Skocz do zawartości

320i wkręca się od 3000 obr czy cos jest żle?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

mam pytanko kolejne i napewno z waszego punktu widzenia smieszne ale zapytam a co mi tam smiejcie sie :D

mam 3.20i 150km czy te autko wkreca sie dopiero tak od 3tys obrotow czy tylko mi sie wydaje ze w moim jakos tych kucyków nie czuć?bo do tych 3tys obrotow ta becia zachowuje sie jakby nie miala tylu koników?pytam bo nigdy wczesniej nie jezdzilem BMW

Opublikowano

M50B20 PS 150hp@5900 max torque 190@4700

Maksymalny moment w tych silnikach wystepuje przy ok 4,7 krpm, czyli trzeba krecic :). Do tych obrotow silnik jest znacznie mniej zwawy, coby nie powiedziec mulowaty :( i jest to normalne.

Opublikowano
Generalnie czy to 1,6; 1,8; 2,0 czy 2,5 to czuć ciąg właśnie powyżej 3 - 3,5 tys. mniej więcej do 5,5 tys :)
Opublikowano

Witam

Dokładnie tak. Niedawno o tym pisałem. I napisze jeszcze raz. To auto rozkręca się dopiero od ok. 3-3,5tyś obr. Ponieważ poniżej tych obrotów wartość momentu obrotowego jest stosunkowo mała i silnik nie ma takiego ciągu. Maksymalny moment osiągany jest przy ok. 4,7tyś. Dlatego jeżeli chcesz żeby samochód "szedł do przodu" musisz trzymać go na wyższych obrotach. :D

Opublikowano

Jest tylko jedno ale.

To czy siła ciągu jest duża, to pojęcie względne, zwłaszcza jak ktoś nigdy wcześniej nie miał doświadczeń z samochodami. Może rzeczywiście Kolega ma coś nie tak z silnikiem? Ale tego przez Fprum nie da sie określić.

Opublikowano
dzieki chłopaki po tych 3tys idzie jak burza ale jak sie przejechalem na jezdzie probnej a mialem wczesniej golfa gt to myslalem ze kucyki z tego auta uciekly gdzies w las heeheh jeszcze tydzien intensywnej jazdy i nie bede was przynudzal takimi banalami nara
Opublikowano
jakby co to chętnie przetestujemy koledze nowy nabytek - takie "jazdy próbne" ehhehehehee ale przed nimi to dwa kompleciki opon niech kolega zakupi :mrgreen: A moze becia jest po prostu zamulona i trzeba dac jej po garach zeby sie wygrzała i przedmuchała.....hmm :cool2:
DARK SIDE OF POWER!
Opublikowano
Jeżeli Twoja Becia ma słabego kopa to znaczy, że masz zamulony silnik. Ale nie martw się, dobrze trafiłeś. Jestem specem od usuwania nagaru z silnika. Daj mi tylko fure na dwie godzinki, dwa komplety opon, 5l oleju i będzie cykał jak szwajcarski zegarek :mrgreen:
Opublikowano
... albo po tych 2 godzinach, będziesz miał silnik/skrzynię/most do wymiany :mrgreen:

Sebastian. Dawno temu ... E34 524td.

Obecnie: E38 735iL i E46 330i SMG oraz ... Toyota Prius, Ford Probe 2.5V6 (wszystkie LPG ;) ), a także moto: Yamaha XV250 i Gilera DNA

Stronka

(Nawigacje i audio do BMW E38/39/46/53/83)

Opublikowano
... albo po tych 2 godzinach, będziesz miał silnik/skrzynię/most do wymiany :mrgreen:

...za skrzynię i most nie ręczę, ale silnik powinien jeszcze działać :mrgreen:

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Tu koledzy mają pośrednią rację :) . Do "zużywania" opon w trybie expresowym mam stosunek jak najbardziej negatywny, ale co do "przepalenia" auta - jak najbardziej tak.

Instrukcja mówi (właśnie - KUP SOBIE INSTRUKCJĘ, bo za pewne nie masz): po długiej jeździe w korkach (powoli), należy przejechać w szybkim tempie parę kilometrów z obrotami powyżej 3000rpm. Możesz nie wierzyć, ale to na prawdę daje pozytywne skutki (tylko nie przesadzaj - raz na jakiś czas wystarczy).

Co do przyspieszania, to rzeczywiście chyba każde BMW zaczyna zabawę od momentu maksymalnego. Co ciekawe, moment rośnie liniowo "od dołu", a kopa w d... dostajesz nagle przy określonych obrotach, więc dopowiem ode mnie prywatnie, że przypuszczam, iż konstruktorzy mieli jeszcze jeden cel, a mianowicie uekonomicznienie auta na niższych obrotach i zrobienie wózka sportowego na wysokich. Uważam, że im to wyszło całkiem dobrze. Jeżdżąc autem tak do 3krpm można uzyskać całkiem sensowne spalanie, a ciągnąc nawet "tylko" do 5krpm - zadowalające wyniki.

Kai
Opublikowano
A może kolega ma podtlenek zamontowany i o tym nie wie :norty: żart,becia chodzi jak trzeba,koledzy zresztą już napisali :D pozdro
Opublikowano

mówiłem ze tydzien i patrzcie jak wiedze chłone jak smok dzisiaj jechałem do urzedu celnego w gliwicach to biegi zmienialem przy 5tys obrotów i było całkiem sympatycznie :shock: taki miałem wyraz twarzy :lol: a za chec przedmuchania dziekuje bo kobiety i auta sie nie porzycza no gwiazdke mozna postawic przy słowie kobieta heheheh.

NARA I POZDRO

Opublikowano
mam pytanko kolejne i napewno z waszego punktu widzenia smieszne ale zapytam a co mi tam smiejcie sie :D

mam 3.20i 150km czy te autko wkreca sie dopiero tak od 3tys obrotow czy tylko mi sie wydaje ze w moim jakos tych kucyków nie czuć?bo do tych 3tys obrotow ta becia zachowuje sie jakby nie miala tylu koników?pytam bo nigdy wczesniej nie jezdzilem BMW

ja mam też taki silniczek i bez VANOA'a może to i dobrze :?

kopa dokładnie dostaje powyżej 3tyś i moc wzrastającą czuć co jakieś 500obr w góre [takie wciskanie w fotel(np. 3000-3500-4000-4500-5000 a potem to juz niepamiętam bo rzadko przekraczam 4500obr/min)

no i oczywiście każdy mi wtedy zazdrości :8)

a jak mu pokazuje ze to na dole to jest w tym momencie spalanie to sie uspokaja :mrgreen:

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano
a jak nie jdzie i nie wciska w fotel od 3000 to co to jest?,miałem tak kiedys ze ciagnoł w ten sam sposob od dołu do konca,czasami było czuc własnie ten przyrost mocy(tak jakby sie cos odblokowywało).
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
A wiesz, że miałem tak w poprzedniej E34M20B20 po wymianie silnika. Ciągnał cały czas równo od dołu po szczyt (bez charakterystycznego wciskania od 3,5krpm). Do dzisiaj nie wiem, co mu było (silnik wyjęty z '3' - łapy były tylko do przeróbki).
Kai
Opublikowano
w tym M50 co teraz mam tez tak jest ze po resecie chodzi lekko,ale jak pojezdzi i złapie swoja mape to juz troszke mu ciezej ,od czego to zalezy,czyzby cos go myliło?
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
w tym M50 co teraz mam tez tak jest ze po resecie chodzi lekko,ale jak pojezdzi i złapie swoja mape to juz troszke mu ciezej ,od czego to zalezy,czyzby cos go myliło?

U mnie w poprzednim reset nie pomagał...

Może go mylić którykolwiek niepoprawny sygnał (przepływomierz, sonda, temperatura) - ze wskazaniem na sondę, bo ma spory na mapę wpływ.

Kai
Opublikowano
dzias odłaczyłem kompa na pare dłuzszych minut,kiedy jechałem potem to smigał ze az chciało sie przyspieszac,jechałem tak ze 4km i sie nie zamulił,zobacze czy po nastepnym ruszeniu tez bedzie zrywny.Lpg załacze pozniej i zobacze czy to bo nie zamuli.
Opublikowano

skoro w starych silnikach uczenie sprawia mu problem,to jak go odłuczyc uczenia :D .Skoro przez jakis czas dobrze mu idzie i jak zaczyna zbierac inne dane jak fabryczne to go cos boli,to wiec co mu pomoze?

1)zmiana wszystkich czujników,lub niektórych(a co z czesciami mechanicznymi-np kzywki)

2)wprowadzic kompa w tryb awaryjny(wtedy pobiera tylko dane potrzebne,ale ubogie chyba)

3)inny lub nowy silnik(mało realne co do nowego)

4)oszukac jakos spływajace dane aby były nie fałszowane(to jest sztuka w starym silniku)

5)lub dac sobie spokoj :)

kto jaki sposób wybiera,moze ma inny na mysli :) :D :?: :wink:

Opublikowano
teraz po resecie jest narazie OK,az miło jak ciagnie,tyle miesiecy jezdziłem na zamulonym i myslałem ze tak musi byc bo mu ciezej jak mam 4x4,a tu okozuje ze ze wcale nie ciezej.