Skocz do zawartości

KIedy zakładamy letnie oponki?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Ja też nie zmieniałem i miałem szczęście bo gdy jecghałem przez cała Polskę to ciepło i mokro było, więc letnie się lepiej sprawdziły. A jak śnieg spadł to na jeden dzień :)
Opublikowano
Zlota zasada, opony zmieniamy na letnie jak srednia dobowa temperatura przekracza 7 stopni z racji uzytych do produkcji poszczegolnych rodzajow opon mieszanki gumowej. Powoli tez sie chyle ku zmianie na letnie :)
Opublikowano
podobno zdejmuje się je przy temp.>8*C wtedy tracą swoje właściwości "zimowe" :P

A dokładniej, ok. 8*C nawierzchni a nie powietrza.

Opublikowano
a ja dzisiaj śmigałem na letnich 18 i czułem ze sie ślizgałem :) zresztą auto tez to wiedziało :D - co chwila włączał sie żółty trójkąt :D

Trzeba chyba troszkę poczekać jeszcze niech temp. skoczy do 10 st.

Oczywiście, że jeszcze trzeba troszkę poczekać. Trzeba mieć mentalność dziecka które po zobaczeniu słońca i 15 stopni leci na drugi dzień do szkoły w krótkim rękawku, żeby po dwóch słonecznych dniach z podnieceniem przesiadać się na letnie kapcie... w lutym... :duh:

Opublikowano
panowie ja bym jeszcze poczekał z tymi letnimi oponkami(chociaż mnie też bardzo korci,żeby zmienić na aluski) Jestem aktualnie w Niemczech i tutaj w Tv mówią że idzie zima(pierwsze opady maja tutaj być za 2 dni) więc do Polski też przyleci!!!! Mam jednak nadzieje że synoptycy się mylą!!! Na wszelki wypadek poczekam jeszcze ze 2 tyg!!!! :x
Bmw pewność na każdym kilometrze.....
Opublikowano
trza poczekać, za tydzień ma być dzienna temperatura w okolicach zera, ale za aluskami już się rozglądam :-)
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano
Mysle ze w kwietniu sie zmieni, ale to pogoda da znac...
Pozdrawiam
Opublikowano
Mam takie trochę złośliwe pytanko do tych kilku narwańców sprzed kilku dni o sytuację na tą chwilę: komunikacja miejska czy dziesięć "zdrowasiek" przed jazdą ? ;p

Musza zmienic na zimowe, albo inna forma komunikacji, a kto nie musi pewnie nie jezdzi... :mrgreen:

Ja nawet nie myslałem o zmianie na letnie, bo mimo wszystko luty i marzec to nie najlepszy czas na letnie opony.

Opublikowano
Południe musi zmieniać a północ nie :norty: U nas deszczyk ew nad ranem przymrozki :) Ale kto jeździ o 5 rano :roll2:
Opublikowano
słuchajcie, a jak sprawują się opony zimowe w lecie ? Ile razy szybciej zużywają się niż letnie ?
Opublikowano
wbiłem w kupowanie zimówek :D ...na północy nie było i nie będzie zimy

a co mamy teraz? :D

• 11 miesięcy temu...
Opublikowano
Czy ktoś już zmienił opony zimowe na letnie? Bo ja to sie jeszcze waham czy jeszcze nie za wcześnie.
Opublikowano

Ja caly czas jezdzilem na letnich tylko ze naped xdrive :P

Miesiac temu poszedlem kupic zimowki to mi zaspiewali 8 tys za komplet no i powiedzieli ze wybor juz maly bo koniec zimy tak wiec nie oplacalo sie na miesiac kupowac i zakladac zimowek.

Opublikowano

stary temat odkopaliscie..... widze ze rok temu sie wypowiadalem i zalozylem w polowie lutego teraz mam od 2 dni :D

jak ktos jezdzi dluzsze trasy to jak rok temu polecam poczekac..

Opublikowano
Ja w piątek zmieniłem :)
Opublikowano

Zmienione już tydzień temu :mrgreen:

Śniegu już raczej nie będzie a zapowiadają na dniach wiosnę :cool2:

Pozdrawiam.

Krzysiek

Było:

E36 318 is coupe 93'

E36 323i sedan 97'

• 3 tygodnie później...
Opublikowano