Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 183
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano

Na początek chciałem się przywitać bo jestem tu nowy...

Zakupiłem ostatnio E90 320D 163Km. To moje pierwsze BMW. Przesiadłem się z Peugeota 407.

Czy moglibyście mi doradzić co zrobić bo samochód sprowadzony i książkę ma tylko do 97tys. a teraz ma 142tys. i zastanawiam się nad wymianą wszystkich filtrów no i oleju. Tylko że w inspekcji pokazuje mi do wymiany 34tys.

Niewiem czy wierzyć temu i czy nie lepiej wymienić bo napewno nie zaszkodzi.

A i jeszcze Castrol Edge 5w-30 powinien byc dobry chyba?

Opublikowano
mialem podobna sytuacje przy zakupie swojej, z tym ze zanim kupilem zadzwonilem jeszcze do serwisu i sie okazalo ze samochod 2kkm wczesniej byl u nich ale facet nie wpisal wizyty do ksiazki, wyslalem im ksiazke i byli na tyle mili ze mi podsteplowali i odeslali, no i oleju oczywiscie nie wymienilem
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Na początek chciałem się przywitać bo jestem tu nowy...

Zakupiłem ostatnio E90 320D 163Km. To moje pierwsze BMW. Przesiadłem się z Peugeota 407.

Czy moglibyście mi doradzić co zrobić bo samochód sprowadzony i książkę ma tylko do 97tys. a teraz ma 142tys. i zastanawiam się nad wymianą wszystkich filtrów no i oleju. Tylko że w inspekcji pokazuje mi do wymiany 34tys.

Niewiem czy wierzyć temu i czy nie lepiej wymienić bo napewno nie zaszkodzi.

A i jeszcze Castrol Edge 5w-30 powinien byc dobry chyba?

Witamy

Jeśli silnik z dpf /filtr cząsteczek stałych/ to olej musi spełniać normę LL04, jeśli bez to może być LL01. Ja osobiście jestem zdania, że 5w30 jest ok /szczególnie dla turbosprężarki/. Jeśli nie ma pewności, że fitry i płyny są ok, to ja bym wymienił wszystko co się da, na świeże i nowe /także filtr odmy/.

Opublikowano
Właśnie dziś zamówiłem wszystkie filtry MANN i olej Castrol Edge 5W-30 5L (450zł całość) i mam nadzieję że wystarczy a wymianę zrobię sam bo i w wectrze i Peugeocie 407 robiłem to sam to tutaj też mam nadzieję że sobie poradzę.
Opublikowano
Właśnie dziś zamówiłem wszystkie filtry MANN i olej Castrol Edge 5W-30 5L (450zł całość) i mam nadzieję że wystarczy a wymianę zrobię sam bo i w wectrze i Peugeocie 407 robiłem to sam to tutaj też mam nadzieję że sobie poradzę.

Jesli robisz tez filtr powietrza to przygotuj sobie minimum 3h czasu

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
i klucz imbusowy "5" długi na co najmniej 15 cm - może to zaoszczędzić dużo nerwów
Opublikowano
No właśnie dzisiaj próbowałem wyjąć tak na chwile ten stary ale zrezygnowałem i może ktoż robił to już i wie dokładnie co odkręcić? Czy muszę też zdjąć też te obudowę w której siedzi ten filtr tylko że ona wchodzi tam w podszybie gdzieś i macałem tam to nie wyczułem żadnych śrubek....
Opublikowano
No właśnie dzisiaj próbowałem wyjąć tak na chwile ten stary ale zrezygnowałem i może ktoż robił to już i wie dokładnie co odkręcić? Czy muszę też zdjąć też te obudowę w której siedzi ten filtr tylko że ona wchodzi tam w podszybie gdzieś i macałem tam to nie wyczułem żadnych śrubek....

Jestes kolego nowy, ale to nie zwalnia z uzywania "szukajki" :cool2: :search: :search: :search:

viewtopic.php?f=70&t=132325&hilit=wymiana+filtr%C3%B3w

• 2 lata później...
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

w ogole sie nie wymienia?

Nie wymienia się w ogóle, chyba że się popsuje to wtedy trzeba wymienić ale razem z pokrywą zaworów bo nie występują oddzielnie i koszt części to ponad 1000 zł

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

w ogole sie nie wymienia?

Nie wymienia się w ogóle, chyba że się popsuje to wtedy trzeba wymienić ale razem z pokrywą zaworów bo nie występują oddzielnie i koszt części to ponad 1000 zł

Możesz powiedzieć co to znaczy, że się popsuje? Pęknie? czy co masz na myśli? Tylko powietrze z olejem tamtędy idzie, jest to układ "labiryntów" aby było odpowiednie zawirowanie powietrza i separacja oleju od powietrza. Jeśli masz na ten temat jakąś wiedzę to podziel się z nami...

Opublikowano
Zepsuje, tzn. że za dużo oleju idzie przez rurkę na zewnątrz, zamiast wracać do obiegu. U mnie rurka była spocona i chłopaki z ASO coś sapali, że odmę trzeb zmienić (1500 zł), przeczyściłem rurkę i na razie jest OK.
Opublikowano
Ja ostatnio próbowałem rozkręcać odme, ale nie bardzo miałem czas i tylko powierzchownie spojrzałem, ale nie widziałem co tam można czyścić. Może ktoś kto to już zrobił wypowie się?
  • 3 tygodnie później...
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Sprawdzilem ksiazke serwisowa i tam wymiany oleju co 30 000,teraz kupilem olej Shel 5w-30 i filtry mana jutro wymiana i czyszczenie odmy rowniez.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
A da się naszą odmę rozebrać i wyczyścić ?

Jaki silnik M czy N ? Jeżeli M to nie czyścisz tylko ją wymieniasz , jak dobrze pamiętam co trzecią wymianę oleju. Natomiast w N47 można bardzo szybko i łatwo ( ale po co ,zapomni że w tym silniku istnieje. Poza hassassynem nikomu na forum odma w tym silniku nie uległa awarii , BMW nie przewiduje czynności eksploatacyjnej, po 100tys. zalecają wymianę wraz pokrywą ) demontujesz nasadkę pod którą jest sprężyna a pod nią membrana odmy , którą profilaktycznie możesz przemyć , tylko tak jak pisałem ,za bardzo nie ma z czego .

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Kolego spokojnie. Raz wystarczy napisać. W Twoim silniku odma jest bezobsługowa.

Re: [n47] Przybywający olej

Postprzez hassassyn » 20 Cze 2013 07:23

" Andrzej62 napisał(a):Jeżeli masz silnik 177kM N47 to o odmoie zapomni ( niema co wymieniać ) .W tym silniku występuje w formie bezobsługowej , co najwyżej możesz sprawdzić i profilaktycznie wyczyścić membranę.

Kolego no właśnie nie jest tak jak piszesz. :nienie: To, że odma nie posiada w tym silniku wymiennego filtra to oczywistość. Nie oznacza to jednak, że odma w N47 nie ulega awarii, a ulega i trzeba wtedy całą obudowę wymieniać (w ASO około 1500 zł) "

-- Uczysz się :mrgreen: ,następny przykład wartości twoich mnogich postów :cool2: . Bez komentarza .