Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć,

mam od jakiegoś czasu taki problem że szczególnie przy pokonywaniu nierówności albo śpiących policjantów pływa mi tył w mojej cupe,

wygląda to tak że np mam prosto kierownice wjeżdzam w jakiś dołek i tył mam wrażenie przestawia się o kilka centymetrów tak że praktycznie muszę lekko zakontrować aby jechać dalej prosto, przy kolejnym dołku "samochód się prostuje",

podobnie się dzieje przy mocnym przyspieszaniu w momencie zmiany biegu (czyli jak środek ciężkości się zmienia - wnioskuje)

nie jest to kwestia opon bo i na 225 letnich i na 195 zimowych dzieje się tak samo, amory są w miare - około 70%, sprężyny całe

podpowiedzcie co to może być w poniedziałek zostawiam auto u mechanika i nie chce aby wymieniał po koleji wszytsko...

>>> PRYMUS <<<

BMW Klub POLSKA

==================================

Always look on the bright side of drive & wife :)

http://img182.imageshack.us/img182/295/podpisforum3ru.jpg

Opublikowano
Ja mam tak samo ale to tylko tam gdzie jest naprawde slisko,w lesie,jezdze 50km/h wtedy i jestem przekonany ze to sa slabej jakosci opony,choc nowe mam ale na lodzie nie sprawuja sie.W glebokim sniegu ok.Jak napisales ze na letnich oponach tak samo to mam nadzieje ze to odnosilo sie do jazdy po suchej nawiezchni tak??
Opublikowano
Ja mam tak samo ale to tylko tam gdzie jest naprawde slisko,w lesie,jezdze 50km/h wtedy i jestem przekonany ze to sa slabej jakosci opony,choc nowe mam ale na lodzie nie sprawuja sie.W glebokim sniegu ok.Jak napisales ze na letnich oponach tak samo to mam nadzieje ze to odnosilo sie do jazdy po suchej nawiezchni tak??

tak - sucho - mokro nie ma różnicy ...

>>> PRYMUS <<<

BMW Klub POLSKA

Opublikowano
Stawiam na tulejki pływajace :cool2:

Mógłbyś wskazać na rysunku?

Sprawdź czy nie masz powyrywanych poduszek tylnych amortyzatorów.

Same amortyzatory na pewno mają też wpływ na samo pływanie czy też nie.

UWAGA!Brak dachu!

"Nie ma na świecie przyjaźni, która trwa wiecznie. Jedynym wyjątkiem jest ta, którą obdarza nas pies." /Konrad Lorenz/

Opublikowano

Amortyzatory mają wpływ na bujanie tyłem. Utrata przyczepności koła na nierównej nawierzchni powoduje bujanie na boki autem.

Sprawdź najpierw te gumy "tzw pod progiem", jeżeli są zniszczone to zacznij od nich. Później zbadaj stan poduszek a na końcu amortyzatory Amortyzatorów możesz nie wyczuć na "rękę". Bujanie ręką tyłu samochodu nie sprawdzi ich na całym zakresie pracy. Być moze siłownik ma gdzieś "dziurę" w pracy i nie przytrzymuje ciśnienia.

Opublikowano
Prymus... daj znac jaki efekt tej wymiany, będę sie zabierał do tego samego tematu, u mnie wygląda to tak, że jak jade prosto i np. przejadę po studzience kanalizacyjnej (takij zagłębionej=dziura) to czuje jak tył "odsakakuje" na bok, moje tuleje pod progiem sa w opłakanym stanie, wydaje mi sie że odżałuje 300 zł i kupie komplet na tył 10szt. i będzuie spokój na jakis czas..
Opublikowano
Witam

Panowie proponuje sprawdzic tuleje wahacza znajdujaca sie w nahaczu w progu

jest to slabszy punkt e36

Pozdrawiam

Wachacz wzdłużny to jest ten, który jest mocowany pod progiem za pomocą oweej tuleji... :)

Opublikowano
Prymus... daj znac jaki efekt tej wymiany, będę sie zabierał do tego samego tematu, u mnie wygląda to tak, że jak jade prosto i np. przejadę po studzience kanalizacyjnej (takij zagłębionej=dziura) to czuje jak tył "odsakakuje" na bok, moje tuleje pod progiem sa w opłakanym stanie, wydaje mi sie że odżałuje 300 zł i kupie komplet na tył 10szt. i będzuie spokój na jakis czas..

dam dam - no to masz dokładnie takie objawy jak u mnie.

A czy jak się to pojawiło nie odczuwasz większego spalania w aucie ???

>>> PRYMUS <<<

BMW Klub POLSKA

Opublikowano
No u mnie niestety też się ostatnio pojawiło coś takiego, po zabawach na śniegu, widocznie coś było już zużyte i się doprawiło. Dodam że u mnie jeszcze coś zaczęło pukać np. przy najeździe na studzienke takie puk, puk. Niewiem tylko czy ma powiązanie jedno z drugim, ale to że tył pływa to z tego co przeglądałem różne fora, to dość częsta przypadłość i ludzie piszą że to właśnie te tulejki. U ciebie coś puka czy tylko pływa??
Opublikowano

Hej pukania nie mam żadnego, z tą częstą przypadłością to chyba nie do końca

moją kupe zrobiłem już prawie 100 tyś fakt sworznie np z przodu wymieniam prawie tak samo jak olej ale te tuleje to mam jeszcze w oryginale a przebieg w tej chwili jest prawie 250.000 km...

a jak ze spalaniem u Ciebie nie odczułeś od momentu kiedy zaczął pływać większego spalania, moje 320 zwykle w mieście zamykało się w 11-12 l. teraz potrafi spalić i 15 czasem 16, mam tez do ogarnięcia sondę ale zastanawiam się czy zwiększone spalanie to nie jest właśnie kwestia tego pływania bo zbiegło mi się to w czasie...

a no i diagnoza dodam to w 100% te tuleje dziś mam do sprawdzenia jeszcze odboje amortyzatorów i resztę tyłu być może coś jeszcze wyjdzie...

>>> PRYMUS <<<

BMW Klub POLSKA

Opublikowano
Z tym spalaniem to może byc racja, widziałem gdzies na jakims forum filmik z kamery zamontowanej przy progu w którym głównym bohaterem jest ta tuleja i wachacz... co się z nią dzieje i całym kołem podczas przyspieszania to poprostu szok naprawde :cry2: całe koło chodzi w prawo i w lewo... jak znajde to go wrzuce, stąd też pewnie większe opory toczenia itp. a co za tym idzie spalanie.... tak jak najbardziej dobra teza....
Opublikowano

Uszkodzone tuleje nie wpływają w żaden sposób na spalanie.

Po wymianie tulej koniecznie ustaw geometrię.

Przy uszkodzonej sondzie , pierwszym objawem jest właśnie zwiększone spalanie (do 50%)

Opublikowano

Nie nie spalanie to nie od tego, u mnie nie ma różnicy, ale sonda jak najbardziej za zwiększone spalanie odpowiada. A no i czyli pukanie u mnie to druga odzielna kwestia, czeka mnie wizyta na diagnostyce:/

Z tym spalaniem to może byc racja, widziałem gdzies na jakims forum filmik z kamery zamontowanej przy progu w którym głównym bohaterem jest ta tuleja i wachacz... co się z nią dzieje i całym kołem podczas przyspieszania to poprostu szok naprawde :cry2: całe koło chodzi w prawo i w lewo... jak znajde to go wrzuce, stąd też pewnie większe opory toczenia itp. a co za tym idzie spalanie.... tak jak najbardziej dobra teza....

Wdzięczni byśmy byli jak byś znalazł i wstawił ten filmik.

Opublikowano
U mnie tuleje były tak zużyte że auto pływało i coś stukało wymieniłem tuleje te w progu pojechałem na zbieżność i wszystko jest ok :cool2:
Opublikowano
Co do stukania to mi w lewym kole puka, myślałem ze to poduszka amortyzatora, ale raczej to bedzie ta tuleja....
Opublikowano

No wlaśnie u mnie w prawym stuka i jak wlaśnie prawym kołem na coś najade to zaczyna pływać, czyli to jednak tuleja.

P.S dzieki za filmik i linki.