do około 15 l.silnik dobrze dotarty , zmiana oleju co 12000 - 15000 . Mam przejechane około 60000 miasto , poza miastem i autostrady.
Opublikowano

F20 120i 177Km 2015

przejechane 4 tys. km

lato - 17 (225p/245t)

zima - 16 (205)

średnio wyszło 10.0 - wynik z komputera

jeżdze trasa/miasto 50/50%

miasto: Szczecin

jazda z różnymi stylami od eco do sport

Opublikowano
Witam, proszę piszcie jakie macie spalanie w swoich F20, miasto oraz jaki rodzaj ogumienia posiadacie, jestem ciekaw co ma wpływa na wartości , rodzaj benzyny, stacji paliw , a może styl jazdy, a może coś innego? Zachęcam do wymiany doświadczeń :D Nigdzie w necie nie można znaleźć faktycznych danych dotyczących spalania. :P

tu możesz znaleźć wiarygodne dane dot spalania: http://www.spritmonitor.de/en/

u mnie 2.0d xdrive + PKit

przy 90 km/h na odcinku 15km raz zagryzłem zęby, napiąłem się i w trybie comfort 3,9 l --> później już nie wytrzymałem i normalnie trasa z wyprzedzaniem to ok 6,2 - 6,5 (jeżdżę raczej dynamicznie), autostrada przy tempomacie na 120-130 - też ok 6,2l.

miasto zakorokowana warszwa jak bym nie cisnął 7l nie przekroczyłem

Opublikowano

A u mnie głównie dojazdy do pracy pruszków -> warszawa 60% po ekspresówce i do tego kręcenie się dookoła domu na krótkich dystansach daje spalanie 7.5-8 litrów

Samochód 116i f20

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

http://i.imgur.com/xp1zdfh.jpg

Trochę dramatyzowałem z tym spalaniem jednak. Tempo mieszane trochę szybciej trochę wolniej.

Tam gdzie stało 70, było 70 bo wiadomo na niemieckich autobahnach z ograniczeniami nie ma żartów. :)

Wynik uważam, za bardzo dobry. Czyli jednak w trasie pali mniej niż w mieście :D

Opublikowano

moje spalanie od początku - średnia wyszla mi 8,18 l, dużo ekspresowka/autostrada

http://www.spritmonitor.de/de/detailansicht/600258.html

ciekawostka z 29 wyników dla 125d na spritmojitor jestem przedostatni

http://www.spritmonitor.de/de/uebersicht/6-BMW/36-1er.html?fueltype=1&constyear_s=2013&power_s=218&sort=1&powerunit=2

Wysłane z mojego SM-G928F przy użyciu Tapatalka

Opublikowano
Jakoś wysokie Ci to spalanie wyszło mazziek, chyba że ja czegoś nie zrozumiałem i na AB gdzie nie było ograniczeń jechałeś ze 160 lub more :)
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Również albo czegoś nie łapie albo spore spalanie, mimo raczej spokojnej średniej.

Nie porównuje do diesla tylko do ciezszej turbo benzyny.

Audi A4 2.0Tq /CompSport stage 1/

BMW F20 /CompSport stage 1/ - było

BMW G21 318d - jest

• Główni Moderatorzy
Opublikowano
Nie wiecie jak trzeba lecieć żeby mieć taka średnią ? Pewnie odcinkami po 200+..
Opublikowano
Jakoś wysokie Ci to spalanie wyszło mazziek, chyba że ja czegoś nie zrozumiałem i na AB gdzie nie było ograniczeń jechałeś ze 160 lub more :)

Generalnie na części trasy była taka pogoda lub gorsza. I dało sie jechać maks 70.

http://i.imgur.com/d1NtSi2.jpg

Potem było troche ograniczeń, wiec trzeba było nadrabiać żeby ratować średnia:)

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Nie wiecie jak trzeba lecieć żeby mieć taka średnią ? Pewnie odcinkami po 200+..

Mimo wszystko więcej od mojej "krowy" awd :mrgreen:

O średniej to można by sporo pogadać :wink: zwłaszcza jak wiele ma wspólnego z płynnością, a jak niewiele z odcinkowymi 200+ :wink:

Polskie drogi nie sprzyjają płynności, zawsze się zastanawiam co powoduje, że ludzie wyjeżdzają pod maskę gdy za mną nic nie jedzie :roll:

Jak mazziek leciał z np Łodzi do Gdańska to jest duża szansa, że 160 nie musiał przekraczać :mrgreen:

Audi A4 2.0Tq /CompSport stage 1/

BMW F20 /CompSport stage 1/ - było

BMW G21 318d - jest

Opublikowano
Ja w F20 120d średnie po mieście 6.9L/100km natomiast w F30 ten sam slilnik 6.7L, w trasie natomiast F30 średnia predkośc 150-160km/h 5.9L :)
Opublikowano

Mimo wszystko więcej od mojej "krowy" awd :mrgreen:

O średniej to można by sporo pogadać :wink: zwłaszcza jak wiele ma wspólnego z płynnością, a jak niewiele z odcinkowymi 200+ :wink:

Polskie drogi nie sprzyjają płynności, zawsze się zastanawiam co powoduje, że ludzie wyjeżdzają pod maskę gdy za mną nic nie jedzie :roll:

Jak mazziek leciał z np Łodzi do Gdańska to jest duża szansa, że 160 nie musiał przekraczać :mrgreen:

Blisko. :P Inna sprawa, ze puściutkie drogi. pewnie jakbym chciał to łatwo dałoby sie policzyć ile samochodów wyprzedziłem. Generalnie polubiłem jazdę z rana. Ruch podobny jak w nocy, a duzo lepsza widoczność (jesli akurat nie ma mgły) i można spokojnie i dosyć płynnie jechać. (To taki mój pro eco tip :wink: )

Z tym 200+ to tez nie ma co przesadzać, jak max mojej jedynki to tylko nieco ponad 200. A to nie M-ka, żeby zamykała licznik w naście sekund. Potrzeba duzo duzo pustej drogi;)

• Członkowie klubu
Opublikowano
Dokładnie, płynność jest kluczowa. Mniej spalisz jadąc ze średnia 130 po autostradzie niż 100 po drodze jednopasmowej. Ciekawostka, Kiedyś sie spieszyłem do roboty, 30 km po dwupasmówce z prędkościami 180-200 i spalanie wyszło 15-17 litrów.
Opublikowano

Z tym 200+ to tez nie ma co przesadzać, jak max mojej jedynki to tylko nieco ponad 200. A to nie M-ka, żeby zamykała licznik w naście sekund. Potrzeba duzo duzo pustej drogi;)

Mi się licznikowo udało zamknąć 220 ale do granicy mam ze 20km ;). W przyszłym roku postaram się zmierzyć GPSem i porównać.