Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

U mnie na osłonie kolektora jest wielka naklejka Mobil 1 (wątpię aby naklejali reklame Mobila i lali Castrola ;]), i w książeczce serwisowej też jest wpisany Mobil 1.

Stąd wysnówam wniosek, że musieli lać Mobil 1 (mam E36 325i z '92) :diabel_faja: .

Opublikowano
co kraj to leja co innego...w niemczech do motocykli Honda leje Castrol.U nas i we francji Motul...wiec nie ma czegos takiego jak jeden jedyny sluszny olej hihi
Opublikowano
no nic... albo zostane przy swoim mobilu albo zmienie na castrola, na razie poranny stukot po odpaleniu silnika ustal ale w zimie pewnie znowu sie pojawi :(
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano
nom masz racje ma dekielku na silniku mam naklejke aral 10w/50 ;)
jak kochac to Ksiezniczke jak krasc to Miliony jak jezdzic to tylko BMW ;)
Opublikowano

ja jak kupiłem auto to wlałem półsyntetycznego SHELLA bo taki był na karteczce przy silniku....

ale przy następnej zmianie chcę wlać jakiegoś FULL Syntetyka :)

myślicie że będzie dobrze czy wypłuczę silnik ???

przebieg mam teraz 180000 tylko nie mam 100% pewności że jest real

kompresja wyszął mi od 14,2 -14,7 atmosrety

pozdrow :arrow:

Opublikowano

Nie jest tak bardzo ważne jakiej marki leje się olej jak to, aby spełniał on parametry. Musi być on o zakładanej przez producenta gęstości, lepkości jak i odpowiedniej klasie jakości. Klasa jakości może być wyższa, bo są coraz lepsze oleje.

Jak ktoś lubi mobila, to jego sprawa, ale nic się nie stanie, jak się wleje odpowiedniego castrola. Prawda jest taka, że oleje, które stosujemy i tak są wielokrotnie lepsze od tych z czasów produkcji naszych aut, przez co z dużą rezerwą wystarczają naszym silnikom.

Jak ktoś ma wykończone liftery w M40, to najlepszy olej mu nie pomoże.